VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10 04. Modernaus meno centras - valstybei svarbus kultūros projektas

Gintė Makauskaitė

Vyriausybė pirmadienį pritarė siūlymui pripažinti Modernaus meno centro projektą valstybei svarbiu kultūros projektu.

 Siekiant skirti šio centro pastatui sklypą dešiniajame Neries krante ir pritraukti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas, Vyriausybės pasitarime pritarta Kultūros ministerijos pasiūlymui dėl būsimo Modernaus meno centro pripažinimo valstybei svarbiu projektu.

 Precedento Lietuvoje neturinčio privataus muziejaus - Modernaus meno centro (MMC) steigėjas yra verslininkas profesorius Viktoras Butkus, sukaupęs didelę Lietuvos modernaus meno kūrinių kolekciją.

 Pasak V. Butkaus, muziejaus statusas bus viešoji įstaiga, o jam kurti skiriamos tik privačių asmenų lėšos, nedalyvaujant jokioms valstybės institucijoms. Valstybei priklausančiame sklype pastačius MMC, jis ilgainiui pereitų valstybės nuosavybėn ir būtų jos finansuojamas.

 Pasak V. Butkaus, kuriamam muziejui iš privačių jo šeimos lėšų skiriama 20 mln. litų, 10 mln. litų siekiama gauti iš Europos Sąjungos paramos lėšų. Dar 10 mln. litų verslininkai skiria muziejaus meno kolekcijai suformuoti - 6 mln. litų jau investuoti į Lietuvos kūrėjų tapybos, grafikos, fotografijos, skulptūros darbus nuo 1960-ųjų iki šių dienų. Kolekcija toliau formuojama - Lietuvos dailės kūrėjai skatinami kurti, o jų darbams įsigyti skirta dar keturi milijonai litų.

 Muziejaus pagrindą sudarytų sistemingai kaupiama Lietuvos menininkų darbų kolekcija, kurioje jau yra apie pusantro tūkstančio darbų. Tai 120-ties vaizduojamojo meno kūrėjų darbai nuo 1960 metų - pradedant tapyba, skulptūra, fotografija ir baigiant videokūriniais.

 Planuojama, kad Modernaus meno centras duris lankytojams atvers jau 2014 metų pabaigoje.Būsimajame centre turėtų dirbti 20 darbuotojų, o centro išlaikymui per metus turėtų būti skiriama 2 mln. litų.

 Numatoma, kad 6 tūkst. kvadratinių metrų pastate bus 2 tūkst. kvadratinių metrų salė nuolatinei vaizduojamojo meno ekspozicijai ir 1 tūkst. kvadratinių metrų ploto salė keičiamoms parodoms. Muziejuje vyks edukaciniai, kiti kultūros renginiai, bus sukurta visa infrastruktūra lankytojams.

Atgal