VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 30. Lietuvos kultūros atašė Rusijoje numatoma skirti kompozitorių F. Latėną

Živilė Končiūtė

Naujuoju Lietuvos kultūros atašė Rusijoje numatoma skirti kompozitorių Faustą Latėną, patvirtino kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

 "Mums reikėjo, kad Rusijoje žmogus būtų žinomas, o su režisierium Rimu Tuminu F. Latėnas yra dirbęs ne vienus metus ir Rusijos kultūros žmonės jį daugiau mažiau žino. Kažkokio jauno žmogaus, ką tik baigusio, Rusija turbūt būtų neakceptavusi, kaip mes tikimės, kad priims kompozitorių F. Latėną", - kalbėjo trečiadienį kultūros ministras.

 Tikimasi, kad naujasis kultūros atašė atgaivins Jurgio Baltrušaičio namus Maskvoje, kurie ankstesnio kultūros atašė aktoriaus Juozo Budraičio iniciatyva buvo tapę svarbiu lietuvių ir rusų kultūros, mokslo centru, tačiau šiuo metu praktiškai nefunkcionuoja, ir tai kelia rūpestį Lietuvos ir Rusijos kultūros žmonėms.

 "Girdėjau rezonansą Rusijos intelektualų, kurie buvo atvykę į Lietuvą. Laimei, tikrai žinau, apie ką mes kalbame. Maestro J. Budraitis, kuris taip nuostabiai atstovavo Lietuvai tuos ilgus metus Maskvoje, mane apvedžiojo, aprodė. Ten yra tikrai nuostabus lietuvių kultūros židinys Rusijoje, kuris turi ilgalaikį didelį poveikį. Aišku, leisti užgesti tam židiniui būtų strateginė didelė klaida. Manau, ten trūksta tikrai nedaug, kad jis kunkuliuotų", - kalbėjo A. Gelūnas Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nariams.

 Neseniai Vilniuje viešėjusi Rusijos mokslų akademijos Slavistikos instituto profesorė Tatjana Civjan sakė, kad J. Baltrušaičio namams ir Juozui Budraičiui pavyko suvienyti baltistus - ne tik lietuvius ir rusus, bet ir ukrainiečius, baltarusius, lenkus, šveicarus - visus Europos žmones, besidominčius baltistikos tyrinėjimais.

Atgal