VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11.14. Esi išklausytas ir išgirstas tų žmonių, kurie tau yra brangūs...

Reda Kiselytė

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė

Kai kalbame apie gimtinę, išvykusiems iš jos dažnai suspaudžia širdį... Gal todėl, kad čia artimai bendrauta su brangiais žmonėmis, gal todėl, kad tik gimtinėje gyvena patys šviesiausi vaikystės prisiminimai, o širdies sieneles kiekvieną kartą suvirpina gimtųjų namų šiluma...

Ne su širdies virpesiu, bet su didžiausiu entuziazmu rokiškėnai susitinka su Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ nariais. Juos sieja brandūs bendradarbiavimo ryšiai, šilta draugystė ir naujų bendrų idėjų pynės. Rudenišką sekmadienio popietę į Vilniaus įgulos karininkų ramovę susirinko rokiškėnai, klubo nariai ir svečiai. Visuomet Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ renginius nuoširdžiai ir prasmingai pradeda šio klubo prezidentas Algis Narutis. Taip įvyko ir šį kartą... Nueitas netrumpas veiklos kelias. Klubo prezidentas A. Narutis trumpai apžvelgė pačius pagrindinius Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ nuveiktus darbus. Pragiedruliečiai jau pasitiko devynioliktąjį klubo gimtadienį. Kas suskaičiuos, kiek savo brangaus laiko, sveikatos ir širdies į šio klubo veiklą įdėjo klubo prezidentas, verslininkas A. Narutis. Šio žmogaus nuoširdus darbas – pati prasmingiausia dovana Rokiškio kraštui ir jo žmonėms.

Rokiškio rajono savivaldybės meras Antanas Vagonis pasveikino kraštiečius klubo gimtadienio proga, o  prezidentui A. Naručiui ir jo pavaduotojui Donatui Smalinskui įteikė rokiškėnų produkcijos. Rajono meras A. Vagonis visuomet profesionaliai geba reklamuoti AB „Rokiškio sūris“ gaminamą produkciją ir kaip visuomet energingasis vadovas, gimtąjį rajoną palikusius rokiškėnus, kviečia sugrįžti gyventi į Rokiškį, ragindamas, kad tai padaryti niekuomet nevėlu...

Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ narius devynioliktojo gimtadienio proga sveikino šio straipsnio autorė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė. 2014 m. Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ ir  Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyrius pasirašė bendradarbiavimo sutartį.

 Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ prezidentas Algis Narutis su visuomeninės organizacijos „Tyzenhauzų paveldas“ dovana

„Tyzenhauzų paveldo“ pirmininkas Raimondas Sirgėdas.

Renginio dalyviai. Rokiškio rajono savivaldybės kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius (iš kairės), Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos Karininkų ramovės viršininko pavaduotojas Gaudentas Aukštikalnis, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ prezidento pavaduotojas Donatas Smalinskas.

Nuotr. aut. Antanas Vagonis

Per šių metų Rokiškio miesto gimtadienį buvo inauguruoti Rokiškio ambasadoriai, kurių misija skleisti gerąją žinią apie Rokiškį, nes 2019 m. miestas taps Lietuvos kultūros sostine. Rokiškio rajono savivaldybės kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius renginio dalyviams pristatė Rokiškio ambasadorius, džiaugėsi jų nuveiktais darbais. Gerąją žinią apie Rokiškį skleis kraštietis, dailininkas, tituluojamas vyriausiuoju Lietuvos Seneliu Kalėda Arvydas Bagdonas, verslininkas, Lietuvos kulinarinio paveldo muziejaus vadovas Vaclovas Kontrauskas, kraštietis, inžinierius, verslininkas, Lietuvos politikos ir visuomenės veikėjas Valentinas Milaknis, paveldosaugininkė, istorikė, Kultūros paveldo departamento direktorė Diana Varnaitė, Italijos mokslininkas, Rokiškio krašto garbės pilietis, sūrių ekspertas, rašytojas, menininkas Angelo Frosio, liaudies teatrų režisierius, Lietuvos kultūros, teatro ir politinis veikėjas, buvęs Rokiškio kultūros centro direktorius Jonas Korenka, kraštietis, žurnalistas, sporto komentatorius Rytis Kazlauskas, Rokiškio krašto garbės pilietis, verslininkas, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ prezidentas Algis Narutis, kraštietis, režisierius, vaidybos ir režisūros dėstytojas Darius Rabašauskas, kraštietis, režisierius, kino filmų kūrėjas Justinas Krisiūnas, fizikas, gamtos mokslų daktaras, etnologas, mokslo istorikas Libertas Klimka, kraštietis, operos solistas Andrius Apšega, kraštietis, poetas, žurnalistas, redaktorius Rimgaudas Valentinas Graibus, kraštietis, choreografas, švietimo paslaugų tiekėjas Mantas Svirskis ir kraštietis, Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos prezidentas Mantas Zakarka.

Nemažą renginio dalį užėmė visuomeninės organizacijos „Tyzenhauzų paveldas“ pirmininko Raimondo Sirgėdo išsamus pasakojimas apie šios organizacijos veiklą ir ateities planus. Šios organizacijos nariai  stengiasi ne tik populiarinti Tyzenhauzų paveldą rajone, Lietuvoje, užsienyje, bet ir į vykdomus kasinėjimus ir kitą organizacijos veiklą įtraukti kuo daugiau žmonių, o ypatingai jaunimo. Į Vilniuje vykstantį renginį „Tyzenhauzų paveldo“ atstovai, kaip vaizdinę medžiagą atvežė 16 -17 amžiaus eksponatus – koklius, kurie iliustruoti to laikmečio herbais. Tai brangūs radiniai. Planuojama, kad kokliai bus eksponuojami Rokiškio krašto muziejuje, o su paroda galės susipažinti visuomenė. Tai tik maža dalelė visuomeninės organizacijos veiklos.

„Tyzenhauzų paveldo“ organizacija baigia rengti knygą „Rokiškio senoji dvarvietė 16-17 a.“, nuo 2015 m. ji organizavo Rokiškio langinių tapybos plenerą, organizuota ekspedicija į Kijevą, įsteigta nominacija „Tyzenhauzų statulėlė“ ir dar daug kitų darbų, kuriais į visuomeninę organizaciją susibūrę žmonės garsina Rokiškio kraštą.

„Pragiedrulių“ klubo narius, devynioliktojo gimtadienio proga sveikino visuomeninės organizacijos „Tyzenhauzų paveldo“ pirmininkas R. Sirgėdas ir dailininkų klubo „Roda“ vadovas, „Tyzenhauzų paveldo“ narys Arūnas Augutis. Apie minėtosios organizacijos prasmingą veiklą mintimis pasidalino dailininkas, pragiedrulietis  A. Bagdonas, Vilniaus rokiškėnų klubo „Pragiedruliai“ prezidento pavaduotojas D. Smalinskas, etnologas, mokslininkas Libertas Klimka, Rokiškio krašto garbės pilietis, kraštotyrininkas Venantas Mačiekus, Lietuvai pagražinti draugijos valdybos pirmininkas Juozas Dingelis. Baigdamas „Tyzenhauzų paveldo“ veiklos pristatymą, pirmininkas R. Sirgėdas teigė : „Svarbiausia, kad dirbame kartu. Tai ir yra prasmingos veiklos variklis, kuris stiprina gimtojo krašto kultūros istorijos pamatą“.

Po renginio koncertavo savamokslė muzikantė, savo kūrybos dainų autorė ir atlikėja Virginija Skeirienė. Klubo nariai ir svečiai dar ilgai šnekučiavosi prie suneštinių vaišių stalo. Kalbos neprailgo, nes visuomet gera jausti, kad esi išklausytas ir išgirstas tų žmonių, kurie tau yra brangūs...

Atgal