VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 27. Perprasti senąsias žvejybos paslaptis kviečia Jūrų muziejus

Audrius Miškinis

 

Tradicinė Žvejo kiemo šventė "Žuvys išgalvojo giesmes" aštuntąjį kartą kviečia į Lietuvos jūrų muziejaus Etnografinę pajūrio žvejo sodybą Smiltynėje. Savaitgalį - liepos 28-29 dienomis - čia galima žuvienės ar rūkytos žuvies paragauti, senąsias žvejybos paslaptis perprasti, pasigrožėti etnografinių ansamblių pasirodymais.

 Per dvi dienas bus pristatytas ne tik šis žvejybos būdas. Šeštadienį sodelyje atsidarys "Akademija po obelim", kurioje bus pristatoma tradicinė žvejyba ne tik jūroje: bus galima sužinoti, kaip buvo žvejojama bučiukais, kuo ypatinga žvejyba aukštupy, bus atskleistos luotų paslaptys.

 "Akademijos po obelim" vedėjas istorikas Dainius Elertas sako, kad būtinai bus kalbama ir apie neatsiejamą žvejybos tradicijos dalį - prietarus.

 "Dar prieš šimtą metų pajūrio žvejai išplaukę žvejoti kalbėdavo tik kuršiškai, - pasakojo istorikas. - Mat žuvys vokiečių ar lietuvių kalbos nesuprato. Ši tradicija padėjo ilgiau išsilaikyti kuršių kalbos reliktams. Deja, kolūkinė tikrovė vietoj kuršių kalbos pasiūlė rusiškus keiksmažodžius".

 D. Elertas pasakojo ir dar apie vieną paprotį. Žvejai, pasak jo, į žvejybą pasiimdavo katiną. Nusibodus žvejoti, mesdavo pririštą katiną į vandenį. Mat jūra, pasipiktinusi tokiu gyviu jos vandenyse, turėdavusi audrą sukelti ir tada vyrai jau galėtų be sąžinės graužaties grįžti namo. Katinas po tokių maudynių likdavo gyvas ir sveikas ir labai nesipiktindavo - toks buvęs jo darbas laive.

 Muziejaus Laivybos istorijos skyriaus vedėjas Romaldas Adomavičius šventės metu pamokys, kaip žvejoti kiudeliais, ūdomis bei venteriais. O viešnia iš Rusnės - šios salos etnokultūros ir informacijos centro direktorė Birutė Servienė - kvies nusipinti iš karklo vytelių bučiukus. Visada daug dėmesio sulaukia liaudies meistras Vaidotas Bliūdžius, drožiantis vėtrunges. Gintaro juvelyras Jonas Aliulis atskleis gintaro gaudymo, šveitimo ir poliravimo subtilybės.

 Ekologinio bičių ūkio puoselėtoja Violeta Šedienė lies žvakes ir pasakos, kaip su bitelėmis draugauti. Na, o žvejo sodybos šeimininkė svečiams jau suslėgė savo ožkytės sūrį.

 Muziejaus sodelyje vyks Žemaitijos dailininkų sąjungos pleneras, bus eksponuojama Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos moksleivių darbų paroda.

 Pagalvota ir apie veiklas mažiesiems, visus linksmins folkloro ansambliai.

Atgal