VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09 26. Naujausios žinios

Lietuvoje pirmą kartą rengiama "Inovacijų savaitė 2016"

Rugsėjo 26-spalio 1 dienomis pirmą kartą Lietuvoje rengiama "Inovacijų savaitė 2016", kurią Ūkio ministerija organizuoja kartu su partneriais. Per šešias dienas Vilniuje ir Kaune įvyks daugiau kaip 50 nemokamų renginių, skirtų profesionalams - verslininkams, tyrėjams - taip pat visuomenei - pradedantiesiems verslininkams, studentams, inovacijomis besidomintiems žmonėms. 
"Inicijuodami inovacijų renginių ciklą norime paskatinti žmones dar labiau domėtis inovacijomis, padėti suprasti, iš kur jos atsiranda, kaip jas kurti patiems, supažindinti su jau sėkmingais šalyje sukurtais inovacijų pavyzdžiais ir prototipais. Todėl "Inovacijų savaitės 2016" metu kas dieną vis kita miesto erdvė taps traukos centru - visuomenei duris atvers inovatyvios įmonės, laboratorijos, bus organizuojami pažintiniai turai po atviros prieigos centrus, renginiai mokslo ir technologijų parkuose, kūrybinėse dirbtuvėse, vyks seminarai, atviros paskaitos, kontaktų mugės, diskusijos su sėkmingai dirbančiais verslininkais, inovacijų ir technologijų paroda, verslo ir mokslo piknikas", - sako ūkio viceministras Marius Skarupskas. 
Besidomintieji inovacijomis galės dalyvauti pažintiniuose turuose, kurių metu bus demonstruojama, kaip kepti blynus 3D spausdintuvu, pasivažinėti elektriniu paspirtuku ar elektrine riedlente, išmaniai fotografuoti ar net sujungti mikroschemas. Taip pat bus sudaryta galimybė apsilankyti saulės energijos technologijas ir sprendinius kuriančias, medicininę įrangą, lazerius ir pan. gaminančias įmones. Per inovacijų savaitę viename prekybos centrų susipažinsite su lietuviais inovacijų kūrėjais ir jų pasiekimais - bus eksponuojamas biometrinis alkotesteris, žuvų sonaras, išmanusis vonios kilimėlis, daugkartinė užrašų knygutė ir kitos naujovės.
Apie tai, kodėl svarbu būti kūrybingam ir kaip gimsta inovacijos, diskutuos garsūs Lietuvos verslo, mokslo, meno atstovai. Atvirose paskaitose bus nagrinėjamos pasaulinės inovacijų tendencijos, vyks ne vienas renginys verslui ir profesionalams aktualiomis inovacijų temomis.
Tarp renginių minėtina jau tradicija tapusi tarptautinė inovacijų konferencija "Inovacijos: ateitis prasideda šiandien", kurioje šiais metais daugiausia dėmesio bus skiriama inovacijoms palankios aplinkos kūrimui. Konferencijos metu bus dalijamasi įžvalgomis apie finansinių technologijų plėtrą Lietuvoje, diskutuojama apie dalijimosi ekonomikos, daiktų interneto plėtros ir palydovinių duomenų panaudojimo Lietuvoje iššūkius, aptariami naujų produktų įvedimo į rinką klausimai. Konferencijos metu tradiciškai bus apdovanotas konkurso "Verslo ir mokslo partnerystė 2016" nugalėtojas.
Per "Inovacijų savaitę 2016" pirmą kartą visiems besidomintiems duris atvers didžiausi bei stipriausi Lietuvoje "Saulėtekio slėnio" mokslo centrai ir inovatyvios verslo įmonės. Sužinosite apie genų redagavimo žirklių naudą, žmogaus smegenų tyrimų paslaptis, pamatysite, kaip kuriamos laikui nepavaldžios konstrukcijos, sužinosite, koks pirmasis lietuviškas produktas pateko į "Apple" parduotuves, ir dar daugiau. 
Teritorijoje tarp "Saulėtekio slėnio" mokslo ir technologijų parko ir Vilniaus Gedimino technikos universiteto centrinių rūmų vyks verslo ir mokslo piknikas, kurio metu bus galimybė pasiklausyti diskusijos, kaip idėjos tampa inovacijomis, paskanauti taikant inovacijas pagamintų patiekalų, išbandyti bepilotę skraidyklę.
Kaune taip pat gausu renginių. Pavyzdžiui, inovatyvių produktų parodoje bus pristatomi Kauno technologijos universiteto mokslininkų, "Startup Space" pradedančiųjų įmonių bei Kauno mokslo ir technologijų parko įmonių įnovatyvūs išradimai. Technologijų demonstravimo centre bus galima apžiūrėti pirmojo lietuviško palydovo "LitSat1" maketą, asmens dokumentų, banknotų ir kitų dokumentų apsaugai naudojamas hologramas, elektrinę dviračio pavarą "Rubbee" ir kitus išradimus. 
Vytauto Didžiojo universitete bus galima susipažinti su robotikos, genetikos, neuromokslų, multimedijų laboratorijomis ir jose atliekamais moksliniais tyrimais. Ekskursijos metu bus pasakojama, kaip kuriami nauji kovos su vėžiniais susirgimais būdai naudojant biotechnologijas, susipažinsite su smegenų veiklos tyrimais, taip pat su išplėstinės ir virtualios realybės kūrimu ir panaudojimu buityje, sužinosite apie robotikos galimybes ir perspektyvas mūsų gyvenime.
Inovacijų savaitę užbaigs Vilniuje prie Baltojo tilto vyksianti šeimos šventė, kurioje vyks robotų eisena, lenktynės ir kovos. Visi susirinkusieji galės stebėti bepiločių skraiduolių pasirodymą, bepiločių kovas su kliūtimis, o jaunieji inovatoriai galės susikonstruoti robotą ir dalyvauti eitynėse bei gauti apdovanojimą. Per šeimų pikniką bus pristatyti technologiniai būreliai tėvams ir vaikams.
"Inovacijų savaitės 2016" renginius organizuoja Ūkio ministerija kartu su partneriais Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra, Lietuvos inovacijų centru, Visorių informacinių ir technologijų parku, "Saulėtekio slėnio" mokslo ir technologijų parku, Fizikų instituto mokslo ir technologijų parku, Kauno mokslo ir technologijų parku, taip pat su mokslo ir studijų institucijomis: Vilniaus universitetu, Vilniaus Gedimino technikos universitetu, Kauno technologijos universitetu, Lietuvos sveikatos mokslų universitetu ir Vytauto Didžiojo universitetu. Prie "Inovacijų savaitės" prisijungė ir sėkmingai dirbantys verslininkai, inovatoriai, kūrėjai, mokslo atstovai.

Kinija pradėjo eksploatuoti didžiausią pasaulyje radioteleskopą

Kinija pradėjo eksploatuoti didžiausią pasaulyje radioteleskopą. Penkių šimtų metrų skersmens apertūrinis sferinis radioteleskopas (FAST) darbą pradėjo sekmadienį kalnų regione pietvakarinėje Guidžou provincijoje, pranešė valstybinė kinų naujienų agentūra „Xinhua".
Apvalios formos observatorija atsiėjo 1,2 mlrd. juanių (160 mln. eurų). Jos paskirtis - tyrinėti kosmosą.
Iki šiol didžiausiu pasaulyje radioteleskopu buvo laikoma Aresibo observatorija Puerto Rike.
Observatorija Kinijoje, kurią sudaro 4 450 panelių, be kita ko, ieškos protingos gyvybės ženklų kosmose. Be to, ji stebės tolimus pulsarus - greitai besisukančias neutronų žvaigždes, kurios laikomos supernovų sprogimų produktais.
Kinija jau kurį laiką labai aktyviai investuoja į kosmoso programą. Ji apima ir savos kosminės stoties planus bei nusileidimą mėnulyje.

Įtakingas JAV laikraštis „New York Times" paskelbė prezidento rinkimuose remiantis H. Klinton

Likus šešioms savaitėms iki JAV prezidento rinkimų įtakingas amerikiečių laikraštis „New York Times" oficialiai paskelbė remiantis demokratų kandidatę Hilari Klinton (Hillary Clinton). Ji turi ilgametę patirtį ir daugybę pragmatiškų idėjų, teigiama redaktorių kolegijos straipsnyje, informuoja agentūra dpa.
Respublikonas Donaldas Trampas (Donald Trump) tuo tarpu esą tik daug žadėjo, tačiau nepasakė nieko konkretaus apie save patį ar savo planus. Laikraštis pareiškė išspausdinsiantis komentarą, kuriame išdėstys, kodėl D. Trampas yra „blogiausias kandidatas, kurį viena didžiųjų partijų yra iškėlusi šiuolaikinėje istorijoje".

Turkija: Sirija vykdo karo nusikaltimus prieš savo tautą

Turkija griežtai pasmerkė įnirtingus oro antskrydžius Alepe ir apkaltino Sirijos režimą vykdant karo nusikaltimus prieš savo tautą, informuoja agentūra dpa.
Turkijos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pareiškė, kad bombardavimai tuo metu, kai tarptautinė bendrija siekia paliaubų, „dar kartą parodo, kad režimas ir jo rėmėjai nenori politinio sprendimo".
Atakos, be kita ko, prieš ligonines esą yra „ne tik karo nusikaltimas, bet ir nusikaltimas žmogiškumui". Ministerijos duomenimis, per mūšius dėl Alepo praėjusiomis dienomis žuvo daugiau kaip 300 civilių.
Po kelias dienas trukusių nuožmių antskrydžių bombardavimai sekmadienį liovėsi. Mieste kol kas ramu, priešpiet pranešė Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuras.

Filipinai gina savo agresyvią kovos su narkotikais politiką

Filipinų užsienio reikalų ministras Perfektas Jasajus (Perfecto Yasay) gina agresyvią savo šalies kovos su narkotikais politiką, praneša agentūra dpa.
Kalbėdamas Jungtinių Tautų (JT) Generalinės Asamblėjos visuotiniuose debatuose, jis šeštadienį Niujorke pabrėžė: „Leiskite mums savo šalyje iššūkius sutikti taip, kad mes galėtume pasiekti nacionalinius tikslus be nepageidaujamos intervencijos". Anot ministro, prezidento Rodrigo Dutertės (Rodrigo Duterte) kovos su narkotikais politika visiškai atitinka šalies konstituciją ir tarptautines normas.
„Nei mes iki šiol leidome, nei kada nors leisime savo policijai šaudyti žmones, kurie įtariami su narkotikais susijusiais nusikaltimais", - sakė P. Jasajus. Tačiau policininkai esą turi teisę gintis, kai jų gyvybei kyla pavojus.

Vilniuje siūloma įkurti Pasaulio litvakų muziejų, atkurti žydų institutą

Puoselėjant žydų paveldą, Vilniuje siūloma įkurti Pasaulio litvakų muziejų, atkurti žydų mokslinį institutą, o Vyriausybės rūmuose įamžinti prie Lietuvos valstybės atkūrimo prisidėjusių žydų atminimą.

Šias idėjas Lietuvos Seime surengtoje konferencijoje sekmadienį pateikė istorikas profesorius Alvydas Nikžentaitis.

Jo teigimu, muziejų, kuriame būtų pristatoma Lietuvos žydų istorija, būtų prasminga įkurti buvusios Didžiosios sinagogos teritorijoje sostinės centre.

„Pats svarbiausias tikslas būtų atkurti Didžiąją sinagogą, tą vietą, kur žydai, nepaisant  savo pažiūrų, susirinkdavo visi kartu, kur būdavo svarstomi svarbiausi dalykai. Šioje vietoje, mano galva, reikėtų įkurti Pasaulio litvakų muziejų“, – Seimo rūmuose kalbėjo Lietuvos istorijos instituto mokslininkas.

„Jame būtų galvojama ne tik apie dabar jau nebegyvenančius litvakus, bet galėtų būti pagerbiami ir žymiausi litvakų palikuonys. Aš įsivaizduoju ten esant panašiai kaip NBA Šlovės kampą, kuriame kasmet lietuviai kartu su žydais galėtų rinkti labiausiai pasaulio kultūrai nusipelniusius žmones“, – pridūrė A. Nikžentaitis.

Pirmadienį posėdyje Vyriausybė nutarė teikti Prezidentei Lietuvos ambasadoriumi Švedijoje skirti Algimantą Rimkūną.

Šalies vadovei pritarus, A. Rimkūnas pareigas Stokholme pradėtų eiti lapkričio 8 dieną.

A. Rimkūnas dirbti Užsienio reikalų ministerijoje pradėjo 1990 metais. 1992–1995 m. ėjo ambasados Belgijoje patarėjo pareigas, 1995–1996 m. buvo URM sekretorius, 1996–2000 m. – užsienio reikalų viceministras. 2000–2005 m. diplomatas vadovavo Lietuvos nuolatinei atstovybei prie Jungtinių Tautų biuro ir kitų tarptautinių organizacijų Ženevoje. 2005–2007 m. A. Rimkūnas ėjo URM valstybės sekretoriaus pareigas. 2007–2012 m. buvo Lietuvos ambasadorius Portugalijoje. 2012–2013 m. – URM Jungtinių tautų, tarptautinių organizacijų ir žmogaus teisių departamento direktorius. Nuo 2013 m. kovo A. Rimkūnas eina Lietuvos finansų viceministro pareigas.

J. Miliaus atleidimo klausimas ir vėl atidėtas

Tai padaryti siūlė socialdemokratas Rimantas Sinkevičius, tikindamas, kad yra nesusipažinęs su medžiaga.

Anksčiau atleidimo klausimą svarstyti planuota praėjusį trečiadienį, tačiau klausimas buvo nukeltas. 

Teisėsaugos akiratin patekusį J. Milių iš pareigų nutarta atleisti po to, kai Ministrų kabinetas nepritarė jo veiklos ataskaitai. 

Tam, kad Maisto ir veterinarijos tarnybos vadovas būtų atleistas, reikia ne mažiau kaip aštuonių iš penkiolikos Ministrų kabineto narių balsų.

Atleidimui pritaria socialdemokratai, prieš pasisako „Tvarkos ir teisingumo“ bei Darbo partijos.  

Tiesa, neaišku, ar tokių nurodymų laikysis jų deleguoti nepartiniai ministrai – energetikos ministras Rokas Masiulis ir vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas. 

J.  Miliui pareikšti įtarimai dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo tarnyba. 

Jis pats įtarimus neigia ir atsisako  atsistatydinti.

Pirmadienį Kolumbijos ir sukilėlių FARC lyderiai pasirašys istorinį taikos susitarimą

Kolumbijos prezidentas Chuanas Manuelis Santosas (Juan Manuel Santos) ir sukilėlių FARC lyderis Timoleonas "Timočenko" Chimenesas (Timoleon "Timochenko" Jimenez) pirmadienį pasirašys istorinį taikos susitarimą, kuris padės užbaigti penkis dešimtmečius besitęsiantį karą, rašo AFP.
Vyriausybės teigimu, buvusios dvi priešės 17 val. vietos laiku Kartachenos mieste pasirašys taikos susitarimą. 
Prezidentas Ch. M. Santosas dienos įvykius pradės 8 val. ryto pagerbdamas Kolumbijos kariuomenę ir policiją, o vėliau 18 a. katalikiškoje bažnyčioje, įsikūrusioje Kartachenos mieste, bus meldžiamasi už taiką ir susitaikymą.
Kaip svečiai ceremonijoje dalyvaus Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki-moon), JAV valstybės sekretorius Džonas Keris (John Kerry) ir Lotynų Amerikos lyderiai. Ypač svarbus svečias - Kubos prezidentas Raulis Kastras (Raul Castro), kurio šalis vadovavo ketverius metus trukusioms taikos deryboms. Galutinis susitarimas pasiektas rugpjūčio 24-ąją. Tikimasi sulaukti 2 500 dalyvių, kurie turėtų vilkėti baltus drabužius.
Marksistų sukilėlių grupė FARC karą prieš Kolumbijos vyriausybę pradėjo 1964 metais. Per dešimtmečius vykusį karą žuvo 260 tūkst. žmonių, 45 tūkst. laikomi dingusiais, o 6,9 mln. žmonių iškeldinti. 

Nicoje suimtos dvi merginos, planavusios išpuolį

Prancūzijos Nicos mieste suimtos dvi merginos, įtariamos planavusios išpuolį. Teisėsaugos šaltinių duomenimis, 17 ir 19 metų įtariamosios internetu palaikė kontaktą su žinomu džihadistu Rašidu Kasimu (Rashid Kassim), kuris „Islamo valstybės" (IS) pavedimu mėgina verbuoti rėmėjus Europoje rengti atakas, informuoja agentūra AFP.
Pateiktais duomenimis, merginos prisipažino, kad įtakojamos R. Kasimo planavo išpuolį, tačiau vėliau planų atsisakė. Jų butuose ginklų nerasta. 17-metė iki savo arešto rugsėjo 17-ąją buvo nežinoma tarnyboms. Tuo tarpu 19-metė buvo stebima nuo 2014 metų lapkričio vykdant tyrimą dėl vieno islamistų tinklo Nicoje.
Anot teisėsaugos šaltinių, ji buvo įtariama priklausiusi džihadisto Omaro Diabio (Omar Diaby) grupuotei. Mergina esą planavo vykti į konflikto teritorijas Sirijoje ir Irake.

OPEC planuoja derybas dėl kainų

Šią savaitę Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės dar kartą pamėgins pakelti smukusias žaliavinės naftos kainas, pareiškė Alžyro energetikos ministras, praneša BBC.
Nuredinas Buterfa (Noureddine Bouterfa) sakė, kad trečiadienį OPEC narių atstovai susitiks neoficialaus pasitarimo energijos konferencijos Alžyre metu. Naftos gamybos nutraukimas arba įšaldymas bus pagrindinė susitikimo tema, sekmadienį pranešė ministras. "Neišeisime iš susitikimo tuščiomis", - pridūrė jis.
Naftos kainos smarkiai krito nuo 100 JAV dolerių už barelį 2014 m. viduryje iki žemiausio lygio per pastaruosius 13 metų - mažesnės nei 30 JAV dolerių už barelį kainos. Penktadienį kaina buvo 44,48 JAV dolerio už barelį. Toks nuosmukis kėlė problemų šalims, kurių ekonomika smarkiai priklauso nuo pajamų, gaunamų iš eksporto. 
14 OPEC valstybių narių, pagaminančių maždaug trečdalį pasaulio naftos, iki šiol nepavyksta susitarti dėl gamybos įšaldymo, kuris pakeltų kainas. 
Saudo Arabija, didžiausia OPEC narė, anksčiau atsisakiusi riboti produkciją, dabar, tikėtina, bus linkusi ją apriboti, pridūrė ministras. Rugpjūtį Saudo Arabija išgavo rekordinį naftos kiekį - 10,69 mln. barelių per dieną, palyginti su 10,2 mln. barelių per dieną sausį, skelbia "Bloomberg".
Nors trečiadienio susitikimas bus neoficialus, N. Buterfa neatmetė galimybės, kad jis gali būti paskelbtas oficialiu. 

Pagalbos vilkstinės pasiekė keturis Sirijos miestus

Sirijos pilietiniame kare keturi apsiausti miestai, Raudonojo Kryžiaus duomenimis, pirmą kartą per beveik šešis mėnesius sulaukė pagalbos siuntų. Tai Madaja ir Sabdanis netoli sostinės Damasko bei Fua ir Kefraja šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje, pranešė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas, kuriuo remiasi agentūra „Reuters".
Iš viso atgabenta 70 sunkvežimių pagalbos prekių. Madają su 40 000 žmonių pusmetį laiko apsupę Sirijos kariuomenės sąjungininkai. Sabdanyje dar likę 1 000 žmonių. Kefrają ir Fuą su 20 000 gyventojų nuo 2015 metų balandžio apsupę sukilėliai. 
Jungtinės Tautos (JT) ketvirtadienį po 48 valandų sustabdymo atnaujino pagalbos tiekimą Sirijos gyventojams. Jis buvo nutrauktas pirmadienį po atakos prieš Raudonojo Pusmėnulio pagalbos vilkstinę prie Alepo.

Vilniuje atnaujinamos gyventojų perspėjimo sirenos

Vilniaus savivaldybė sostinėje ketina atnaujinti dar 13 perspėjimo sirenų.

Perspėjimo sistema bus tvarkoma iš Vidaus reikalų ministerijos skiriamų lėšų, tam numatyta mažiau nei 100 tūkst. eurų, sako Vilniaus vicemeras Gintautas Paluckas.

„Sirenų Vilniuje ir taip nėra, o tos, kurios likusios - itin prastos būklės, be trijų nupirktų naujų. Pinigai bus naudojami sirenų atnaujinimui - nors tai ir daugiau nei lašas jūroje, bet ne kažin kiek“, – teigė jis.

Šiuo metu Vilniuje iš viso veikia penkios perspėjimo sirenos, sistemą prižiūri Vilniaus savivaldybė.

H. Klinton ir D. Trampas susikaus pirmuosiuose TV debatuose

Kandidatai į JAV prezidento postą Hilari Klinton (Hillary Clinton) ir Donaldas Trampas (Donald Trump) naktį į antradienį (3.00 val. Vidurio Europos vasaros laiku) susikaus pirmuosiuose savo TV debatuose iš trijų, praneša agentūra AFP.
Likus šešioms savaitėms iki rinkimų buvusios valstybės sekretorės ir nekilnojamojo turo magnato pozicijos apklausose yra apylygės. Tai tik didina įtampą prieš debatus.

Respublikonų kandidatas vykdo laba agresyvią rinkimų kampaniją, tačiau paskelbė, kad TV dvikovoje mėgins būti santūrus. H. Klinton vėlgi praėjus dviem savaitėms po plaučių uždegimo tenka sklaidyti abejones dėl savo sveikatos ir tinkamumo užimti aukščiausią šalies postą.

Oro gynybos sistemoms Lietuva planuoja išleisti per 100 mln. eurų 

Vidutinio nuotolio norvegiškoms ir amerikietiškoms oro gynybos sistemoms NASAMS Lietuva planuoja išleisti daugiau nei 100 mln. eurų.

Šiomis sistemomis būtų aprūpintos dvi Lietuvos kariuomenės baterijos – kuopos atitikmenys.

Vienai baterijai planuojama įsigyti du paleidėjus. Paleidėjai yra konteineriai, kuriuose talpinamos raketos ir iš kurių šaunama į oro taikinį.

Kiekviena baterija taip pat būtų aprūpinta ugnies valdymo centru ir radaru.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė turi tik artimojo nuotolio priešlėktuvines sistemas, todėl įsigijus vidutinio nuotolio sistemas kariai priešininko lėktuvus galėtų pasiekti kelis kartus toliau.

 

Atgal