VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 24. Rinktasi minėti Laisvės gynėjų dienos

Ona Striškienė

Pasvalio r. Pumpėnų kraštiečių asociacijos „Pumpėniečių viltys“ narė

Ketvirtadienio pavakare Rinkūnų (Pasvalio r.) kultūros padalinio vadovės Loretos  Sargevičienės kvietimu rinktasi paminėti Laisvė gynėjų dienos. Fojė buvo uždegta keturiolika žvakių, prie Sausio 13-ąją žuvusiųjų aukų portretų. Lauke suliepsnojo sukrautas laužas, prie kurio buvo dalintasi prisiminimais, skambėjo eilės.

Penktadienio popietę Pumpėnų kultūros namuose buvo minima Laisvės gynėjų diena – Sausio 13-oji . Įžengiant į salę, susimąstymui ir rimčiai nuteikė degančių žvakelių takas, vedantis į tautiškais akcentais papuoštą scenos gilumą.

Popietę veda meno vadovas Vainius Pelegrimas. Algimanto Stalilionio foto

Eiles skaito Stasė Abrukauskienė. Algimanto Stalilionio foto

Nuotraukas demonstruoja ir pasakoja Algimantas. Stalilionis. Onos Striškienės foto

Atminties popietę ramiu, maloniu balsu vesti pradėjo Pumpėnų kultūros namų meno vadovas Vainius Pelegrimas. Gražiai šią popietę papuošė poetinė-muzikinė kompozicija. Labai nuoširdžiai tą popietę suskambėjo prie Sausio laužų, mitinguose dainuotos dainos. Viena jų „Laisvė“ ir kitos. Jas susirinkusiems dainavo jaunos mergaitės: Viktorija Glinskaitė, Kamilė Janovičiūtė, Ligita Zalupaitė. Šios mergaitės skaitė ir eiles.

Demonstruodamas 1991-aisiais paties darytas Vilniuje fotografijas, tų dienų dalyvis ir liudininkas kraštiečių asociacijos „Pumpėniečių viltys“ pirmininkas Algimantas Stalilionis pasakojo apie to momento išgyvenimus, kurie nė kiek nepriblėso, nes tai – nepamirštama. Tai tapo jo ir visų mūsų gyvenimo dalimi. Jaudinančiai apie Sausio 13-osios išgyvenimus kalbėjo Pumpėnų seniūnijos seniūnė Regina Rapkevičienė. Buvo parodytas trumpas dokumentinis filmas apie tų dienų įvykius.

Pamąstymais apie Sausio 13-ąją pasidalino Pumpėnų kultūros namų vadovė Aldona Kurlinskienė. Kraštiečio Jono Brazdžionio eiles skaitė Stasė Abrukauskienė, Sofija Šateikienė. Ona Striškienė perskaitė savo eilėraštį „Sausio 13-osios laužai“ ir sesers Adelės Samulionienės eilėraštį „Sausio 13-ajai“.

Kiekvienas garsiai perskaitė palinkėjimus, kuriuos paėmė iš jaunimo atnešto krepšelio. Suskambo žodžiai: taikos ir ramybės, draugiškumo, kad nebūtų karo, skausmo, lai būna saugi padangė...

 

Atgal