VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.16. Kitokia Indija

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė Loreta Nikolenkienė

Vilniuje, „Domus galerijoje“, iki birželio 3 dienos galima pamatyti dailininkės Filomenos Linčiūtės–Vaitiekūnienės tapybos darbų parodą, kurioje – autorės kūriniai iš ciklų „Kitokia Indija“ ir „Žydėjimas“.

Lietuvos scenografė, tapytoja, 1965 m.  m. baigusi Lietuvos dailės institutą,  pradėjo dirbti teatre, kine ir televizijoje. Intensyviai dirbo, kurdama scenografiją ir kostiumus. Taip atsirado pirmasis lietuviškas miuziklas „Velnio nuotaka", visą jaunųjų vilniečių kartą išauginęs „Piteris Penas“, „Liudvikas XIV“, „Raudonkepuraitė“ Akademiniame dramos teatre, „Karalius Motiejukas I“ ir „Juodoji komedija“ Kauno dramos teatre, operetės „Rozmari“ ir „Silva“, baletas „Aušrinė“ Kauno muzikiniame teatre, „Virto ąžuolai“, „Kelionė į rojų“ kine, „Barbora Radvilaitė“, „Heda Gabler“ televizijoje ir daugelis kitų.

Sukūrė scenovaizdžių ir kostiumų – 40 spektaklių Kauno dramos teatre, Kauno muzikiniame teatre, Lietuvos akademiniame dramos teatre, Lietuvos televizijoje,  12 kino filmų.

Kuria aliejinių pastelių ciklus: „Indijos atšvaitai“ (1997m.), „Paukštė“, „Kvedlinburge“ (2002 m.), „Medžiai ir bokštai“ (2006-2007 m.). Filomenos kūrinių turi Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejus, Žemaičių dailės muziejus, Mažeikių muziejus. 

Filomena Linčiūtė–Vaitiekūnienė

Diptikas - PRISIMINIMAI 70X70, drobė, aliejus. 2017

 

Triptikas - ŠVENTYKLOS VARPELIS 70X70, drobė, aliejus, 2017

“Šiemet likimas dovanojo man pabuvimą Indijoj, ir ne šiaip sau, o PLENERĄ. Turėjau nuostabias sąlygas stebėti, džiaugtis, tapyti, draugauti. O kas gi labiausiai įsiminė? Būta aplink daug daug gražių ir džiaugsmingų dalykų – saulė, paukščių čiulbesys, džiunglių grožis, šventyklos, išlikusios senosios Assamo gentys su savo etnosu ir dar daug daug visko...

Tai veikia. Kyla noras klot ant drobės savo džiaugsmus ir potyrius, fiksuot aplinkos grožį ir geruosius žmones. Taip ir gimė ciklas „Kitokia Indija“, tikrai kitokia, nei ją mačiau prieš 20 metų – greit bėga laikas...“ – pristato savo parodą autorė.

ŽYDĖJIMAS

Daug poezijos eilučių skirta ŽYDĖJIMUI, kuris toks trumpas ir efemeriškas, kaip ir mūsų būties kelias, tiesa, kartais labai įsimenantis. Šis mažas CIKLAS – atšvaitai dienelės, prabėgusios apleistame sode Kunigiškės kaime, kur žydėjo senos obelys pramaišiusi su vyšnaitėmis, lingavo pienių jūra, vėjas šlameno baltus žiedus, o saulės spinduliai pasirinkdavo gražiausius.

Galėjai girdėt ir vėją, ir kamanės skrydį, ir varnėno švilpavimą, matyt sukrypusius senolius medžius ir žydinčią pievą, ilgai stebėtis tuo NUOSTABIU LAIKU, kupinu vilties ir grožio.

Štai tokiomis lengvomis ir šviesiomis  mintimis Filomena kalba apie savo tapybą.

Apsilankę parodoje, kiekvienas savaip pasisemsite Filomenos spalvų potėpių, pajusite tai, kas sužavėjo autorę tolimoje šalyje.

P.S. Gegužės 16 d. 17.30 val. UNESCO salytėje atidaroma paroda PERSIJOS ATŠVAITAI.

 

Atgal