VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11 25. Į Nacionalines premijas pretenduoja penkiolika kūrėjų

 

Gedvydas Kaminskas

Kultūros ministerijoje pirmadienį bus skelbiami šeši Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų laureatai, kuriuos tą pačią dieną balsuodama bus išrinkusi komisija.

 Pagal Lietuvos nacionalinių kultūros ir meno premijų komisijos tarpinio balsavimo rezultatus, į 2011 metų Lietuvos nacionalines kultūros ir meno premijas pretenduoja penkiolika kūrėjų.

 Tarp pretendentų - kino režisierius Arūnas Žebriūnas, aktorius Donatas Banionis, skulptoriai Vladas Vildžiūnas ir Vladas Urbanavičius, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius, džiazo muzikas ir vizualaus meno kūrėjas Vladimiras Tarasovas, muzikologas Vytautas Landsbergis, grafikas Kęstutis Grigaliūnas, vizualaus meno kūrėjai Svajonė ir Paulius Stanikai, rašytojas Henrikas Algis Čigriejus, vizualaus meno kūrėja Eglė Rakauskaitė, tapytoja Audronė Petrašiūnaitė, dainininkė Asta Krikščiūnaitė ir kompozitorius Faustas Latėnas.

 Kasmet teikiama ne daugiau kaip šešios Nacionalinės kultūros ir meno premijos, kiekvienos jų dydis - 104 tūkst. litų. Viena premija teikiama už viso gyvenimo nuopelnus Lietuvos kultūrai ir menui.

 Nacionalinių premijų laureatai bus apdovanojami Prezidentūroje Vasario 16-osios proga.

 Šįmet patvirtintos naujos sudėties Nacionalinių premijų komisijos nariai yra literatūrologas Mindaugas Kvietkauskas, rašytojas Donaldas Kajokas, dirigentas Juozas Domarkas, fotomenininkas Stanislovas Žvirgždas, skulptorius Robertas Antinis, menotyrininkė Lolita Jablonskienė, architektas Saulius Juškys, kompozitorius Algirdas Martinaitis, kino režisierius Audrius Stonys ir teatrologė Irena Veisaitė. Trejų metų kadencijai patvirtintai komisijai vadovauja istorikas Alfredas Bumblauskas.

 Nuo 1989 metų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos kasmet teikiamos už reikšmingiausius pastarųjų penkerių metų Lietuvos ir pasaulio lietuvių bendruomenės menininkų sukurtus kūrinius.

Atgal