VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09 30. Naujoje proginėje monetoje pavaizduota Vilniaus Viršutinė pilis

Simonas Paberžis

Lietuvos bankas išleido 50 litų vertės kolekcinę monetą, kurioje vaizduojama Vilniaus Aukštutinė pilis. Tai dešimtoji Lietuvos istorijos ir architektūros paminklams skirtos serijos moneta.

 Monetos autorius - monetų dailininkas, skulptorius Rytas Jonas Belevičius. Lietuvos monetų kalykloje nukaldintas monetas lydi lankstinukas, jame pateikiama senosios Vilniaus architektūros žymaus tyrinėtojo dr. Napaleono Kitkausko išsami Aukštutinės pilies istorijos ir architektūros apžvalga.

 Pasak Pinigų projektavimo ir gamybos komisijos pirmininko Audriaus Misevičiaus, šiuo metu nėra ketinimų tęsti šią 50 litų sidabrinių monetų, skirtų Lietuvos istorijos ir architektūros paminklams, seriją. Ankstesnės serijos egzemplioriuose pavaizduota ir įamžinta Pažaislio kamaldulių vienuolyno ansamblis (2004 m.), Kernavė (2005 m.), Medininkų pilis (2006 m.), Panemunės pilis (2007 m.), Kauno pilis (2008 m.), Tytuvėnų architektūrinis ansamblis (2009 m.), Biržų pilis (2010 m.).

 Pirmoji Lietuvos banko kolekcinė (proginė) 10 litų moneta, skirta Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 60-osioms metinėms, nukaldinta 1993 m. iš vario ir nikelio lydinio. Vėliau pradėtos leisti monetos iš tauriųjų metalų - sidabro ir aukso. Lietuvos bankas jau yra išleidęs 70 pavadinimų kolekcines monetas ir 7 pavadinimų apyvartines progines monetas.

Atgal