VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02 17. Nacionalinės premijos laureatai stoja vienon greton su visais tautos iškiliaisiais

Vasario 16-osios proga Prezidentė Dalia Grybauskaitė įteikė 2011 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas šešiems žymiems Lietuvos kultūros ir meno kūrėjams.

Sveikindama laureatus ir kitus svečius nacionalinės šventės - Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Prezidentė pažymėjo, kad tai praeities ir dabarties jungties diena. "Šią dieną anapilin išėjo ir du mūsų tautos patriarchai - Jonas Basanavičius ir Justinas Marcinkevičius. Kūrėjai, su tokia didžia meile lipdę Lietuvą. Kūrėjai, ir šiandien patvirtinantys tą jungtį. Ugdantys mus būti Lietuvos patriotais, mokantys mylėti savo šalį ir didžiuotis ja", - priminė Prezidentė.

Pasak šalies vadovės, simboliška, kad Vasario 16-ąją pagerbiame ir sveikiname Nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatus. "Jūs ryškiausi nūdienos kūrėjai, atskleidžiantys mūsų tautos kūrybines galias. Šios galios kūrė mums šimtmečių istoriją, valstybę ir tapatybę. Net sunkiais valstybingumo netekties laikais kultūra mokė laisvės. Tauta gimdė iškilius kūrėjus. Jų padedama kėlėsi ir ėjo. Tikėjo ir išsaugojo savo gyvastį", - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Pasak Prezidentės, Nacionalinės premijos laureatai stoja vienon greton su visais iškiliais tautos žmonėmis - Mažvydu, Donelaičiu, Daukantu, Baranausku ir Kudirka, Čiurlioniu ir Maironiu.

"Daug ką gyvenime galima išmatuoti, pasverti. Tačiau neišmatuojama laisvė ir kūryba, sutelkianti tautą, atskleidžianti jos kūrybinį potencialą. Kurdami mes įprasminame savo buvimą, savo gyvenimą, savo valstybę. Kūryba sustiprina mūsų tikėjimą ir viltį", - kalbėjo Prezidentė, linkėdama Nacionalinės premijos laureatams neišsenkančios kūrybinės energijos ir kūrinių, vertų Lietuvos ir pasaulio dėmesio.

Už viso gyvenimo indėlį į kultūrą ir meną apdovanotas kino režisierius Arūnas Žebriūnas priimdamas premiją išsakė viltį sukurti dar vieną filmą.

Fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, Nacionaline premija įvertintas už fotografinio portreto atnaujinimą, Lietuvos asmenybių galerijos sukūrimą, už LDK paveldo poetiškus atspindžius, dėkojo ne tik savo šeimai, bet ir artimiausiam savo miestui - Panevėžiui, ir kolegoms fotomenininkams.

Muzikologas prof. Vytautas Landsbergis Nacionaline premija apdovanotas už Lietuvoje ir pasaulyje nuosekliai plėtojamą čiurlionianą. "Nesu nusiminęs ir man tikrai smagu, kad artimieji džiaugiasi", - sakė laureatas, savo ruožtu pasveikinęs ir Nacionalinių premijų skyrimo komisiją.

Nacionalinės premijos taip pat įteiktos vizualaus meno kūrėjui Kęstučiui Grigaliūnui, rašytojui Henrikui Algiui Čigriejui, dainininkei Astai Krikščiūnaitei.

Nacionalinės kultūros ir meno premijos dydis - 104 tūkst. litų. Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Atgal