VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04.15. Ši knyga miela mūsų jaunystės prisiminimais

Vaclovas Volkus

Ten vaikystė bėginėjo, ten gimtoji Jonava,

Ten Neris, sesuo Šventoji vis sugrįžtanti sapne.

Tenai žengtas pirmas žingsnis pradinukų kelyje,

Mūsų mokslas ten pažintas progimnazijos suole.

 

Ten jaunystė pražydėjo su gimnazijos dalia,

Šviesių siekių neišblaškė karas, pokaris varge.

Ten ir kryžkelė lemtinga rinkosi savus kelius,

Kur Neris, sesuo Šventoji mena mums anuos laikus.

 

Buvusi Jonavos pradžios mokykla, vėliau progimnazija, priauganti gimnazija, vidurinio bendrojo lavinimo mokykla, reaguodama į lemtingus iššūkius, kartu augdama, keitė savo pavadinimus. Šiandieną ji – Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija. Iniciatyvaus jos direktoriaus Arūno Rimkaus sumanymu artėjant Jonavos oficialios pirmos lietuviškos mokyklos šimtmečio jubiliejui išleista knyga „Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija“, kuri palietė ne tik Jonavos augančio miesto gyvenimo, bet ir jo mokyklos istorines ištakas ir etapus. Direktoriaus sumanymą parėmė mokyklos bendruomenė, buvę, jos auklėtiniai, kurie rinko mokyklos istorinę medžiagą: nuotraukas, dokumentus, Jonavos to meto bendruomenės, buvusių mokinių, mokytojų, mokyklos vadovų prisiminimus. Knygos leidybą parėmė Jonavos ūkinės, valstybinės organizacijos, kai kurie pavieniai jonaviečiai. Leidinio sudarymo iniciatyvos ėmėsi mokytojos Daiva Kšivickienė, kalbos redaktorė Nijolė Rimkuvienė.

Daugelio jonaviečių pastangomis 2016 metais pasirodė 224 puslapių, gausiai iliustruota vaizdinėmis priemonėmis, turtinga savo turiniu,  UAB  DIEMEDŽIO leidykla 1000 egzempliorių tiražu išleista, UAB  BALTO print. spausdinta knyga „Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija“.

Tai neeilinė, išliekamąją vertę turinti knyga, turtinga savo paveldu -  tarpukario Lietuvos pirmos oficialios nuo 1921 metų lietuviškos mokyklos įkūrimo istorija, su jos kūrėjų,  pirmųjų mokyklos vadovų Jono Kartano, Balio Garmaus prisiminimais, iliustruota pirmųjų mokinių ir mokytojų nuotraukomis, mokyklą liečiančias dokumentais.  Tai buvo neeilinis, po ištisų dešimtmečių  jonaviečių patriotų vadovaujamos mokyklos kelias  po ilgų svetimų tautos ir lietuviškumo niekinimo amžių, kova dėl atgimstančios Lietuvos, jos pastangos lietuviškumo šviesai skleisti, ugdyti Lietuvos valstybės pilietį – patriotą, Tėvynės gynėją. Didžiuokitės, jonaviečiai, su jumis ėjo ir eina visa Lietuva.

Knyga  pasirodė, artėjant mokyklos įkūrimo šimtosioms metinėms, pirmieji abiturientai šią mokyklą baigė  1948 metais,. o kitais - 2018 metais ją baigs jau 70-oji laida.

Man, kaip 1940 metais čia baigusiam šešis pradžios mokyklos skyrius, o 1944 metais progimnazijos keturias klases, taip pat nuo 1944 metų priaugančios gimnazijos aštuonias klases, po 1948 metų abitūros egzaminų įstojusiam studijuoti į Vilniaus pedagoginio instituto neakivaizdinį skyrių, įsidarbinus joje istorijos mokytoju, kaip ir šimtams kitų buvusių jos auklėtinių, perskaičius šios knygos puslapius, prisiminimus, grįžta mūsų jaunystės gražiausios pavasario dienos. Man tai buvo pirmoji darbovietė.

Nieko naujo daugiau negaliu pasakyti, ką jau kalbėjo prieš keturis dešimtmečius 1972 metais  mūsų klasiokė, dabar jau amžino poilsio atgulusi jonavietė abiturientė Klaudija Fromičiūtė,  pakviesta į vieną eilinę abiturientų išleistuvių šventę: „Norėtųsi padėkoti ne tik buvusiems šios mokyklos mokytojams, bet ir tiems, kurie organizavo tokią puikią šventę, kurie pakvietė mus, priėmė kaip buvusius pirmos laidos abitūros atstovus (...). Linkiu, kad šioje mokykloje visada būtų saulėta, kaip šiandien, kad visada būtų amžinas pavasaris, vasara be jokio debesėlio, dosni ir derlinga“. Ir toliau Klaudija linkėjo jaunimui branginti savo tėviškę Jonavą, kaip gražiausią pasaulio kampelį, jos mokyklą, kurią kasmet baigia ir eina sutikti ateities ir duoti gyvenimui, ką mes nespėjom duoti. „Ačiū tau, Mokytojau, už duoną ir druską, kurią įdavei kelionei“.

Ši Jonavos Jeronimo Ralio gimnazija – mokykla, išleidusi knygą apie savo nueitą kelią, lieka miela baigusiems, dabar besimokantiems ir liks brangi ateities jaunimui, čia besiruošiančiam rinktis savo gyvenimo kelią.

Atgal