VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03.23. Kupiškio viešojoje bibliotekoje pristatyta mokslinė knyga

 Vyresn. bibliografė Jolita Pipynienė

Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka

<text>Nuo 2001 m. susidomėjusi Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu, humanitarinių mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė tyrinėjo lietuvių ir ukrainiečių istorinius ir kultūrinius ryšius, rengė konferencijas, publikavo straipsnius spaudoje bei moksliniuose žurnaluose. Parengtos monografijos: „Antrojo Lietuvos statuto nuorašai kirilica (paleografija, chronologija, diplomatiška)“ (2004), „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“: istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ (2014) bei „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies – liaudžiai“ (2017).

Pasak autorės, vasario 5 d. Kupiškio viešosios bibliotekos Kraštotyros ir edukacijos skyriuje pristačiusios mokslinį leidinį, Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas buvo vienintelis įkurtas Lietuvoje (1617 m.), todėl ir paskatinęs domėtis  ištakomis bei unikalia istorija. Pranešimą apie monografijos struktūrą skaičiusi Skapiškio pagrindinės mokyklos lituanistė mokytoja metodininkė Auksė Jankevičienė akcentavo, jog leidinys išleistas trijų institucijų Šiaulių universiteto, Lvovo nacionalinio Ivano Franko universiteto ir  Metropolito Josyfo Veljamino Rutskio filosofijos – teologijos studijų bazilijonų instituto Briuchovičiuose, kurie, jau prieš gerą dešimtmetį, pasirašę bendradarbiavimo sutartis. Renginyje dalyvavęs Kamajų Šv. Kazimiero parapijos klebonas Andrius Šukys kalbėjo apie žmogaus ir religijos santykį.

Humanitarinių mokslų daktarė Aldona Vasiliauskienė knygos „Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinas: iš liaudies - liaudžiai“ pristatyme, dėkoja merui už dėmesį jos darbui, pasakoja apie Ukrainoje išleistas jos knygas.

Sėdi iš kairės: Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius, rajono meras Dainius Bardauskas, Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė Aušra Jonušytė, toliau dešinėje – Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka vyresn. bibliografė Jolita Pipynienė

Reginos Vilčinskienės nuotrauka

Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus dr. A. Vasiliauskienei įteikia padėką už dovanotas knygas

Jolitos Pipynienės nuotrauka

Kalba kun. Andrius Šukys

Aušros Jonušytės nuotrauka

 Pasikeitimas suvenyrais. Jolita Pipynienė (kairėje) ir dr. Aldona Vasiliauskienė (dešinėje)

Aušros Jonušytės nuotrauka

Dr. Aldoną Vasiliauskienę sveikino ir už nuveiktus darbus dėkojo Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas bei  Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Knizikevičius. Renginio vedėjo, Kupiškio viešosios bibliotekos direktoriaus Algirdo Venckaus pakviesta, istorikei sveikatos linkėjo ir už įdomius susitikimus dėkojo Skapiškio bibliotekos darbuotoja, Skapiškio bendruomenės pirmininkė Roma Bugailiškienė. Skapiškio pagrindinės mokyklos direktorė Birutė Zaborskienė pasidžiaugė, kad žinoma mokslininkė dažnuose susitikimuose su mokiniais apie sudėtingus dalykus sugeba kalbėti paprastai ir suprantamai. Kupiškio etnografijos muziejaus specialistė Aušra Jonušytė įvertino dr. Aldonos Vasiliauskienės indėlį į „Lietuvos valsčių“ monografijas, skirtas Kupiškiui ir Skapiškiui.

Renginio metu eksponuota  istorikės sukaupta ukrainistikos knygų kolekcija. Ekrane rodytos straipsnio autorės atrinktos ir sudarytos renginį pagilinančios ir jį praplečiančios nuotraukos. Kaip vienai ryškiausių krašto knygnešių Kupiškio viešosios bibliotekos direktorius Algirdas Venckus dr. A. Vasiliauskienei įteikė padėką už Kupiškio rajono bibliotekoms dovanotas vertingas knygas.

    

Atgal