VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

03 20. Naujausios žinios

Valdovų rūmų ekspoziciją papildė neeilinis XVII a. laikrodis

Pavasario sezoną Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai pradeda savo lankytojams dovanodamas galimybę pamatyti vieną rečiausių eksponatų ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje – žymiausio XVII a. Vilniaus laikrodininko Jokūbo Gierkės (Jokūbo GierkėJacob Gierke, Gierck, Giercke, Gierkiewicz, Jerkiewicz) laikrodį. Jį iš Jungtinėje Karalystėje rengto aukciono įsigijo žinomas lietuvių meno kolekcininkas, advokatų kontoros „Ellex Valiunas“ vadovaujantysis partneris Rolandas Valiūnas. Ši neeilinė vertybė yra rodoma specialiai apsaugotoje Valdovų lobyno ir iždinės ekspozicijoje greta kitų vertingų eksponatų ir lankytojų dėmesį trauks ištisus metus – iki 2018 m. vasario 1 dienos.

„Vilniečiai ir miesto svečiai turi labai retą galimybę susipažinti su tikru meistrystės, technikos ir dailės šedevru, kuris yra vienas vertingiausių ir rečiausių eksponatų tiek mūsų šalyje, tiek visame pasaulyje. Prieš daugiau kaip 350 metų žymiausio meistro, dirbusio Vilniuje, Jokūbo Gierkės pagamintas išskirtinis laikrodis liudija Lietuvos sostinės klestėjimą, aukštą meistrystės ir technikos lygį, užsakovų finansines galimybes iki XVII a. vidurio Maskvos tvano“, – teigia Valdovų rūDalius Avižinimų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Prieš metus Jungtinės Karalystės „Dreweatts & Bloomsbury“ aukcione pasirodęs XVII a. J. Gierkės laikrodis iškart tapo sensacija: nors yra žinoma, kad šio meistro dirbtuvės buvo garsios ir produktyvios, visame pasaulyje yra išlikę arba žinoma tik 12 tokių laikrodžių. Dauguma jų saugomi Lenkijoje: trys laikrodžiai yra Krokuvos nacionaliniame muziejuje, du – Varšuvos karališkojoje pilyje, po vieną – Vavelio karališkojoje pilyje ir Liublino muziejuje. Vienas J. Gierkės laikrodis priklauso privačiai antikvaro Georgo Laujė (Georg Laue) kolekcijai (Miunchenas, Vokietija), dar vienas saugomas Lietuvos nacionaliniame muziejuje.

Žemaitijos nacionalinis parkas paminėjo Knygnešio dieną

Kovo 16 d. Žemaitijos nacionalinis parkas paminėjo Knygnešio dieną. 2004 metais UNESCO knygnešystę įvertino kaip neeilinę ir pasaulyje neturinčią atitikmenų veiklą. Knygnešystė – XIX amžiaus Lietuvos istorijos fenomenas, patriotinė veikla, nukreipta prieš carinės Rusijos vykdytą lietuviškos spaudos ir raidyno draudimo politiką, trukusią daugiau kaip 40 metų. Po 1863 metų sukilimo Rusijos imperijos valdžia uždraudė leisti ir platinti knygas, parašytas naudojantis lotyniško pagrindo abėcėle. Lietuviški leidiniai buvo spausdinami užsienyje (tuometinėje Prūsijoje, Mažojoje Lietuvoje, Amerikoje),nelegaliai gabenami per sieną ir platinami Lietuvoje, kuri tuo metu buvo carinės Rusijos imperijos sudėtyje.

Vilkų kaimą, šiuo metu esantį Žemaitijos nacionalinio parko teritorijoje, puikiai žinojo knygnešiai. Prie kelio stovėjęs koplytstulpis knygnešiams buvo orientyras, kai jie iš Prūsijos čia atkeliaudavo. Šalia ir šaltinis, prie kurio, pasak kraštotyrininkės E. Ravickienės, būdavo molinis puodukas: vandeniui atsigerti, prakaitui nuplauti. Už koplytstulpio knygnešiai rasdavę keliuką į greta esančią knygnešių globėjų Bernotų sodybą: prisiglausti poilsiui, paslėpti knygas.

Senasis, knygnešių pamėgtas koplytstulpis, jau seniai sunyko. Sovietmečiu, 1983 m. plungiškiai Emilija ir Algirdas Mikulskiai pastatė kitą koplytstulpį. 2016 m. šaltinis paskelbtas valstybės saugomu gamtos paveldo objektu ir pavadintas Knygnešių šaltiniu, o buvusioje Bernotų sodyboje gyvena jauna, iniciatyvi Giedrės ir Pauliaus Klapatauskų šeima. Prie P. Klapatausko iniciatyvos sutvarkyti Knygnešių šaltinį ir koplytstulpį kovo 16 d., minint Knygnešio dieną, prisijungė Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos darbuotojai kartu su savanore iš Rumunijos: sutvarkė šaltinio aplinką, koplytstulpį, pašalino menkaverčius krūmus. Baigę darbus ragavo Giedrės ir Pauliaus Klapatauskų ūkyje „Vilkų kitokie sūriai“ pagamintą „Knygnešio“ užkandą.

Lietuvos istorija mena

Lietuva kovo 20-ąją:
1440 m. Trakų pusiasalio pilyje sąmokslininkai nužudė Lietuvos didįjį kunigaikštį Žygimantą Kęstutaitį.
1920 m. į Valstybės Tarybą iškilmingai priimti Mažosios Lietuvos atstovai. Tai buvo simboliškas Didžiosios ir Mažosios Lietuvos susijungimo aktas.
1926 m. Kaune įsteigtas Lietuvos automobilių klubas, kuris subūrė automobilių savininkus, organizavo automobilių lenktynes. Ilgamečiu klubo pirmininku buvo Kauno miesto burmistras Jonas Vileišis.
1926 m. Rygoje pasirašyta sutartis, nustačiusi Lietuvos ir Latvijos valstybinę sieną.
1939 m. Berne įvyko Vokietijos ir Lietuvos užsienio reikalų ministrų Joachimo Ribentropo ir Juozo Urbšio susitikimas. Vokietijos vyriausybė paskelbė Lietuvai ultimatumą - Lietuva perduoda Vokietijai Klaipėdos kraštą arba vokiečių kariuomenė peržengs Lietuvos sieną.
1992 m. Lietuva ir Vietnamas užmezgė diplomatinius santykius.
2000 m. iš Vilniaus sustiprinto režimo pataisos darbų kolonijos į laisvę paleistas parlamentaras Audrius Butkevičius.
2002 m. karaliaus Mindaugo tilto statybvietėje aptikti penkių per Antrąjį pasaulinį karą žuvusių rusų kareivių palaikai. Rasti keli ordinai, šoviniai, granatos.
2002 m. Vyriausybė nutarė Vilniuje įkurti Tuskulėnų rimties parką ir taip įamžinti KGB aukų atminimą. Parkas, savo kolumbariume priglaudęs daugiau kaip septynis šimtus sovietinio teroro aukų, atidarytas 2004 metų lapkričio 2 dieną.
2012 m. įtakingiausia Europos paveldo organizacija "Europa Nostra" pripažino netoli Vilniaus esantį Liubavo dvaro malūną-muziejų vienu iš geriausių Europos kultūrinio paveldo išsaugojimo pavyzdžių.
2015 m. Naujojoje Zelandijoje, Oklande, atidarytas Lietuvos garbės konsulatas.

D. Grybauskaitė pasveikino Tunisą Nepriklausomybės dienos proga

Prezidentė Dalia Grybauskaitė savo ir visų Lietuvos žmonių vardu pasveikino Tuniso Respublikos Prezidentą Beži Kaidą Esebsį (Beji Caid Essebsi) šalies Nepriklausomybės šešiasdešimt pirmųjų metinių proga.
Pasak šalies vadovės, per pastaruosius metus Tunisas padarė reikšmingą pažangą žengdamas demokratijos keliu ir yra laikomas pavyzdžiu regione. Prezidentė palinkėjo nestokoti ryžto ir toliau stiprinant demokratinę visuomenę bei sėkmingai įveikiant daugelį saugumo iššūkių, su kuriais susiduria visas regionas.
Šiemet Lietuva ir Tunisas mini dvidešimt penktąsias diplomatinių santykių metines. Sveikinime šalies vadovė pabrėžė, kad Lietuva vertina Tunisą kaip svarbų Europos Sąjungos partnerį regione, su kuriuo plėtojamas visapusis bendradarbiavimas ekonomikos, politikos ir saugumo srityse.
Nacionalinės šventės proga Prezidentė Tunisui ir visiems šalies žmonėms palinkėjo taikos, vienybės ir klestėjimo.

Pasaulio bankas pritarė 57 mlrd. dolerių paramos Afrikai skyrimui

Pasaulio bankas (PB) sekmadienį pranešė pritaręs finansavimo paketui, skirtam finansuoti piečiau Sacharos esančias Afrikos šalis. 
"Tai precedento neturinti galimybė pakeisti šio regiono šalių raidą", - spaudos pranešime teigia Pasaulio banko grupės prezidentas Džim Jong Kimas (Jim Yong Kim). Pasak prezidento, naujos kreditinės linijos padės plėsti tokias sritis kaip švietimas, medicininis aptarnavimas, regionų aprūpinimas geriamuoju vandeniu. Jis pridūrė, kad programos palaikys ir kai kurių šalių žemės ūkio infrastruktūros bei reformų plėtrą.
Iš bendros 57 mlrd. dolerių sumos 45 mlrd. dolerių bus skirta per Tarptautinę plėtros asociaciją - Pasaulio banko padalinį, kuris padeda skurdžiausioms šalims. Dar aštuonis milijardus dolerių kitas PB padalinys, Tarptautinė finansų korporacija, skirs investicijoms į privatų sektorių; keturis milijardus dolerių skirs Tarptautinis rekonstrukcijos ir plėtros bankas, dar vienas PB padalinys. Finansavimas bus skirtas beveik 450 įvairių projektų.

Nepriklausomybės aikštėje bus paminėta Pasaulinė Žemės diena

Šiandien vidurdienį Nepriklausomybės aikštėje įvyks iškilminga Žemės vėliavos pakėlimo ceremonija. Čia Seimo Aplinkos apsaugos komitetas organizuoja tradicinį renginį - Pasaulinės Žemės dienos minėjimą. 
Sveikinimo žodį tars Aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Kęstutis Mažeika, aplinkos ministras Kęstutis Navickas. Koncertuos Vilniaus Broniaus Jonušo muzikos mokyklos pučiamųjų instrumentų orkestras, šoks Pabradės meno mokyklos šokių kolektyvas "Gelmė".
Aplinkos apsaugos komitetas kviečia minint Pasaulinę Žemės dieną pagalvoti apie planetos problemas ir kaip kiekvienas iš mūsų galėtume prisidėti prie jų sprendimo.
Jungtinių Tautų Organizacija šią dieną oficialiai įteisino 1971 m. Lietuva, tik atkūrusi Nepriklausomybę, gavo Žemės vėliavos autoriaus Džono Makonelio (John McConnell) kreipimąsi, kviečiantį prisijungti prie Žemės globėjų. 1992 m. Aukščiausioji Taryba-Atkuriamasis Seimas Pasaulinę Žemės dieną paskelbė atmintina diena. Tai viena svarbiausių ir gražiausių aplinkosaugos švenčių Lietuvoje. Šiomis dienomis ateina pavasario lygiadienis. 
Žemės diena išreiškia viso pasaulio žmonių norą išsaugoti tai, kas visiems mums svarbiausia: švarų orą, vandenį, dirvožemį, gyvąją gamtą. Ši diena suvienija žmones bendram rūpesčiui dėl mūsų visų namų.

Prasideda „Veiksmo savaitė BE PATYČIŲ“

Šią savaitę „Vaikų linija“ organizuoja „Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“, kuria siekiama sutelkti dėmesį į patyčių problemą ir efektyvius būdus jai spręsti. Šįmet savaitės rengėjai visuomenę kviečia nelikti abejingą bei parodyti nepritarimą patyčioms.

„Veiksmo savaitę BE PATYČIŲ“ inicijuojančios emocinės paramos tarnybos „Vaikų linija“ vadovas, psichologas Robertas Povilaitis atkreipia dėmesį, kad tik tinkamai reaguodami į patyčias ir kitas agresyvaus elgesio apraiškas galime užkirsti kelią smurtui plisti.

Šiųmetinę veiksmo savaitę visuomenė drąsinama aiškiai išsakyti ir parodyti savo nepritarimą patyčioms matant, kaip yra užgauliojami ir žeminami kiti. 

Mokiniams, pedagogams ir tėvams bus  organizuojami renginiai, edukacinės programos, paskaitos ir kitos veiklos, skirtos patyčioms stabdyti, o emocinę paramą telefonu teikianti „Vaikų linija“ šią savaitę į skambučius atsilieps visą parą.

D. Trampo reitingas - žemiausias nuo sausio 20-osios

JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) populiarumo reitingas nusmuko iki žemiausio lygio nuo jo kadencijos pradžios - šių metų sausio 20 d.
Tai rodo pirmadienį paskelbti sociologijos tarnybos "Gallup International" surengtos pusantro tūkstančio amerikiečių apklausos rezultatai.
Tyrimo duomenimis, dabar tik 37 proc. jo dalyvių pritaria D. Trampo veiklai šalies prezidento poste. Baltųjų rūmų šeimininko darbą neigiamai vertina 58 proc. apklaustųjų. Lygiai prieš du mėnesius, kai respublikonas pradėjo eiti valstybės vadovo pareigas, jo šalininkų ir oponentų skaičius buvo vienodas - po 45 proc.
Nacionalinė apklausa vyko praėjusios savaitės pabaigoje. Galima paklaida - plius/minus 3 proc.

Sirijos vyriausybės pajėgos atrėmė netikėtą sukilėlių puolimą Damaske

Sirijos vyriausybės pajėgos atrėmė sukilėlių ir džihadistų mėginimą užimti Damasko Džobaro rajoną, praneša „Deutsche Welle".
Šaliai vis nepavykstant išspręsti šešerius metus trunkančio pilietinio konflikto, Sirijos sostinę Damaską sekmadienį sudrebino susirėmimai, kilę sukilėliams ir džihadistams surengus netikėtą ataką.
Susišaudydami su vyriausybės pajėgomis, kovotojai mėgino įsiveržti į miesto centrą.
Jungtinėje Karalystėje (JK) įsikūręs Sirijos žmogaus teisių stebėjimo biuras informavo, kad smurtas rytinėje miesto dalyje esančiame Džobaro rajone prasidėjo „sprogus dviem automobiliuose padėtoms bomboms ir keliais savižudžių išpuoliais". Sukilėliai šioje teritorijoje užėmė kelis pastatus, bet, bandydami užimti autobusų stotį, jie buvo nustumti atgal.
Sirijos žmogaus teisių stebėjimo biuro vadovas Rami Abdelis Rahmanas (Rami Abdel Rahman) sakė, kad sukilėliai siekė sujungti „savo kontroliuojamą teritoriją Džobare su Kabūnu, norėdami pralaužti ten vyriausybės vykdomą apgultį". Kabūnas - teritorija Šiaurės Rytų Damaske, kurią pastarosiomis savaitėmis aktyviai apšaudo vyriausybės pajėgos. 

Euro grupėje ir ECOFIN – diskusijos apie pensijų sistemų tvarumo klausimus ir šalių ataskaitas

Kovo 20-21 dienomis Briuselyje vyksta Euro grupės ir Europos Sąjungos (ES) Ekonomikos ir finansų reikalų tarybos (ECOFIN) posėdžiai, kuriuose Lietuvai atstovaus finansų ministras Vilius Šapoka.

Kovo 20 d. vyksiančiame Euro grupės posėdyje finansų ministrai aptars Stabilumo ir augimo pakto (SAP) nuostatų įgyvendinimą euro zonoje bei žingsnius, kurių buvo imtasi po Europos Komisijos (EK) pateiktos nuomonės dėl šalių biudžetų planų.

Euro grupėje taip pat bus aptariamas pensijų sistemų tvarumo klausimas, kuris išlieka aktualus ES darbotvarkėje, nes artimiausius du dešimtmečius numatomas tolesnis išlaidų pensijoms augimas. Be to, posėdžio metu euro zonos finansų ministrai diskutuos apie Graikijos finansinės paramos programos įgyvendinimą ir euro zonos šalių narių pateiktas metines skolinimosi ataskaitas.

Kovo 21 d. ECOFIN posėdyje ES finansų ministrai aptars šalių ataskaitas, kuriose yra pateikiamas EK vertinimas, kaip šalys įgyvendina joms 2016 m. skirtas Tarybos rekomendacijas. EK pateiktoje ataskaitoje pažymėta, kad Lietuva, pagal pernai pateiktas Tarybos rekomendacijas, padarė tam tikrą pažangą įgyvendinant priemones mokesčių srityje (esminė pažanga padaryta mažinant mokesčių naštą mažas pajamas gaunantiems asmenims, tam tikra pažanga padaryta perkeliant mokesčių naštą ant tų mokesčių, kurie yra mažiau žalingi ekonomikai ir gerinant mokesčių, ypač PVM, surinkimą).

Posėdžio metu ministrai taip pat apsikeis nuomonėmis dėl atvirkštinio apmokestinimo mechanizmo ir PVM tarifo taikymo elektroniniu būdu tiekiamoms publikacijoms. Posėdžio metu bus pristatoma informacija dėl Europos gynybos fondo kūrimo eigos ir tolesnės veiklos po kovo 17-18 d. vykusio G20 finansų ministrų bei centrinių bankų valdytojų susitikimo.

Prekybos apyvarta tarp Pietų bei Šiaurės Korėjos pernai smuko daugiau nei aštuonis kartus

Prekybos apyvarta tarp Pietų bei Šiaurės Korėjos pernai smuko iki mažiausio lygio per 17 metų, 333 mln. JAV dolerių, teigiama pirmadienį paskelbtoje Pietų Korėjos suvienijimo ministerijos ataskaitoje.
"Prekybos, vykdomos tarp abiejų Korėjų, apimtys praėjusiais metais sumažėjo iki 333 mln. JAV dolerių (1999 m. lygio) pirmiausiai dėl to, kad buvo uždarytas Kesono pramoninis kompleksas", - pažymima dokumente. Palyginimui, 2015 metais šis rodiklis siekė 2,71 mlrd. JAV dolerių.
Ministerijos duomenimis, tiekimas iš Pietų į Šiaurę pernai sudarė 147 mln. dolerių, o iš Šiaurės į Pietus - 186 mln. JAV dolerių. Didesnė prekybos dalis buvo realizuota iki vasario 10 dienos, kai buvo paskelbta apie bendros pramonės zonos Kesone uždarymą, kaip atsaką į Šiaurės Korėjos branduolinius bei raketinius bandymus.
Kesono pramonės kompleksas ilgą laiką buvo laikomas abiejų šalių sutaikinimo ir abipusio bendradarbiavimo simboliu. Ten 124 Pietų Korėjos bendrovėse dirbo per 54 tūkst. darbuotojų iš Šiaurės Korėjos.

M. Šulcas išrinktas Vokietijos socialdemokratų partijos lyderiu ir oficialiai tampa kandidatu į šalies kanclerio postą

Berlyne vykstančio neeilinio Vokietijos socialdemokratų partijos (VSDP) suvažiavimo delegatai sekmadienį išrinko buvusį Europos Parlamento vadovą Martiną Šulcą (Martin Schulz) VSDP pirmininku.
M. Šulcas surinko 100 procentų galiojančių balsų. Tai - rekordas per visą partijos istoriją. M. Šulcas pakeitė VSDP vadovo poste dabartinį Vokietijos užsienio reikalų ministrą Zigmarą Gabrielį (Sigmar Gabriel) ir oficialiai tampa kandidatu į šalies kanclerius bei pagrindiniu Angelos Merkel (Angela Merkel) varžovu rinkimų kovoje.
Vokietijos parlamento rinkimai įvyks šių metų rugsėjo 24 d.

Apklausa: E. Makronas pralenktų M. Le Pen pirmajame Prancūzijos prezidento rinkimų rate

Buvęs Prancūzijos ekonomikos ministras, judėjimo "En Marche!" ("Pirmyn!") lyderis Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron) laimėtų pirmąjį šalies prezidento rinkimų ratą ir pralenktų kraštutinio dešiniojo Nacionalinio fronto vadovę Marin Le Pen (Marine Le Pen).
Tokią išvadą leidžia daryti sekmadienį paskelbti bendrovės "Odoxa" surengtos apklausos rezultatai.
E. Makrono lyderystę pirmajame rate pirmą kartą parodė kovo 9 d. paskelbti kompanijos "Harris Interactive" apklausos duomenys. Tada už E. Makroną buvo pasirengę balsuoti 26 proc. apklaustųjų, už M. Le Pen - 25 proc.
"Odoxa" atlikto tyrimo duomenimis, pirmajame Prancūzijos prezidento rinkimų rate E. Makronas turėtų gauti 26,5 proc. balsų, M. Le Pen - 26 proc., o Respublikonų partijos lyderis ir buvęs premjeras Fransua Fijonas (Francois Fillon) - tik 19 proc.
Antrajame rate E. Makronas taip pat turėtų įveikti M. Le Pen (64 proc.:36 proc.).
"Odoxa" apklausoje dalyvavo 1006 žmonės, ji buvo surengta kovo 15-16 dienomis.
Prancūzijos prezidento rinkimai vyks dviem ratais - balandžio 23-iąją ir gegužės 7-ąją.

Vokietijos gynybos ministrė neigia D. Trampo žodžius, kad jos šalis skolinga JAV ir NATO

Sekmadienį Vokietijos gynybos ministrė Urzula fon der Lejen (Ursula von der Leyen) paneigė JAV prezidento Donaldo Trampo (Donald Trump) žodžius, kad esą Berlynas nemažai skolingas Vašingtonui ir NATO už gynybą, praneša "Interfax".
"Mes neturime skolų NATO", - sakoma ministrės pareiškime, kurio ištraukas cituoja Europos šalių žiniasklaida.
"Gynybos išlaidos taip pat susijusios su Jungtinių Tautų taikdarių misijomis, misijomis Europoje ir indėliu į mūsų kovą su terorizmu ir "Islamo valstybe" (IS)", - pažymima dokumente.
Išvakarėse D. Trampas pareiškė: "Vis dėlto Vokietija skolinga daug pinigų NATO ir Jungtinėms Valstijoms. Mums turi būti daugiau mokama už galingą ir labai brangiai kainuojančią gynybos sistemą, kurią JAV užtikrina Vokietijai".

Užsienio istorinių sukakčių kalendorius

Įdomiausi kovo 20-osios įvykiai pasaulio istorijoje:
43 m. pr. Kr. gimė romėnų poetas Ovidijus. Publijus Ovidijus Nazonas (Publius Ovidius Naso), be kitų kūrinių, yra epinės poemos apie pasaulio istoriją "Metamorfozės", erotinių poezijos rinkinių, eiliuotų traktatų apie meilę autorius.
1413 m. mirė Anglijos karalius Henrikas IV, pirmasis Lankasterių dinastijos karalius.
1602 m. Olandijoje įkurta Yst Indijos kompanija. Per savo 96 metų gyvavimo istoriją ji tapo viena galingiausių pasaulio kompanijų.
1727 m. mirė britų mokslininkas, matematikas, klasikinės fizikos pradininkas seras Izaokas Niutonas (Isaac Newton). Jis, be kita ko, suformulavo tris pagrindinius klasikinės mechanikos dėsnius, visuotinės traukos dėsnį, dangaus kūnų judėjimo teoriją.
1815 m. Napoleonas (Napoleon) iš Elbos salos grįžo į Paryžių, kad susigrąžintų valdžią.
1828 m. gimė norvegų poetas ir dramaturgas Henrikas Ibsenas (Henrik Ibsen). Geriausi jo plunksnos kūriniai - dramos "Lėlių namai" ir "Heda Gabler".
1852 m. pirmą kartą atskira knyga išleistas Harietos Byčer-Stou (Harriet Beecher Stowe) romanas "Dėdės Tomo trobelė".
1894 m. mirė vengrų nacionalinio išsivadavimo judėjimo lyderis Lajošas Košutas (Lajos Kossuth).
1899 m. amerikietė Marta M. Pleis (Martha M.Place) tapo pirmąja moterimi, mirusia elektros kėdėje. Mirties bausmė jai buvo įvykdyta Niujorko kalėjime už podukros nužudymą.
1902 m. amerikietis Natanas Stablfildas (Nathan Stubblefield) pademonstravo pirmąjį bevielį telefoną.
1929 m., sulaukęs 77 metų amžiaus, mirė Prancūzijos maršalas ir sąjungininkų pajėgų vadas Pirmojo pasaulinio karo pabaigoje Ferdinandas Fochas (Ferdinand Foch).
1933 m. Dachau miestelyje netoli Miuncheno atidaryta pirmoji Vokietijoje koncentracijos stovykla.
1934 m. Vokietijos Kylio uoste atlikti pirmieji praktiniai radaro bandymai.
1948 m. telekompanija CBS TV iš Filadelfijos transliavo pirmą simfoninės muzikos koncertą JAV.
1952 m. JAV Senatas ratifikavo galutinę taikos sutartį su Japonija, atkuriant šalies nepriklausomybę ir formaliai užbaigiant Antrojo pasaulinio karo etapą tarp JAV ir Japonijos.
1956 m. Tunisas gavo visišką nepriklausomybę nuo Prancūzijos.
1957 m. gimė režisierius Spaikas Li (Spike Lee), geriausiai žinomas už dramos "Elkis teisingai" (Do The Right Thing) režisūrą. 
1974 m. Londone mėginta pagrobti princesę Aną (Anne).
1984 m. Šveicarijoje, nepasiekus susitarimo dėl politinių reformų, baigėsi Libano nacionalinio susitaikymo konferencija.
1995 m. persekiodami kurdų maištininkus 35 tūkst. Turkijos karių peržengė Irako sieną.
1995 m. 12 žmonių mirė ir daugiau kaip 5,5 tūkst. nukentėjo Japonijos "Aum Shinrikyo" sektai Tokijo metropolitene paskleidus nervus paralyžiuojančias dujas.
1996 m. Didžiosios Britanijos vyriausybė pirmą kartą pripažino, kad galvijų spongiforminė encefalopatija, arba vadinamoji karvių kempinligė, gali persiduoti žmogui.
2000 m. iš skandalų neišsikapstantys Vokietijos krikščionys demokratai pirmą kartą į partijos pirmininko pareigas nominavo moterį - Rytų vokietę Angelą Merkel (Angela Merkel).
2001 m. praėjus penkioms dienoms po galingo sprogimo, per kurį žuvo 11 žmonių, prie Brazilijos krantų per kelias minutes paskendo didžiausia pasaulyje jūrinė naftos platforma.
2003 m. oro smūgiais prieš taikinius Bagdade, kuriais siekė sunaikinti "labai aukšto rango" vadovus, JAV pradėjo karą prieš Iraką.
2004 m. po ilgos ligos mirė princesė Julijona (Juliana), buvusi Nyderlandų karalienė. 94 metų eksmonarchės mirties priežastis - plaučių uždegimas.
2005 m. Jordanijos valstybinis saugumo teismas teroristą Abu Musabą al Zarkavį (Abu Musab al Zarkawi) jam nedalyvaujant nuteisė kalėti 15 metų. Dar vienas Jordanijos kovotojas buvo nuteistas trejiems metams kalėti. Abu teisiamieji buvo apkaltinti rengę teroro išpuolius prieš Jordanijos ir JAV institucijas Irake.
2006 m. per susirėmimus su maištininkais žuvo per 150 Čado kareivių. Maištininkų judėjimas UFDC siekė nuversti Čado prezidentą Idrisą Debį (Idriss Deby).
2013 m. nuo ligos mirė 84-erių sulaukęs Bangladešo prezidentas Ziluras Rahmanas (Zillur Rahman).

Atgal