VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10.10. Rašytojo T. Mano muziejui Nidoje padovanotas vertingas knygų rinkinys

Tomo Mano (Thom Mann) memorialinio muziejaus ekspoziciją papildys knygų rinkinys, kurį daugiausia sudaro T. Mano kūrybinis palikimas bei literatūra apie patį Nobelio premijos laureatą.

Šios knygos – dalis šių metų sausio mėnesį mirusio Hamburgo literatūros profesoriaus Klauso Šrioterio (Klaus Schröter) paliktos bibliotekos. Karaliaučiuje 1931-aisiais gimęs K. Šrioteris, buvo Niujorko Kolumbijos universiteto, Amsterdamo ir Hamburgo universitetų vokiečių ir lyginamosios literatūrologijos profesorius. Jis buvo Gėtės bibliografijos sudarymo bendraautorius Hamburgo universitete, monografijų apie rašytojus Tomą ir Heinrichą Manus, Alfredą Diobliną (Alfred Döblin) ir Heinrichą Biolį (Heinrich Böll) autorius, be to, įvairių publikacijų apie brolius Manus ir ypatingai apie Gėtę (Goethe) autorius.

Neringa.lt nuotr.

„Tai, ką mes jums atvežėme yra dalis Klauso Šrioterio palikimo. Rinkinyje yra apie 280 knygų, tarp jų ir labai retų, sunkiai randamų ir Vokietijos knygų aukcionuose. Taip pat literatūros anglų kalba“, – pasakojo knygų perdavimą rašytojo Tomo Mano memorialiniam muziejui inicijavęs literatūrologas, Tomo Mano ekspertas Berndas Michaelis Kraskė (Bernd Michael Kraske).

Jis su perduodamo knygų rinkinio savininku K. Šrioteriu susipažino dar būdamas studentu – 1970-aisiais, o tai, kad abu domėjosi rašytoju T. Manu, skatino palaikyti ryšį.

„Dėl šios priežasties man reikėdavo retsykiais kontaktuoti su K. Šrioderiu ir todėl mane prisiminė, kai buvo susirūpinta šio palikimo perdavimu. Nutariau kreiptis į Tomo Mano memorialinį muziejų ir gavau atsakymą, jog knygos mielai bus priimtos. Džiaugiamės, kad galime jas perduoti“, – pasakojo Berndas Michaelis Kraskė.

Pats literatūrologas B. M. Kraske daliai Neringos bendruomenės – puikiai žinomas. Profesorius kartu su bendraminčiais 5-erius metus Nidoje organizavo Vokietijos kultūros dienas, kurios vykdavo rugpjūčio mėnesį, pažymint Thomo Mano mirties metines.

„Sulaukėme ypatingos dovanos. Knygų tikrai neslėpsime muziejaus fonduose, jas eksponuosime Tomo Mano name“, – patikino BĮ „Neringos muziejai“ direktorė dr. Lina Motuzienė.

Visos bendruomenės vardu profesoriui Berndui Michaeliui Kraskei ir jį atlydėjusiam kolegai Rudolfui Canui (Rudolf Zahn) dėkojo Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis.

„Ši dovana mums yra tarsi įpareigojimas dar labiau rūpintis Tomo Mano palikimu. Neabejoju, kad knygos pagyvins muziejaus ekspoziciją ir suteiks dar didesnę vertę“, – knygų perdavimo ceremonijos metu kalbėjo meras D. Jasaitis.

 

 

Atgal