VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04.30. Tretjakovo galerijoje Maskvoje pristatyta lietuviškų filmų retrospektyva

Balandžio 26 dieną Maskvoje, Valstybinės Tretjakovo galerijos kino salėje, atidaryta du mėnesius truksianti lietuviško kino programa „Trumpa Lietuvos kino istorija“.

Programos atidarymo metu Lietuvos ambasados Rusijoje ministras patarėjas Giedrius Galkauskas pažymėjo, kad Lietuvos kino istorija mums patiems nėra gerai žinoma ar ištyrinėta kultūros sritis, todėl ši retrospektyva ne tik  pateikia savitą mūsų kino istorijos paveikslą, bet ir prisideda prie šios istorijos suvokimo pasauliniame kontekste.

urm.lt nuotr.

„Trumpa Lietuvos kino istorija“ lietuviško kino šimtmetį apjungė į 15 seansų, kurių metu Maskvos auditorijai bus pristatyti 29 ne tik Rusijoje jau žinomų lietuviško kino meistrų šedevrai (V. Žalakevičiaus „Vienos dienos kronika“, R. Vabalo „Birželis, vasaros pradžia“,  A. Grikevičiaus „Faktas“, Š. Barto „Trys dienos“) bet ir plačiajai publikai iki tol beveik nežinomi filmai (J. Meko „Reminiscencijos iš kelionės į Lietuvą“, A. Kavaitės „Sangailės vasara“, K. Buožytės „Kolekcionierė“).

Pirmasis programos seansas buvo skirtas iš Lietuvos kilusiam lėlių animacijos pradininkui Vladislovui Starevičiui. Seanso metu buvo parodyti 4 ankstyvieji V. Starevičiaus filmai bei visus sužavėjęs Donato Ulvydo ir Lino Augučio dokumentinis filmas „Vabzdžių dresuotojas“.

„Trumpa Lietuvos kino istorija“ tęsia Tretjakovo galerijoje rengiamų pasaulinio kino istorijos programų ciklą. Jau buvo parodytos Švedijos, Lenkijos, Estijos, Izraelio, Gruzijos ir kitų šalių kino programos.

Atgal