VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.01. Nauja teatro veterano Prano Treinio knyga

Žinomas aktorius ir rašytojas Pranas Treinys savo 90-ąjį gimtadienį gegužės viduryje pasitiko pateikdamas skaitytojams naują romaną „Andriaus Pūkelio meiliškos kalvarijos“ (Vilnius: Pro omnia , 2018, 368 p.). Tai jau 21-oji autoriaus knyga. Prano Treinio romanų gausa byloja apie jų autoriaus talentą, gebėjimus ir darbštumą. Juo labiau prisiminus, kad jam teko pasigrumti su likimo mestelėtomis negandomis. Pastarojo romano pagrindinis veikėjas jaunuolis, pasirinkęs aktoriaus profesiją. Autorius, vaizdžiai  atskleidžia jo gyvenimą, vidinius prieštaravimus, meilės nuotykius. Su lengva ironija komentuojamos ir šių dienų Lietuvos gyvenimo aktualijos.

Knygos  „Andriaus Pūkelio meiliškos kalvarijos“  viršelis

2018 m. birželio 7 d., 17,30 val., Lietuvos rašytojų sąjungos salėje įvyks naujosios Prano Treinio knygos sutiktuvės.

„Lietuvos aido“ redakcija sveikina autorių, sulaukusį įspūdingo gimtadienio. Iš visos širdies linkime jam geros sveikatos, neblėstančio kūrybinio įkvėpimo. Ilgiausių metų!

Skaitytojams pateikiame naujojo romano ištraukėlę [p. 188 – 191].

                              * * *                       

„...beje, jūsų žiniai, po tamstos lašelinių, panele Kornelija, aš pirmąją pusę nakties su savo sapno Astrute, žinot, kokią šiųdieną dilemą diskutavau?.. Neįspėsi nei viena tu, nei jūs abu...

...Mat mudviem su Astrute baisingai parūpo sulaukt tų laikų, kai Lietuvoj baigsis mūsų Daukantinės Dalytės era...

...esam feministės iš esmės ir todėl mūru stovim už Dalytę, kai ji triuškina visokio plauko ir masto korupcionierius, iždo vagis ir kitus palaidūnus, nežiūrint ar jie būtų socdemai, ar katalikai, ar liberalų tipo...

...na, ką čia ir kalbėti, mūsų Dalytė plataus spektro ir diapazono politikė.

...bet Dalytės antra kadencija baigiasi... Jos kietos rankelės Europos Sąjunga pasiilgusi...

Reikia sumaniai žaisti tą mūsų naminį politinį žaidimėlį, nes mums ne tiek Rusijos Putinas pavojingas, kiek nuosava jo bendrapavardė su aukšto rango savo šalininkais ultrapatriotais... Ar galime būt ramūs, kai ta diplomuota revizionistė taip įsismaginusi buvo vienu metu, jog kėsinosi užsimoti net prieš mūsų poezijos galiūną anapilietį Justiną, kėlusį tautą į atgimimą... Ir kaip, sakykit, tokia personalija, pasak Astrutės, patį patį Joną Basanavičių nevispročiu apšaukusi, patapo edukologiškai politiškų mokslų daktare ir dargi švietimo viceministre?

Ačiūdie, kad mūsų visagalė Dalytė atsilaikė prieš panašių, iš didelio rašto išėjusių iš krašto spaudimą, bet ar atsilaikys jos vietoj kitas koks bestuburis ir nebrendyla Adomo giminės galvonas po seimo ir prezidento rinkimų?..

O kur ta solidi galva Lietuvos vyriškoj politinėj arenoj po patriarcho Vytuko ir amerikono Valduko?..

Perbėkim mintimis, neminėdami pavardžių, mūsų Adomo ainijos elitinius politikus... ir pamatysim, kad visi netinkami... arba korumpuoti, arba bevaliai bestuburiai, arba, geriausiu atveju, palaidūnai, kaip Druskininkų caras... gabus per velnią, gražus kaip arkangelas, bet kada jam praeis noras nekaltas mergeles iš kelio vest?..

Ne ir ne... Negalima prezidentinės estafetės lazdelės išleist iš dorų moteriškų rankų...

 Atleisk, panele Kornelija... Žinau, tamsta pasirinkusi politikės kelią... bet tamstai kolei kas amžiaus cenzas neleidžia stoti šion principinėn priešakinėn pozicijon. Tamstai dar viskas priešaky... Tamstai pats tas metas tęsti politikės karjerą Juozulio Pūkelio pažasty.

Tad grįžkime vėlekos prie prezidentinės problemos... nes mudvi su Astrute vargais negalais šiąnakt priėjom prie vieningos nuomonės, jog turėtume ieškoti išeities brandesnėj Ievos giminėj... ir tuo tikslu nutarėm kreiptis net pas patį patriarcho anūką Gabriuką, kad jis vardan tos Lietuvos, galgi bent vienai kadencijai paskolintų tautai savo žmonytę, gryną edukologę, karalienės Mortos mokyklos vadovę Austėją... kuri, sako, valdo milžinišką vaikų darželių tinklą, kur auklėtiniai mokomi net kinų kalbos mandarinų prokalbės... anot Astrutės, Austėja akivaizdžiai įrodė, kad yra prinokusi prezidentės rolei...

...nes kas moka suvaldyti vaikus, tas galės valdyti ir Lietuvos ateitį, ir, galų gale, sustabdyti nesiliaujančią pažangiausio jaunimo emigraciją į vakarus... tegu ją velniai parauna...

O galgi Dievulis duos, per tą  prezidentinę Austėjos kadenciją pribręs šiai rolei ir pats josios gražuolėlis Gabriukas, kaip pribrendo, pasak Astrutės, dabartinis Prancūzijos fainuolis prezidentas Emanuelis Makronas, savo buvusios mokytojos ir dabartinės šalies pirmosios ponios Makronienės sutuoktinis... Nepasakysiu geriau už savo jaunystės kumyrą, Lietuvos ir Prancūzijos didį galvočių Algirdą Julių Greimą – kiekvienas vyras yra savo žmonos vaikas“... Teišsipildo podraug ir mūsų patriarcho Vytuko sena svajonė... tesugrįžta ir jamui, kad ir atbuliniu bėgiu, prezidentinė aura, kurią nupūtė nuo jojo galvos negeri vėjai ir mūsų nesusipratę rinkėjai... Tačiau būkim biedni, bet teisingi – kito tokio masto didmeistrio prie politinės šachmatų lentos, kaip mūsų Vytukas, kuris drįso ne tik šachuot, bet ir matą duot Rusijos politikos didžiavyriui beigi pasauliniam taikos nobelistui Gorbiui, ligi šiolei dar nebuvo ir, ko gero, nebebus... Todėl jis vertas paminklo Lukiškių aikštėj... Blogiausiu atveju, anot Astrutės, bent jau Vytuko paveizdo raitelis su pakeltu kardu tebūnie užtupdytas ant balto žirgo... kad priaugančioji karta suprastų, kas prie ko ir dėl ko neprigulmingoj Lietuvoj... ir tegu jis mums nuo šiolei asocijuojasi su savo patronu Vytautu Didžiuoju, kuris Žalgiryje paklojo po savo kojom kryžiuočių ordiną, kaip šitasis mūsasis dabartinis be jokio karo išsibuvo bolševikų kariuomenę iš mūsų žemės... O va, abiejų Vytautų likimas panašus... Tik tiek, kad Pirmajam karaliaus karūną nujojo lenkai, o Antrajam – savi lietuviai...

Tik va, mąstant šiuo kampu, iškyla milžiniškas pavojus, jog Austėjai užsižaidus su Gabriuko valstybinės karjeros perspektyva, o jo politiniams oponentams vėl išprovokavus diskusiją dėl jojo senelio prezidentinio statuso pripažinimo emigruojančios tautos akivaizdoje, mūsų dabartinis žaliųjų valstiečių lyderis, Naisių krivis Ramūnėlis, baigs supirkti Lietuvos žemelę ir mes visi prasti žmoneliai, norim to ar nenorim, atsidursim baudžiauninkų rolėse.

O turint omeny, anot Astrutės, kad Ramūnėlio dešinioji ranka iš kietų policinių jėgos struktūrų, tai ar daug čia trūksta, kad Lietuva pataptų monarchine respublika, neduokdie?

Viso Ramutės monologo metu mudu su Kornelija gėrėm kavą ir tylėjom, suglaudę ausis...

...nevaliodami nei patvirtinti, nei paneigti... anei jos suturėti...

 

 

 

 

 

Atgal