VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 24. Margos "Sostinės dienos" linksmai paskelbs rudens pradžią

Lina Ruočkutė

Linksmai perkopti vasaros ir rudens slenkstį Vilniuje vėl kvies didžiausia miesto šventė "Sostinės dienos". Aštuonioliktą kartą vyksiantis festivalis rugpjūčio 31 - rugsėjo 2 dienomis pakvies vilniečius ir miesto svečius į gausybę nemokamų koncertų, parodų, spektaklių, kitų kultūrinių ir pramoginių renginių.
"Mums šiemet pavyko sukurti subalansuotą programą, kurioje yra ne tik tradiciniai renginiai, pamėgti daugelio vilniečių, miesto svečių, bet ir naujovių, kuriomis kiekvienais metais stengiamės nustebinti ir save, ir šventės lankytojus, dalyvius. Viena iš naujienų - didžiajame "Sostinės dienų" atidarymo koncerte Katedros aikštėje numatomas įspūdingas vandens fontanų šou, skirtas specialiai Vilniui", - kalbėjo "Vilniaus festivalių" direktorius Remigijus Merkelys.
Dar viena "Sostinės dienų" naujovė - pirmą kartą Lietuvoje organizuojama tarptautinė muzikos savaitė "Vilnius Music Week 2012". Ji pristatys perspektyviausius šiandienos muzikos atlikėjus, kurių klausysis ne tik šventės žiūrovai, bet ir užsienio festivalių organizatoriai, prodiuseriai bei muzikos leidėjai.
Didieji "Sostinės dienų" koncertai tris vakarus lauks klausytojų Katedros aikštėje. Gausybė vilniečių ir miesto svečių čia galės nemokamai išgirsti ir pamatyti aukščiausio lygio muzikos atlikėjus, geidžiamiausias įvairių muzikos stilių grupes iš skirtingų šalių. Paskutinį vasaros vakarą pradės lietuvaičiai "Freaks on Floor", o vakaro "vinimi" taps britų grupė "Dirty Vegas", ypač vertinama už savo gyvus pasirodymus ir uždegantį "house" muzikos skambesį.
Rugsėjo 1-ąją rudens pradžią Katedros aikštėje skelbs žaibiškai išgarsėjusi Latvijos grupė "Instrumenti" bei Lietuvos publikos numylėtiniai "Jazzu & Leon Somov". Vakaro žvaigžde taps elektroninės šokių muzikos kūrėjas "Chicane" iš Didžiosios Britanijos.
"Sostinės dienos" nepamirš ir kino mylėtojų - jų lauks kino naktys Rotušės aikštėje. Čia, ekrane po atviru dangumi, kas vakarą iki pirmos valandos nakties suksis speciali filmų programa, parengta kartu su festivaliu "Kino pavasaris". Joje bus rodomi nuotaikingi geriausių pastarųjų metų lietuvių bei pasaulio kūrėjų trumpo metražo filmai, kriminalinė komedija "Triukšmo Garsai" (2010 m.) ir švedų siurrealistinė parodija apie išgalvotą dailininko Pablo Pikaso (Picasso) gyvenimą "Pikaso nuotykiai"(1978 m.).
"Sostinės dienos" neįsivaizduojamos be kasmet "dūzgiančio" Gedimino prospekto. Ir šiemet jame virs gyvas muzikos, šokio, dailės, literatūros, poezijos, teatrinės improvizacijos, judesio bei žaidimų katilas. Per tris dienas prospekte numatoma surengti per šimtą įvairių renginių.
Septintus metus rengiamo "Dūzgiančio prospekto" siela ir kuratorė Zita Kelmickaitė pabrėžia, jog Gedimino prospektas nė iš tolo neprimins kaimiškos mugės ar turgavietės. "Kiekvienas vilnietis galės parašyti savo palinkėjimus sostinei knygoje, kuri bus nešiojama Gedimino prospektu. Tai bus tam tikras dokumentas, kuriame galės įsiamžinti kiekvienas norintis. Juk Vilnius - jaunas miestas, kupinas iššūkių, o mūsų senjorai, jei ko nors iki šiol nežinojo apie jaunimą, galės patikrinti, kokiu smūgiu muša jauna širdis", - kalbėjo Z. Kelmickaitė, kviečianti tris dienas pasidžiaugti savo sostine, nors trumpam užmiršti buities rūpesčius, nudžiuginti ir savo šeimyną.
"Dūzgiantis prospektas" tradiciškai suskirstytas į keturias erdves. "Menų ir muzikos gatvė" nusidrieks nuo Katedros aikštės iki Vilniaus gatvės. Joje veiks keramikų, tapytojų, juvelyrų, stiklo dailininkų kūrybos ekspozicijos. Jas papildys koncertai prie Nacionalinio dramos teatro ir V. Kudirkos aikštės. Tolesnė prospekto atkarpa tarp Jogailos ir A. Jakšto gatvių gundys "Gardžių lauktuvių keliu".
Trečiojoje Gedimino prospekto atkarpoje iki pat Vasario 16-osios gatvių įsikurs "Žaidimų ir sveikatos parkas - vaikams, tėvams, visiems". Ši zona taps lauko ir stalo žaidimų bei atrakcijų vaikams ir jaunimui vieta. Itin sėkminga "Dūzgiančio prospekto" tradicija - knygų alėja, kuri šiemet įvardyta "idėjų ir laisvės erdve". Šioje prospekto erdvėje plačią knygų įvairovę pristatys apie dvi dešimtis Vilniaus leidyklų.
Šiųmetis akcentas - Maironio eilių skaitymai šventinėje scenoje, jas galės skaityti kiekvienas.
"Sostinės dienos" Vilniuje rengiamos kasmet nuo 1993 metų. Nuo 2004-ųjų jas rengia VšĮ "Vilniaus festivaliai". Pasak šios įstaigos direktoriaus R. Merkelio, šių metų renginio biudžetas savo dydžiu beveik nesiskiria nuo praėjusių ir yra apie 600 tūkst. litų. Trečdalį šios sumos skiria Vilniaus savivaldybė.

Atgal