VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07.04. Žvilgsniu įprasminta gamta

Birutė Liškauskienė

Savaitę trukęs dailininkų pleneras "paŠatrijė-2017" prie Šatrijos kalno susirinks dar kartą, bet jau liepos mėnesį. Nuostabi plenero vieta. Vytauto Kondrato kaimo turizmo sodyba yra labai arti Šatrijos kalno. Tad jo dalyviams buvo netgi toks kasdieninis ritualas užlipti, nusileisti ir apeiti kalną kelis kartus. Nesvarbu, koks bebuvo žemaitiškas oras. Vėjas ar lietus, rūkas ar skaisti saulė. Birželis, toks metų laikas prieš Rasos šventę, kai kasdieną labiau pražįsta vis kiti žolynai su begaline gausybe spalvų padabindami kalną. Tai įstabi energetiškai vieta, daranti įtaką tapybai ir apskritai bet kokiai kūrybai. Aplink kalną, o ypač toje sodybos teritorijoje, kur dailininkai gyveno, yra daug vandens, nes vingiuoja šaltiniuotas siaurais ir plačiais ruožais Šatrijos upelis ir visąlaik skamba varlių koncertai, avių bliovimas pramaišiui su lakštingalų čiulbesiais.

Iš kairės:Vilmantas Dambrauskas, Diana Zviedrienė, Birutė Liškauskienė, Nelė Zirnitė, Marius Abramavičius, Bitė Kuic, Zita Kairytė Volkvičienė, Ilona Daujotaitė Janulienė, Kazys Bimba

Skulptūra Akmenėliai

Vėliavą sukūrė ir iškėlė Marius Abramavičius

Tos visos smulkmenos, gamtos sukurtos detalės labai harmoningai įveda į beveik nepertraukiamą kūrybos procesą. Štai tokiose Šatrijos apylinkėse darbavosi dailininkai šiauliečiai Bitė Kuic, Vilmantas Dambrauskas, Kazys Bimba, kuršėnietė Zita Kairytė Volkvičienė, vilniečiai Diana Zviedrienė ir Marius Abramavičius, kernavietė Ilona Daujotaitė Janulienė, ir Nelė Zirnitė atvykusi iš Jurmalos. Vytauto Kondrato kaimo turizmo sodyboje gyventi buvo labai patogu. Apartamentai iškloti kilimais, kad nesigirdėtų vaikščiojančių garsų ir su visais kitais patogumais, o pikantiškais patiekalais vaišino kavinės "Šatrijos legenda" šeimininkė Gabrielė Mekionienė.

Pleneras - tai toks gyvenimo ir kūrybinės raiškos būdas, kuris teikia galimybę dalintis viskuo. Tai ne vien apsikeitimas idėjomis ar dailininko žvilgsniui vietos pakeitimas naujiems gamtos paveikslams. Svarbiausia tai draugystės ir džiaugsmo, linksmo bendravimo dvasinės atostogos kartu su kūrybiniu darbu, yra menininkui didžiausias komfortas sielai. Ar ne stebuklas, kad gretimame kaime tuo pačiu metu, Vilijos ir Vinco Jackevičių sodyboje, darbavosi vilniečių jau šeštasis pleneras "Šatrija-2017". Ten kūrė Valentinas Antanavičius, Anicetas Jonutis, Giedrė Bulotaitė Jurkūnienė, Filomena Linčiūtė Vaitiekūnienė, Antanas Razmus, Kęstutis Šiaulytis, Česlovas Polonskis, Liudvikas Pocius ir telšietis Vygantas Paulauskas . Dailininkai lankėsi vieni pas kitus, dalyvavo parodose, bendravo prie gausaus žemaitiško Jackevičių paruošto stalo. Rodos buvo paprasta birželio savaitė, o kokia švente dailininkams patapo toji Žemaitija prie Šatrijos.

Labai dėkingi visi plenero dalyviai Kristinai Taurosevičiūtei dailės reikmenų parduotuvės Skizze direktorei už dovanas. Specialiai atvykusi į plenerą iš Šiaulių Kristina su kolege Ieva demonstravo dailininkams naujų savybių drobių gruntavimo medžiagą, dažus ir teptukus. Dailininkai gavę reikalingų priemonių, galėjo išbandyti viską, ką panorėję.

Kūrybiškumu ir energija buvo nepralenkiamas Užupio Respublikos tapytojas, keliautojas, fotografas, ir poetas Marius Abramavičius. Jis nustebino ugnies paleidimu į vandenį, ekspromtu be vinių ir plaktuko surentęs kelis plaustus. Labai įdomu buvo stebėti, kaip jis kelia savo aitvarus į 250 metrų aukštį- reginys ypatingas. Na, o didžiausią įspūdį paliko aukštai iškelta prie Vytauto Didžiojo paminklo Mariaus Norvegijoje ištapyta vėliava, plevėsuojanti, be stiebo, giedro vakaro dangaus paveikslas. Bus ką prisiminti.

„Menas yra pats geriausias mokytojas, padedantis asmenybei mąstyti ir tobulėti. Kūriniai teikia informaciją apie pasaulį, apie grožį, apie žmonių tarpusavio santykius ir žinių apie žmogaus ir pasaulio pažinimą“,- į plenero darbų parodą apsilankę kalbėjo fizikos mokytoja Sofija Gedminienė ir kiti Luokės gyventojai.

 

Nuotr. Mariaus Abramavičiaus

Atgal