VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04 04. Knygnešio dienos minėjimas

Ona Striškienė, Panevėžio žygeivių klubo narė

Kovo 16-oji – Knygnešio diena. Ją minėdami kovo 15-tą lankėme knygnešio Kostanto Banio (1870-1930) kapą Paįstrio kapinėse, Panevėžio rajone. Prisiminėme jo sunkų gyvenimo ir knygnešystės kelią, ant kapo uždegėme žvakę.

Kovo 15-osios pavakare Panevėžio žygeiviai, Lietuvai pagražinti draugijos nariai lankėme knygnešių kapus Panevėžyje, Ramygalos gatvėje. Padėtos gėlių puokštės, uždegtos žvakės, kalbėta apie knygnešystę, pagerbti knygnešiai: kunigas Felicijonas Lelis, rašytoja ir visuomenininkė Gabrielė Petkevičaitė-Bitė, knygnešiai Juozas Masiulis, Vladas Kuzma, Gasparas Meškauskas, Juozas Stankevičius.

Prie knygnešio J.Stankevičiaus kapo Panevėžyje kalba žygeivis Bronislovas Mažylis (kairėje)

Akademiką Antaną Tylą (dešinėje) sveikina Julius Vaupšas

Signatarų namuose po renginio: akademikas Antanas Tyla (trečias iš kairės), šalia dr. Irena Kubilienė su žygeiviais iš Panevėžio rajono

Vėliau renginys vyko sveikatingumo komplekse „Vidmavita“. Buvo parodyta filmuota medžiaga apie knygnešius, kurią paruošė Algimantas Stalilionis, o savo kalbomis papildė Bronislovas Mažylis. Eilėraščius apie knygnešius paskaitė Rima Gudienė, Ona Striškienė  ir Juozas Braidokas. Kalbėjo Panevėžio rajono tarybos narė, Panevėžio miesto Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkė Violeta Grigienė.

Kovo 16 dienos popietę buvome pakviesti į Knygnešio dienos minėjimą, Vilniuje, Signatarų namuose. Šventę vedė dr. Irena Kubilienė LKF Knygnešio draugijos pirmininkė. Dalyvavo istorikas akademikas Antanas Tyla, Panevėžio rajono Ustronės knygnešio Vidugirio šeimos ainiai ir kiti. Renginio metu buvo pristatyta knyga „Knygnešys“ IV tomas. Jį parengė Benjaminas Kaluškevičius ir Kazys Misius. Apie naująjį leidinį – apie atminties blyksnius ir properšas pranešimą skaitė dr. Tomas Petreikis iš Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto.

Minėjime dalyvavo buvęs J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejaus muziejininkas, fotografas Julius Vaupšas iš Naujamiesčio, Panevėžio rajono kraštotyrininkai, žygeiviai: Bronislovas Mažylis, Algimantas Stalilionis, Ona Striškienė. Julius Vaupšas skaitė savo eiles, skirtas knygnešystei, jas padovanojo draugijos pirmininkei Irenai Kubilienei. Visų žygeivių vardu Ona Striškienė padovanojo Panevėžio žygeivių laikraštį „Atbalsis“ 23 ir 24 numerius.

Panevėžiečiai pasveikino šventės dalyvius, įteikė gėlių akademikui Antanui Tylai, dr. Irenai Kubilienei. Dainavo etnografinis ansamblis „Tiklė“, poetinę kompoziciją parodė Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokiniai.

Renginys tęsėsi maloniai bendraujant prie kavos puodelio. Atminčiai nusifotografavome.

Prieš išvykdami link Panevėžio, vakare aplankėme Vilniaus Katedrą. Sutemo, užsukome pasigrožėti puikiai apšviestu Valdovų rūmų vidiniu kiemu.

Algimanto Stalilionio foto

Atgal