VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.20. Lietuvą su Šveicarija sieja glaudūs kultūriniai ryšiai

Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas susitiko su Rygoje reziduojančiu Šveicarijos ambasadoriumi Latvijai, Lietuvai ir Estijai Konstantinu Obolensky.

Susitikimas surengtas prieš Valdovų rūmuose vyksiantį klasikinės ir šiuolaikinės Šveicarijos muzikos koncertą „Bazelio kamerinis orkestras, Andrius Žlabys ir Mozartas“. Bazelio kamerinis orkestras į Lietuvą atvyksta pirmą kartą. Tai lyderiaujantis klasikinės muzikos orkestras pasaulyje.

Susitikime aptarti Lietuvos ir Šveicarijos kultūriniai ryšiai, pasidžiaugta abiejų šalių bendradarbiavimu, diplomatiniais ryšiais. 2021 m. sukaks 100 metų, kai Šveicarija pripažino Lietuvą de jure, ir 30 metų nuo diplomatinių santykių atkūrimo. Šias sukaktis tikimasi pažymėti abi šalis vienijančiu kultūriniu projektu. 2020 m. ambasada Lietuvoje ketina pristatyti Šveicarijos grafinio dizaino parodą.

Intensyviausi kultūriniai ryšiai plėtojami muzikos srityje. Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas Modestas Pitrėnas yra kviestinis St. Galleno operos dirigentas, Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir Lietuvos kamerinis orkestras ne kartą yra koncertavę prestižiniame Gstaado festivalyje. 2017 m. Lietuvos garbės konsului Šveicarijos Ženevos ir Vo kantonuose, kompozitoriui, pedagogui Micheliui Sogny įteiktas Kultūros ministerijos padėkos raštas už svarų indėlį į Lietuvos jaunosios kartos muzikos atlikėjų profesinį ugdymą, ilgametę Lietuvos kultūros sklaidą užsienyje.

Kultūros ministras M. Kvietkauskas pasidžiaugė, kad lietuvių studentai, tyrėjai ir menininkai nuolat kviečiami teikti paraiškas Šveicarijos Konfederacijos Vyriausybės stipendijoms valstybinėse Šveicarijos mokslo ir studijų institucijose, o 2016 m. Ženevoje veikiančioje Europos branduolinių tyrimų organizacijoje (CERN) įvyko Vilniaus dailės akademijos prorektoriaus Julijono Urbono rezidencijos Accelerat@CERN meninio projekto pristatymas.

Lietuvos kultūriniai ryšiai itin glaudūs su Tičino kantonu: 2012–2014 m. surengta apie 10 parodų su šiuo kantonu, išleista Lietuvos barokui skirta knyga – priedas prie žurnalo „Management Ticino“.

Atgal