VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06.27. Kūryba poetės Aušros Žigutytės gyvenime...

Birutė Silevičienė

Birželio 19-ąją Vilniaus Tautinių bendrijų namuose rinkosi tarptautinio literatų, rašytojų ir menininkų literatūrinio susivienijimo „Vingis“ nariai, svečiai, kuriems mielas literatūrinis žodis, muzika, daina.

Šio  renginio „kaltininkė“ – šiltai sutikta Aušra Žigutytė-Aušrinė, skaičiusi susirinkusiems savo kūrybą. Renginį vedė būrelio pirmininkė Onutė Kulbokienė, pabrėžusi: „Pas mus kiekviename susirinkime išklausoma vieno nario kūryba, aptariame, kartu pasidžiaugiame. Šiandieną eilė atėjo poetei Aušrai Žigutytei-Aušrinei „atsiskaityti“, - juokavo Onutė.

Gausus renginio dalyvių būrys

Aušra Žigutytė-Aušrinė

Aušra eiles rašo  nuo mokyklos dienų. Jos kūryba brandi, suprantama, turi minties žmogiškąsias vertybes, gyvenimo bėgsmo prasmės akimirksnius, ji kviečia juos branginti, mylėti žmones, mylėti Tėvynę, gamtą. Tai puiki pašnekovė, jautri, atvira, labai darbšti.

Su Aušra esame pažįstamos nuo 2005 metų, mus supažindino buvęs „Vingio“ būrelio pirmininkas Aleksejus Kutkinas, paprašęs manęs paskaityti Aušros eilėraščių ir atrinkti „Vingio“ knygai.

Susitikome su Aušra Vilniaus  geležinkelio stotyje. Prisėdome kavinėje prie stalo,  gurkšnojome kavą, kalbėjomės. Aušra labai nedrąsiai man padavė savo eilėraščių sąsiuvinį. Truputį paskaičiau, bet atrinkti taip greitai negalėjau. Tada Aušra tarė: „Galite paimti į namus“, - tuo mane labai nudžiugindama - galėsiu neskubėdama atrinkti „Vingiui“.

Po savaitės Aušra atvyko pas mane, kalbėjomės apie kūrybą, eilėraščius, kuriuos atrinkau knygai. Pasakiau, jog klaideles pataisiau pieštuku, linkėjau rašyti, nes  ji turėjo gyslelę kūrybai. Lai dega ugnele,  tik reikia apgalvoti kiekvieną žodį, mintį, būti savo minčių šeimininke, nes tik kruopščiai dirbant, galima pasiekti tikslą. Reikia kovoti už savo parašytą žodį, įrodyti savo tiesos kelią. Per gyvenimą reikia eiti pakelta galva. Jei prireiks, pasiūliau Aušrai savo paramą, - išklausysiu, pataisysiu, jei ką reikės. Aušra ištiesė man 7 storus sąsiuvinius eilėraščių, apsakymų. Oi, kaip aš nudžiugau! Pajutau mūsų sielų artumą, giminingumą.  Buvau Aušrelės eilėraščių pirmoji skaitytoja, patarėja ir, kaip poetė sako, „mokytoja“.

Aušra kūrybos ugnelę atsinešė iš savo tėvelių, kurie labai mylėjo ir tebemyli ją. Rūpestinga, paslaugi, miela. Sukasi gyvenime lyg vijurkas, o darbas veja darbą.

Aušra sako, kad aš jai tarsi antroji mama. Tai pats didžiausias įvertinimas! Mums su vyru ji labai brangi,  linkime jai sveikatos, gražios kūrybos ir laimės gyvenime, siekiant užsibrėžto tikslo.

Poetė, alpinistė, pedagogė Birutė Gaučienė, grodama gitara, atliko keletą dainų Aušros tekstais.

Daug gražių žodžių apie   Aušros kūrybą išsakė poetas, rašytojas, žurnalistas, „Vingio“ būrelio, Tėvynės pažinimo draugijos narys Jonas Laurinavičius.

Nepriklausomų rašytojų sąjungos Vilniaus skyriaus pirmininkas Romas Vorevičius tądien buvo mūsų renginio svečias, paskaitė susirinkusiems savo eilėraštį.

Susivienijimo nariai Jonas Laurinavičius, Romas Vorevičius, Galina Ivanova, Ona Kulbokienė, Galina Jeremčiuk, Samailas Lormanas skaitė eiles, skirtas Joninėms. Buvo skaitoma lietuvių ir rusų kalbomis, juk „Vingis“ – daugiatautis, jo narių gimtosios kalbos lietuvių, rusų, lenkų, vokiečių, baltarusių.

Renginio metu kolegos pasveikino O.Kulbokienę ir B.Gaučienę, kurioms buvo įteikti Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narių pažymėjimai.

Aušros kūryba – ir internetinėje svetainėje: „Poezija – gražios eilės, mintys, žodžiai“.

Knygos „Poezijos spalvos“ rengėja – D.Ruseckaja, įkūrėjos -  šauniosios darbų bitelės Rita Kač-Koval, Vilija Dobrovolskienė.

A.Žigutytė išleidusi knygelę „Mano širdies daina“, jau ruošia leidybai antrąją. Palinkėkime jai sėkmės!

Aušra tą vakarą švytėjo gėlėse ir dovanose! Mums buvo gera, jog kolegų buvo įvertinta aukščiausiu balu.

Rengiama septintoji almanacho „Vingis“ knyga, išeisianti po dviejų mėnesių. Tai mūsų almanachas, kurio visi labai laukiame, čia bus ir naujausių A.Žigutytės eilėraščių. Kūriniai  bus spausdinami lietuvių, rusų, lenkų kalbomis. „Almanacho knygą išleidžiame kasmet. Septintus metus gyvuojame, septintą knygą rengiame“, - sakė O. Kulbokienė. 

Artėjančių Joninių proga pasveikinome kolegą garbųjį Joną Laurinavičių, padabindami jį Onutės rankomis pintu Joninių vainiku. Su artėjančiomis šventėmis buvo pasveikintas ir renginio svečias – TBN direktorius.

Greitai prabėgusias įsimintinas renginio akimirkas fiksavo spragsintys fotoaparatai.

Smagu nešti šviesą į žmonių širdis, mylėti supantį pasaulį ir patiems jaustis laimingiems!

 

 

 

 

 

Atgal