VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02 21. Kolegų kūrybos vakaras

Birutė Silevičienė

Vilniaus Tarptautinės literatų, rašytojų ir menininkų gildijos „Vingis“ nariai rinkosi į Tautinių bendrijų namus, kuriuose vyko  kolegų Juozo Elekšio ir Juozo Kulvinsko kūrybos vakaras.

Renginį vedė „Vingis“ būrelio pirmininkė Onutė Kulbokienė, pasidžiaugusi susirinkusių narių gausa, pakvietė pasiklausyti poeto, dainų, 23 knygų autoriaus, Nepriklausomų rašytojų sąjungos nario J.Elekšio naujos knygos „Laumės pirtyje“ operetės, kurią parašė kompozitorius V.Malinauskas ir dainų autorius J.Elekšis.

 Rita Voroncova ir Liudmila Olifson-Cerenia prie Ritos sukurtų darbų

Susitikimo dalyviai

Savo kūrybą pristatė Juozas Kulvinskas iš Elektrėnų.

Dar prieš renginio pradžią buvo įteikti padėkos raštai Eugenijai Grobovai ir Tarptautinės rašytojų ir publicistų asociacijos viceprezidentui Levui Mesengiser už visokeriopą pagalbą, leidžiant „Vingį“ į šviesą, už šiltus žodžius kūrėjams, dainininkams, muzikams, menininkams.

E.Grobova atliko puikią dainą, o L.Mesengiser dėkojo visiems už gražius renginius, už skambias dainas, svarius žodžius, kurie sugula į „Vingis“ almanachų puslapius. „Ačiū Jums, kad nešate šviesą į pasaulio žmonių širdis, sėkmės Jums!“, - linkėjo L.Mesengiser, ir pasidžiaugė, kad rudenį bus išleistas  „Stupeni“- 3 tomas. „Mūsų darbai turi dalyvauti Tarptautiniame festivalyje, kur vertintojai bus iš tarptautinės žiuri komisijos. Projektą organizuoja Kultūros ministerija. Tai svarbus, atsakingas planas“.

Savo kūrybą pristatė J.Elekšis, o norintieji galėjo pavartyti jo knygeles, paskaityti dainas. „Kūryba – atsakingas darbas, daug reikia atiduoti jėgų, bemiegių valandų, norint turėti gerą dainą, kad ji patiktų žmonėms, dainuotų ansambliai, jaunimas ar suėję vakaronėn senoliai“, - kalbėjo Juozas. – Nors esu žemaitis, bet nedrąsus. Dėl kitų galiu padaryti daug: eiti, belstis į duris, tam drąsos man užtenka, bet dėl savęs – negaliu, gal nėra ryžto ar esu per kuklus...

Jūs mano operetėje rasite vaikų dainas, moterų, motinų, senukų... Esu dėkingas „Laumės pirtyje“ leidybą parėmusiai Radviliškio seniūnijai.“

Paklausėme Juozo skaitomą eilėraštį žemaitiškai apie auksinę žuvelę. Onutės paklaustas, kada parašė pirmą knygą, Juozas sakė, jog jau mokykloje rašė eilėraščius apie klasės draugus, o iš to meto eilėraščių yra sukurtos aštuonios dainos.

Juozas kuria ir anekdotus. Susirinkusius pralinksmino vienu: „Žemaitijoj stovi bažnyčia su dviem bokštais: vienas Marijos – nekaltos, antras – Magdalenos – kaltos. „Tai kuriuo varpu skambinti per vestuves?“ – klausia kunigas būsimos jaunosios. Ji tyli. Kunigui paklausus antrą kartą, ta atsako: „Aišku, kad Marijos“. Kunigas klausia trečią kartą – kuriuo varpu skambinti? Mergina pagalvojo, ir sako: „Marijos, kunigėli, bet retkarčiais ir Magdalenos bokšto varpu...“

Juozas buvo pagerbtas gausiais  plojimais ir dovanomis.

Poetė G.Ivanova paskaitė eilėraštį „Moteris paukštis“, vakarą praskaidrino dainininkės Tatjana ir Lilija, atlikusios Lietuvos nepriklausomybės dienai skirtą dainą „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“.

J.Kulvinskas kalbėjo, kad kuria, kai žydi vyšnios, alyvos, kai bitės neša medų, bet atsiradus progai, eilėraščių randa ir kompiuteryje. Bendraminčiams įteikė savo knygas.

Renginį paįvairino Ritos Voroncovos ir Ninos Kalitos surengtos meno dirbinių parodėlės Meilės dienai – atvirukai, siuvinėti paveikslėliai, lipdiniai...

Ninos rankdarbių paroda mūsų renginiuose – trečioji, apie jos darbus jau esu rašiusi „Lietuvos aido“ puslapiuose. O šį kartą Nina atsivedė savo draugę Ritą Voroncovą, norėdama pristatyti jos dirbinius. Rita nuo vaikystės mėgo grožį, piešdavo, lipdydavo, rašė eilėraščius, kaip ir daugelis moterų – siuva, mezga, siuvinėja...

Didelę įtaką jos kūrybai padarė pažintis su  kitų menininkų darbais, dalinimasis su Nina patirtimi, darbų įvertinimas. Nuoširdus bendravimas išmoko suprasti tikrąjį meno grožį, patirti atradimų džiaugsmą ir dalintis savo kūryba su šeimos nariais, draugais ir pažįstamais.

Rita padeklamavo vieną savo eilėraštį, prisiminė vaikystę, kuomet dar būdami vaikai rinkdavosi į pirmąsias kūrybos pamokas, mokėsi lipdyti. Tai buvo nuostabus laikas, jo žavesys užbūrė ilgam, džiugu, kad svajonės pildosi ir matosi realūs darbai.

Linkiu šioms kruopščioms menininkėms ištvermės, naujų svajonių įgyvendinimo, ryžto, drąsos ir šviesaus kelio kūrybos ieškojimų baruose.

Įteikdama visiems susirinkusiems širdeles, vakaro vedėja O.Kulbokienė linkėjo, jog ši meilės šventė mūsų gyvenime, šeimose tęstųsi kasdien.

Maloniai nustebino poetas, menininkas Samuelis Lormanas, mano gimtadienio proga sukūręs ir paskaitęs nuoširdų eilėraštį, dovanodamas jį su nuostabaus grožio rože, o vakarą daina vainikavo Liudmila Olifson-Cerenia.

Bendravimas dar ilgai tęsėsi prie arbatos puodelio.

Iki sekančio susitikimo, išlikite sveiki ir kūrybingi!

 

Atgal