VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.15. Prasmingi gyvenimo dešimtmečiai

Loreta Nikolenkienė,

Lietuvos Žurnalistų sąjungos narė

Į susitikimą su redaktoriumi, rašytoju, poetu, kraštotyrininku Jonu Laurinavičiumi susirinko gausus būrys žurnalistų, draugų, buvusių bendradarbių. Žurnalistų namuose surengtas vakaras, skirtas Jono Laurinavičiaus 80-mečiui.

O ir prisiminti buvo ką – juk nueitas ilgas gyvenimo kelias.

Jonui Laurinavičiui (sėdi centre) - 80. Linos Mykolaitienės nuotrauka

 Nuoširdų sveikinimo žodį tarė LŽS bei NŽKA pirmininkas Dainius Radzevičius, įteikęs jubiliatui LŽS Sveikinimo raštą ir gėlių puokštę.

„Gausią ir įvairiapusišką veiklą trumpai neįmanoma apžvelgti, tad šį vakarą pabrėšiu tik kelis jos aspektus“,- kalbėjo Vytautas Žeimantas, akcentuodamas, jog „Jonas Laurinavičius buvo ir visam laikui išliko tikru Lietuvos kaimo vaiku. Kolegos Jono meilė gimtajam Pajautų kaimui, jo žmonėms paliko gilų pėdsaką jo kūryboje, ypač knygose apie jo gimtinę, tėvus, kaimynus, mokytojus“.

Dainiaus Radzevičiaus sveikinimas

Dailininkas K.K.Šiaulytis vakaro metu nupiešė J.Laurinavičiaus portretą

Norinčių tarti Jonui Laurinavičiui gražų žodį netrūko

Dailininkas Albertas Vaidila padovanojo jo sukurtą Jono Laurinavičiaus portretą

Poetas  Jonas Endrijaitis dedikavo jubiliatui eilėraštį

Kolega Algis Kusta paskaitė jubiliato sukurtų poetinių haiku. Visi jie buvo spausdinti "Lietuvos aide"

Kolega Vytautas Žeimantas pristatė naujausias Jono Laurinavičiaus išleistas autorines knygas

Ipolito Skridlos žmona Nijolė Murelė-Skridlienė iškepė jubiliatui puikų pyragą

Juozas Šalkauskas išmaniai sukosi 360 laipsnių kampu

Rašytojas, žurnalistas, kraštotyrininkas Jonas Laurinavičius

Žurnalistė Loreta Nikolenkienė 

Žurnalistas, skaitovas Juozas Šalkauskas

Žurnalistas, visuomenės veikėjas Domijonas Šniukas. Dailininkas K.K.Šiaulytis vakaro metu nupiešė ne vieną škicą

"Nekartą esu mačiusi poetiškos sielos žurnalistą ir rašytoją Joną Laurinavičių, brendantį savo gimtinės laukais... Viskas jam čia buvo miela ir brangu, bet kartu sunkiai beatpažįstama... Gimtasis kaimas jį pasitiko gerokai pasikeitęs, sunykęs. Gimtųjų namų nėra nė pėdsakų. Juos išardė ir kažkur išvežė. Neliko net pamatų. Nė vieno akmens... Nieko... Netoliese dar stovi kelios sodybos, tarp jų ir dėdės Prano, bet jose jau šeimininkauja svetimi. Jie niekada nesupras, kokia brangi jam ši vieta..." - rašė prisiminimuose Dusmenų krašto šviesuolė Ona Trepuilaitė-Virginavičienė.

J.Laurinavičius ne tik rašo straipsnius ar interviu, bet kuria apybraižas, literatūrinius padavimus, legendas, epigramas, sentencijas, aforizmus. Tad jo knygose spindi tikra žanrų vaivorykštė.
J.Laurinavičius pasidžiaugė, neseniai iš spaustuvės sulaukęs Jubiliejinio informacinio leidinio „Su žurnalisto bloknotu. Jonui Laurinavičiui – 80“, kurį sudarė Viktoras Urbonas ir Ernestas Valiūnas. Kolega Vytautas Žeimantas pristatė ir kitas neseniai išleistas Jono knygas.
Nepaliko abejingų žurnalisto Juozo Šalkausko skaitoma poezija. Poetas Jonas Endrijaitis dedikavo jubiliatui eilėraštį, padainavo, gitarai pritariant, savo kūrybos dainų.
Ne vieną škicą vakaro metu nupiešęs dailininkas K.K.Šiaulytis sakėsi esąs maloniai nustebintas: pirmą kartą nuliejo 80-mečio portretą. Ir dar jo jubiliejiniame vakare. Dovaną gavęs J.Laurinavičius liko sužavėtas.

Jonas, visiems padėkojęs, pabrėžė, kad tik darbas, nuolatinis darbas leido pasiekti tokių rezultatų. 

„Pragyventa jau daug metų, daug pamatyta, pajusta, pergyventa. Todėl ir knygų temų yra įvairių: apie gimtąjį kaimą, mokytojus, universiteto kurso draugus, kolegas žurnalistus, laikraščio redakciją, Kaišiadoris ir garsiuosius kaišiadoriečius, knygnešius, tremtinius...“, - vardijo Jonas. 

Susirinkę linkėjo kolegai Jonui geros sveikatos ir ilgų gyvenimo metų, darbingos nuotaikos, kūrybinės sėkmės.

Atgal