VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 26. Literatūrinė "Šiaurės vasara" vėl kviečia į Jurbarką

Daiva Katiliūtė

Jurbarke šį savaitgalį jau aštuntą kartą vyks tarptautinis šiuolaikinės literatūros forumas "Šiaurės vasara", šįmet nagrinėsiantis temą "Aš ir kitas literatūroje".
Jurbarko turizmo informacijos centre vyksiančiame forume skaityti pranešimus ir su auditorija diskutuoti pakviesti Lietuvos ir užsienio rašytojai, vertėjai, literatūrologai, redaktoriai, filosofai.
Pasak projekto autorės eseistės Giedros Radvilavičiūtės, tema "aš ir kitas", kuri filosofijoje jau yra labai sena ir banali, literatūroje turi įvairių aspektų - tiek analizuojant pačią kūrinio struktūrą, knygos redaktoriaus ar vertėjo darbą, dažnus ir neretai į viešumą iškylančius konfliktus tarp autoriaus ir redaktoriaus kalbininko.
Forume apie šviesaus atminimo poetą Sigitą Gedą kalbės jo dukra Uršulė Gedaitė, rengianti pranešimą "Aš. Tėvas. Literatūra". Į poeto pasaulyje situaciją pažvelgs daug keliaujantis poetas, vertėjas Eugenijus Ališanka. Kitus aktualius pranešimus yra parengę žinomi vertėjai Rasa Drazdauskienė, Gabrielė Gailiūtė, Laimantas Jonušys, jaunosios kartos literatūros recenzentas Tomas Marcinkevičius, literatūrologė Giedrė Kazlauskaitė ir kt.
Laukiama ir trijų svečių iš užsienio - skandinavių moterų rašytojų kūrybą tyrinėjančios profesorės Anės Mari Mai (Anne Marie Mai) iš Danijos, debiutuojančios norvegų rašytojos Benediktės Mejer Kroneberg (Benedicte Meyer Kroneberg) ir garsaus estų rašytojo, žurnalisto Urmo Vadi.
Forume nebus apsieita ir be literatūros skaitymų - vakarais ištraukas iš knygų skaitys rašytojai Laura Sintija Černiauskaitė, Rolandas Rastauskas, užsienio svečiai, skambės saksofonininko Kęstučio Vaiginio džiazo projektas, vyks "Atviro mikrofono" pokalbiai, bus pristatomas žodžio ir vaizdo performansas "Privati žolės teritorija", palydima vienos iš sostinės leidyklų pradėta leisti "Orientyrų" serija literatūros gurmanams.
Kviesdami visus susidomėjusius, tradicinio forumo rengėjai pabrėžia, kad pranešimai ir diskusijos nebus akademinės, mokslinės ar skirtos vien literatūros profesionalams, bet orientuotos į visus literatūros mylėtojus.
Visi forumo renginiai - nemokami, todėl Jurbarke laukiama ne tik literatūros specialistų, bet ir plačiosios visuomenės, mokytojų ir literatūra besidominčių moksleivių.

Atgal