VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

02 18. Knygą Pumpėnuose atvežė ir pristatė kraštietė mokslininkė

Pumpėnų kraštiečių asociacijos „Pumpėniečių viltys“ narė Ona Striškienė

Pumpėnų miestelio kraštietė istorikė profesorė  dr. Rasa Čepaitienė Pumpėnų gimnazijoje (Pasvalio r.) pristatė knygą „VIETOS DVASIOS BEIEŠKANT“. Ši knyga tai straipsnių rinkinys. Kolektyvinės monografijos sudarytoja Rasa Čepaitienė, bendraautoriai docentė dr. Rūta Šermukšnytė, docentas dr. Felix Ackermann ir kiti.

Knygą "VIETOS DVASIOS BEIEŠKANT" pristato Rasa Čepaitienė

Pumpėnų bibliotekoje knygos pristatymo metu

Vietos dvasios (genius loci) sąvoka negalima kaip nors moksliškai apčiuopti ar išmatuoti. Šis terminas vartojamas skirtinguose akademiniuose kontekstuose – nuo geografijos, architektūros, dailės, ir muzikos. Vienuolikos straipsnių rinkinyje, remiantis archeologijos, architektūrologijos, paveldosaugos, menotyros, sociologijos ir kitų disciplinų teorinėmis ir metodologinėmis prieigomis, bandoma įvairiapusiškai panagrinėti genius loci reikšmes. Analizuojamos filosofines, istorines, antropologines ir kultūrologines reikšmės, jų praktinė sklaida  Lietuvoje ir užsienyje. Rasa Čepaitienė kalbėjo demonstruodama skaidres, pagyvindama matytais ir neregėtais mūsų krašto ir svečių šalių vaizdais. Kalbėjo suprantamais moksliniais terminais ir manau, kad supratome kiekvienas savaip, juk vietą jaučiam labai individualiai.

Kelerių knygų autorė kalbėjo apie naujus užmojus ir sumanymus, tuo pačiu pateikdama pavyzdžius ir paskatindama besiklausančius gimnazistus, mokytojus, visus susitikimo dalyvius domėtis, keliauti, skaityti, diskutuoti, ieškoti. Kraštietei už knygos pristatymą padėkojo Pumpėnų gimnazijos bibliotekininkė Virginija Čeponinė, kraštiečių asociacijos „Pumpėniečių viltys“ prezidentas Algimantas Stalilionis.

Algimanto Stalilionio foto

Atgal