VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.03. 2020-ieji paskelbti Tautodailės metais

2019 m. gegužės 30 d. Lietuvos Respublikos Seimas pritarė Etninės kultūros globos tarybos (EKGT) siūlymui 2020-uosius paskelbti Tautodailės metais. EKGT, atsižvelgdama į Lietuvos tautodailininkų sąjungos prašymą, siūlymą 2020-uosius paskelbti Tautodailės metais buvo pateikusi Seimo Valstybės istorinės atminties komisijai.

Šis siūlymas teiktas atsižvelgiant į tai, kad 2020-aisiais bus minimas Lietuvos dailės istoriko ir kritiko, grafiko, lietuvių profesionalios muziejininkystės pradininko, nusipelniusio meno veikėjo, daug dėmesio skyrusio tautodailės plėtrai Pauliaus Galaunės 130 metų jubiliejus.

EKGT siūlymas paskelbti Tautodailės metus yra paremtas nuostata, kad tautodailė turi didžiulę reikšmę mūsų valstybei: tautodailininkų raiška sklinda per nacionalines šventes, parodas, kūrybines stovyklas, plenerus, seminarus, galerijas ir t. t. Tai ypač svarbi Lietuvos etnografinių regionų kultūriniam gyvenimui sritis, ji padeda plėtoti kultūrinį turizmą ir išsaugoti regioninį savitumą. Be tautodailės būtų sunku užtikrinti lietuviškos kryždirbystės tradicijų tęstinumą, kurio siekis įtvirtintas 2001 m. įtraukus Lietuvos kryždirbystę į UNESCO Žmonijos nematerialaus ir žodinio paveldo šedevrų sąrašą. Tautodailininkų dėka visuomenė vis labiau domisi tautiniu kostiumu, kalvystės, medžio skulptūros ir kitomis tradicijomis.

2020-ieji taip pat paskelbti Mokyklų bendruomenių ir UNESCO Pasaulio paveldo Lietuvoje metais.

Atgal