VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

05.06. Sielos langą atvėrę pavasariui…

Birutė Silevičienė

Vilniaus Tarptautinės literatų, rašytojų ir menininkų gildijos „Vingis“ nariai balandžio 24-ąją rinkosi į Tautinių bendrijų namus, kur vyko Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narės Onutės Grybauskaitės-Kulbokienės kūrybos vakaras.

Renginyje dalyvavo pedagogė, keliautoja ir dainininkė, Lietuvos kaimo rašytojų  sąjungos, „Mir“ būrelio narė Birutė Gaučienė, kartu su bičiuliu keliautoju Edvardu Žižiu renginį pradėjusi daina „Pro sielos langą“.

Būrelio pirmininkė O.Kulbokienė paskelbė susitikimo programą: 1.Kūrybos pristatymas. 2.Projekto „Pavasario dvelksmas 2017“ dalyvių poezija ir prozos konkurse laimėjimų įvertinimas I-II vietomis ir padėkos raštais. 3. Edvardo Žižio pasakojimas apie keliones apie pasaulį.4. Pokalbis apie Almanacho Vingis“ -7 leidybą.

Onutė Kulbokienė – žingeidi, veikli moteris, save nuteikianti daugybei darbų: siuvinėja paveikslus, mezga, daro puokštes iš gėlių ir rudeninių klevo lapų. Jos puokštės papuošia ne vieno bičiulio vazą žiemos metu. Jos kruopštumu, darbštumu žavėjomės ir šiame kūrybos vakare: p.Ona surengė savo kūrybos darbų – mezginių, paveikslų, siuvinėtų kryželiu – parodėlę. „Turiu jų 30, bet iš Elektrėnų autobusu visko neatveši...“ – paatviravo. Onutė myli Elektrėnus, savo gimtąjį kaimą, kur daug pievų, gėlių. Ir gerų žmonių.

Onutė saugo savo prosenelio knygnešio Motiejaus Grybausko iš Elektrėnų savivaldybės Gilūšio kaimo atminimą. Jos mama bendraudavo su mokykla, savivaldybe. Pas Grybauskus lankėsi ir rašytojas, žurnalistas Jonas Laurinavičius.

Birutė Gaučienė ir Edvardas Žižys

 Padėka straipsnio autorei Birutei Silevičienei (kairėje)

 Prisiminimui – bendra susitikimo dalyvių nuotrauka

 Po literatūrinio konkurso padėkų įteikimo

Onutė prisiminė, kad jaunystėje rašė eilėraščius apie meilę... Dabar jos anūkė kuria, piešia: „visa –į mane“, - juokavo močiutė.

„Baigusi mokyklą, dirbau Tauragėje, Trakuose, Elektrėnuose. Nuo 2005 m. esu Elektrėnų literatūrinio būrelio „Strėva“ narė. Esame išleidę 7 almanachus lietuvių kalba. Šiais metais išleidome 7-tą almanachą „Širdžių lieptai“. „Vingis“ būrelio narė esu nuo 3 numerio.

2015 m. pateikiau dokumentus ir pareiškimą įstoti į Lietuvos kaimo rašytojų sąjungą. Sudalyvavau 2-jų antologijų leidyboje, kur yra mano eilėraščių: „Brangink, lietuvi, tą brangią žemę“ ir „Ant asfalto duona neauga“. Didelis džiaugsmas būti su draugais. Laisvalaikiu kuriu. Popieriaus lapelis ir pieštukas visada su manimi, - sakė Onutė Kulbokienė.- Reikia mintį sugauti ir užrašyti, gal tai ir bus eilėraščio pradžia. Viską dedu į apatinį rašomo stalo stalčių. Turi praeiti laikas ir tada perskaitau, perkeliu iš apatinio stalčiaus į aukštesnį, ir vėl ką nors pataisius, eilėraštis keliauja iki viršaus. Tada redaguoju. Nereikia pavydėti! Aš manau, kad rašyti gali kiekvienas.“

O.Kulbokienė yra išleidusi dvi knygas: „Lietuvišką žodį branginkim“ ir „Nušvitusi akimirka“ (haiku).

Vladislava Kursevičienė prieš 10 metų parašė Onutei eilėraštį „Tu esi Ona – „veiklumo ugnis“.

Liudmila Olifson pasveikino O.Kulbokienę su gražiu knygų ir kūrybos pristatymu, įteikdama gėlių ir skyrė jai savo kūrybos dainą.

Renginiui paįvairinti, Birutė Gaučienė ir Edvardas Žižys atliko ne vieną dainą, renginio debiutas – sudainuota daina pagal Onutės Kulbokienės eilėraštį „Alyvos žydėjo...“ (melodija valso ritmu).

Literatūrinio konkurso padėkos įteiktos Onutei Kulbokienei, Alfredui Naktiniui, Juozui Elekšiui, Birutei Silevičienei, Tatjanai Kaziūnienei, Vladislavai Kursevičienei, Marijai Zinkevič, Samueliui Lormanui, Galinai Ivanovai.

Pasveikinimui nuskambėjo Liudmilos Olifson savos kūrybos daina „Pakviesk, tik netylėk!“

Edvardas Žižys – dviračiu apkeliavęs pasaulį, daug įdomaus papasakojo apie kitų valstybių žmones, papročius, įdomias akimirkas įamžinęs juostose, kurias žadėjo ateityje parodyti ir mums visiems.

Birutė Gaučienė ir Edvardas Žižys atliko Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narės Valentinos Jakateriničevos – Fatejevos eilėraščio žodžiais sukurtą dainą.

Pabaigai Natalija Rubcova visus pakvietė bendrai dainai „Suk, suk ratelį“, ir pati skambino pianinu.

Prie vaišių stalo tęsėsi pokalbiai apie „Vingis“-7 almanacho leidybą.

Ačiū svečiams už gražias dainas, kurios sušildė šaltą pavasario dieną, o šeimininkėms už gausų stalą!

Iki naujų susitikimų!

 

Atgal