VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09 25. Naujausios žinios

Rugsėjo 25-oji pasaulinė širdies diena

Pasaulinė širdies diena (minima paskutinį rugsėjo sekmadienį) siekiama atkreipti dėmesį į rizikos veiksnius, sukeliančius širdies ligas, paskatinti sveiką gyvenseną. 
Daugelį metų širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė mirties priežastis Lietuvoje. Specialistus neramina, kad kas antra mirtis Lietuvoje - dėl kraujotakos sistemos ligų. Kasmet nuo jų Lietuvoje miršta daugiau kaip 23 tūkst. žmonių. Deja, šis skaičius nemažėja, o mirtingumo nuo kraujotakos ligų rodiklis 2,3 karto viršija ES šalių vidurkį. Beveik 30 proc. invalidumo ir apie 20 proc. visų apsilankymų sveikatos priežiūros įstaigose lemia širdies ir kraujagyslių ligos.
Pagrindinės ligos: išeminės širdies ligos, cerebrovaskulinės ligos, aterosklerozė, insultas, miokardo infarktas ir kt. Visame pasaulyje šios ligos kasmet pasiglemžia apie 17 mln. gyvybių, pranešama, kad ateityje šie skaičiai tik augs. Širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksnių yra daug. Vienus galima valdyti, kitų ne. 
Širdies ligų rizikos veiksniai:
amžius: vyrams rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja sulaukus 45 metų, moterims - 55 metų;
lytis: vyrai serga dažniau;
paveldimumas: anksti pasireiškusios širdies ir kraujagyslių ligos artimiesiems - tėvams, broliams, seserims (miokardo infarktai, insultai ar staigios mirtys vyrams iki 55 metų, moterims - iki 65 metų); 
jau nustatyta aterosklerozinės kilmės kraujagyslių liga (širdies, galvos smegenų, kojų kraujagyslių ir kt.).
Rizikos veiksniai, kuriuos galima valdyti:
Padidėjęs kraujospūdis. Vienas iš trijų pasaulio gyventojų turi padidėjusį kraujo spaudimą. Padidėjęs kraujo spaudimas apsunkina širdies darbą, kenkia kraujagyslėms ir sukelia jų aterosklerozę, storėja širdies raumuo, atsiranda pokyčių inkstuose, smegenyse, akyse. Taip pat padidėja kraujagyslių plyšimo ir kraujo išsiliejimo pavojus. Arterinė hipertenzija laikui bėgant gali sukelti itin rimtų sveikatos sutrikimų. Kraujospūdį galima kontroliuoti ir sumažinti palaikant optimalų kūno svorį, reikia rinktis mažiau kaloringą maistą, nepersivalgyti, vartoti mažiau cukraus, druskos, atsisakyti saldumynų, vengti riebaus maisto, valgyti daug žalių daržovių, vaisių. Žinoma, nepamiršti gerti pakankamai vandens ir atsisakyti žalingų įpročių.
Padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje. Cholesterolis - į riebalus panaši medžiaga, esanti kiekvienoje organizmo ląstelėje. Cholesterolis būtinas ląstelių statybai, lytiniams ar antinksčių žievės hormonams, tulžies rūgščių sintezei, vitamino D apykaitai ir kt. Cholesterolis kraujyje būna lipoproteinų pavidalu: 
Mažo tankio lipoproteinų cholesterolis (MTL cholesterolis) - „blogasis" cholesterolis, kurio kraujyje negali būti per daug. Jis įsiskverbia į kraujagyslių sieneles, ten oksiduojasi ir skatina aterosklerozės vystymąsi. 
Didelio tankio lipoproteinų cholesterolis (DTL cholesterolis) - „gerasis" cholesterolis, kuris padeda organizmui mažinti „blogojo" cholesterolio kiekį kraujyje. Pastarąjį jis suriša, nuneša į kepenis ir pašalina su tulžimi per žarnyną.
Cholesterolis į kraują patenka dviem būdais: iš kepenų, kur jis gaminamas, arba su maistu. Kai yra per didelis cholesterolio kiekis kraujyje, jis kaupiasi ant arterijų sienelių, arterijos tampa siauresnės ir kraujo tekėjimas į širdies raumenį sulėtėja arba užblokuojamas. Jeigu pakankamai kraujo ir deguonies negali pasiekti širdies, tada atsiranda skausmas krūtinėje arba ištinka širdies priepuolis. Gali atsirasti koronarinės širdies ligos, didesnė aterosklerozės tikimybė. Mažinant cholesterolio kiekį kraujyje pirmiausia paskiriamos nemedikamentinės priemonės: atitinkama dieta, didesnis fizinis aktyvumas, rekomenduojama mažinti svorį, mesti rūkyti, koreguojami kiti dislipidemijos (būklė, kai kraujo lipidų yra per daug arba sutrikęs jų santykis) rizikos veiksniai. Prieš paskiriant gydymą, turi būti ištirta, dėl kokios priežasties padidėjo cholesterolio kiekis kraujyje. Taip gali būti dėl amžiaus ir lyties, paveldimumo, medikamentų vartojimo, svorio ir kt.
Cukrinis diabetas. Gliukozės kiekio kraujyje padidėjimas - vienas pavojingiausių širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorių. Sergant cukriniu diabetu padidėja gliukozės kiekis kraujyje, nukenčia visa organizmo medžiagų apykaita, anksčiau pasireiškia koronarinė širdies liga, padidėja širdies infarkto rizika, pažeidžiamos kojų kraujagyslės. Cukrinio diabeto simptomai - nuovargis, pykinimas, dažnas šlapinimasis, neįprastas troškulys, kūno svorio sumažėjimas, regos sutrikimai, dažnos infekcijos, lėtai gyjančios žaizdos. Sergant cukriniu diabetu ir norinti sumažinti mikro infarkto ir insulto riziką, reikia imtis šių veiksmų - būti fiziškai aktyviems, sveikai maitintis, nerūkyti ir kt.
Nutukimas. Nutukimas - kūno masės padidėjimas dėl riebalinio audinio pertekliaus. Nutukimas itin apsunkina širdies darbą - sutrinka širdies ritmas, padidėja kraujo spaudimas, gali išsivystyti širdies nepakankamumas, koronarinė širdies liga, sustorėja širdies sienelės, greičiau vystosi aterosklerozė. Cholesterolio kiekis dažnai padidėja dėl nutukimo, todėl didėja išeminės širdies ligos ir insulto rizika. Norint palaikyti optimalų kūno svorį, būtina tinkamai maitintis, nepersivalgyti, būti fiziškai aktyviems.
Netinkama mityba. Valgant įvairų maistą, organizmas gauna visas jam reikalingas medžiagas, palaikoma tinkama cholesterolio koncentracija kraujyje, išlaikomas optimalus kūno svoris. Reikėtų riboti gyvulinės kilmės riebalus - jie turi sudaryti ne daugiau kaip 15-30 proc. paros maisto davinio energinės vertės. Taip pat patartina mažinti suvartojamų pusgaminių, cukraus, riebaus pieno produktų kiekį. Subalansuotos mitybos racione turėtų būti daug polinesočiųjų riebalų rūgščių ir mažai sočiųjų. Ypač naudinga polinesočiųjų riebalų rūšis - omega 3 (jos yra menkėje, lašišoje, jūros lydekoje ir kt.). Rekomenduojama daugiau vartoti daržovių ir vaisių bei grūdinių produktų, kuriuose mažai riebalų, daug kitų organizmui naudingų medžiagų: skaidulinių medžiagų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir kitų. Norėdami sustiprinti širdį, valgykite maisto produktus, kuriuose yra:
kalio (bulvės, pomidorai, kopūstai, razinos, riešutai, česnakai, kt.);
kalcio (pieno produktai, kietasis sūris, kiaušiniai, avižos, grikiai, žuvis ir jūros gėrybės, švieži žalumynai, jūros kopūstai, vaisiai ir džiovinti vaisiai);
magnio (žalios lapinės daržovės, obuoliai, abrikosai, pieno produktai, jūros gėrybės, mėsa, kt.);
taip pat širdies veiklai svarbių vitaminų, A, E, C ir B (kiaušiniai, sviestas, morkos, citrinos, pomidorai, kepenys, riešutai, kt.).
Daugiau informacijos apie sveiką mitybą galite rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro interneto svetainės skiltyje „Metodinė medžiaga - Mityba".
Mažas fizinis aktyvumas. Fizinis krūvis stiprina širdį bei kraujagyslių sistemą, todėl sumažina miokardo infarkto ir insulto riziką, diabeto ir didelio cholesterolio kiekio kraujyje tikimybę. Daugiau kaip 70 proc. suaugusių žmonių juda nepakankamai, todėl sutrinka kraujospūdžio reguliacija, nutunkama, kraujyje padaugėja lipidų, pakinta gliukozės apykaita. Fiziškai neaktyvūs žmonės 2 kartus dažniau serga širdies ligomis, didesnis jų mirštamumas. Todėl bent 30 min. per dieną reikėtų skirti fiziniam aktyvumui. Jis veiksmingas tik tada, kai yra reguliarus, pakankamo intensyvumo, dažnio ir trukmės. Jeigu žmogus jau serga kokia nors širdies liga, dėl fizinio krūvio intensyvumo ir trukmės reikėtų pasitarti su gydytoju.
Stresas. Stresas tapo nuolatiniu gyvenimo palydovu, juk kiekvienas patiriame stresines situacijas tam tikrais gyvenimo momentais, o tai alina sveikatą ir neigiamai veikia tarpusavio santykius. Ilgalaikis stresas - vienas svarbiausių hipertoninės, koronarinės širdies ligos, aterosklerozės rizikos veiksnių. Patiriant stresą gerokai dažniau gali ištikti staigi mirtis, sutrikti širdies veikla, ištikti miokardo infarktas ar insultas. Siekiant organizmą apsaugoti nuo kenksmingų streso padarinių, reikėtų išmokti įvertinti problemą ir ieškoti teigiamų sprendimo būdų, būti fiziškai aktyviems, išmokti atsipalaiduoti, bendrauti, neužsisklęsti savyje. 
Padidėjęs kraujo krešumas, klampumas. Kraujo klampumas priklauso nuo kraujo sudėtinių dalių santykio. Didėjant kraujo ląstelių kiekiui, didėja ir kraujo klampumas. Padidėjus kraujo klampumui sulėtėja kraujotaka, pasunkėja širdies darbas, organai nepakankamai aprūpinami krauju. Padidėja trombozės tikimybė. Ji yra itin didelė, jeigu pacientas serga arterine hipertenzija ar cukriniu diabetu. Kad kraujo klampumas būtų ne per didelis, reikėtų nerūkyti, reguliariai tikrintis kraują ir cholesterolio kiekį kraujyje, stebėti kraujospūdį, sveikai maitintis ir kt.
Rūkymas. Tabako dūmuose yra apie 4 000 cheminių junginių įvairių dalelių ir dujų pavidalu. Pagrindiniai nuodai, kenkiantys širdžiai, yra nikotinas, kuris skatina koronarinę širdies ligą, ir anglies monoksidas (CO), kuris skatina širdies ir kraujagyslių ligas. Rūkančio žmogaus širdis priversta dirbti smarkiau, širdis plaka 10-20 dūžių per minutę daugiau. Dėl to padidėja kraujospūdis, o kraujyje ima stigti deguonies. Rūkymas skatina kraujo krešėjimą, didina miokardo infarkto ir insulto riziką, padidina pilvo aortos aneurizmos riziką, taip pat riziką susirgti ateroskleroze ir jos sukeltomis ligomis. Lietuvos širdies asociacijos duomenimis, kasdien surūkant 20 ir daugiau cigarečių, miokardo infarkto rizika moterims padidėja šešis kartus, vyrams - tris kartus. 
Taip pat kenkia ir pasyvus rūkymas, kvėpavimas aplinkoje esančiais kitų iškvėptais dūmais. Rūkantieji nuodija ne tik save, bet ir aplinkinius, nes patalpoje esantys iškvėpti cigarečių dūmai turi itin daug nuodingųjų medžiagų. Pasyvus rūkymas taip pat didina riziką susirgti išemine širdies liga, krūtinės angina, plaučių uždegimu, lėtinėmis plaučių ligomis, didina infarkto ir insulto riziką.
Alkoholio vartojimas. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, Europos regionas yra daugiausiai suvartojantis alkoholio pasaulyje. Alkoholio vartojimas sukelia daug su širdimi susijusių problemų - kenkia širdies raumeniui, silpnina širdies funkciją, didina staigios mirties tikimybę. Svarbiausia nepiktnaudžiauti alkoholiu. Vartojant alkoholį kiekvieną dieną arterinės hipertenzijos išsivystymo tikimybė išlieka didesnė negu vartojant rečiau nei kartą per savaitę. Besaikis alkoholio vartojimas gali privesti prie insulto, padidėjusio kraujo spaudimo, padidėjusio trigliceridų lygio, turi įtakos hipertenzijos raidai. 
Nepamirškite, kad sveikata daugiausiai priklauso nuo Jūsų pačių. Rinkitės sveikesnį gyvenimo būdą!

Tarptautinė bendrija griežtai kritikuoja karinę eskalaciją Sirijos Alepo mieste

Niujorkas, rugsėjo 25 d. (ELTA). Sirijos karinė operacija Alepo mieste sulaukė griežtos tarptautinės kritikos, praneša agentūra AFP.
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Pan Gi Munas (Ban Ki Moon) šeštadienį Niujorke pareiškė esąs „pasibaisėjęs šalta karine eskalacija" Šiaurės Sirijos mieste. Anot jo, Alepo gyventojams tenka patirti didžiausias atakas nuo Sirijos konflikto pradžios.
Ypač griežtai Pan Gi Munas reagavo į pranešimus, kad Sirijos karinės oro pajėgos per atakas prieš sukilėlių kontroliuojamas miesto dalis naudoja vadinamąsias bunkerius pralaužiančias bombas. Nuo jų lyg kortų nameliai subyra daugiaaukščiai pastatai. Sistemingas tokių ginklų naudojimas tankiai apgyvendintose teritorijose esą prilygsta karo nusikaltimui.
Bendrame JAV, Vokietijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Italijos užsienio reikalų ministrų bei Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovės pareiškime teigiama, jog „Rusija privalo įrodyti, kad nori ir gali imtis neįprastų žingsnių, kad išgelbėtų diplomatines pastangas dėl paliaubų Sirijoje".

Tūkstančiai suomių išėjo į gatves, protestuodami prieš rasizmą ir smurtą

Tūkstančiai suomių šeštadienį išėjo į gatves, protestuodami prieš rasizmą ir smurtą. Policijos duomenimis, vien tik sostinėje Helsinkyje apie 15 000 demonstrantų žygiavo Senato aikštės link, praneša agentūra dpa.
Čia minia pagerbė 28 metų vyrą, kuris rugsėjo 16-ąją mirė nuo sužalojimų, patirtų po incidento su neonaciais Helsinkyje. Vyras per demonstraciją spjovė atsisukęs į Suomijos pasipriešinimo judėjimo narius ir tada buvo jų suspardytas.
Trečiadienį sulaikytas 26 metų asmuo, įtariamas netyčiniu nužudymu.
Incidentą pasmerkė aukšti šalies politikai, tarp jų - premjeras Jucha Sipilia (Juha Sipila), dalyvavęs demonstracijoje Rytų Suomijos Kuopijo mieste. Jis pažadėjo imtis priemonių prieš ekstremistines grupuotes. Protestai vyko ir Tamperėje, Joensū bei Juveskiulėje. Helsinkyje policija suėmė du imigracijos priešininkus.

Bus įteikti apdovanojimai "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai"

Vilniaus universiteto Šv. Jonų bažnyčioje sekmadienio pavakarę rengiamas apdovanojimų „Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" septynerių metų veiklos minėjimas, bus paskelbti šių metų nominantai, pagerbtas žuvusiųjų Laisvės gynėjų, mirusių iškilių lietuvių tautos asmenybių, pelniusių medalius, atminimas.
Šiemet apdovanojimais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" bus pagerbti:
I laipsnio medaliu:
Genadijus Burbulis, Rusijos prezidento Boriso Jelcino bendražygis už didelį asmeninį indėlį ir paramą Lietuvai pripažįstant mūsų valstybės nepriklausomybę ir išvedant Rusijos kariuomenę;
Antanas Vinkus, gydytojas, politikas, diplomatas už nuolatinę pagalbą ir meilę žmogui;
Vygaudas Ušackas, diplomatas, ES ambasadorius Rusijoje už nuolatinį Lietuvos autoriteto ir įvaizdžio stiprinimą tarptautiniu mastu, tautos istorinės atminties bei demokratinių idealų stiprinimą, už ilgamečius partnerystės ryšius su Lietuvos akademine bendruomene.
II laipsnio medaliu:
Albina Šiupienienė, žurnalistė, kalbininkė, lietuvių kalbos ekspertė už principingumą ir begalinį atsidavimą gimtajai kalbai, jos puoselėjimą ir saugojimą, už dėmesį dzūkų krašto tradicijoms bei naujų bendruomeninių veiklos formų kūrimą;
Irena Burokienė, pedagogė, aktyvi visuomenininkė, Lietuvos Didžiosios Kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų (birutiečių) draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkė už nenuilstamą ir atsidavusį savanorišką darbą Šeimai, Sostinei, Tautai ir Valstybei; 
Gintaras Vitkus, provinciolas, Jėzuitų ordino Lietuvoje ir Latvijoje vadovas už sielovadą, ganytojišką veiklą ir krikščionišką atjautą bei paramą žmogui.
Per septynerius veiklos metus I ir II laipsnio medaliais "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" pagerbta beveik 400 iškilių ir visuomenei ypač nusipelniusių asmenybių. Tai - poetas Justinas Marcinkevičius bei pirmosios Lietuvos nepriklausomybę pripažinusios valstybės - Islandijos - užsienio reikalų ministras Jonas Baldvinas Hanibalsonas (Jon Baldvin Hannibalsson), ilgametis Vilniaus universiteto rektorius, Vilniaus garbės pilietis akademikas Jonas Kubilius. 
Visuomeninę apdovanojimų komisiją "Už nuopelnus Vilniui ir Tautai" 2009 m. įsteigė keletas visuomeninių organizacijų - M. ir J. Šlapelių muziejus, Vilniaus ainių klubas, Vilniaus rotušė, Krašto apsaugos bičiulių klubas, vėliau prisijungė Nevyriausybinių organizacijų koordinacinė taryba (NOKT), vienijanti 26 visuomenines organizacijas.

JAV policija sulaikė vyrą, įtariamą prekybos centre nušovus penkis žmones

 JAV policija sulaikė vyrą, įtariamą prekybos centre Vašingtono valstijoje nušovus penkis žmones. Apie tai pareigūnai pranešė „Twitter" tinkle, informuoja agentūra dpa.
20-metis įtariamasis sulaikytas šeštadienio vakarą. Anot amerikiečių žiniasklaidos, jo motyvas ir toliau lieka neaiškus.
Jaunas užpuolikas penktadienio vakarą Berlingtono prekybos centre nušovė penkis žmones ir paspruko. Policija po nusikaltimo paskelbė iš saugumo kamerų įrašų darytas jo nuotraukas ir pradėjo plataus masto paieškos operaciją.

Dešimtys tūkstančių žmonių Lenkijoje protestavo prieš vyriausybę

Dešimtys tūkstančių žmonių šeštadienį Varšuvoje protestavo prieš vyriausybę. Miesto valdžios duomenimis, į gatves išėjo iki 30 000 lenkų. Žmones į mitingą sukvietė Demokratijos gynimo komitetas (KOD), informuoja agentūra AFP.
Jie kaltino vyriausybę varžant konstitucinio teismo nepriklausomybę ir siekiant dar labiau sugriežtinti jau ir taip griežtą abortų įstatymą. 
Prieš protesto eitynes buvęs lenkų disidentas ir publicistas Adamas Michnikas (Adam Michnik) įspėjo vyriausybę dėl galimų konstitucijos pažeidimų. KOD, anot jo, nenori nuversti vyriausybės, o tik siekia, kad „būtų gerbiama teisė ir konstitucija".
Jei ji to nedarys, visuomenės „pareiga" esą bus nušalinti vyriausybę per demokratiškus rinkimus. „Mes negalime taikstytis su politika, kuri izoliuoja Lenkiją ir kelia konfliktus su jos kaimynėmis", - kalbėjo A. MIchnikas.

Šalies įmonės išbando sistemos i.MAS funkcijas

Valstybinė mokesčių inspekcija prie LR finansų ministerijos informuoja, kad šeštadienį Išmaniosios mokesčių administravimo sistemos i.MAS aplinka toliau testuojama ir veikia stabiliai, šalies įmonių atstovai gali sklandžiai išbandyti i.MAS portalo bei elektroninio PVM sąskaitų faktūrų (i.SAF) ir elektroninių važtaraščių (i.VAZ) posistemių veikimą. VMI ir partnerių (posistemių kūrėjų) komandos atidžiai stebi bei vertina testavimo eigą ir procesus, operatyviai reaguoja į mokesčių mokėtojų fiksuotas klaidas, pateiktus siūlymus. Turimais statistiniais duomenimis, nuo penktadienį pradėto testavimo sistemą išbandė apie 10 tūkst. vartotojų. 
i.SAF ir i.VAZ posistemių kūrimo projekto vadovė Virginija Ginevičienė pastebi, kad šeštadienį vartotojai jungiasi prie testinio i.MAS portalo ir praktiškai išbando elektroninį PVM sąskaitų faktūrų bei elektroninių važtaraščių posistemius, teikdami duomenis bei naudodamiesi kitomis realizuotomis funkcijomis. 
"Norime padėkoti mokesčių mokėtojams už VMI siunčiamus el. pranešimus apie testinėje aplinkoje pastebėtas klaidas ar kylančius nesklandumus, gauname tikrai racionalių pasiūlymų. i.MAS testuotojų pateikta informacija vertinama nedelsiant, o VMI ir posistemių kūrėjų IT specialistų komandos operatyviai šalina identifikuotus trūkumus. Ir toliau dirbsime, kad tiek savaitgalį, tiek kitą savaitę i.MAS aplinkos testavimo darbus vykdantys mokesčių mokėtojai galėtų visapusiškai išbandyti sistemą. Esame dėkingi visiems mokesčių mokėtojams, kurie, nepaisant vakarykščių sistemos trikdžių, nepasidavė emocijoms ir nenuleido rankų ir toliau aktyviai padeda VMI testuojant ir tobulinant i.MAS sistemą", - sako V. Ginevičienė, pabrėždama, kad testavimas skirtas klaidų ir neatitikimų nustatymui bei taisymui.
VMI atkreipia dėmesį, kad daugiausiai testinėje aplinkoje identifikuotų klaidų susijusios su galimybe naudotis kai kuriomis posistemių funkcijomis (el. pranešimas „Prieiga negalima") ir su atstovavimo mokesčių mokėtojams funkcionalumu. VMI jau išsprendė kritines problemas, susijusias su prieigų prie i.SAF ir i.VAZ teisėmis, taip pat klaidas, kai rodomi negaliojantys atstovavimai mokesčių mokėtojams. Šiuo metu taisomos klaidos dėl atstovavimų dubliavimo, puslapiavimo, šalių klasifikatoriaus reikšmių rikiavimo, naujai kuriamos sąskaitos užpildymo formos laukelių. Šeštadienį ir sekmadienį posistemių kūrėjai papildomai testuos sistemos greitaveikos ir automatinio duomenų teikimo į i.SAF ir i.VAZ posistemius procesus. Atlikta analizė padės rasti nepatogumų mokesčių mokėtojams sukeliančias klaidas bei jas pašalinti. 

 

Atgal