VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

01 03. Laumės pirtyje

Birutė Silevičienė

Garbųjį Juozą Elekšį pažįstu jau labai seniai, žaviuosi jo dainingais eilėraščiais. Teisingas, supratingas, nuoširdus ir atviras, neieškantis žodžio kišenėje, jaučia, su kuo gali pasidalinti savo džiaugsmais ir rūpesčiais.

Mūsų keliai susibėgo literatūrinėse vakaronėse, keitėmės knygomis, bendravome. Daug įdomaus iš Juozo lūpų išgirdau apie praeitį, darbus, kūrybą. Kur tik apsilanko renginiuose Juozas, visur paskleidžia savo  minčių šviesą, džiaugsmą ir gėrį.  Gyvenimo patirtis ir išmintis veda Juozą priekin ir rodo kelią Kūrėjui, Tėvynės patriotui, mylinčiam savo gimtinę. Gražiausios jo eilės skirtos kaimo žmogui, jo darbams, gamtos grožiui.

Nugyventi metai vainikuojami 24 autorinėmis knygomis, o kiek dar išleista bendraautorinių knygų! Nesuskaičiuoti... Daug straipsnių skaitėme „Lietuvos aide“, „Medicinos žiniose“, „Gydytojų žiniose“, „Mokslo Lietuvoje“, „Sveikatos“ žurnale ir kitur. Po kelis straipsnius išspausdinta „Tėvynės pažinimo draugijos“ Tautotyros metraščių 1-6 tomuose. Juozo darbų įkvėpėja galime vadinti mylimą žmoną Zoselę.

Knygos „Laumės pirtyje“ viršelis

Dviejų veiksmų operetę „Laumės pirtyje“ parašė kompozitorius Vilimas Malinauskas, libreto, arijų, kupletų, dainuojamųjų tekstų autorius – Juozas Elekšis. Knyga išvydo šviesą, dabar laukia premjera. Operetė skirta  rekonstruotų Baisogalos kultūros namų atidarymui. Į jos premjerą įtraukti visi Baisogalos kultūros namų meno kolektyvai. Knygos autoriai rašo: „Operetė „Laumės pirtyje“ gali būti atliekama įvairios sudėties orkestrų, kapelų, instrumentinių ir vokalinių ansamblių, chorų, šokėjų kolektyvų.

Operetė ypač tinka mėgėjų kolektyvams. Ji atliekama pirmą kartą Baisogaloje. Vietovardžius, jaunimo šokius ir dainą apie Baisogalą galima pakeisti į Jūsų krašto vietovardžius, mėgstamas dainas, šokius.

Partitūras galima gauti pas operetės autorių“.

Atgal