VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05.27. Naujausios žinios

PEF: pasaulinės pensijų sistemos deficitas iki 2050 metų viršys 400 trln. dolerių

Ilgėjant gyvenimo trukmei ir esant žemam pensijų fondų investicijų pajamingumui, lėšų sankaupų deficitas iki 2050 metų pasieks 427,8 trln. dolerių, arba penkis kartus daugiau už dabartinį pasaulinį bendrąjį vidaus produktą (BVP). Tai teigiama naujausioje Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) ataskaitoje.
PEF ištyrė šešių valstybių, kuriose pastebima didžiausios pensijų problemos, socialines sistemas - JAV, Jungtinės Karalystės, Japonijos, Nyderlandų, Kanados ir Australijos. Be to, buvo svarstomas ir Kinijos bei Indijos, kaip šalių su įspūdingu gyventojų skaičiumi, pavyzdys.
Forumo ekspertai tvirtina, kad Jungtinėse Valstijose pensijų sistemos deficitas padidės nuo 28 iki 137 trln. dolerių, Kinijoje - nuo 11 iki 119 trln., Indijoje - nuo 3 iki 85 trilijonų.
Rengdamas savo ataskaitą, PEF naudojosi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) rekomendacijomis, pagal kurias asmens pajamos, pasitraukus į pensiją, turi sudaryti 70 proc. pajamų, kurias jis gaudavo ekonominiu požiūriu aktyviu gyvenimo laikotarpiu.
PEF vertinimu, asmenų, vyresnių nei 65-erių metų amžiaus, skaičius iki 2050 metų išaugs daugiau nei trigubai, nuo 600 mln. iki 2,1 mlrd. Šiuo metu vienam pensininkui tenka aštuoni dirbantys asmenys. Iki 2050 metų šis santykis sumažės per pusę, iki vieno su keturiais.
PEF rekomenduoja pasaulio lyderiams atkreipti ypatingą dėmesį į šią problemą. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad pensinio amžiaus ilginimas daugelyje šalių yra neišvengiama priemonė.
Pensinis amžius turtingose šalyse iki 2050 metų turėtų būti pailgintas bent iki 70-ies metų amžiaus, ilgėjant gyvenimo trukmei iki daugiau nei šimto metų, teigia PEF. Anot Forumo, žmonės turėtų išlikti darbo rinkoje iki 70-ies metų amžiaus tokiose šalyse kaip Jungtinė Karalystė, Jungtinės Valstijos, Japonija ir Kanada. Jungtinėje Karalystėje įstatymais nustatytas pensinis amžius turėtų pailgėti nuo 65 m. 2018 metais iki 68 metų amžiaus 2046 metais. Šiais metais paskelbtoje Darbo ir pensijų departamento parengtoje ataskaitoje skelbta, kad dabartiniai darbuotojai iki 30 metų amžiaus gali negauti valstybės numatytos pensijos, kol nesulauks 70-ties.

Lietuvos istorijos akcentai

Lietuva gegužės 27-ąją:
1831 m. prie Raigardo sukilėlių kariuomenė, vadovaujama Antano Gelgaudo, sumušė rusų dalinį. Sukilėliai neteko 200, priešas - 1300 karių.
1917 m. Petrograde susirinko Rusijos lietuvių Seimas, į kurį suvažiavo 334 atstovai.
1945 m. Vilniuje surengta pirmoji Lietuvoje komunistinė talka.
1966 m. Vilniaus Jaunimo teatre parodytas pirmasis spektaklis - Viljamo Šekspyro "Romeo ir Džiuljeta".
1989 m. atkurta tautinio jaunimo sąjunga "Jaunoji Lietuva".
1989 m. Klaipėdos krašto lietuviai susibūrė į lietuvninkų bendriją "Mažoji Lietuva".
1993 m. pirmą kartą Baltijos šalių istorijoje buvusiame SSRS Adažių poligone, netoli Rygos, prasidėjo trišalės - Lietuvos, Latvijos ir Estijos - karinės taktinės pratybos.
1998 m. Seimas priėmė nutarimą "Dėl masinių trėmimų iš Lietuvos į TSRS paskelbimo karo nusikaltimais".
2001 m. Vilniuje prasidėjo NATO Parlamentinės Asamblėjos sesija.
2003 m. Seimas papildė valstybės apdovanojamų asmenų sąrašą, nutaręs motinas, užauginusias dorais šalies piliečiais septynis ir daugiau vaikų, apdovanoti ordinu "Už nuopelnus Lietuvai".
2011 m. eidamas 79-uosius metus po sunkios ligos mirė vienas žymiausių Lietuvos krepšinio trenerių Algis Gedminas.

"Lietuvos dujų tiekimas" teikia derinti gamtinių dujų kainas

Gamtinių dujų tiekimo ir prekybos bendrovė "Lietuvos dujų tiekimas" penktadienį Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) pateikė suderinti naująsias gamtinių dujų kainas gyventojams. 
Kainų komisijai patvirtinus siūlomas kainas, nuo liepos dujos gyventojams, naudojantiems jas maistui ruošti ir suvartojantiems per metus iki 500 kub. m., kainuos 0,64 euro už kubinį metrą. Dujomis šildantiems būstus ir suvartojantiems iki 20 tūkst. kub. m. - 0,39 euro už kubinį metrą, o daugiau vartojantiems gyventojams - 0,38 euro/kub. m.
Nuo 2014 metų antrojo pusmečio, kai buvo išsiderėta nuolaida 2013-2014 metų gamtinių dujų kainai, iki šių metų birželio pabaigos "Lietuvos dujų tiekimas" gyventojams skelbia suteikęs nuolaidų iš viso už 11,75 mln. eurų. 
Gamtinių dujų kainos 2017 m. antrąjį pusmetį, kaip numatoma, bus 17-28 proc. mažesnės nei buvo 2014 metų pradžioje. Bendrovės generalinis direktorius Mantas Mikalajūnas teigia, kad atsižvelgiant į dabartines kelerių metų kainų prognozes Europos dujų biržose, gamtinių dujų kainos ir Lietuvoje turėtų išsilaikyti gana stabilaus lygio.

"Lietuvos dujų tiekimas" prognozuoja, kad šių metų antrąjį pusmetį gamtinės dujos išliks viena pigiausių kuro rūšių individualaus būsto šildymui. Bendrovė gamtines dujas tiekia apie 560 tūkst. šalies namų ūkių, iš kurių šildymui dujas naudoja beveik 94 tūkstančiai.
"Lietuvos dujų tiekimas" priklauso "Lietuvos energijos" įmonių grupei.

Ilzenbergo dvare žadantiems dirbti specialistams suteikiama tūkst. eurų dotacija būstui

Rokiškio rajone esančiame Ilzenbergo dvare šiuo metu trūksta kvalifikuotų darbo rankų, o planuojantiems netoli dvarvietės būstą įsigyti specialistams suteikiama 5 tūkst. eurų dotacija. 
Dvarą bei ūkį supa nuostabi gamta, prie pat Latvijos pasienio tyvuliuoja ežeras, laukuose laisvai ganosi galvijai. 500 metų menančioje dvarvietėje viskas gaminama iš vietoje paruoštų žaliavų, todėl vasarą ten - ypač didelė darbo pasiūla. Darbo rankų trūksta ūkyje, daržuose, šiltnamiuose ir uogynuose, todėl naujai atvykę darbuotojai yra labai laukiami.
„Ilzenbergo ūkyje vasarą sėjama ir pjaunama, auginamos daržovės, melžiamos karvės, gaminami pieno produktai, kepami pyragai, - vardijo Ilzenbergo dvaro ūkio direktorius Jonas Dalis. - Žmonės gali pasirinkti tą darbą, prie kurio labiau linksta širdis. O kai oras - geras, čia pat esančiame ežere galima išsimaudyti, pasivaikščioti po parką. Šįmet ūgtelėjęs ir sodas, pasodintas prieš kelerius metus." 
Dvaro valdytojo teigimu, nors kvietimas atviras visiems, šiuo metu labiausiai ieškomas paukščių priežiūros specialistai (prižiūrintys dedekles vištas, broilerius) ir už daržus atsakingas žmogus.
Kvalifikuotiems darbuotojams, kurie savarankiškai bei tinkamai vykdo savo darbus, suteikiama iki 5 tūkst. eurų dotacija būstui įsigyti. Tokia suma skiriama siekiant, kad naujai atvykę asmenys galėtų pigiai įsikurti ir gyventi šalia mėgstamos darbo vietos, nuo dvarvietės nutolę ne toliau nei 10 km.
„Dauguma dvaro darbuotojų važinėja į darbą iš namų, o kai kurie iš jų yra apsigyvenę pačiame ūkyje - su šeimomis čia įsikūrę sodininkai, gyvulių prižiūrėtojai. Ryžtantis tokiam žingsniui, reikia apsispręsti, ar norisi čia įsikurti, ar pavyks atsikelti su šeima. Tikimės, kad už sąžiningą darbą skiriamos lėšos paskatins papildyti dvaro darbuotojų gretas", - sakė J. Dalis.
Toks pasiūlymas - bene pirmas Lietuvoje. Pabrėžiama, kad 5 tūkst. eurų dotacija būtų išdalinta palaipsniui per penkerius metus ir skiriama vienam dirbančiajam: jei dvare dirbtų keli asmenys iš tos pačios šeimos, skiriamos lėšos siektų ir 10 tūkst. eurų. Be to, dovanojama suma skirta ne žemei, o sodybai įsigyti arba turimai - suremontuoti. Dvaro savininkai taip pat pasiryžę padėti suteikdami lengvatinę paskolą būsto įsirengimui.
Nors daugumoje regionų gyventojų akivaizdžiai mąžta, Rokiškio rajone, anot ūkio valdytojo, šiuo metu pastebimas gyventojų gausėjimas. 
„Rokiškyje yra gana daug darbdavių - ir ūkių, ir gamintojų. Turizmas klesti - vien į dvarą per metus atvažiuoja 50 tūkst. turistų. Čia yra ką veikti tiek norintiems dirbti, tiek ilsėtis, nemažai turistų atvažiuoja ir iš Latvijos", - sako J. Dalis.
Pats ūkio direktorius į darbą važinėja iš Estijos, kur gyvena su žmona ir dviem dukromis. Dvare taip pat dirba traktorių vairuojantis latvis, „emigrantai" iš Panevėžio, Alytaus. 
1515 m. įkurtame Ilzenbergo dvare dabar vystoma ekologinė ir biodinaminė ūkininkystė - visi procesai ūkyje vyksta ratu, augalai tręšiami natūraliomis trąšomis, laukai naudojami pagal sėjomainos sistemą, kuri leidžia žemės plotams paeiliui ilsėtis. Taigi dėl savo turtingos istorijos, specifinės veiklos ir lokacijos ūkis tampa įdomus ir sveikų maisto produktų pirkėjams, ir poilsiautojams. Drauge jis yra dar viena galimybė darbo ieškantiems šalies gyventojams.

Realusis darbo užmokestis per metus augo 7,4 proc.

2017 m. pirmąjį ketvirtį vidutinis mėnesinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) siekė 817,6 euro: valstybės sektoriuje - 818,1, privačiajame sektoriuje - 817,3 euro, praneša Lietuvos statistikos departamentas. 
Palyginti su 2016 m. paskutiniuoju ketvirčiu, vidutinis mėnesinis darbo užmokestis neatskaičius mokesčių ("popieriuje") šalies ūkyje sumažėjo 0,6 proc.: valstybės sektoriuje sumažėjo 3,7 proc., privačiajame sektoriuje padidėjo 1 proc. 
Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis atskaičius mokesčius ("į rankas") šalies ūkyje siekė 644,5 euro ir, palyginti su 2016 m. ketvirtuoju ketvirčiu, padidėjo 1,2 proc.: valstybės sektoriuje jis siekė 644,8 euro, arba 1,7 proc. mažiau, privačiajame - 644,3 euro, arba 2,7 proc. daugiau. 
Realusis darbo užmokestis 2017 m. pirmąjį ketvirtį, palyginti su 2016 m. ketvirtuoju ketvirčiu, šalies ūkyje nepakito (darbo užmokesčio "į rankas" ir vartotojų kainų pokytis buvo vienodas): valstybės sektoriuje sumažėjo 2,9 proc., privačiajame - padidėjo 1,5 proc. 

TVF: reformos yra kritiškai svarbios Ukrainos augimui

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) penktadienį teigė, kad Ukraina privalo laikytis savo įsipareigojimų reformų vykdymui, jei nori pasiekti stipresnį ir tvaresnį ekonomikos augimą, rašo "Reuters".
Pranešimas buvo paskelbtas po TVF misijos Ukrainoje vizito, kuriame fondas lankėsi norėdamas peržiūrėti šalies pažangą reformų klausimais, dėl kurių buvo sutarta dėl 17,5 mlrd. dolerių vertės gelbėjimo programoje.
"Nors trumpalaikės augimo perspektyvos atrodo teigiamai, ryžtingas struktūrinių reformų vykdymas išlieka kritiškai svarbus, norint pasiekti stipresnį ir tvaresnį ekonomikos augimą, kurio Ukrainai reikia vidutiniu laikotarpiu", - pranešime teigė misijos vadovas Ronas van Rodenas (Ron van Rooden).
Jis taip pat pridūrė, kad šaliai dar reikia įgyvendinti kai kuriuos techninius aspektus, tačiau pasidžiaugė, jog dialogas su Ukrainos valdžios atstovais buvo konstruktyvus.

V. Pranckietis: Astravo AE statybos turi būti sustabdytos

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis, penktadienį Buivydžių kaime, Vilniaus rajone susitikęs su Lietuvoje reziduojančiais užsienio valstybių ambasadoriais sakė, kad Lietuvos pozicija Astravo atominės elektrinės (AE) klausimu yra principinga ir aiški.
„Astravo AE statybos turi būti sustabdytos dėl projekto neatitikimo tarptautiniams aplinkosaugos ir branduolinės saugos standartams, dėl daugelio itin rimtų pažeidimų projekto vystymo procese, dėl nuolat vykstančių rimtų incidentų Astravo AE statybos aikštelėje, žemos darbo saugos kultūros, branduolinę saugą prižiūrinčios institucijos ir statybos darbus atliekančių organizacijų kompetencijos ir patirties stokos vystant Astravo AE projektą bei dėl nuolatinių manipuliacijų tarptautiniais instrumentais ir viešąją nuomone Baltarusijoje ir kaimyninėse šalyse", - sakė parlamento vadovas.
Pasak jo, netinkamai parinkta vieta AE statybai yra viena didžiausių grėsmių ir svarbiausių pažeidimų šiame projekte. 
„Aikštelė parinkta politiniu sprendimu, dar prieš tarpvalstybinį poveikio aplinkai vertinimą, o tai sunku būtų įsivaizduoti demokratinėje šalyje. Būtent todėl neatliekami moksliniai tyrimai, vengiama tarptautinių ekspertų aikštelės parinkimui vertinti, manipuliuojama tarptautiniais instrumentais", - sakė Seimo Pirmininkas. 
V. Pranckiečio teigimu, Astravo AE yra geopolitinis projektas, be ekonominio pagrįstumo. „Tai grėsmė mūsų nacionaliniam saugumui, todėl vasario mėnesį Lietuvos parlamentinės politinės partijos pasirašė susitarimą dėl bendrų veiksmų nesaugios Astravo atominės elektrinės (AE) klausimais, o balandžio 20 d. Lietuvos Seime vienbalsiai priimtas įstatymas dėl būtinųjų priemonių skirtų apsisaugoti nuo nesaugių trečiųjų šalių branduolinių elektrinių keliamų grėsmių", - teigė V. Pranckietis. 
Jo nuomone, selektyvus tarptautinių reikalavimų taikymas, ypač pastangos legitimizuoti projektą atgaline tvarka negali būti toleruojamas. „Tai ne tik grėsmė Europos Sąjungos (ES) aplinkai ir gyventojams, tai ir tarptautinės teisės viršenybės klausimas. ES šalys yra nekart pareiškusios principinę poziciją dėl branduolinės saugos ir aplinkosaugos reikalavimų taikymo kaimynystėje. Šiandien ypač svarbu, kad ES vieningai pasiųstų stiprų signalą, jog kompromisų saugos sąskaita nebus", - sakė Seimo Pirmininkas. 
Penktadienį susitikimą su ambasadoriais Buivydžių kaime organizavo Lietuvos aplinkos apsaugos ministerija, siekdama pristatyti Astrave statomos atominės elektrinės grėsmes.

Priimta Vilniaus deklaracija dėl bendradarbiavimo ekonominio moterų įgalinimo srityje

Vilniuje penktadienį pasibaigusioje Azijos ir Europos susitikimo (ASEM) konferencijoje „Moterų ekonominis įgalinimas: lygios galimybės darbo pasaulyje" priimta Vilniaus deklaracija dėl ASEM bendradarbiavimo ekonominio moterų įgalinimo tema. 
Šia deklaracija ASEM valstybės narės sutarė pradėti ir plėtoti Azijos ir Europos dialogą lyčių lygybės ir ypač ekonominio moterų įgalinimo tema, dalytis gerąja praktika ir patirtimi kuriant geresnes sąlygas lyčių lygybei kasdieniame gyvenime, politikoje ir ypač darbo rinkoje. 
Šį naują dialogą tarp Azijos ir Europos inicijavo Lietuva, siekdama atkreipti dėmesį į tarptautinio bendradarbiavimo poreikį siekiant lyčių lygybės. 
„Deja, dar daug kur pasaulyje moterų ir vyrų lygybė nėra duotybė - tai ilgas procesas, kuriame valstybės turi viena kitai padėti", - sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.
Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė sako, kad reikia remti ir skatinti tarpusavio paramos tinklus ir dalijimąsi geriausios patirties pavyzdžiais Europoje ir už jos ribų. Daugiau moterų turėtų rinktis mokslo ir inžinerijos sritis, daugiau vyrų turėtų dirbti švietimo ir socialiniuose sektoriuose. 
„Moterys sudaro apie pusę pasaulio gyventojų ir nepelnytai susiduria su dideliais iššūkiais pačiose įvairiausiose srityse. Daugeliu aspektų tiek Europos, tiek Azijos šalyse, taip pat Lietuvoje moterų ir vyrų padėtis skiriasi ekonomine ir socialine prasme. Kodėl taip yra, kodėl moterys mažiau vertinamos, kokios pagrindinės kliūtys moterų ekonominiam įgalinimui, kaip problemas sprendžia Europos ir Azijos šalys, ko galime pasimokyti vieni iš kitų - visa tai buvo aptariama šioje konferencijoje", - teigė Mykolo Romerio universiteto Lyčių tyrimų laboratorijos vadovė dr. Eglė Krinickienė.
Konferenciją surengė Užsienio reikalų ministerija kartu su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei Mykolo Romerio universitetu. Konferenciją politiškai rėmė Filipinai, Indija, Japonija, Kinija, Kroatija, Mongolija, Rumunija, Švedija ir Vietnamas.
ASEM - tai neformalus dialogo ir bendradarbiavimo procesas, įkurtas Singapūro iniciatyva pirmajame ASEM viršūnių susitikime Bankoke 1996 m. ir apimantis 53 partnerius iš Europos ir Azijos. Lietuva ASEM nare tapo 2004 m. viršūnių susitikime Hanojuje ir ASEM rėmuose yra anksčiau rengusi renginius transporto bei branduolinio saugumo temomis.

"YLE": Suomijoje skurdas gresia kas šeštam gyventojui

Beveik kas šeštam Suomijos gyventojui gresia skurdas arba situacija, kai dėl lėšų trūkumo jis negalės visavertiškai dalyvauti socialiniame visuomenės gyvenime. Tai penktadienį informuoja "Radio 4", remdamasi YLE.
2014 metais skurdas arba socialinė izoliacija grėsė beveik 900 tūkst. žmonių, arba 17 proc. šalies gyventojų. Šis rodiklis yra žemesnis už Europos vidurkį. Europos Sąjungos (ES) šalių su mažiausia skurdo rizika sąraše Suomija užima penktą vietą.
Apskritai ES šalyse skurdas ir socialinė izoliacija 2014 metais grėsė 23,7 proc. gyventojų, arba 119 mln. žmonių.
Tarp Europos šalių aukščiausia skurdo rizika fiksuojama Makedonijoje, Serbijoje, Rumunijoje ir Bulgarijoje, žemiausia - Islandijoje.

"Moodys": Kinijos reformų nepakanka sustabdyti skolos augimą

Kinijos struktūrinės reformos sulėtins šalies skolos naštos augimo tempus, bet jų nepakaks norint skolos didėjimą sustabdyti, pareiškė reitingų agentūros "Moody's" atstovai, perspėdami apie galimą dar vieną Kinijos skolinimosi reitingo sumažinimą, tuo atveju, jeigu šalies valdžia nesiims priemonių viešosios skolos augimui sustabdyti. Apie tai informuoja "Reuters".
Šie komentarai nuskambėjo praėjus dviem dienoms po to, kai tarptautinė reitingų agentūra sumažino Kinijos skolinimosi reitingą vienu laipteliu - nuo Aa3 iki A1. Agentūros prognozėmis, šalies finansinė padėtis artimiausiais metais pablogės, lėtėjant ekonominio augimo tempams ir toliau augant valstybės skolai.
"Moody's" taip pat pakeitė ir Kinijos skolinimosi reitingo perspektyvą, iš neigiamos į stabilią, patikindama rinkas, kad ji kurį laiką neketina persvarstyti reitingo.

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausi pasaulio istorijoje gegužės 27-osios įvykiai:
1564 m. mirė Prancūzijoje gimęs šveicarų teologas ir kalvinizmo ideologas Jonas Kalvinas (John Calvin). Veikale "Krikščionių tikėjimo pamokymas" jis išdėstė protestantizmo pagrindus. Nuo 1541 metų Ženevoje vadovavo evangelikams reformatams.
1679 m. Anglijos parlamentas priėmė įstatymą, kuriuo uždraudė savavališkus areštus ir įkalinimą.
1703 m. caras Petras Didysis įkūrė Sankt Peterburgo miestą - naująją Rusijos sostinę.
1818 m. gimė Amelija Blumer (Amelia Bloomer) - kovotoja už Amerikos moterų teises. Ji, be to, sugalvojo moteriškas sportines kelnes iki kelių, kurios pavadintos jos vardu.
1840 m. mirė italas virtuozas smuikininkas ir kompozitorius Nikolas Paganinis (Niccolo Paganini).
1878 m. gimė amerikietė šokėja Izadora Dankan (Isadora Duncan). Jos neįprasti, tačiau natūralūs šokio judesiai Europoje susilaukė didžiulio pripažinimo.
1883 m. Maskvoje caru karūnuotas Aleksandras III.
1910 m. mirė vokiečių bakteriologas Robertas Kochas (Robert Koch). Jam pavyko atrasti tuberkuliozę, cholerą ir juodligę sukeliančias bakterijas.
1923 m. Vokietijos Fiurto mieste gimė JAV valstybės veikėjas Henris Kisindžeris (Henry Kissinger), tikrasis vardas Heincas Alfredas Kisindžeris (Heinz Alfred Kissinger). Valdant JAV prezidentui Ričardui Niksonui (Richard Nixon) 1969-1973 metais jis buvo nacionalinio saugumo patarėjas, o 1973-1977 metais - JAV valstybės sekretorius. 1973 metais apdovanotas Nobelio taikos premija.
1930 m. JAV Ričardas Gerlis Driu (Richard Gurley Drew) užpatentavo savo išrastą permatomą lipnią juostą.
1934 m. gimė romanų apie šnipus autorius Michailas Liubimovas, Rusijos žvalgybos dimisijos pulkininkas.
1937 m. atidarytas garsusis San Francisko "Aukso vartų" tiltas. Pirmą dieną juo perėjo 200 tūkst. žmonių. Tilto, tapusio San Francisko simboliu, statyba truko 4 metus, 4 mėnesius ir 22 dienas.
1951 m. Kinijos komunistai privertė Tibeto dvasinį ir pasaulietinį lyderį Dalai Lamą Pekinui perduoti užsienio politiką bei vadovavimą armijai.
1964 m. sulaukęs 74 metų amžiaus, mirė Indijos valstybės veikėjas ir pirmasis nepriklausomos Indijos ministras pirmininkas Džavacharlalas Neru (Jawaharlal Nehru).
1994 m. į Rusiją po 20 metų gyvenimo emigracijoje grįžo rašytojas Aleksandras Solženicynas.
1995 m. Ukraina ir Vakarų firmų konsorciumas pasirašė memorandumą dėl Černobylio atominės elektrinės uždarymo 2000 metais.
1997 m. Šiaurės Atlanto sutarties organizacija (NATO) ir Rusija pasirašė Pagrindinį aktą dėl dvišalio bendradarbiavimo, kuriuo vadovaujantis buvo įsteigta NATO ir Rusijos Taryba konsultacijų Europos saugumo klausimais. Prezidentas Borisas Jelcinas pareiškė, kad rusų branduolinės raketos nebesitaikys į NATO valstybes.
1999 m. JT karo nusikaltimų tribunolas patvirtino, kad kaltinamųjų karo nusikaltimais sąrašuose yra Jugoslavijos prezidentas Slobodanas Miloševičius.
2004 m. sulaukęs 69 metų nuo vėžio mirė didžiausios Italijos pramonės grupės "Fiat" valdybos pirmininkas Umbertas Anjelis (Umberto Agnelli).
2006 m. Javos saloje, Indonezijoje, įvyko 6,2 balo žemės drebėjimas, nusinešęs daugiau nei 6 tūkst. žmonių gyvybių.
2008 m. būdamas 73 metų JAV mirė režisierius ir prodiuseris, "Oskaro" laureatas Sidnis Polakas (Sydney Pollack). Jis sukūrė tokius garsius filmus kaip "Iš Afrikos" ("Out of Afrika"), "Tutsi" ("Tootsie") ir "Firma" ("The Firm").
2012 m. Kanų kino festivalio "Auksinę palmės šakelę" laimėjo Michaelio Hanekės (Michael Haneke) juosta "Meilė" ("Amour"). 
2013 m. Rumunijoje išskleista didžiausia pasaulyje vėliava. Jos ilgis siekė 70 kilometrų, svoris viršijo 5 tonas.
2016 m. tuometis JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) tapo pirmuoju JAV prezidentu, apsilankiusiu Japonijos Hirošimos mieste po 1945-ųjų branduolinio bombardavimo. 1945 m. rugpjūčio 6 d. Hirošimoje per pirmą pasaulyje branduolinį bombardavimą žuvo mažiausiai 140 tūkst. žmonių.

Šimtai milijonų musulmonų pradeda ramadaną

 Šimtai milijonų musulmonų visame pasaulyje šeštadienį pradėjo pasninko mėnesį ramadaną. Penktadienio vakarą patekėjo jaunatis, reiškianti ramadano pradžią, Saudo Arabijoje ir kitose musulmoniškose šalyse paskelbė religijos institucijos, kuriomis remiasi agentūra dpa.
Musulmonams šventą mėnesį daugiau kaip 1,6 mlrd. tikinčių raginami iki birželio pabaigos nuo saulės patekėjimo iki laidos atsisakyti maisto, gėrimo, tabako ir sekso. Nusileidus saulei, musulmonai su šeimomis paprastai gausiai pavalgo. Taip pat pažymima ir ramadano pabaiga. 
Pasninkas per ramadaną yra vienas penkių islamo stulpų, kurie kiekvienam tikinčiam musulmonui yra prievolė.

Atgal