VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

09.19. Tęsiasi konkursas „Tautinis drabužis mano šeimos ir bendruomenės istorijoje“

Etninės kultūros globos taryba kartu su Pasaulio lietuvių bendruomene  2017 metais skelbia  konkursą „Tautinis drabužis mano šeimos ir bendruomenės istorijoje“. Tai pernai vykdyto  konkurso „Pasidalink istorija apie tautinį rūbą tremtyje“ tęsinys. Tik šiais metais kreipiamasi į platesnę auditoriją – visus, kurie gyvena Lietuvoje ar toli už jos ribų.

Dzūkė tautiniais rūbais. lkc.lt nuotr.

Konkurse kviečiamas dalyvauti kiekvienas, kuriam tautiniai drabužiai yra svarbus  etninės, regioninės ar asmeninės  tapatybės simbolis arba brangi šeimos relikvija. Konkurso rengėjai laukia įdomių istorijų apie Jūsų ar Jūsų artimųjų tautinį drabužį.

Galbūt norite  papasakoti apie tautinio rūbo ar kostiumo detalės perdavimą iš kartos į kartą. Galbūt žinote daug emocijų sukėlusią rūbo įsigijimo, jo likimo ar sukūrimo istoriją. Galbūt norėtumėte pasidalinti pasakojimu apie tautinio kostiumo reikšmę emigracijoje. Laukiama įvairiausių  pasakojimų, kuriuose atsiskleistų tautinio rūbo svarba reikšmingose  Jūsų, Jūsų šeimos ar bendruomenės šventėse bei situacijose.

Konkurso rengėjai tekstų arba nuotraukų laukia iki 2017 gruodžio 1-os dienos. Įdomiausios istorijos bus  talpinamos Etninės kultūros globos tarybos Veidaknygėje, Pasaulio lietuvių bendruomenės leidinyje ir saugomos archyve.

Konkurso metu tikimasi sukaupti vertingos medžiagos, kurioje tautinis rūbas išryškės kaip svarbus tapatybės simbolis ir brangus asmeninis daiktas, kupinas įvairiausių prasmių, susijęs su šeimos gyvenimo įvykiais. Šia akcija siekiama geriau atskleisti tautinio kostiumo reikšmę mūsų gyvenimuose ir tautos istorijoje. Taip pat tikimasi, kad šios istorijos pasitarnaus tautinio rūbo ar tapatybės tyrinėjimuose. Galbūt jos bus įkvėpimo šaltinis ieškant tapatybės simbolių jaunimui ir platesnei visuomenei.

Laiškus su istorijomis apie tautinį rūbą galima siųstti el. paštu [email protected] arba adresu J. Tumo-Vaižganto g. 4-1, 01108 Vilnius. Platesnės informacijos teirautis tel. (8 5)  210 7160, +370 605 90 120 arba el. paštu [email protected]

Atgal