VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03 09. Helsinkio gyventojai norėtų bibliotekos, o ne Gugenheimo muziejaus

Dainius Mockus

Daugelis Helsinkio gyventojų mano, kad mieste reikėtų statyti ne Gugenheimo (Guggenheim) muziejų, o biblioteką.

 Apklausą dienraščio "Helsingin Sanomat" užsakymu atliko bendrovė "TNS Gallup".

 Prieš Gugenheimo muziejaus statybą yra 75 proc. Helsinkio gyventojų, 19 proc. yra už, o 6 proc. neturi aiškios nuomonės. Tačiau muziejaus statybos neremtų net 92 proc. miestiečių, jei jis būtų statomas vien tik miesto lėšomis.

 Prieš metus muziejaus idėją rėmė daugiau nei pusė Suomijos sostinės gyventojų.

 Gyventojų dar klausta, kokius numatomus kultūrinius projektus jie laiko svarbiausiais. 64 proc. atsakė, kad tai yra bibliotekos statyba, toliau ėjo valstybės istorijos muziejus, taip pat Dizaino muziejaus ir Architektūros muziejaus priestatų statyba.

 "Žmonės greičiausiai atsargūs dėl ekonominės projekto pusės", - sako Helsinkio meras Jusis Pajunenas (Jussi Pajunen). Anot jo, tokie nuogąstavimai sukėlė smarkias diskusijas, tačiau išvadas reikėtų daryti tada, kai bus daugiau informacijos, kiek projektą galėtų finansuoti privatūs asmenys ir valstybė.

 Helsinkio meras tikisi, kad miesto taryba dėl Gugenheimo muziejaus balsuos balandį.

 Vasario pabaigoje paaiškėjo, kad muziejaus įkūrimo mieste neremia ir daugelis Helsinkio miesto tarybos narių.

 Nacionalinio transliuotojo YLE atlikta apklausa parodė, kad muziejaus idėjai pritaria tik ketvirtadalis tų miesto tarybos narių, kurie pateikė savo nuomonę.

 Jei projektui pritartų Helsinkio mieto taryba ir Solomono R. Guggenheimo fondas, būtų skelbiamas tarptautinis architektūros konkursas. Jo nugalėtojas būtų paskelbtas 2013 metais, statybos darbai būtų pradėti 2015, o muziejus duris atvertų 2017 arba 2018 metais.

Atgal