VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Į pradžią

05 24. Naujausios žinios

Paminėti 1948 m. gegužės mėn. trėmimai

Gegužės 20 d., Pasipriešinimo okupaciniams režimams dalyvių ir nuo okupacijų nukentėjusių asmenų teisių ir reikalų komisijos pirmininkas Vytautas Saulis dalyvavo 1948 m. gegužės 22–23 d. trėmimų operacijos „Vesna“ („Pavasaris“) metinių minėjime, kuris vyko prie paminklo sovietinės okupacijos aukoms atminti.

Šiemet sukako 68 metai, kai 1948 m. gegužės 22 d. iš Lietuvos į įvairias tremties vietas pajudėjo pilni ešelonai žmonių. Tai buvo didžiausias Sovietų Sąjungos okupacinės valdžios surengtas lietuvių trėmimas į Sibirą. Iš Lietuvos buvo išvežta daugiau kaip 40 tūkst. žmonių, iš kurių beveik 11 tūkst. vaikų iki 15 metų. Trėmimo operacijai buvo pasitelkta apie 30 tūkst. represinių struktūrų darbuotojų.

Anot V. Saulio, nors Rusijoje iki šiol po devyniais užraktais karo archyve slepiami deportacijų vykdytojų dokumentai, trėmimų planai, šimtai tūkstančių žmonių savo ir savo artimųjų trūkstamus praeities puslapius rado Lietuvos archyvuose. „Šiandien, minėdami didžiųjų trėmimų dieną, nulenkiame galvas prieš žmones, iškentusius tremtį, pažeminimą“, – kalbėjo komisijos pirmininkas.

Renginyje taip pat dalyvavo Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro generaline direktorė Teresė Birutė Burauskaitė, Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti vykdomasis direktorius Ronaldas Račinskas, Seimo narys Kęstutis Masiulis, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras Saulius Pečeliūnas, projekto „Misija Sibiras“ koordinatorius Karolis Žemaitis. Tremtinių dainas atliko choras „Laisvė“ ir Simono Daukanto gimnazijos moksleiviai.

D. Grybauskaitė: Lietuvos kariuomenės stiprybė yra jos kariai

Lietuvos šauktiniai savanoriai yra drąsos, meilės Tėvynei ir atsakomybės už savo šalies ateitį pavyzdys, sakė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė, šeštadienį dalyvavusi LDK Butigeidžio dragūnų bataliono šauktinių išlydėjimo į rezervą ceremonijoje. 
Tai pirmieji Lietuvos šauktiniai, kurie pabaigė pernai atnaujintą devynių mėnesių nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Visi 3 tūkstančiai jaunųjų karių tarnauti Tėvynei apsisprendė savo noru.
Šalies vadovė, pasak Prezidentės spaudos tarnybos pranešimo, pabrėžė, kad Lietuvos kariuomenės stiprybė yra jos kariai. Šiandien žvelgiame į šiuos jaunus žmones, kurių savanoriškas apsisprendimas, drąsa ir pasiaukojimas kelia pasididžiavimo jausmą. Pasak Prezidentės, labai svarbu, kad mes patys prisiimame atsakomybę už savo šalies saugumą ir darome tai su dideliu ryžtu, puikiai suprasdami saugumo aplinką.
Šalies vadovės teigimu, tvirtas visuomenės ir kariuomenės ryšys - Lietuvos laisvės ir klestėjimo garantas. Šiandien jau matomi sėkmingi visuomenės susitelkimo rezultatai. Išugdžiusi gausų pulką motyvuotų ir brandžių šauktinių savanorių, modernizuodama karines pajėgas, įsigydama naujausią karinę techniką Lietuva tampa saugesnė.
Pasak Prezidentės, Lietuva jaučia ir tvirtą transatlantinės bendruomenės paramą. Esame ne vieni. Kartu su mumis galingi ir solidarūs partneriai.
Valstybės vadovė padėkojo šauktinius užauginusiems ir išauklėjusiems tėveliams. Jauniesiems kariams Prezidentė palinkėjo nepamiršti įgytų karybos įgūdžių, saugoti per devynis tarnybos mėnesius išugdytą pasišventimą ginti Tėvynę, pasveikino tarnybą tęsti profesionalioje kariuomenėje apsisprendusius jaunuolius.
Šeštadienį į atsargą išleidžiami 477 LDK Butigeidžio dragūnų batalione tarnybą atlikę kariai, iš jų 19 merginų. Trečdalis jų planuoja stoti į profesinę karo tarnybą, 7 jau aukštąjį išsilavinimą turintys jaunuoliai ketina tapti karininkais, dar 10 karių - studijuoti Lietuvos karo akademijoje.
Tarnybą baigę kariai prisijungs prie parengtojo Lietuvos karinio rezervo. Pernai atnaujinus nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą Lietuvos kariuomenės dalinių komplektavimas nuo 36 išaugo iki 80 procentų.
Panašius mišrios kariuomenės modelius, sudarytus iš profesionalių karių ir šauktinių, turi ir kitos regiono valstybės - Suomija, Estija, Norvegija ir Danija.

Ministras J. Olekas dalyvavo Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime

Gegužės 23 d. Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas Kuressaare (Estija) susitiko su Estijos gynybos ministru Hannesu Hanso (Hannes Hanso) ir Latvijos gynybos ministru Raimondu Bergmaniu (Raimonds Bergmanis).

Baltijos šalių gynybos ministrai aptarė saugumo padėtį regione, pasirengimą artėjančiam NATO viršūnių susitikimui Varšuvoje, sąjungininkų karinių pajėgų buvimą Baltijos regione, paramą Ukrainai ir Gruzijai ir kitus saugumo ir gynybos klausimus.

Po susitikimo Lietuvos, Latvijos ir Estijos gynybos ministrai pasirašė komunikatą dėl tolesnio šalių bendradarbiavimo ir bendrų pozicijų svarbiausiais saugumo ir gynybos srities klausimais.

Vėliau ministrai išvyko į Tbilisį (Gruzija), kur šiandien, gegužės 24 d., dalyvaus Gruzijos gynybos ir saugumo konferencijoje.

Gegužės 25 d., trečiadienį, Baltijos šalių gynybos ministrai susitiks su Gruzijos gynybos ministre Tinatin Khidasheli (Tinatin Khidasheli). Ministrai aptars saugumo situaciją Baltijos ir Pietų Kaukazo regionuose, Gruzijos siekį tapti NATO nare ir vykdomas saugumo ir gynybos sektorių reformas, taip pat dvišalio ir daugiašalio bendradarbiavimo gynybos srityje perspektyvas.

Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimai rengiami kasmet du kartus per metus.

Nuo liepos 1 dienos sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams keliami atlyginimai

Nuo liepos 1 d. visiems asmens sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams 8 proc. didinami atlyginimai. Sveikatos apsaugos ministras Juras Požela galimybes didinti medikų atlyginimus panaudojant dalį Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) rezervo lėšų suderino su ministru pirmininku Algirdu Butkevičiumi, praneša SAM Ryšių su visuomene skyrius.

Spaudos konferencijoje kalbėjęs sveikatos apsaugos ministras Juras Požela pažymėjo, kad šis medikų atlyginimų padidinimas nėra vienkartinis, PSDF rezerve tam numatomos tikslinės lėšos, todėl atlyginimai etapais bus keliami ir 2017 metais. Pasak sveikatos apsaugos ministro, bus kontroliuojama, kad lėšos skirtos atlyginimams nebūtų panaudotos kitoms ligoninių reikmėms.

Ciklonas Bangladeše pražudė 23 žmones, dar pusė milijono priversti bėgti

Šeštadienį Bangladešo pietinę pakrantę apsiautęs ciklonas "Roanu" pražudė 23 žmones ir dar 500 tūkst. privertė palikti namus saugumo sumetimais, skelbia naujienų agentūra AFP. 
Ciklonas, septynis metrus siekiančios bangos ir 88 km/val. greitį pasiekę vėjai, suniokojo dešimtis tūkstančių iš molio suręstų namelių skurdžiuose pietiniuose regionuose. 
Ciklonus priarėjus prie kranto šeštadienio vidurdienį vietos laiku, šalies pareigūnai į laikinas prieglaudas išsiuntė daugiau nei pusę milijono gyventojų. 

Prezidentė pasveikino plaukiką D. Rapšį, iškovojusį bronzą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino plaukiką Daną Rapšį Europos plaukimo čempionate Londone iškovojus bronzą.
"Tegul plaukiant už Lietuvą visuomet Jus lydi sėkmė, stiprybės ir jėgų teįkvepia nuoširdus žmonių palaikymas, o iškovoti medaliai tegul paskatina dirbti dar atkakliau", - rašoma šalies vadovės sveikinime.

„EgyptAir“ lėktuvas siuntė signalus apie dūmus kabinoje 

Šią savaitę į Viduržemio jūrą nukritęs Egipto aviakompanijos „EgyptAir“ lėktuvas A320, kuriuo skrido 66 keleiviai, siuntė automatinius signalus apie dūmus kabinoje, šeštadienį pranešė Prancūzijos aviacijos saugos agentūra.

„Lėktuvas prieš pat nutrūkstant ryšiui siuntė ACARS pranešimus, jog kabinoje buvo dūmų“, – AFP agentūrai sakė Prancūzijos tyrimų ir analizės biuro atstovas.

Vadinamoji ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System) sistema automatiškai siunčia iš lėktuvo trumpus signalus apie lėktuvo sistemų veiklą antžeminėms tarnyboms.

Policija tramdė protestus Kazachstane

Dešimtys žmonių sulaikyta, pagrindinė miesto gatvė apsupta – taip Kazachstano policija tramdė protestuotojus didžiausiame šalies mieste Almatoje.

Žmonės į gatves sukvietė prezidento Nursultano Nazarbajevo, kuris šį postą užima nuo 1989 metų, priešininkai.

Jie piktinasi valdžios sprendimu privatizuoti didelius dirbamosios žemės plotus.

Valdžia protestus vadina „neteisėtais“, grasina reaguoti ryžtingai. Protestų Kazachstane iki šiol būta nedaug, didžiausi surinkdavo porą tūkstančių žmonių, bet pastarieji rodo, kad daugėja nepatenkintųjų N. Nazarbajevo režimu.

Iš Seimo – geros žinios auginantiems vaikus 
Seimo komitetas nepritarė Valstybės kontrolės siūlymui nustatyti griežtesnę motinystės (tėvystės) išmokų antraisiais vaiko priežiūros metais skyrimo tvarką.
Tokį sprendimą parlamentinis komitetas priėmė penktadienį svarstydamas Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo, kuris yra socialinio modelio dalis, pataisas. „Viena ranka sakome, kad yra blogai, o kita ranka vistiek daliname pinigus“, - tokiu komiteto sprendimu piktinosi socialdemokratas Algirdas Sysas. Vaiko priežiūros išmokos dydis apskaičiuojamas atsižvelgiant į vienerių metų tėvų darbo užmokestį. Valstybės kontrolė pasiūlė griežtinti motinystės (tėvystės) išmokų antraisiais vaiko priežiūros metais paskyrimą, nes atlikus „Sodros“ finansinį auditą paaiškėjo, kad antraisiais vaiko priežiūros metais dažnai keičiasi išmokos gavėjas - ir juo tampa didesnes pajamas gaunantis vaiko tėvas arba rečiau mama. Į šių tėvų uždarbio skaičiavimo laikotarpį, reikalingą motinystės (tėvystės) išmokai gauti, įtraukiamas laikotarpis jau gimus vaikui.

G7 stiprins pasaulinę kovą su terorizmo finansavimu

Septynių valstybių finansų ministrai (G7) šeštadienį, baigiantis dviejų dienų susitikimui Japonijoje, pasižadėjo bendradarbiauti kovojant su pasaulinio terorizmo finansavimu, rašo naujienų agentūra AFP.
"Visos tarptautinės bendruomenės prioritetu išlieka kova su smurtiniu ekstremizmu bei siekis įvykdyti teisingumą nusikaltėlių atžvilgiu. G7 pasižada dirbti kartu, kad sustiprintų pasaulinę kovą su terorizmo finansavimu", - teigiama G7 finansų ministrų pranešime.

Graikijos teisėjai: Turkija nesaugi Sirijos pabėgėliams

Graikijos teisėjai nusprendė, kad Sirijos prieglobsčio prašytojai neturėtų būtų siunčiami į Turkiją, nes ši šalis jiems nesaugi, rašo agentūra BBC.
Tarptautinės nevyriausybinės žmogaus teisių gynimo organizacijos teigimu, Graikijos teisėjų sprendimas verčia suabejoti Europos Sąjungos (ES) ir Turkijos susitarimu dėl migrantų. 
Organizacijos nariai tvirtina, esą Turkija neužtikrina pagrindinių žmogaus teisių, o daugumai sirų gresia pavojus būti išvežtiems į Siriją.
Tą pačią dieną, kai teisėjai priėmė šį sprendimą, Graikija ir ES institucijos grąžino iš Lesbo ir Koso salų į Turkiją 51 migrantą. Pagal ES ir Turkijos susitarimą, į Graikiją atvykstantys migrantai yra siunčiami atgal į Turkiją, jei šie neprašo prieglobsčio arba jų prašymas yra atmetamas.
Susitarimas įsigaliojo kovo mėnesį, o nuo to laiko į Turkiją grąžinta per 400 žmonių.

EK įspėjo Ispaniją ir Portugaliją dėl biudžeto deficito

Ispanijai ir Portugalijai skirti dar vieni metai, per kuriuos jos privalo pakoreguoti savo perviršinius biudžeto deficitus, praneša "EUbusiness" remdamasis Europos Komisijos (EK) pavasario ekonomikos prognoze. 
Abiem šalims grėsė baudos už perviršinį biudžeto deficitą. Tačiau dabar tam netinkamas metas, "netinkamas laikas žengti šį žingsnį, nei ekonominiu, nei politiniu požiūriu", teigė Europos Sąjungos (ES) ekonomikos reikalų komisaras Pjeras Moskovisi (Pierre Moscovici). Tačiau jis įspėjo, kad Komisija liepos pradžioje peržiūrės šį sprendimą.
Europos Komisija taip pat įspėjo Belgiją, Suomiją ir Italiją "dėl valstybės skolos". Slovakija ir Malta, kaip ir Vengrija, buvo paragintos "stiprinti fiskalines priemones", vertinant veiklą pagal Stabilumo ir augimo pakto prevencinę funkciją.
Kartu Europos Komisija pasidžiaugė Airijos, Kipro ir Slovėnijos pasiekta pažanga stengiantis pagerinti valstybės finansų rodiklius.

"The Financial Times" įvardino penkis pagrindinius naftos rinkos veiksnius

Laikraštis "The Financial Times" įvardino penkis svarbiausius naftos rinkos veiksnius, kuriuos stebi rinkos dalyviai, kad nustatytų naftos kainas artimiausioje perspektyvoje.
Laikraščio žurnalistai į sąrašą įtraukė tokius veiksnius kaip tiekimo iš Nigerijos ir kai kurių kitų šalių - Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narių trikdymai, iš dalies sukelti kovotojų išpuolių; pasiūlos mažėjimas, kurį iš dalies sukėlė miškų gaisrai Kanadoje; smukusios gavybos apimtys Jungtinėse Valstijose ir prognozuojamas gavybos sumažėjimas Kinijoje; galimas gavybos didinimas Saudo Arabijoje ir skalūninės naftos gavybos JAV didinimo perspektyvos. Tarp šių veiksnių laikraštis taip pat paminėjo rizikos draudimo fondų poziciją.

Dailės muziejus gavo dovanų tapytojo J. Rimšos paveikslų

Tarptautinės muziejų dienos proga „Lewben Art Foundation" ir Lietuvos išeivijos dailės fondas paskelbė Lietuvos dailės muziejui dovanojantys devynis Lietuvos Gogenu vadinamo tapytojo Jono Rimšos (1903-1978) kūrinius, molbertą bei paletę. Šie kūriniai, kaip ir dailininko asmeniniai daiktai - molbertas ir paletė, į Lietuvą atkeliavo iš Pietų Amerikos, kur menininkas praleido didžiąją savo gyvenimo dalį.
J. Rimša - Amerikos lietuvių dailininkas, vertinamas įvairių užsienio šalių dailėtyrininkų. Lietuvoje jo kūrinių nėra daug. Menininkas kūrė figūrines kompozicijas, portretus, peizažus. Ankstyvieji kūriniai sodraus, tamsių spalvų kolorito, vėlesniesiems būdingi egzotiški motyvai, dekoratyvumas, ekspresyvios stilizuotos formos, raiškus kontūras, kontrastingos spalvos.
Nuolatinės kelionės, gyvenamosios vietos aplinka (Brazilija, Bolivija, Argentina, Taitis, JAV) darė įtaką ir J. Rimšos kūrinių motyvams, ir kūrybos stiliui. Pietų Amerikoje autorių neatsitiktinai laikė vienu stipriausių vietos menininkų, iš Bolivijos net buvo uždrausta išvežti jo paveikslus.
VšĮ „Lewben Art Foundation" - tai ne valstybinė institucija, administruojanti reprezentatyvią meno kolekciją, kurią sudaro Lietuvos ir užsienio menininkų kūriniai nuo XVIII a. pabaigos iki šių dienų. Be tapybos, sudarančios kolekcijos branduolį, didelę dalį užima skulptūros, fotografijos, grafikos darbai, video darbai bei instaliacijos. Bendradarbiaudama su dailėtyrininkais, kuratoriais, menininkais ir įvairiomis kultūros institucijomis, „Lewben Art Foundation" organizuoja parodas, leidžia meno albumus. 
„Lewben Art Foundation" yra VšĮ Lietuvos išeivijos dailės fondo, kurio tikslas - sistemingai tyrinėti išeivijos dailę bei grąžinti kūrinius į tėvynę, steigėja. Lietuvos išeivijos dailės fondo administruojamą kolekciją sudaro Lietuvos išeivių darbai nuo XIX a. pabaigos iki šių dienų.
Ši dovana Lietuvos dailės muziejui - jau ne pirma fondų iniciatyva. 2015 m. Lietuvos išeivijos dailės fondas Lietuvos dailės muziejui padovanojo devynis J. Rimšos tapybos kūrinius - paveikslus „Titikakos ežeras", „Vietiniai su baltu arkliu", „Čigonės", „Laisvė", „Indėnai misionieriai", „Nevada Argentinoje", „Motina ir vaikas", „Žmonės pusnyse" ir „Indėnės aktas".

Italijai grąžintas istorinis 1493 metais K. Kolumbo rašytas laiškas

JAV grąžino Italijai 1493 metais Kristupo Kolumbo (Christopher Columbus) rašytą laišką, kuriame keliautojas skelbia atradęs Naująjį pasaulį, rašo naujienų agentūra AP.
Laiškas buvo pavogtas iš Florencijos Rikardianos bibliotekos ir pakeistas klastote. Tyrimas pradėtas 2012 metais, kai Italijos nacionalinė biblioteka Romoje pranešė apie svarbios knygos vagystę.
Tuo tarpu laiško originalas 1990 metais buvo parduotas knygų supirkėjui Šveicarijoje, o 1992 metais Niujorko "Christie's" aukcione jį nupirko kitas supirkėjas. Galiausiai 2004 metais laiškas atiduotas JAV Kongreso bibliotekai.

SEB sumažino Estijos ekonomikos augimo prognozes

Bankas SEB prognozuoja, kad šiemet Estijos ekonomikos augimas sieks 2 proc., o ateinančiais metais - 2,4 procento. Dar vasarį finansų institucija teigė, kad šiemet augimas sudarys 2,4 proc., o 2016-aisiais pakils iki 3 procentų, praneša "Reuters".
Pirminiais duomenimis, pernai Estijoje ūkio plėtros apimtys sudarė 1,1 procento. Tiesa, antrąjį 2015-ųjų pusmetį bei šių metų pradžioje registruoti duomenys nesuteikė jokio pagrindo optimizmui, nurodo SEB savo ataskaitoje. Euro zonos augimo prognozės sumažintos, todėl kitusios augimo galimybės ir Estijos eksportuotojams.

Turkijos vicepremjeras: priklausomybė nuo rusiškų dujų - didelė grėsmė mūsų šaliai

Turkijos priklausomybė nuo Rusijos gamtinių dujų yra tapusi didele grėsme šaliai. Tokią nuomonę trečiadienį Indonezijoje vykstančioje energetinėje konferencijoje išsakė Turkijos vicepremjeras Mechmetas Šimšekas (Mehmet Simsek).
"Rusijos importuojamų dujų dalis siekia 58 proc., - sakė politikas, cituojamas Azerbaidžano naujienų agentūros "Trend". - Be jokios abejonės, priklausomybė nuo rusiškų dujų - didelė grėsmė Turkijai".
"Norime sumažinti priklausomybę nuo tiekėjų, siekdami šio tikslo statome Transanatolijos dujotiekį (TANAP)", - pažymėjo Turkijos viceministras.
Pasak pareigūno, importuojamos iš užsienio dujo užtikrins 97 proc. Turkijos poreikių.
Transanatolijos dujotiekiu iš Azerbaidžano per Turkijos teritoriją iki Graikijos ir Bulgarijos krantų bus tiekiamas Azerbaidžane išgaunamas kuras. Pirmajame etape juo bus per metus pergabenama 16 mlrd. kub. metrų dujų. 10 mlrd. iš šio kiekio bus transportuojami į Europą, o likę 6 mlrd. - į Turkijos vakarinę dalį. Projekto vertė siekia 11 mlrd. JAV dolerių. 58 proc. jo akcijų valdo Azerbaidžano valstybinė įmonė, dar 30 proc. - Turkijos "Botas", o likę 12 proc. akcijų priklauso "British Petroleum".

JAV iždo departamentas sušvelnino sankcijas Mianmarui

Jungtinės Valstijos antradienį sušvelnino ekonomines sankcijas Mianmarui. Apie tai skelbiama departamento pranešime. JAV iždo departamentas po konsultacijų su Valstybės departamentu išbraukė iš juodojo sankcijų sąrašo septynias valstybines įmones ir tris valstybinius bankus. Tačiau dauguma apribojimų, taikomų prekybai ir investicijoms, susijusioms su vis dar įtakinga Mianmaro kariuomene, išlieka, informuoja BBC.
JAV iždo departamentas į savo juodąjį sąrašą įtraukė ir šešias Mianmaro bendroves, kurių savininkams jau taikomos sankcijos.
"Tokie veiksmai rodo, kad JAV palaiko tolesnes politines reformas ir ekonominį augimą Mianmare, - tvirtina departamentas. - Dalis sankcijų tebegalioja, tuo siekiama paskatinti tolesnes demokratines reformas ir tęsti spaudimą konkretiems asmenims, organizacijoms ir kariškiams".

JAV padidino plieno importo muitus Kinijai penkis kartus

JAV padidino importo muitus Kinijos plieno gamintojams daugiau nei penkis kartus, kaltindamos juos pardavinėjant savo produkciją žemesnėmis nei rinkos kainomis, informuoja BBC.
Mokesčiai taikomi Kinijos gamybos šaltai valcuotam plokščiajam plienui, kuris yra naudojamas automobilių gamyboje bei statyboje.
Šiuo metu, kai JAV prekybos departamentas priėmė atitinkamą sprendimą, įtampa tarp abiejų šalių dėl tam tikrų rūšių produkcijos auga. Plienas yra itin jautrus klausimas abiem šalims.

NATO pareigūnas: Suomija ir Švedija turėtų vaidmenį ginant Baltijos valstybes

NATO pareigūnai įsitikinę, kad Suomija ir Švedija negalėtų likti nuošalyje kilus įtampai dėl Baltijos valstybių tarp NATO ir Rusijos. 
„Tai geografiškai neišvengiama", - Briuselyje žurnalistams teigė aukšto rango NATO atstovas, norėjęs išlaikyti savo anonimiškumą.
Pareigūno teigimu, šiuo metu Suomija ir Švedija patiria didžiulį Rusijos politinį spaudimą, regione taip pat stebimas padidėjęs Rusijos karinis aktyvumas ore ir jūroje, todėl glaudesnis bendradarbiavimas tarp Stokholmo, Helsinkio ir Aljanso yra natūrali šių procesų pasekmė siekiant stabilumo Baltijos jūros regione.
„Kalbant apie Baltijos šalių gynybą, bendradarbiavimas su Suomija ir Švedija atrodo prasmingas žvelgiant iš NATO perspektyvos", - teigė NATO atstovas.
„Kalbama tik apie partnerystę, tai nesusiję su Suomijos ar Švedijos naryste NATO", - pridūrė pareigūnas.
Anot pareigūno, artimiausiu metu neverta tikėtis esminių pokyčių Aljanso politikoje Rusijos atžvilgiu, įskaitant ir praktinio bendradarbiavimo su Maskva atnaujinimą.
„Sąjungininkai įsitikinę, kad dabartinis požiūris į Rusiją yra pakankamai subalansuotas. Viena vertus, stiprinant savo pačių saugumą neturi likti nė menkiausios abejonės dėl NATO teritorijos neliečiamumo, antra vertus, stengiamės su Rusija įsitraukti į konstruktyvų politinį dialogą. Visų pirma, per neformalias diskusijas siekiame pagrindinio tikslo - nuspėjamumo ir skaidraus karinio aktyvumo Europoje", - teigė šaltinis.
Kalbėdamas apie dabartinius NATO ir Rusijos santykius, pareigūnas taip pat išskyrė ir komunikacijos problemas tarp Maskvos ir Briuselio, kurios, visų pirma, kyla dėl skirtingų požiūrių į abipusį karinį aktyvumą Europoje.

„Rusija ėmėsi veiksmų, kuriuos sąjungininkai priima kaip grėsmę. (Rusijos) karinis biudžetas buvo ženkliai didinamas tuo metu, kai NATO šalys jį mažino. Padidėjęs karinių pratybų skaičius, įskaitant ir netikėtus, iš anksto neskelbtus, karinius mokymus, daugelį (sąjungininkų - ELTA) privertė nervintis. Be abejo, dar turime situaciją Gruzijoje ir Kryme - aiškino pareigūnas. Viena vertus, Rusija jaučiasi apsupta NATO priešraketinio skydo elementų ir Aljanso plėtros (...) kita vertus, Rusija ėmėsi konkrečių žingsnių, ypač Ukrainoje, kurie „išgrynino" sąjungininkų įsitikinimą, kad Maskva nesilaiko tarptautinių teisės normų ir naudoja jėgą savo tikslams pasiekti".
Tolimesnę Rusijos ir NATO santykių perspektyvą ketvirtadienį aptars Briuselyje posėdžiaujantis Aljanso užsienio reikalų ministrai. Balandį Aljansas po dviejų metų pertraukos nusprendė surengti NATO-Rusijos tarybos susitikimą, nepaisant rytinių ir pietinių Aljanso narių skepticizmo. NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo (Jens Stoltenberg) teigimu, ši taryba yra svarbi platforma politiniam dialogui su Maskva.
Trečiadienį NATO karinis komitetas nusprendė teikti karinį patarimą politinei Aljanso vadovybei dėl poreikio dislokuoti daugianacionalinius batalionus Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Kremlius savo ruožtu tvirtina reaguosiąs į bet kokį karinių pajėgumų stiprinimą prie savo sienų ir tikina, kad Rusija nekelia grėsmės Aljanso valstybėms.

Tarptautiniai ekspertai pristatys informacinių ir ryšių technologijų verslo galimybes Afrikoje

Minint tarptautinę Afrikos dieną, Užsienio reikalų ministerijoje (URM) gegužės 26-ąją rengiama diskusija "ICT4D Afrikoje: tendencijos, iššūkiai ir galimybės Lietuvai" apie informacinių ir ryšių technologijų (IRT) įtaką Afrikos socialinei ir ekonominei plėtrai bei galimybes Lietuvos IRT sektoriui šiame žemyne.
Diskusijoje bus aptariamos galimybės panaudoti sparčią informacinių technologijų skvarbą pozityviems pokyčiams Afrikos žemyne, verslo galimybės prisidėti prie tokių pokyčių, jau egzistuojanti geroji praktika, veiklos, kurias finansuoja tarptautinės organizacijos, skiriančios paramą besivystančioms šalims ir kiti aspektai, kuriuos svarbu žinoti žengiant į mažai pažįstamas Afrikos valstybių rinkas. Taip pat bus siekiama pasidalyti praktinėmis žiniomis ir konkrečiais patarimais, kaip į šią sritį įsitraukti Lietuvos verslui, nevyriausybiniam sektoriui bei akademinei bendruomenei.
Renginyje pranešimus skaitys ekspertai iš Ruandos, Švedijos, Danijos ir Pietų Afrikos Respublikos. Diskusija, kurią organizuoja Užsienio reikalų ministerija, konsultacijų ir tyrimų centras "Afri|Ko" bei Lietuvos informacinių ir ryšių technologijų asociacija "Infobalt", yra vienas iš Afrikos dienai skirtų renginių Lietuvoje.
Jungtinių Tautų Švietimo mokslo ir kultūros organizacija (UNESCO), pažymėdama Afrikos vienybės organizacijos (dabar Afrikos Sąjungos) įkūrimą 1963 m., gegužės 25-ąją paskelbė Afrikos išsilaisvinimo diena, kuri šiandien vadinama tarptautine Afrikos diena. Lietuvoje ši diena minima nuo 1998 m.

Prancūzija dar dviem mėnesiams pratęsė nepaprastąją padėtį

Prancūzijos žemesnieji parlamento rūmai pritarė dar dviem mėnesiams pratęsti nepaprastąją padėtį, kuri buvo paskelbta po kruvinų lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje, rašo naujienų agentūra "The Star".
Nepaprastąją padėtį pratęsti nuspręsta dėl birželio 10-liepos 10 dienomis vyksiantį Europos futbolo čempionatą ir liepos 2-24 dienomis vyksiančias dviračių lenktynes "Tour de France".

Smukęs bedarbių skaičius JAV kelia viltis dėl galimo ekonomikos atsigavimo

Praėjusią savaitę paraiškas gauti bedarbio išmoką siekusių asmenų JAV sumažėjo ir pagaliau paliko ankstesnę aukščiausią per pastaruosius 14 mėnesių ribą. Analitikai mano, kad šis nuosmukis tampa naujausiu įrodymu, kad regiono ekonomika atgauna augimo pagreitį po sulėtėjimo pirmąjį ketvirtį. Apie tai praneša "Reuters".
Pirminiais duomenimis per savaitę iki gegužės 14 dienos prašymų mokėti pašalpą skaičius krito 16 tūkst. - iki 278 tūkst., nurodo JAV darbo departamentas. Tai didžiausias nuosmukis nuo pat šių metų vasario, jis nutraukė ir tris savaites iš eilės susidariusį kilimą.
Dabar asmenų skaičius vėl krito žemiau 300 tūkst. ribos, o ji paprastai siejama su stipria darbo rinka.

Premjeras vieši Čekijoje

Gegužės 23-24 dienomis Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius su žmona Janina Čekijos Premjero Bohuslavo Sobotkos kvietimu su vizitu viei Prahoje, kur dalyvauja susitikimuose su šalies vyriausybės vadovu ir parlamento Atstovų rūmų pirmininku Janu Hamačeku. 
Oficialaus vizito tikslas - stiprinti dvišalį ekonominį, politinį bendradarbiavimą, apsikeisti šalių pozicijomis svarbiausiais tarptautinės ir saugumo politikos klausimais. Pažymėtina, kad Lietuvos ir Čekijos pozicijos yra artimos daugeliu klausimų, tokių kaip saugumas ir gynyba, Rytų Partnerystė. 
Vyriausybės vadovas Čekijoje dalyvaus transporto forume, kur bus pasirašomas bendradarbiavimo susitarimas tarp AB „Lietuvos geležinkelių" ir Čekijos geležinkelio pervežimų kompanijos „ČD Cargo", susitiks su lietuvių bendruomene, lankysis Karolio universitete. 
Vizito metu Premjeras taip pat dalyvaus konferencijoje „Lietuvos ir Čekijos tyrimų partnerystės perspektyvos", apžiūrės tarptautinį lazerių tyrimų centrą „Extreme Light Infrastructure (ELI) Beamlines".

Indijoje užfiksuotas rekordinis 51 laipsnio karšis

Indijos Radžasthano valstijoje užfiksuotas rekordinis 51 laipsnio karštis. Tai yra didžiausia šalyje užfiksuota temperatūra, skelbia BBC.
Rekordinis karštis užregistruotas Phalodžio mieste. Prieš tai aukščiausia 50,6 laipsnio temperatūra Indijoje užfiksuota 1956 metais.
Pastarąsias savaites Šiaurės Indijoje termometro stulpelis nekrenta žemiau 40 laipsnių žymos.
Prieš liūčių sezoną Indija dažnai susiduria su karščio banga, tačiau tokia aukšta temperatūra šalyje laikoma neįprasta.

Naujuoju Panevėžio vyskupu paskirtas G. L. Vodopjanovas

Gegužės 20 d. Šventasis Tėvas Pranciškus naujuoju Panevėžio vyskupu paskyrė dabartinį Telšių vyskupijos augziliarą Genadijų Liną Vodopjanovą OFM. Kol paskirtasis vyskupas perims vyskupijos valdymą, vyskupijai toliau vadovaus arkivyskupas Lionginas Virbalas SJ apaštalinio administratoriaus teisėmis.

Genadijus (vienuolinis vardas Linas) Vodopjanovas gimė 1973 m. birželio 8 d. Neringoje, Telšių vyskupijoje.
Baigęs vidurinę mokyklą Nidoje, įstojo į Mažesniųjų brolių vienuolyną Kretingoje. Nuo 1992 iki 1993 metų atliko noviciatą Kenebunkporte, Maine (JAV).
1993 m. birželio 4 d. davė pirmuosius pranciškonų įžadus.

ES einamosios sąskaitos perteklius šių metų kovą - 17,6 mlrd. eurų

Europos Sąjungos (ES) statistikos agentūros "Eurostat" pirminiais duomenimis, atsižvelgus į sezoninius svyravimus, ES einamosios sąskaitos perteklius 2016 metų kovą sudarė 17,6 mlrd. eurų, palyginti su 10,7 mlrd. eurų pertekliumi vasarį ir su 7,7 mlrd. eurų pertekliumi trečiąjį 2015 metų mėnesį.
Šių metų kovą, palyginti su vasariu ir atsižvelgus į sezoninius svyravimus, ES prekybos prekėmis perteklius išaugo nuo 8,7 mlrd. iki 15,0 mlrd. eurų. Savo ruožtu paslaugų prekybos perteklius lyginamuoju laikotarpiu nežymiai sumažėjo nuo 13,7 mlrd. iki 13,2 mlrd. eurų.
Pirminių pajamų sąskaitos deficitas padidėjo nuo -2,6 iki -3,1 mlrd. eurų. Antrinių pajamų sąskaitos deficitas sumažėjo nuo -9,1 mlrd. eurų iki -7,6 mlrd. eurų.
Per dvylika mėnesių iki 2016 metų kovo bendrai sudėjus einamosios sąskaitos rodiklius gautas 174,5 mlrd. eurų perteklius, o tuo pačiu laikotarpiu iki 2015 metų kovo jis siekė 133,8 mlrd. eurų. Lyginamuoju laikotarpiu prekybos prekėmis perteklius išaugo nuo 44,8 iki 119,9 mlrd. eurų, o paslaugų prekybos perteklius liko stabilus: 156,8 mlrd. eurų. Antrinių pajamų sąskaitos deficitas padidėjo: nuo -76,7 iki -83,8 mlrd. eurų. Pirminių pajamų sąskaitos perteklius peraugo į deficitą: nuo 8,8 iki -18,4 mlrd. eurų. 

Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija prašo nerengti referendumo dėl dvigubos pilietybės

Lietuvos Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija prašo parlamentą kartu su šių metų spalio 9 d. vyksiančiais Seimo rinkimais nerengti privalomojo referendumo dėl dvigubos pilietybės įteisinimo, pakeičiant Konstitucijos 12 straipsnį. 
Tokį dokumentą penktadienį spaudos konferencijoje Seime pristatė komisijos narė Regina Narušienė. 
Seime posėdžiavusi komisija prašo pakeisti Referendumo įstatymo nuostatas, mažinant dalyvavimo referendume ir pritarimo jam reikalavimus. 
Pasak R. Narušienės, klausimas dėl Lietuvos Respublikos pilietybės išsaugojimo, įgijus kitos valstybės pilietybę, Lietuvai yra labai aktualus ir svarbus.
Todėl Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija siūlo ieškoti teisinio reglamentavimo būdų, kad Lietuvos Respublikos piliečiai ir jų palikuonys, įgiję LR pilietybę gimdami, išsaugotų LR pilietybę. 
Seimo ir Pasaulio lietuvių bendruomenės komisija paprastai posėdžiauja du kartus per metus. Ji aptaria Lietuvoje bei užsienio valstybėse gyvenančių lietuvių bendradarbiavimą, rūpinasi abipuse pagalba ir parama, keičiasi mokslo, kultūros ir kita informacija, Seimui ir kitoms valstybės institucijoms teikia pasiūlymus, kurie padėtų stiprinti valstybingumą ir demokratinių tradicijų puoselėjimą.

Teisingumo ministras bendradarbiavimą aptarė su Eurojusto prezidente

Penktadienį vykusiame susitikime teisingumo ministras Juozas Bernatonis ir Eurojusto (Europos teisminio bendradarbiavimo institucijos) prezidentė Mišelė Konens (Michele Coninsx) aptarė gerėjančią situaciją Lietuvos teisingumo sistemoje, Lietuvai aktualius tarptautinės teisės klausimus ir intensyvėjantį bendradarbiavimą su Eurojustu.
„Lietuva labai vertina Eurojusto įdirbį tokiose srityse kaip kova su terorizmu, nelegalia migracija ir kibernetiniais nusikaltimais. Džiugu, kad bendradarbiavimas su Eurojustu sėkmingai vyksta instituciniu ir specialistų lygmeniu, kadangi apsikeitimas gerąja praktikai visapusiškai naudingas tiek Lietuvos vidaus teisingumo sistemai, tiek tarptautiniu mastu", - sako J. Bernatonis. 
Kalbėdamas apie Lietuvos teisingumo sistemą, ministras pristatė pokyčius Lietuvos bausmių vykdymo sistemoje. Šiuo metu su Norvegijos finansinių mechanizmų parama intensyviai įgyvendinami svarbūs projektai, skirti nuteistųjų socialinei integracijai, reabilitacijai, mokymui ir kalinimo sąlygų gerinimui apskritai. Vienas iš projektų - steigiami pusiaukelės namai, kurių svarbiausias tikslas yra padėti motyvuotiems, nepriekaištingo elgesio nuteistiesiems sparčiau ir kokybiškiau integruotis į visuomenę. Tokie pusiaukelės namai jau atidaryti Alytuje ir Marijampolėje, taip pat bus atidaryti Vilniuje ir Pravieniškėse. Be to, susitikimo metu buvo aptarta teismų sistemos reforma, planai įsteigti visuomenės tarėjų teismuose institutą.
M. Konens Lietuvoje dalyvavo Eurojusto organizuotame švietėjiškame seminare apie Eurojusto veiklą ir kompetenciją. Pernai Lietuvoje taip pat vyko Teisingumo ministerijos organizuotas regioninis Europos teismų tinklo susitikimas, kuriame dalyvavo Baltijos šalių, Lenkijos, Švedijos ir Suomijos atstovai. Tokie susitikimai, anot ministro, labai naudingi kuriant betarpišką ir operatyviai dirbantį specialistų tinklą.

Pasirašyti paramos susitarimai: Norvegijos ir Europos ekonominės erdvės investicijos Lietuvai - 117,6 mln. eurų

Europos Sąjunga, Islandijos Respublika, Lichtenšteino Kunigaikštystė ir Norvegijos Karalystė pasirašė susitarimus dėl naujojo 2014-2021 m. laikotarpio Europos ekonominės erdvės ( EEE) ir Norvegijos finansinių mechanizmų įgyvendinimo. Pagal minėtus susitarimus Lietuvai skirta 56,2 mln. eurų pagal EEE finansinį mechanizmą ir 61,4 mln. eurų pagal Norvegijos finansinį mechanizmą.
Numatomos sritys, į kurias galės būti investuojamos lėšos - inovacijos, moksliniai tyrimai, švietimas ir konkurencingumas, socialinė įtrauktis, jaunimo užimtumo didinimas, skurdo mažinimas, aplinkos apsauga, energetika, kultūra, pilietinė visuomenė, geras valdymas, teisingumo ir vidaus reikalai.
Gegužės pabaigoje atsakingos šalių donorių institucijos paskelbs naujojo laikotarpio mechanizmų įgyvendinimo reglamentų projektus, būsimų dvišalių derybų su šalimis gavėjomis grafiką dėl Susitarimų memorandumų sudarymo bei investavimo krypčių detalias gaires.
Dvišalėse derybose, atsižvelgiant į Lietuvos poreikius, kitas investicijas ir bendradarbiavimo su šalimis donorėmis galimybes, bus nustatytos finansavimo sritys Lietuvoje. Derybas koordinuos Finansų ministerija, konsultuodamasi dėl investavimo sričių ir mechanizmų įgyvendinimo modelio su kitomis Lietuvos valstybės institucijomis, ekonominiais ir socialiniais partneriais bei nevyriausybinių organizacijų atstovais. 
Sudarius Susitarimų memorandumus, paskirtos institucijos parengs programas sutartose investavimo srityse. Šalims donorėms patvirtinus programas, prasidės projektų atranka ir jų įgyvendinimas.
Per 2014-2021 metus 15 ES valstybių iš viso bus skirta 2,8 mlrd. eurų EEE ir Norvegijos investicijų. Susitarimais dėl finansinių mechanizmų įgyvendinimo bus toliau mažinami ekonominiai ir socialiniai EEE valstybių skirtumai bei stiprinamas bendradarbiavimas su šalimis donorėmis.

D. Grybauskaitė: teigiamai vertinu teisėsaugos pastangas skaidrinti politinę sistemą

Prezidentė Dalia Grybauskaitė teigiamai vertina teisėsaugos pastangas skaidrinti politinę sistemą ir pasisako prieš tai, kad būtų vėl leista verslui remti politines partijas.
"Teigiamai vertinu mūsų teisėsaugos pastangas nuosekliai ir nešališkai skaidrinti Lietuvos politinę sistemą . Na, o pasigirstantys verkšlenimai ir apgailestavimai dėl to, kad verslas, juridiniai asmenys nuo 2012 m. nebegali remti partijų man skamba kaip noras lyg ir pateisinti korupciją tuo, kad partijoms neva nepakanka lėšų. Kuo mažiau iš principo politikoje yra pinigų tuo geriau visiems ir visai sistemai, gręžiotis atgal nebegalime. Politikų pareiga užtikrinti skaidrų valstybės vystymąsi. Tai mūsų visų pareiga mūsų Lietuvos žmonėms", - sakė D. Grybauskaitė. 
Situaciją po Liberalų krizės Prezidentė vadina sudėtinga.
"Situacija išties yra sudėtinga, nes matome vieną po kito skandalus, kurie liečia mūsų pagrindines partijas. Tikiuosi, kad po šio paskutinio įvykio taip pat Lietuvos politinė sistema apsivalys ir sustiprės, nes visoms politinėms jėgoms tai yra rimtas perspėjimas ir labai gera brandumo pamoka", - teigė D. Grybauskaitė. 

ES auga prekyba vaikais

Europos Sąjunga (ES) kovoja su išaugusia prekyba vaikais, praneša ekspertai, skelbia "EUobserver".
Anot ES kovos su prekyba žmonėmis koordinatorės Mirijos Vasiliadou (Myria Vassiliadou), ES prekiaujama vaikais ir nėščiosiomis, kurių kūdikiai vėlia būna parduodami juodojoje rinkoje. 
Jaunas vaikas yra vertas nuo keturių iki aštuonių tūkstančių eurų, o kartais netgi 40 tūkstančių. Daugelis parduotų vaikų susiduria su seksualiniu išnaudojimu, yra verčiami prašyti išmaldos ar užsiimti nusikalstama veikla. 
Danija, Lietuva, Švedija ir Slovakija pranešė, kad padaugėjo atvejų, kai vaikai yra verčiami vykdyti nusikaltimus.
Užfiksuota, kad 2013 ir 2014 metais apie 2 375 vaikai tapo prekybos žmonėmis aukomis. Bendras nukentėjusiųjų skaičius, įskaitant suaugusiuosius, siekia 15 846 žmones.
Apie du trečdaliai aukų yra ES piliečiai. Daugelis jų gabenami iš Bulgarijos, Vengrijos, Nyderlandų, Lenkijos ir Rumunijos. Kita atvežami iš Albanijos, Kinijos, Maroko, Nigerijos ir Vietnamo.

Premjeras: kitąmet ketiname didinti NPD

Europos Komisijai (EK) rekomenduojant mažinti mokestinę naštą mažiausias pajamas gaunantiems gyventojams, Premjeras Algirdas Butkevičius žada kitąmet didinti neapmokestinamą pajamų dydį (NPD).
"Ateinančiais metais bus ženklus padidinimas nuo 300 iki 310 eurų, numatyta padidinti NPD už kiekvieną vaiką nuo 120 iki 200 eurų neatsižvelgiant į šeimos gaunamas pajamas", - teigė A. Butkevičius per bendrą spaudos konferenciją su už maisto saugą ir sveikatą atsakingu Europos Komisaru Vyteniu Povilu Andriukaičiu.
Ministras Pirmininkas taip pat priminė, kad nuo liepos ketinama didinti atlyginimus slaugytojams ir gydytojams.
Europos Komisijos narys V. P. Andriukaitis paminėjo, kad ateityje Lietuva negalės judėti į priekį be giluminės mokesčių reformos, mokestinės bazės išplėtimo, kuris leistų sumažinti krūvį skurdesnei visuomenės daliai.
"Tos mokestinės sistemos peržiūra yra ilgalaikė, ji reikalautų plataus nacionalinio susitarimo, socialinių partnerių įsitraukimo, visiškai suprantama, kad tai yra ir politinio kalendoriaus dalykas. Premjeras taip pat supranta, kad tai galėtų būti Lietuvos tolimesnės politinės darbotvarkės klausimas", - sakė V. P. Andriukaitis.
Už sveikatą atsakingas Europos Komisaras taip pat atkreipė dėmesį į didelį darbingo amžiaus žmonių mirtingumą Lietuvoje. EK rekomendacijose pastebima, kad mūsų sveikatos apsaugos sistemoje per daug dėmesio yra skiriama gydymui ligoninėse ir per mažai - prevencijai ir viešajai sveikatai.
Išskirtinis dėmesys rekomendacijose skiriamas inovacijoms. Lietuva raginama gerinti technologijų perėmimą ir įdiegimą. 
Rekomenduojama didinti švietimo sistemos atitiktį darbo rinkos poreikiams, gerinti mokymo kokybę, taikyti aktyvesnes darbo rinkos politikos priemones ir skatinti suaugusiųjų mokymąsi. Taip pat, anot EK, reikia didinti socialinio dialogo mechanizmų vaidmenį ir gerinti sveikatos priežiūros sistemos rezultatus: gerinti ambulatorinę priežiūrą, ligų prevenciją ir sveikatos ugdymą. Būtina pagerinti nedarbo ir šalpos išmokų aprėptį ir adekvatumą.
Taip pat šaliai rekomenduojama padidinti investicijas į žmogiškąjį kapitalą, stiprinti socialinio dialogo mechanizmus. 
ES valstybių narių ministrai aptars konkrečioms šalims skirtas rekomendacijas, tada Europos Vadovų Tarybą turėtų jas tvirtinti birželio 28-29 d.

Premjeras: nuo liepos pigs dujos ir elektra

 Lietuvai susitarus su Norvegijos kompanija "Statoil" dėl pigesnių dujų ir sumažinus suskystintų gamtinių dujų terminal (SGD) eksploatavimo kaštus, nuo liepos vartotojams pigs dujos ir elektra, informavo Premjeras Algirdas Butkevičius.
"Skaičiuojama, kad gyventojams gamtines dujas vartojantiems maisto ruošimui tarifas nuo liepos 1 d. turėtų sumažėti apie 8 proc., o dujos kitiems vartotojams, kurie jas naudoja šildymui, turėtų sumažėti apie 14-15 proc. ", - sakė A. Butkevičius žurnalistams penktadienį.
Ministras Pirmininkas teigė, kad kol kas dar nėra aišku, kokiu dydžiu mažės elektros kaina vartotojams.
"Vyksta skaičiavimai, (...) Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija tuos skaičiavimus turi baigti iki gegužės 30 d., ir priimti sprendimus", - sakė A. Butkevičius.
Pasak Ministro Pirmininko, kainos mažinamos po sėkmingų derybų su Norvegijos kompanija "Statoil" ir 15 proc. sumažinus SGD terminalo eksploatavimo kaštus.

Per mėnesį labiausiai smuktelėjo pasitikėjimas centriniu banku

Šalies gyventojai labiausiai pasitiki ugniagesiais, Bažnyčia, policija ir krašto apsauga, rodo naujausia visuomenės nuomonės apklausa. Tačiau, lyginant su prieš mėnesį buvusia apklausa, labiausiai smuktelėjo pasitikėjimas centriniu šalies banku. Nors Lietuvos banku pasitiki 55 proc. gyventojų, per mėnesį pasitikėjimas sumažėjo 7 procentiniais punktais.
Balandžio 29-gegužės 10 dienomis atliktos apklausos duomenimis, šalies gyventojai labiausiai pasitiki Priešgaisrine gelbėjimo tarnyba - ugniagesiais pasitiki 88 proc. respondentų. Po 70 proc. apklaustųjų pasitiki Bažnyčia ir policija. Dar 63 proc. nurodė pasitikį krašto apsauga.
Po 62 proc. pasitiki Valstybės sienos apsaugos tarnyba ir Prezidento institucija. Lietuvos žiniasklaida pasitiki 59 proc., Konstituciniu Teismu ir „Sodra" - po 57 proc., Lietuvos banku ir savivaldybėmis -po 55 proc. respondentų. 52 proc. apklaustųjų teigė pasitikį Valstybės saugumo departamentu. Kiekviena iš šių institucijų pasitiki daugiau nei pusė suaugusių šalies gyventojų.
Dar yra trys institucijos, kuriomis gyventojai daugiau pasitiki nei nepasitiki. Tai - Specialiųjų tyrimų tarnyba, Valstybės kontrolė ir profsąjungos. Kitomis institucijomis gyventojai daugiau nepasitiki nei pasitiki. 
Labiausiai šalies gyventojai gegužės pradžioje nepasitikėjo Seimu (nepasitiki 76 proc. ), Vyriausybe (61 proc.), komerciniais bankais (53 proc.) ir teismais (51 proc.). 

Altoniškių miške pagerbtas pokariu kovojusių ir žuvusių „Žalgirio" rinktinės partizanų atminimas

Lietuvos laisvės kovų dalyviai, buvę partizanai, šauliai, skautai, Kauno rajono savivaldybės atstovai dalyvavo penktadienio vidurdienį surengtame minėjime Altoniškių miške. Toje vietoje, kur prieš 65 metus žuvo penki „Tauro" apygardos „Žalgirio" rinktinės partizanai.
Renginį organizavo Ežerėlio kultūros centras. Jo direktorė Inutė Strašinskienė priminė, jog partizanus išdavė vienas jų ryšininkas - vietos gyventojas. Jam nurodžius miške buvusį bunkerį, enkavedistai partizanus užklupo netikėtai. Trys vyrai bei dvi moterys nutarė gyvi nepasiduoti ir nusišovė. Nepasisekė tik Petrui Vendraičiui-Žilvičiui - sunkiai susižeidęs jis buvo suimtas. Kalėjo Vilniuje, kur 1952 metais, sovietų valdžios sprendimu, sušaudytas.
Tarp žuvusiųjų buvo legendinis žvalgas Benediktas Trympys-Rytis, 1950 metų rudenį kartus su Juozu Lukša jis iš Žemaitijos atkeliavo į pakaunės miškus ir tęsė kovą prieš sovietų okupantus, už Lietuvos laisvę.

L. Linkevičius: dalis sąjungininkų nori NATO-Rusijos tarybos susitikimų

Dalis Aljanso narių NATO-Rusijos tarybos formatu nori palaikyti politines konsultacijas su Maskva, todėl tokie susitikimai bus rengiami ir ateityje, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Konkreti naujos tarybos data kol kas nėra numatyta.
Aljanso ir Rusijos tolesnio bendradarbiavimo perspektyvas ketvirtadienio vakarą NATO šalių užsienio reikalų ministrai aptarė darbo vakarienės metu. Anot L. Linkevičiaus, nors sąjungininkai sutaria, kad Rusijos elgesys nuo Ukrainos Krymo pusiasalio okupacijos iš esmės nepasikeitė, dalis ministrų mano, kad diskusijos NATO-Rusijos taryboje turi prasmę.
"Jeigu yra norinčių turėti tuos susitikimus, gali jie vykti ir mes neoponuosime. Tik įspėjam, kad neturėtume paklysti iliuzijų lauke, įsivaizduodami, kad tie susitikimai atneša didesnį saugumą ar stabilumą", -  teigė L. Linkevičius.
Data nėra fiksuota, tai bet kada gali įvykti", - sakė ministras, paklaustas, ar nauja taryba galėtų įvykti prieš NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje.

Balandį į Estiją importuota kiek daugiau dujų

Gamtinių dujų importo į Estiją apimtys balandį išaugo, palyginus su analogišku ankstesnių metų mėnesiu. Kiekio padidėjimas siekė 0,6 proc., todėl iš viso ketvirtąjį metų mėnesį buvo perpumpuota į šalį maždaug 41,3 mln. kub. metrų dujų. Apie tai praneša Estijos naujienų portalas "err.ee", remdamasis bendrovės "Elering" pateikiamais duomenimis.
Didelę dalį dujų Estija balandį importavo iš Rusijos. Iš Lietuvos į kaimyninę šalį buvo perpumpuota tik 5,1 mln. kub. metrų dujų.
Vidutinė gamtinių dujų kaina Lietuvos biržoje siekė 16,41 euro už megavatvalandę, o Suomijos biržoje - nuo 14,4 iki 18,45 euro už megavatvalandę.

JAV atsisakė Rusijos pasiūlymo rengti Sirijoje bendrus antskrydžius

JAV atsisakė penktadienį Rusijos pateikto pasiūlymo nuo gegužės 25 dienos rengti Sirijoje bendrus antskrydžius prieš džihadistų grupes, įskaitant ir "Al Nusra" frontą, rašo naujienų agentūra "France24". 
Pasiūlymą anksčiau penktadienį pateikė Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Jo manymu, Rusija ir JAV vadovaujama koalicija galėtų suvienyti pajėgas prieš islamo grupuotes, kurios nepaiso Maskvai ir Vašingtonui tarpininkaujant sudarytų paliaubų. 
Tačiau neilgai trukus Pentagonas atmetė šį pasiūlymą: "Mes nebendradarbiaujame su rusais jokiose Sirijoje vykdomose operacijose", - reporteriams sakė Pentagono atstovas, karinių jūrų laivyno kapitonas Džefas Deivisas (Jeff Davis).

Su mirtinais potvyniais ir nuošliaužomis besigrumiančioje Šri Lankoje namus palieka pusė milijono žmonių

Dideli potvyniai Šri Lankoje privertė pusę milijono žmonių palikti savo namus. Žuvusiųjų skaičius viršija 60, o 29 buvo sužeisti, rašo agentūra ABC.
Tikėtina, kad didės žuvusiųjų skaičius - institucijos netenka vilties pasiekti 132 žmones, galimai įstrigusius po nuošliaužomis.
"Nemanau, kad bus išlikusių gyvų. Yra vietų, kur purvo lygis siekia devynis metrus. Ir toliau tęsime gelbėjimo operacijas, kol pavyks išgelbėti maksimalų žmonių skaičių", - sakė majoras generolas, vadovaujantis gelbėjimo operacijai.
Didžiausios per ketvirtį amžiaus liūtys užklupo Šri Lanką praėjusį savaitgalį. Labiausiai paveiktos sritys - Kolombo miesto šiaurės rytų priemiesčiai, esantys išilgai Kelanio upės, kuri ketvirtadienio vakarą užtvindė savo krantus.

Lenkijos ministrė pirmininkė: nenusilenksime ES ultimatumui

Lenkijos ministrė pirmininkė Beata Šydlo (Beata Szydlo) penktadienį pažadėjo, kad jos vyriausybė niekada nenusilenks jokiam Europos Sąjungos (ES) ultimatumui. Be to, premjerė kai kuriuos Europos Komisijos (EK) narius apkaltino bandymu "sunaikinti" 28 valstybes nares turintį bloką, rašo agentūra AFP. 
B. Šydlo tokias mintis išsakė reaguodama į EK nustatytą terminą Lenkijai iki pirmadienio panaikinti prieštaringai vertinamą šalies konstitucinio teismo reformą, kuri tarp Lenkijos ir Briuselio sukėlė nuožmų ginčą. 
"Lenkija niekuomet nepasiduos jokiam ultimatumui. Yra keletas EK narių, kurie greičiau nori sunaikinti ES nei matyti, kad Sąjunga tobulėja", - parlamente sakė B. Šydlo.
Anksčiau šią savaitę ES įspėjo galinti imtis prieš Lenkiją tolesnių veiksmų.

Turkijos parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą įstatymą dėl deputatų neliečiamybės panaikinimo

Per galutinį balsavimą penktadienį Turkijos parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą ir nesantaiką kurstantį įstatymą, kuris panaikins daugelio prokurdiškų ir kitų parlamento narių neliečiamybę. Įstatymas taip pat galėtų pašalinti juos iš parlamento, informuoja naujienų agentūra AFP.
Įstatymą palaikė 376 parlamento nariai iš 550 vietų turinčios įstatymų leidžiamosios valdžios. Parlamento spikeris Izmailas Karamanas (Ismail Kahraman) paaiškino, kad įstatymas įsigalios iš karto, nereikės surengti referendumo.

NATO misija Afganistane tęsis ir po 2016 m.

Aljanso užsienio reikalų ministrai penktadienį nusprendė pratęsti NATO misijos Afganistane "Tvirta parama" mandatą po 2016 metų.
Paramos ir mokymų misiją nuspręsta pratęsti Afganistano saugumo pajėgoms ir toliau susiduriant su rimtomis saugumo grėsmėmis, ypač iš Talibano kovotojų, spaudos konferencijos metu pažymėjo NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.
"Esu tikras, kad NATO viršūnių susitikime Varšuvoje galėsime išreikšti tvirtus įsipareigojimus tęsti finansavimą Afganistano pajėgoms iki 2020 metų", - teigė J. Stoltenbergas.
Nekovinio pobūdžio "Tvirtos paramos" misija Afganistane vykdoma nuo 2015 m., ja siekiama apmokyti vietines saugumo pajėgas ir užtikrinti stabilumą Afganistane stiprinant institucines valdžios struktūras.
Gegužės pradžioje į misiją išlydėta nauja šešių asmenų Karo policijos karių grupė iš Lietuvos. "Tvirtos paramos" operaciniuose štabuose Kabule ir Herate taip pat dar tarnauja 16 Lietuvos karių.

Estijoje griežtėja baudos už manipuliacijas biržoje

Estijos parlamente Riigikogu įvyko pirmasis šalies Baudžiamojo kodekso pataisų svarstymas. Jose laisvės atėmimo bausmės už machinacijas biržoje trukmė didinama iki 4 metų. Apie tai praneša Estijos naujienų portalas "err.ee".
Estijos teisės aktuose pokyčių imtasi pagal Europos Sąjungoje galiojančią direktyvą.
Pagal šio dokumento reikalavimus maksimali galima bausmė už machinacijas rinkose sieks ketverius laisvės atėmimo metus. Anksčiau terminas buvo treji metai.

JAV prezidentas B. Obama išvyksta vizito į Aziją

Jungtinių Valstijų prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) šeštadienį išvyksta savaitės ilgumo vizito į Aziją. Vizito metu prezidentas sieks skirti daugiau dėmesio regionui bei dės pastangas, kad būtų stiprinamas bendradarbiavimas ekonomikos ir saugumo srityse, rašo agentūra AP.
B. Obama tris dienas praleis Vietname, kur susitiks su aukščiausiojo rango šalies lyderiais, sakys kalbą apie JAV ir Vietnamo santykius, aplankys kultūros lobius ir susitiks su pilietinės visuomenės lyderiais bei verslininkais. Iš Vietnamo JAV lyderis vyks į Japoniją ir surengs istorinį vizitą į Hirošimą.

Premjeras dalyvavo Paežerių dvaro rūmų atidarymo šventėje Vilkaviškio rajone

Lietuvoje besikuriantys arba restauruojami įvairūs lankytini objektai skatina visuomenės kultūrinį gyvenimą ir atvykstamąjį turizmą, sakė Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, šeštadienį dalyvavęs Paežerių dvaro rūmų atidarymo po restauracijos darbų šventėje. 
"Paežerių dvaras - Vilkaviškio savivaldybės pasididžiavimas. Šis klasicizmo epochos kūrinys yra viena gražiausių rezidencijų Lietuvoje", - sakė Vyriausybės vadovas. 
A. Butkevičius teigė, kad pasauliui būtina kuo plačiau pristatyti, koks architektūros šedevras spindi Lietuvoje. "Skatindamas vietinį ir atvykstamąjį turizmą, Vilkaviškis gali tapti turizmo traukos centru. Restauruoti Paežerių dvaro rūmai įpareigoja parengti tokią veiklos darbotvarkę, kad dvaro durys visuomet būtų atviros visuomenei ir užsienio svečiams", - Vyriausybės spaudos tarnybos pranešime cituojamas Premjeras. 

G7 finansų ministrai įspėja dėl "Brexit"

Finansų ministrai iš septynių didžiųjų pramoninių šalių (G7) įspėjo, kad Britanijos išstojimas iš Europos Sąjungos (ES) (vadinamasis "Brexit"), padidintų nestabilumą ir pakenktų ekonomikos augimui, rašo agentūra "Deutsche Welle".
Japonijoje susitikę finansų ministrai taip pat sakė, kad Britanijos išstojimo iš ES atveju Europa ir pasaulinė ekonomika susidurtų su nesuskaičiuojamomis pasekmėmis.
Vokietijos finansų ministras Volfgangas Šoiblė (Wolfgang Schäuble) pridūrė, kad G7 nariai priėjo prie išvados, jog Britanijos narystės ES nutraukimas būtų blogas sprendimas. Ministrai vis dėlto pripažino, kad Didžiosios Britanijos ateitis 28 valstybes nares turin Atgal