VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.19. Fotomenininkas Iridijus Švelnys pristato performansą „Migrena“. Vienoje kūrybinėje erdvėje susitinka fotografija, šokis ir muzika

Šių metų spalio 22 dieną 15 val. Babtyno Žemaitkiemio dvare vyks 18-oji fotomenininko Iridijaus Švelnio  fotografijų paroda–performansas „Migrena“. Vienoje kūrybinėje erdvėje susijungs fotografija, šokis ir muzika. Autorius eksperimentuoja technikomis, ieško patrauklesnių žiūrovui fotografijos eksponavimo, pateikimo variantų ir kuria interaktyvias aplinkas, siekdamas pasiekti žiūrovo sielą, sukelti emocijas. Kūriniuose susijungia triada: filosofija, fotografija ir psichologija. Tai – neatsiejami elementai, kurių pagrindu autorius apeliuodamas į sielos gelmes stengiasi padėti jam atskleisti  jo paties asmenybę.

Per dvejų metų kūrybos laikotarpį Iridijus Švelnys yra surengęs 19 parodų, 3 parodos buvo surengtos  Vokietijoje ir Didžiojoje Britanijoje. Fotografijos ciklas „Migrena“ sukurtas kartu su modeliu Alvyda Andriekute. Jos vidiniai išgyvenimai migrenos priepuolio metu užfiksuoti fotografijos kadruose. Tai – tikrų išgyvenimų energija, begaliniu pliūpsniu sklindanti iš kūrinio, besąlygiškai pasiekdama žiūrovą ji sukelia jam stiprius emocinius ir vidinius išgyvenimus, kurie yra nukreipti asmenybės prisilietimo link.

Fotografas  kartu su savo fotografijų modeliu sukurtu kūriniu atskleidžia ne tik apie MIGRENĄ. Jie kalba šios ligos pagrindu apie platesnį aspektą, apie ligas, prieš kurias laimėti kovą gali tik tie, kurie sugeba susidraugauti ar bent susigyventi su ja. Tai – ne tik Migrena, tai – Baimės ir Nerimo liga, Cukraligė, Epilepsija, Šizofrenija ir kitos ligos, kurios ateina su trenksmu ir palieka po priepuolio nualintą esybę.

Alvyda Andriekutė dalijasi savo prisiminimais: „Po antrą kartą atlikto magnetinio rezonanso tyrimo, vilties kupinomis akimis žvelgiu į gydytoją ir bandau išskaityti iš lūpų diagnozę – vėžys, insultas... Kas man? Migrena. Tai – diagnozė, su kuria toliau nebežinai, ką daryti, kaip toliau gyventi. Čia nėra aiškumo ar instrukcijų, nėra stebuklingos piliulės, suteikiančios vilties pasveikti”. 

Performense „Migrena“ liga yra pateikiama  per skirtingus siužetinius etapus yra svarbu parodyti,  kaip atrodo žmogus, gyvenantis su migrena?

„Pirmą kartą ji mane aplankė visai netikėtai, neperspėjusi apie save... Tyliai, bet užtikrintai įžengė ir užsibuvo mano gyvenime.... Jau aštuoni metai, kaip mes esam vienas kūnas, viena siela. Visada jaučiu jos buvimą šalia, kartais ji nutolusi, o kartais girdžiu jos tankų alsavimą visai čia pat. Kuomet migrena mane aplanko – aš pasikeičiu ne tik emociškai, bet ir fiziškai. Pakinta mano veidas, jis tarsi pasidalina pusiau, kur viena pusė priklauso man, o kita – migrenai. Užkritęs akies vokas, prisimerkusi, kiek patinusi akis, lūpos kamputis nukritęs, pakitusi odos spalva, perkreipta veido išraiška. Pažvelgus į veidrodį apima dviprasmiški jausmai, atrodo, kad kitas žmogus apsigyveno mano kūne”, – pasakojo  Alvyda Andriekutė.

Kaip atrodo pati migrena?

„Pamenu iš vaikystės mamą... Dar pamenu ją užsiėmusią už galvos, „žvaigždutės“ kvapą, šaltus kompresus ant jos galvos, tamsą kambaryje... Žinojome su seserimi, kad negalime garsiai kalbėti, triukšmauti, tuo metu gyvenome tyloje. Mamai dažnai skaudėdavo galvą, man tai buvo sunkiai suprantama. Kaip kovoti prieš migreną?“ (Alvyda Andriekutė)

„Bandau pabusti iš vaikystės prisiminimų... Pasaulyje tiek daug žmonių, kodėl ji pasirinko mane? Šis klausimas nuolatos sukasi mano galvoje, ypač tomis sunkiomis akimirkomis, kuomet nebegaliu kentėti, kada liaujuosi kovoti ir priimu tai kaip neišvengiamybę. Kaip dalį savęs. Gal kiek brokuotą, netobulą, bet tai vis tiek dalis manęs“. (Alvyda Andriekutė)

Vidinis suvokimas – koks jis?

„Migrena. Kas ji? Kokia ji? Ją ir norėjau užfiksuoti fotografijos pagalba, labiau pažinti savo kitą pusę. Viena pati to neįveikčiau, reikėjo žmogaus, gebančio įlysti į sielos gelmes, gebančio itin subtiliai bei profesionaliai išnešti tai į vizualinį aspektą. Savo mintimis bei vidiniais išgyvenimais pasidalinau su fotomenininku I. Švelniu. Supratom, jog tai bus nemenkas psichologinis iššūkis abiem – man fotografuotis jaučiant skausmą, Iridijui – teko stebėti mano agoniją“. (Alvyda Andriekutė)

Šiame projekte šoks profesionalaus šiuolaikinio šokio atstovai, taip pat skambės elektroninės muzikos kūrėjų sukurti muzikos garso takeliai. Projekte dalyvauja šokėjai Valerija Gneuševa, Ana Novickaja, Greta Bernotaitė, Greta Grinevičiūtė. Elektroninės muzikos kūrėjai, dalyvaujantys projekte: Dainora Aleksaitė ir Rytis Verpečinskas.

Šokėja Valerija Gneuševa gimė bei gyvena  Vilniuje, nuo mažens domėjosi šokiu. Šiuo metu jauna atlikėja yra modernaus šokio specializacijos abiturientė Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos baleto skyriuje. Šoka Linos Puodžiukaitės ir kviestinių choreografų pastatymuose, kuria choreografines miniatiūras. Pasirodo ne tik Lietuvos, bet ir užsienio scenose (Euroscene Leipzig, IFMC 2016 Vitebske, Kedja, Naujasis Baltijos Šokis, AURA ir kt.). Kita performanso šokėja, gyvenanti Vilniuje, yra Greta Grinevičiūtė, kuri baigusi šiuolaikinio šokio bakalauro studijas ir choreografijos magistrą Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje. Aktyviai kuria bei dalyvauja kitų choreografų pastatymuose, tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Šalia šokio Greta aktyviai dalyvauja teatro ir kino projektuose. Trečia profesionali šokėja, taip pat gyvenanti Vilniuje, yra Ana Novckaja – modernaus šokio atstovė. Šokėjos kelią pradėjusi privačioje modernaus baleto studijoje "Exercise", vadovaujant nuostabiai choreografei Christinai Batian, dalyvauja jos pastatymuose ir projektuose. Įvairiuose šokiuose tobulina kūno plastiką bei aktorinius sugebėjimus. Ieško kelio, kaip jungiant judesį ir jausmus sužadinti sąmonėje skambančią vibraciją. Ana - režisieriaus Žilvino Vingelio spektaklio, jungiančio lėlių, šokio, operos ir šešėlių teatro žanrus, "Lila: Slaptas demiurgo žaidimas" šokėja. Ketvirta profesionali šokėja iš Vilniaus – Greta Bernotaitė – tarpdisciplininio meno kūrėja, Meno Propagandos įkūrėja. Studijas baigė Lietuvos ir Prancūzijos meno akademijose. Menininkė kūrė PAF, Faber, Château Éphémère ir Vivo Balet meninėse rezidencijose, sukūrė tris personalines parodas, jos darbai eksponuoti Lietuvoje ir užsienyje: Shandong, Metz, Nancy, Angers, New York, Olot ir Logronjo miestuose. Kolaboravo su Tyska Samborska, Egle Budvityte, Johanna Kotlaris, Vytautu Jurevičiumi, Zuzanna Ratajczyk, Eog R, Andriumi Pulkauninku, Arnolda Noir Marine Clamai ir kt.

Siekiant sustiprinti performanso emociją į komandą įsiliejo ir muzikos kūrėjai, jie sukūrė garso takelius specialiai „Migrenos“ performansui. Tai – Rytis Verpečinskas iš Kauno, Vytauto Didžiojo universitete baigęs filosofijos studijas, tyrinėjęs muzikos ir triukšmo sąvokas. Su garsu pradėjęs žaisti vaikystėje. Šis žaidimas palaipsniui išsirutuliojo į autorines dainas ir susibūrimą kartu su kitais muzikantais alternatyvaus roko grupėje. Šiuo metu daugiausiai groja elektroninę, eksperimentinę muziką. Performansas „Migrena” Ryčiui – žingsnis nuo saviterapijos elektroninės muzikos kūryba iki muzikos atlikimo, kaip stiprių, ribinių pojūčių perteikimo kitiems. Kita profesionali muzikos kūrėja – Dainora Aleksaitė, gyvenanti Vilniuje. 2014 m. baigė smuiko specialybę Kauno Juozo Gruodžio konservatorijoje. Besimokydama mokykloje susidomėjo improvizacija. Tuo pat metu, norėjusi išbandyti smuiko skambesį ne akademinėje muzikoje ir sutikusi bendraminčių, ji pradėjo groti ir koncertuoti su roko grupe „Mankur“ bei dainuojamosios poezijos atlikėja Ieva Prūsaite. Šiuo metu Dainora studijuoja kompozicijos bakalaurą Lietuvos Muzikos ir Teatro Akademijoje, prof. Ričardo Kabelio klasėje.

Fotografijų paroda bus pateikta moderniame formate. Didesni nei dviejų metrų dydžio darbai privers jus pajusti kūrinių transliuojamą energiją. Projekto sumanytojas I.  Švelnys pasakoja:  „Matysite psichodelinius keturių profesionalių šokėjų atskirus kūrybinius pasirodymus, kurie buvo specialiai sukurti šiam renginiui. Tvyrojantis ore šokio prakaitas bei transliuojama kūno energija privers Jūsų sielas šokti kartu su mumis. Išgirsite dviejų psichodelinės muzikos kūrėjų specialiai šiam performansui sukurtus kūrinius, kurie leis patirti iki šiol nepatirtas emocijas. Mes padovanosim Jums emocijas, kurių nėra kasdienybėje. Padovanosime Jums reginį, kuriame aštuoni asmenys atiduos save Jums. Ateikite pasižiūrėti ne į mano kūrinius. Ateikite pasižiūrėti į save, į savo sielą, į savo esybę ir galimybes“.

Už projekto rėmimą projekto autorius ir kiti dalyviai Babtyno Žemairkiemio dvaro šeimininkui Mindaugui Šventoraičiui.

Informacija spaudai parengta pagal fotomenininko Iridijaus Švelnio ir Alvydos Andriekutės tekstus.

Projekto partneris-VšĮ „Gabrielės meno galerija“ 

Atgal