VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

03 14. Pasvalio kraštiečių bendrijos suvažiavimas

Ona Striškienė

Kovo 4 d. ryte autobusu iš Pasvalio vykome į Vilnių. Tą dieną buvo numatyta turininga programa. Pirmiausia aplankėme Valdovų rūmus, po to vykome į Vilniaus įgulos karininkų ramovę, kur vyko Pasvalio kraštiečių bendrijos suvažiavimas.

Suvažiavimas vyko Karaliaus Gedimino didžiojoje auloje. Susirinkimo dalyvius ir svečius pasveikino Vilniaus karininkų ramovės viršininko pavaduotojas Gaudentas Aukštikalnis. Dainavo Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choras „Aidas“.

Pasižvalgymas iš Valdovų rūmų į Gedimino pilies ir Trijų kryžių kalnus

Pasvalio kraštiečių bendrijos suvažiavimo momentas

Visus pasveikino Pasvalio kraštiečių bendrijos pirmininkas Rimantas Kanapėnas. Pakvietė kalbėti renginyje dalyvavusį Krašto apsaugos ministrą Raimundą Karoblį, beje, kilusį iš Pasvalio. Sveikinimo žodį tarė kraštietis Panevėžio vyskupas emeritas Jonas Kauneckas, Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas, Seimo narys Antanas Matulas, Lietuvai pagražinti draugijos pirmininkas Juozas Dingelis.

 Kraštiečių bendrijos pirmininkas Rimantas Kanapėnas pateikė konkrečią praėjusių metų nuveiktų darbų ataskaitą ir perėjo prie bendrijos valdybos narių klausimo. Apsistota prie išnykusių kaimų Pasvalio rajone įamžinimo klausimo. Bendrijos pirmininkas minėjo, jog iš 350 kadaise buvusių Pasvalio kaimų šiuo metu likę tik apie 130. Pasvalio rajono savivaldybės meras Gintautas Gegužinskas kalbėjo apie būdus, kaip būtų galima juos įamžinti. VU geografijos ir kraštotvarkos specialistė Filomena Kavoliūnaitė išdėstė pamastymą apie įamžinimo būdą: detaliame ir smulkiame žemėlapyje sužymėti visus buvusius kaimus, kartu pridedant ir pasisakymus, apsakymus bei įvairius tautosakos pagrindais kurtus pasakojimus apie to kaimo gyvenimą ir žmones.

Po pasisakymų buvo apsvarstytas kreipimasis „Dėl išnykusių kaimų atminimo įamžinimo Lietuvoje“  į LR Seimo kultūros komitetą ir LR kultūros ministeriją. Daugumai suvažiavimo dalyvių pritarus jis buvo pasirašomas.

Suvažiavimo metu buvo apdovanoti bendrijai nusipelnę asmenys – Vytautas Jonas Jankauskas, Pranas Kiznis ir Gintautas Gegužinskas. Kalbėta apie naujai išleistas knygas ir  Lukiškių aikštės tvarkymą, paminklo statymą. Suvažiavimo pabaigoje dainavo ir grojo Pasvalio kultūros centro Mikoliškio kapela „Apynėlis“. Prie kavos puodelio buvo bendrauta, aptarinėti Pasvalio kraštui svarbūs klausimai.

Vėliau laisvu laiku pagal poreikius aplankyta Gedimino prospektas, Kaziuko mugė, Vilniaus Katedra, Šv. Kazimiero koplyčia. Nusipirkta iš mugės lauktuvių namiškiams.

 

Nuotraukos iš Onos Striškienės asmeninio archyvo

 

Atgal