VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

09 24. Naujausios žinios

Paskelbta techninė paminklo dr. J. Basanavičiui specifikacija

Sostinės savivaldybė informuoja pradedanti pirkimo procedūras, kurių tikslas - sukurti ir pastatyti paminklą dr. Jonui Basanavičiui ypatingos svarbos istorinėje Vilniaus erdvėje - aikštėje prie Nacionalinės filharmonijos. Telkiamos geriausios skulptorių ir architektų pajėgos paminklo architektūriniams ir skulptūriniams sprendiniams kurti. Viešame ir atvirame konkurse galės dalyvauti fiziniai ar juridiniai asmenys, ar jų grupės, kurie atitiks kvalifikacinius reikalavimus.
Tiekėjai dar 10 dienų gali teikti savo pastebėjimus ir pasiūlymus ketvirtadienį paskelbtai techninei specifikacijai. Oficiali konkurso paskelbimo data numatyta spalio 3 dieną. 
Konkursą laimėjęs dalyvis turės parengti paminklo dr. J. Basanavičiui ir aikštės prie Lietuvos nacionalinės filharmonijos įrengimo projektinius pasiūlymus, techninio darbo projektą ir prižiūrėti projekto vykdymą. 
Vilniaus mero Remigijaus Šimašiaus iniciatyva į vertinimo komisiją pakviesti Lietuvos architektų sąjungos, Lietuvos dailės akademijos bei akademinės bendruomenės deleguoti ekspertai. Komisija įvertins architektūrinius, meninius, technologinius, paminklų apsaugos ar kitus specifinius sprendinius, iš konkursui pateiktų projekto idėjų išrinks geriausią, kurios pagrindu bus sukurtas skulptūros modelis ir techninis aikštės įrengimo projektas.
Atsakingų darbų procesą koordinuos Vyriausybės sudaryta dr. J. Basanavičiaus paminklo sukūrimo ir pastatymo Vilniuje darbų koordinavimo komisija, ketvirtadienį susirinkusi į pirmąjį posėdį aptarti darbų organizavimo planą, konkurso principinius nuostatus, paminklo finansavimo galimybes.
Konkursui pateikti projektai po ekspertinio vertinimo bus viešai paskelbti Lietuvos architektų sąjungos ir Lietuvos dailininkų sąjungos bei savivaldybės tinklalapiuose, bus surengta ekspozicija Vilniaus miesto rotušėje. Tikimasi paminklo dr. J. Basanavičiui laimėtojus atsirinkti iki 2017 metų vasario. 
Paminklas dr. J. Basanavičiui stovės ypatingos svarbos istorinėje Vilniaus erdvėje, priešais buvusius Miesto salės rūmus, kuriuose 1905 metų gruodžio 4-5 dienomis posėdžiavo Didysis Vilniaus seimas. J. Basanavičius buvo Lietuvių suvažiavimo Vilniuje idėjos autorius, šio suvažiavimo pagrindinis organizatorius. Didysis Vilniaus seimas, deklaravęs politinės lietuvių tautos tęstinumą, davė pradžią moderniai Lietuvos valstybei ir šiuolaikiniam mūsų parlamentarizmui. Šiais metais sukanka 165-eri metai nuo dr. J. Basanavičiaus gimimo. 
Savivaldybė tikisi, kad estetiškai sutvarkyta nauja miesto aikštė su tautos patriarcho paminklu pačioje Senamiesčio širdyje bus labai mėgstama ir lankoma tiek vilniečių, tiek miesto svečių.

R. Karoblis: Lietuva remia ES prekybos susitarimus su JAV ir Kanada

Lietuvos ekonomikos augimas stipriai priklauso nuo eksporto, todėl Vilnius remia laisvosios prekybos susitarimą tarp ES ir Kanados bei galimą susitarimą tarp ES ir JAV, sako užsienio reikalų viceministras Raimundas Karoblis.
Prekybos klausimai penktadienį aptarti neformalioje ES Užsienio reikalų ministrų taryboje Bratislavoje. Anot R. Karoblio, Bendrijai reikia ambicingų, išsamių ir subalansuotų susitarimų su JAV ir Kanada. 
"Nuo ES ir Kanados laisvosios prekybos susitarimo (CETA) sudarymo priklausys ES prekybos politikos ateitis ir patikimumas. Susitarus dėl CETA, ES ir Kanada pademonstruotų aiškią lyderystę pasaulyje siekiant prekybos atvirumo", - sakė viceministras.
Derybos dėl CETA buvo pradėtos 2009 m. ir užbaigtos 2014 m., susitarimą numatoma pasirašyti šių metų spalį, vėliau dokumentą turės ratifikuoti Europos Parlamentas ir ES bloko narės. Įsigaliojus sutarčiai, būtų panaikinti maždaug 98 proc. importo muitų.

EFSI finansavimas patvirtintas greitkelio Vilnius-Utena projektui

Europos investicijų banko (EIB) direktorių valdyba penktadienį patvirtino trečiąjį Lietuvos infrastruktūros projektą, kuris bus finansuojamas iš Europos strateginių investicijų fondo (EFSI). Pasak finansų ministrės Rasos Budbergytės, šis faktas rodo, kad Lietuva turi projektų fondo finansavimui gauti ir geba juos tinkamai pateikti. 
Trečioji EFSI paskola skirta 72,15 km greitkelio ruožo Vilnius-Utena (A14) rekonstrukcijai ir modernizavimui. Šiam projektui skirta iki 40 mln. eurų EIB paskola su EFSI garantija 12 metų. Ši suma sudaro 44 proc. projekto vertės, kuri yra 90,9 mln. eurų. Projektą vykdo Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.
Iki šiol Lietuvoje EFSI finansavimas jau patvirtintas dviem infrastruktūros projektams: Vilniaus oro uostui (iki 30 mln. eurų paskola 15 metų) ir Vilniaus kogeneracinės jėgainės statybai (iki 190 mln. eurų paskola 17 metų). Taip pat sudaryti du susitarimai su bankais dėl smulkaus ir vidutinio verslo įmonių finansavimo, kurių bendra vertė - 315 mln. eurų.
„Gautas solidus finansavimas suteiks stiprų postūmį teigiamiems pokyčiams tiek didiesiems trims projektams, tiek smulkaus ir vidutinio verslo įmonėms, o tai sustiprins visą Lietuvos ekonomiką", - teigia finansų ministrė R. Budbergytė.
Naujausiais EIB duomenimis, Lietuva yra trečia po Estijos ir Ispanijos pagal EFSI investicijų ir šalies bendrojo vidaus produkto santykį. Kiekvienam Lietuvos BVP milijonui eurų mobilizuota apie 11 tūkst. eurų šio fondo investicijų. 

Europos Komisija nekeis prekybos susitarimo su Kanada

Europos Komisija nusprendė, kad kontroversiškas ES ir Kanados laisvosios prekybos susitarimas CETA nebus persvarstytas, nepaisant stiprios opozicijos Europoje, informuoja BBC. 
Susitikime su ministrais Slovakijoje ES prekybos komisarė Sesilija Malmstriom (Cecilia Malmstrom) aptarė CETA ir panašų susitarimą su JAV, TTIP, kuris taip pat yra sulaukęs kritikos. CETA susitarimo projektas jau patvirtintas, tačiau šalių vyriausybės galėtų atidėti jo įgyvendinimą. 
Tūkstančiai aktyvistų protestavo prieš CETA ir TTIP Vokietijoje praėjusį šeštadienį, o dar daugiau jų pasirodė Briuselyje antradienį prie ES būstinės. Aktyvistai baiminasi, kad susitarimai gali sumažinti Europos standartus svarbiausiose srityse, tokiose kaip darbuotojų teisės, sveikatos priežiūra ir aplinkosauga. 

Rusijos ambasadorius neįtikino Šiaulių vadovybės palikti centrinėje aikštėje sovietinį paminklą

Rusijos ambasadorius Aleksandras Udalcovas neįtikino Šiaulių vadovybės, kad centrinėje miesto aikštėje reikėtų palikti sovietmečiu statytą paminklą.

Meras Artūras Visockas sako, kad trečiadienį savivaldybėje viešėjęs ambasadorius išreiškė pageidavimą, jog rekonstruojant Prisikėlimo aikštę, esančią šalia Šiaulių katedros bei karių kapinių, sovietų karių atminimui statytas obeliskas būtų išsaugotas.

„Pagrindinis ambasadoriaus tikslas buvo kalbėti, kad negalima liesti kapinių antžeminės aikštės dalies, būtent to vadinamojo postamento, o mūsų aikštės tvarkymo plane numatyta kaip tik visa tai liesti, pakeisti formą. Kalbėjausi tą pačią dieną ir su Kultūros paveldo departamento vadove gerbiama Diana Varnaite, ir su vietos kultūros apsaugos atstovu – jie mane patikino, kad į jokį paveldą visa tai nėra įtraukta ir kad mes visa tai galime realizuoti“, – teigė jis.

Kariuomenės komandiruotėms – 1 mln. eurų daugiau nei pernai

Per pirmąjį šių metų pusmetį šalies įstaigos ir institucijos komandiruotėms išleido per 1 mln. eurų daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Šį padidėjimą lėmė suaktyvėjusios kariuomenės išvykos.

Seimo Audito komiteto atlikta pirmojo šių metų pusmečio biudžeto analizė parodė, kad gerokai padidėjo išlaidos komandiruotėms. Planuota tam išleisti 12,9 mln. eurų, panaudota 10,1 mln. eurų. Pernai per pirmąjį pusmetį komandiruotėms išleista 9 mln. eurų.

Šiemetinė suma viršija ir 2013-ųjų rodiklį, kai Lietuva aktyviai rengėsi pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, tuomet pirmojo pusmečio komandiruotės biudžetui kainavo 9,3 mln. eurų.

Audito komiteto duomenimis, daugiausia pinigų komandiruotėms skyrė Krašto apsaugos ministerija, Užsienio reikalų ministerija, Kūno kultūros ir sporto departamentas bei Policijos departamentas su pavaldžiomis įstaigomis.

 „Moody`s“: Lietuvos ekonomikos variklis – stiprus vidaus vartojimas

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody`s“ naujausioje ataskaitoje rašo, jog vidaus vartojimas yra stiprus Lietuvos ekonomikos variklis, tačiau didžiausias iššūkis – prastėjanti demografinė situacija.

2015 metų „Moody`s“ ataskaitoje apie Lietuvą rašoma, kad praėjusių metų šalies vyriausybės vykdyta mokesčių politika lėmė tai, kad Lietuva gavo aukštą kredito reitingą. Lietuvos deficitas buvo mažiausias visoje Europos Sąjungoje.

Vis dėlto, specialistams nerimą kelia šalies nedarbo struktūra: nors ilgalaikių bedarbių skaičius mažėjo, tačiau jaunimo nedarbas išliko gana aukštas. Pasak analitikų, tai rodo, jog jaunimo kompetencijos neatitinka darbo rinkos poreikių. Dėl tokios situacijos išsilavinę jauni specialistai emigruoja.

Prancūzijos prezidentas žada uždaryti Kalė migrantų stovyklą

Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) išreiškė viltį, kad šalies valdžiai pavyks perkelti 9 tūkst. šiuo metu varganoje Kalė migrantų stovykloje gyvenančių žmonių į visoje Prancūzijoje išdėstytus migrantų priėmimo centrus. Jis viliasi, kad tai bus padaryta per artimiausias savaites, praneša naujienų agentūra AP.
Šeštadienį lankydamasis Tūro mieste įsikūrusiame viename iš 164 Prancūzijoje veikiančių priėmimo centrų, F. Olandas pakartojo savo pažadą uždaryti Kalė migrantų stovyklą, dar žinomą „džiunglių" vardu.
Jis sakė, kad sąlygos šioje stovykloje yra „nepriimtinos" - ypač nuo karo bėgantiems žmonėms. Ši stovykla tapo F. Olando vyriausybės nesugebėjimo tvarkytis su Europą ištikusia migrantų krize simboliu.

Premjeras: pasitikėjimas policija pasiekė rekordines aukštumas

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius dalyvavo Respublikinėje policijos ir visuomenės šventėje Kaune, kurios metu pasidžiaugė išaugusiu visuomenės pasitikėjimu policijos darbu.
Pasak A. Butkevičiaus, šiemet pasitikėjimas policija pasiekė rekordines aukštumas - net 75 procentai Lietuvos gyventojų, arba 8 iš 10-ies, policijos darbą vertina gerai. 
"Šis lūžis mūsų žmonių sąmonėje įvyko ir dėl to, kad policija labiau atsivėrė visuomenei, kai paviešino savo sunkaus darbo kasdienybę, kai prasidėjo nuoširdesnis ir atviresnis dialogas su žmonėmis", - šventės atidarymo metu sakė Vyriausybės vadovas.
Premjeras paragino kauniečius papildyti policijos rėmėjų gretas, aktyviais ir pilietiškais veiksmais patiems prisidėti prie saugesnės ir ramesnės aplinkos kūrimo.
Pastaraisiais metais Vyriausybė didino finansavimą policijai. Skyrus papildomų lėšų antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras" aprūpinimui, pareigūnams, kurie vyksta į pavojingus iškvietimus ar padeda likviduoti ekstremalias situacijas, nupirktos neperšaunamos liemenės, kita reikalinga amunicija ir technika. Jau netrukus „Aro" vyrai persikels į naujas modernias patalpas.

JT: per vieną mėnesį Jemene žuvo 180 civilių

Jungtinių Tautų (JT) vyriausiojo žmogaus teisių komisaro biuras penktadienį išreiškė "gilų susirūpinimą" dėl augančio išpuolių prieš civilius Jemeno gyventojus skaičiaus. Per vieną mėnesį žuvo 180 civilių, o nuo 2015 metų kovo šio konflikto metu iš viso jau žuvo 4 tūkst. nekaltų žmonių, praneša AP.
Vyriausioji komisarė Sesil Puji (Cecile Pouilly) teigė, kad rugpjūtį taip pat išaugo skaičius išpuolių, nukreiptų prieš civilines įstaigas, tokias kaip ligoninės, turgūs ar maldos namai. 
Jos pranešimas buvo išplatintas praėjus vos dviem dienoms po to, kai Saudo Arabijos vadovaujama koalicija bombardavo namus Chudaidos mieste, pražudydama 32 civilius.
Tuo tarpu sukilėliai, hučiai, ir toliau stiprino Taizo miesto apsiaustį. Ten jie kovoja su vietos pajėgomis, einančiomis išvien su tarptautinės bendruomenės pripažįstama šalies vyriausybe.

Prieš mėnesį Italijoje įvykusio žemės drebėjimo nuostoliai vertinami 4 mlrd. eurų

Praėjus mėnesiui po beveik 300 gyvybių nusinešusio žemės drebėjimo Italijoje vyriausybė stichijos padarytą žalą vertina 4 mlrd. eurų. Ministras pirmininkas Matėjas Rencis (Matteo Renzi) pažadėjo, kad sugriautos vietovės bus atstatytos. „Kur jos buvo, kokios jos buvo ir - jei įmanoma - gražesnės nei iki tol", - sakė jis penktadienį Romoje, informuoja agentūra dpa.
Kalbėdamas apie žalą, civilinės apsaugos vadas Fabricijus Kurčo (Fabrizio Curcio) teigė, kad tikslūs skaičiai dar nėra žinomi, tačiau esą „nebus per daug, jei pasakysime, kad nuostoliai siekia 4 mlrd." Prioritetas dabar yra parūpinti pastogę palapinėse gyvenantiems žmonėms.
Per žemės drebėjimą 3 000 žmonių liko be namų, apie 2 500 jų vis dar gyvena palapinėse.

Indija perka iš Prancūzijos 36 naikintuvus

Indija už 8 mlrd. eurų perka 36 prancūzų ginkluotės koncerno „Dassault" naikintuvus „Rafale". Prancūzijos ir Indijos gynybos ministrai Žanas Yvas Le Drianas (Jean-Yves Le Drian) ir Manoharas Parikaras (Manohar Parrikar) penktadienį Naujajame Delyje pasirašė pirkimo sutartį. Prancūzijos prezidentas Fransua Olandas (Francois Hollande) Paryžiuje pareiškė, kad šis užsakymas yra jo šalies ginklų pramonės „pripažinimas", informuoja agentūra AFP.

Per metus eksportuotų prekių kainos sumažėjo 4 proc., importuotų prekių - 6,3 proc.

Liepos mėn., palyginti su birželiu, eksportuotų prekių kainos sumažėjo 0,8 proc., importuotų prekių - 0,4 proc.
Statistikos departamento teigimu, bendram eksportuotų prekių kainų pokyčiui didžiausią įtaką padarė 5,8 proc. rafinuotų naftos produktų, 3,5 - chemikalų ir chemijos pramonės gaminių kainų sumažėjimas ir 7,1 proc. - žemės ūkio ir medžioklės produktų, 4,4 - elektros įrangos, 0,9 proc. - maisto produktų kainų padidėjimas.

Kinija išleidžia pasaulyje daugiau, nei pasaulis išleidžia Kinijoje

Pirmą kartą Kinijos bendrovės užsienyje investavo daugiau nei užsienio bendrovės investavo Kinijoje, skelbia BBC, remdamasi šią savaitę publikuotais 2015 m. duomenimis.
Kinijoje investicijų į užsienio rinkas apimtys pakilo iki rekordinio 145 mln. JAV dolerių, palyginti su 135,6 mlrd. dolerių vertės užsienio investicijomis Kinijoje.
Kaip jau skelbta, Kinijos ekonomika praėjusiais metais augo lėčiausiais tempais per dvidešimt penkerius metus.
Lėtėjantis augimas skatina daugelį Kinijos įmonių įsigyti užsienio bendrovių akcijų. Pernai buvo įgyvendinti keletas tokio pobūdžio sandorių. Pavyzdžiui, Italijos padangų gamintojos "Pirelli" kontrolinis akcijų paketas buvo parduotas Kinijos valstybinei korporacijai "China National Chemical Corp." (CNCC); Kinijos korporacija "Dalian Wanda" nusipirko Holivudo kino studijos "Legendary Entertainment" kontrolinį akcijų paketą už 3,5 mlrd. JAV dolerių. Kinijos valstybės valdoma bendrovė "ChemChina" nusprendė už 43 mlrd. JAV dolerių įsigyti Šveicarijos sėklų ir pesticidų gamybos grupę "Syngenta".

Prancūzija: naujausios apklausos duomenimis, M. Le Pen turėtų patekti į antrąjį prezidento rinkimų turą

Prancūzijos kraštutinės dešinės partijos „Nacionalinis frontas" lyderė Marin Le Pen (Marine Le Pen) gali būti beveik rami, kad pateks į antrąjį 2017 metais vyksiančių prezidento rinkimų turą. Tokias išvadas galima daryti išanalizavus ketvirtadienį paskelbtus naujausius viešosios nuomonės apklausos rezultatus, skelbia „France24".
Prancūzijos radijo stoties „Radio Classique" ir laikraščio „Les Echos" užsakymu tyrimų centro „Elabe" atlikta apklausa atskleidė, kad M. Le Pen turėtų surinkti nuo 25 iki 28 proc. rinkėjų balsų. Toks balsų skaičius jai užtikrintų vietą antrajame rinkimų ture.
M. Le Pen į antrąjį turą nepatektų tik tuo atveju, jei susikautų su Prancūzijos Respublikonų partijos (anksčiau - Sąjunga už liaudies judėjimą, pranc. UMP) kandidatu, Bordo meru Alenu Žiupė (Alain Jupp). Šiuo metu jis vykdo kampaniją šios centro kairiųjų partijos viduje.
Apklausos duomenys taip pat rodo, kad buvęs šalies ekonomikos ministras Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron), kol kas oficialiai nepaskelbęs, kad kandidatuos, pirmajame ture turėtų įveikti dabartinį šalies vadovą Fransua Olandą (Francois Hollande). E. Makronas turėtų surinkti 14-15 proc. balsų.
Panašu, kad F. Olandas, kuriam apklausa prognozuoja surinkti 12-16 proc. rinkėjų balsų, turėtų pralaimėti jau pirmajame ture.
Tyrimų centras „Elabe" apklausą atliko rugsėjo 20-21 dienomis. Joje dalyvavo 1 002 respondentai.

Prancūzijoje yra beveik 2 tūkstančiai paauglių ir jaunuolių, patikėjusių islamistų idėjomis

Prancūzijoje yra beveik 2 tūkstančiai paauglių ir jaunuolių, kurie patikėjo radikaliojo islamo idėjomis, paveikti teroristinės "Islamo valstybės" (IS) grupuotės propagandos. Tokius duomenis penktadienį pareikė laikraštis "Le Figaro".
Pasak leidinio, suradikalėjusių jaunuolių skaičius Prancūzijoje sparčiai didėja. Nuo metų pradžios išaiškinti 1954 jaunuoliai, simpatizuojantys IS. 17 iš jų žuvo Sirijoje ir Irake. Prancūzijoje už ekstremizmą ir terorizmą nuteisti 37 jaunuoliai. Dar viena tendencija - radikalių idėjų šalininkių skaičiaus didėjimas tarp merginų.
Kaip sakė laikraščiui aukštas Prancūzijos specialiųjų tarnybų darbuotojas, prašęs neskelbti jo pavardės, į verbuotojų įtaką patenka paaugliai, turintys psichologinių problemų, susijusių su nepažangumu mokykloje ar tėvų skyrybomis. Atitinkamai "apdoroti" jie tampa lengvu žmonių iš ekstremistinių grupuočių grobiu.

Finansų sektoriuje mažėja laisvų darbo vietų

Po balsavimo už "Brexit" Jungtinės Karalystės (JK) finansų sektoriuje laisvų darbo vietų sumažėjo 10 proc., baiminantis pokyčių, susijusių su bendrąja rinka ir bankų "pasų teise", cituodama darbo grupės tyrimą praneša BBC.
"Pasų teisė" leidžia įmonėms prekiauti visoje Europos Sąjungoje (ES) be atskirų licencijų.
Liepos ir rugpjūčio mėnesiais laivų darbo vietų skaičius finansų sektoriuje smarkiai sumažėjo visuose Anglijos regionuose, praneša Viešosios politikos tyrimų institutas (IPPR).
Euroskeptikų nuomone, pasitraukimas iš bendrosios rinkos JK nepakenks.
Laisvų darbo vietų sumažėjimas po balsavimo už "Brexit" yra "stebėtinas, nes tai nutiko pirmą kartą po keturių metų pertraukos", sakė IPPR atstovai.
Tyrimas parodė, kad Londone darbo pasiūlymų sumažėjo 13,6 proc., įskaitant darbo pasiūlymus administratoriams, vadybininkams ir generaliniams direktoriams.

PPO patenkino "Boeing" skundą ginče su "Airbus" dėl subsidijų

Specialioji Pasaulio prekybos organizacijos (PPO) komisija nusprendė, kad Europos Sąjunga, finansuodama lėktuvų gamybos bendrovę "Airbus", pažeidė PPO taisykles, nes suteikė bendrovei "Airbus" nepagrįstą pranašumą prieš JAV konkurentę "Boeing". PPO nurodė, kad ES nesugebėjo laikytis priimtų nuostatų, esą ji turėtų mažinti subsidijas lėktuvų gamintojai "Airbus", praneša BBC.
PPO specialioji komisija patenkino atitinkamą koncerno "Boeing" skundą, - taip padėtas taškas dvylika metų trukusiame ginče tarp "Airbus" ir "Boeing", susijusiame su milijardų vertės subsidijomis. JAV atstovai tvirtina, kad kalbama apie 22 mlrd. dolerių sumą, kurią "Airbus" neteisėtai gavo iš ES valdžios institucijų, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos bei Jungtinės Karalystės, informuoja "Deutsche Welle".

Lietuva dalijasi patirtimi kovoje su korupcija su Šiaurės ir Baltijos šalimis

Taline Šiaurės ir Baltijos šalių teisingumo ministrai aptarė kovos su korupcija, pabėgėlių krizės ir jos poveikio teisinei sistemai, smurto artimoje aplinkoje problemas ir nusikalstamumo prevencijos klausimus. 
Teisingumo ministras Juozas Bernatonis šiame susitikime kolegoms iš Šiaurės ir Baltijos šalių pristatė Lietuvos kovos su korupcija strategiją ir priemones, informuoja Teisingumo ministerija.
"Per pastaruosius 15 metų Lietuvai pavyko sukurti vieną visapusiškiausių kovos su korupcija sistemų Europoje, kur dėmesys skiriamas ne tik prevencinių ir represinių priemonių įdiegimui ir veiksmingam įgyvendinimui, bet ir optimaliam kovos su korupcija funkcijų instituciniam paskirstymui", - pabrėžė J. Bernatonis. 
Pasak ministro, tai sąlygojo keletas veiksnių, tarp kurių aiškus Vyriausybės įsipareigojimas aktyviai veikti šioje srityje, Lietuvos stojimas į tarptautines organizacijas ir narystė jų kovos su korupcija kontrolės mechanizmuose. 
Lietuva per pastaruosius keletą metų padarė akivaizdžią pažangą kovodama su korupcija, tai rodo ir 2015 metais Europos Komisijos užsakymu atlikto Eurobarometro tyrimo "Verslo požiūris į korupciją Europos Sąjungoje" rezultatai. 

STT pataria, kaip patobulinti priėmimo į valstybines mokyklas tvarką

Siekiant užtikrinti skaidresnį mokinių priėmimą į bendrojo ugdymo mokyklas ir užkirsti kelią korupcijos apraiškoms, būtina tobulinti teisės aktus, aiškiau reglamentuoti ir kontroliuoti priėmimo į mokyklas tvarką. Taip teigia Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, išanalizavę teisės aktus, reglamentuojančius priėmimą į šalies didžiųjų miestų mokyklas.
Korupcijos prevencijos pareigūnai pažymi, kad šiuo metu veikiantis teisinis reguliavimas nepakankamai aiškiai ir detaliai reglamentuoja priėmimą į bendrojo ugdymo mokyklas Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus miestų savivaldybėse, o esančios spragos gali sudaryti galimybę mokyklose sprendimus priimantiems darbuotojams pasielgti nesąžiningai.
STT siūlo nustatyti priėmimo į mokyklas atrankos kriterijus ir nurodyti, kaip priimami mokiniai, kai mokyklai priskirtoje teritorijoje gyvenančių mokinių yra daugiau nei mokykla gali priimti. Taip pat siūloma reglamentuoti prašymų registravimo terminą, kai mokiniai priimami atsižvelgiant į prašymo padavimo datą ir laiką.

Prezidentei JAV įteiktas Lietuvos kultūros muziejaus „Metų žmogaus" apdovanojimas

Prezidentei Daliai Grybauskaitei Niujorke įteiktas Lietuvos kultūros muziejaus „Metų žmogaus" apdovanojimas už šalies vadovės indėlį į lietuvių tautos ir kultūros puoselėjimą.
„Metų žmogaus" apdovanojimas buvo įsteigtas 1969 metais. Kasmet jis teikiamas Lietuvai, jos kultūrai ir pažangai nusipelniusiems žmonėms.
„Kad ir kur begyventume, mus visus jungia stiprūs jausmai Tėvynei, skatinantys galvoti, ką dar bendromis jėgomis turėtume nuveikti dėl šiandieninės ir būsimos Lietuvos. Ją ateityje turėsime perduoti augančioms kartoms taip, kaip mums perdavė mūsų tėvai", - atsiimdama apdovanojimą sakė Prezidentė.
Pasak valstybės vadovės, Lietuva itin vertina tai, kad gali pasikliauti JAV lietuvių bendruomenės parama. Prezidentė teigimu, būtent čia susibūrusi mūsų tautiečių bendruomenė daug prisidėjo Lietuvai kovojant dėl nepriklausomybės praėjusio amžiaus pabaigoje. Ji taip pat prisideda įtvirtinant mūsų valstybės saugumui ypatingai svarbią Lietuvos ir JAV partnerystę.
Lietuvos kultūros muziejus JAV Čikagos mieste įkurtas 1966 m.

Šiaurės Korėja pagrasino sunaikinsianti JAV bazę Guamo saloje

KLDR pasirengusi sunaikinti JAV aviacijos bazę Guamo saloje Ramiajame vandenyne, jeigu Vašingtonas nenutrauks iš jos kylančių strateginių bombonešių B-1B skrydžių virš Pietų Korėjos. Tai sakoma penktadienį išplatintame Šiaurės Korėjos armijos generalinio štabo pareiškime, informuoja naujienų agentūra "Interfax".
"Jeigu didės karinių provokacijų rizika ir bombonešiams B-1B bus leidžiama skraidyti virš Korėjos, liaudies armija nušluos Guamą nuo žemės paviršiaus", - teigiama pareiškime.
Pasak Pchenjano, KLDR branduolinis ginklas sužlugdys karingus JAV planus.
Anot pareiškimo autorių, JAV ir Pietų Korėja turi vienintelį būdą išvengti "triuškinamų" liaudies armijos smūgių - jos turi elgtis protingai ir santūriai.

Baltų vienybės diena paminėta ir Vengrijoje

Pirmą kartą Baltų vienybės diena buvo minima Vengrijoje, Etvešo Lorando universiteto Slavų ir baltų kalbų institute.
Renginyje dalyvavusi Lietuvos ambasadorė Vengrijoje Rasa Kairienė pabrėžė, kad prieš 780 metų vykęs Saulės mūšis ne tik sujungė Baltų tautas, bet ir padėjo pagrindą lietuvių ir latvių tautų bendradarbiavimui, kuris tęsiasi iki šių dienų. Minėjime lietuvių kalbos besimokantys vengrų studentai lietuvių ir vengrų kalbomis deklamavo Justino Marcinkevičiaus ir Vlado Braziūno eiles, akomponuojant gitarai atliko lietuviškų bei latviškų dainų. 
Vengrijoje baltistika aktyviai pradėta domėtis nuo XX 8-ojo dešimtmečio. 1991 m. spalio mėnesį į Budapeštą atvyko Vilniaus universiteto lektorė Joana Pribušauskaitė, kuri pradėjo dėstyti lietuvių kalbą.
Baltų vienybės dieną lietuviai ir latviai pažymi minėdami 1236 m. įvykusį Saulės mūšį, kuriame susivieniję žemaičiai ir žiemgaliai nugalėjo Kalavijuočių ordiną. 2000 m. Lietuvos ir Latvijos Seimai Saulės mūšio dieną - rugsėjo 22-ąją - paskelbė Baltų vienybės diena.

Daugiausiai rinkėjų užsiregistravo balsavimui Jungtinėje Karalystėje

Rugsėjo 20 d. duomenimis, rinkėjų, balsuojančių užsienyje, elektroninės registracijos sistemoje rinkėjo registracijos prašymus balsuoti Seimo rinkimuose buvo pateikę 9 395 rinkėjai. Tai sudaro 55,24 proc. nuo 2012 m. Seimo rinkimuose užsiregistravusių rinkėjų skaičiaus. 
Daugiausiai rinkėjų užsiregistravo balsavimui Jungtinėje Karalystėje (2 422), atstovybėse JAV (1 002), ambasadose Belgijoje (788), Vokietijoje (709), Norvegijoje (560), Danijoje (466), ir Airijoje (420). 
Visi rinkėjai, pageidaujantys Seimo rinkimuose balsuoti užsienyje, turi registruotis iš naujo - net ir tie rinkėjai, kurie nuolat gyvena užsienyje ir jau buvo įtraukti į užsienyje balsuojančių rinkėjų sąrašus praėjusiuose rinkimuose ar referendumuose, informuoja Vyriausioji rinkimų komisija.

„Snoras" už administracinį pastatą Taline gavo 1,3 mln. eurų

BAB banko „Snoro" sąskaitą papildė 1,377 mln. eurų, kuriuos Estijos investicijų į nekilnojamąjį turtą bendrovė „EE Estate Berlin Invest" sumokėjo už banko valdytą administracinį pastatą Estijos sostinėje Taline. Viešose varžytynėse dviejų tūkstančių kv. m ploto objektas parduotas kartu su 0,1246 hektaro ploto žemės sklypu. 
„Tai vienas ilgiausių vieno objekto viešo pardavimo procesų „Snoro" bankroto istorijoje. Pastatas pardavimui pirmą kartą išstatytas dar 2013 metais, iš viso vyko net 5 varžytynių etapai, kol atsirado vienas pirkėjas, pasiūlęs nustatytą minimalią kainą. Tenka konstatuoti, kad banko valdytas turtas nebuvo pačios geriausios kokybės, todėl norint gauti geriausią kainą kreditoriams, reikia laiko ir pastangų", - sakė BAB „Snoras" bankroto administratorius Gintaras Adomonis. 

Sirijos kariuomenė Alepe pradėjo naują puolimą

Penktadienį Sirijos ir Rusijos lėktuvai bombardavo Alepo miestą, pranešė žmogaus teisių stebėsenos organizacija. Antskrydžius pradėta vykdyti iš karto po to, kai Sirijos kariuomenė paskelbė pradėsianti naują puolimą, kuriuo sieks atsiimti visą padalyto miesto kontrolę. Tai praneša naujienų agentūra AFP.
Naktį į penktadienį ir penktadienio rytą rytinei miesto daliai buvo smogta mažiausiai 30 kartų. Per antskrydžius žuvo mažiausiai trys žmonės, praneša Sirijos žmogaus teisių stebėsenos grupė.
Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios stebėsenos grupės teigimu, dešimtys žmonių buvo sužeisti ir baiminamasi, kad po nuolaužomis gali būti palaidota dar daugiau žuvusiųjų.

 

Atgal