VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04.18. Šiaurietiškų peizažų meistras

Kazys Kęstutis Šiaulytis

Vilniuje, Žurnalistų namuose (Jogailos 11) veikia šiaurietiškų peizažų meistro iš Estijos, akvarelininko Genadijaus Lapino paroda "Nuo Norvegijos iki Lietuvos".

 Žurnalistas Vytautas Žeimantas, atidarydamas parodą (2019 04 05) pasidžiaugė jog Žurnalistų namai tampa tarptautinių renginių vieta, kad į parodos pristatymą susirinko gausus būrys ne tik spaudos darbuotojų, bet ir tikrų svečių - Vilniaus akvarelininkų.

Nuotrauka atminčiai. Po Estijos dailininko G. Lapin parodos atidarymo. Nuotr. Dainiaus Radzevičiaus

"Žymaus Estijos akvarelininko Genadijaus Lapino surengta paroda Vilniaus Žurnalistų namuose, manau, pirmiausia reikšminga tuo, kad pagyvina ir sustiprina mūsų šalies žurnalistų bendruomenės kūrybinį bendradarbiavimą su dailininkais. Jau turime septintus metus puoselėjamą tradiciją kasmet rengti žurnalistų dailininkų darbų parodas, skirtas Spaudos dienai pažymėti. Šia proga paveikslai eksponuojami Lietuvos Seimo rūmuose. Nuolat rengiamos žurnalistų dailės, fotomeno parodos Vilniaus Žurnalistų namuose. O dabar atidaroma Genadijaus Lapino akvarelių paroda yra jau naujas akcentas, žymintis atsivėrusias bendravimo galimybes su kitų šalių dailininkais, - komentavo svečio darbus menotyrininkas ir LŽS narys Albertas Vaidila.

Apie kolegą akvarelininką keletą žodžių tariau ir aš.

 Genadijaus Lapino akvarelėse skleidžiasi paslaptingi šiaurės Europos peizažai ­– Karelijos miškų uolos, Norvegijos fiordai, Suomijos šcherų pakrantės, Švedijos kraštovaizdžių įvairovė, Alandų salų rimtis,

žalių Estijos lygumų nostalgija. Genadijaus, daug metų  dirbusio geodezininko praktiko patirtis, kai savomis kojomis išvaikščioti šimtai, tūkstančiai kilometrų Estijos žemės, matuotos lygumos, lomos, kalvelės, įvairiais metų laikais stebėti kraštovaizdžiai, braižyti žemėlapiai – visa ta daugialypė tiesioginė žemės „grumsto“ patirtis, rodos slypi tose akvarele išpuoselėtuose dailininko peizažuose. Genadijaus šiaurietiškos šviesos pagavos gebėjimai prigimtiniai, jo šeima kilusi iš Karelijos.

 Piečiausia šalis, kurioje yra buvęs  Genadijus – Lietuva. Bet ir pas mus "nordiškų" peizažų meistras regi sąšauką su Švedija, Estija, Suomija ­– tikrai, mes esame prie tos pačios, gan vėsios Baltijos jūros, mūsų sodri, miglomis persmelkta peizažų žaluma atidų stebėtoją nesuklaidina, Lietuva –  šiaurietiškos gamtinės estetikos šalis.

Estija. Jogeva apylinkės, Pedja upelis

Alandai žiemą

Piligrimai. Alandai.

Nida. Gintaro muziejus. Sargyba

Rytas Alanduose

Lietuva. Senosios Nidos kapinės

Alandai. Salos

Prie ežero

Norvegija.  Fiordas Varanger

Nida. Marių pakrantė. Lietuva

Estijoje, šalia Tartu esantis Jogevos miestas, kuriame gyvena G.Lapinas, dėka jo meninių projektų, tapo savotišku Estijos akvarelės centru. Dailininko 2003 metais įkurta privati akvarelės galerija "Kala" (Žuvis), per penkiolika savo veiklos metų organizavo keliasdešimt profesionalų dailininkų akvarelės parodų. Ekspozicijos rengiamos miesto bibliotekoje, kur, kaip dailininkas sako, ir provincijos gyventojai turi galimybę susipažinti su aukšto meninio lygio kūryba. "Kala" galerijos svečiais buvo dailininkai iš Latvijos, Rusijos, Danijos, Vokietijos, visų Šiaurės Europos šalių.

 G.Lapinas turi nemažą būrį draugų akvarelininkų Lietuvoje, vieni mokėsi jo rengiamuose seminaruose,

su kitais dalyvauta įvairiuose pleneruose. 2018 metais, paminėdamas Lietuvos Nepriklausomybės šimtmetį,

G.Lapinas suorganizavo didelę jungtinę Lietuvos akvarelininkų darbų parodą, kuri buvo eksponuota ne tik Jogevoje, bet ir Tartu miesto teatre. "Kala" galerijoje pastaraisiais metais surengtos penkios personalinės Lietuvos akvarelininkų parodos.

 G.Lapinas Estijoje žinomas ir kaip nenuilstantis akvarelės meno puoselėtojas, sukauptas meistrystės paslaptis su didžia atida perteikiantis savo mokiniams. Genadijus išugdė bent dvylika akvarelės profesionalų

dabar dalyvaujančių šalies parodose, pas jį šios technikos paslapčių mokėsi ir skulptoriai, grafikai.  Akvarelės studijų seminaruose, vasaros stovyklose – "konst lager", Švedijoje, Suomijoje, Genadijus yra mokęs dešimtis akvarelės mėgėjų bei įvairių sričių dailininkų.

G.Lapinas kuria akvarele ir "humorografiškas" knygų iliustracijas. Prisimindamas savo kelią į dailės pasaulį, su šelmiška šypsena pasakoja apie bandymus karikatūros srityje – linksmais piešiniais margino sienlaikraščius, tarnaudamas sovietinėje armijoje (laivyne). Kareiviauti Genadijui teko pačioje šiaurėje, prie Arkties vandenyno. Ten Genadijus buvo laivyno lėktuvų mechanikas, keista, bet iš arti pažinęs šios transporto priemonės "sraigtelius", pats atsisako skristi, apgailestauja, kad dėl to niekada neaplankys tolimų kraštų, bet, pasvarstęs taria – man užteks ir Baltijos šiaurės!

 

Atgal