VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11 26. Gyvenimas tęsiasi...

Birutė Silevičienė

Lapkričio 21-ąją į Tautinių bendrijų namus rinkosi „Gildijos“ būrelio „Vingis“ literatai.

Būrelio pirmininkė Onutė Grybauskaitė-Kulbokienė įžangoje padėkojo susirinkusiems nariams ir pasidžiaugė kad, nežiūrint trumpos dienos, gausiai susirinko į renginį. Tai rodo, kad bendravimas yra reikalingas, mes pasiilgstame vieni kitų, šių susitikimų mums reikia kaip oro, kaip vandens  sielos atgaivai, kūrybai.

Neseniai poeto, dainų autoriaus Juozo Elekšio kūrybos vakaras, išleidus naują – 23-čią, dainų knygelę „Mėnesių darbai ir papročiai“ - vyko Vilniuje, Vrublevskių bibliotekoje. Jame dalyvavo ir „Vingis“ būrelio nariai, kurie pirmieji autorių ir pasveikino.

 „Gildijos“ būrelio „Vingis“ literatai

Poetė, dainų autorė ir atlikėja Liudmila Olifson-Cerenia prie savo kūrybos darbų

J.Elekšis renginyje pristatė savo knygelę . Visi jam linkėjome kūrybinės sėkmės ir sveikatos.

Taip pat buvo pasveikintas menininkas ir poetas Samuelis Lormanas gimtadienio proga, jis paskaitė naujų savo eilėraščių. Kolegos dovanojo gėles, dovanėles, dainas skyrė mūsų šauniosios dainininkės Tatjana Kaziūnienė ir Mila Petrovna.

Poetė, dainų autorė ir atlikėja Liudmila Olifson-Cerenia nustebino  visus, surengusi savo tapybos darbų aliejiniais dažais ant drobės parodą. Gamtos grožis, gėlių spalvos atrodė tarsi gyvos ir kvepiančios. Tai Liudmilos pirmoji personalinė paroda „Vingio“ būrelio draugams. Ji prisipažino pradėjusi tapyti prieš penkerius metus, tačiau viešai publikuoti nedrįso, tik svečiams vieną kitą tapytą paveikslą parodydavusi, sulaukdavo gerų vertinimų ir padrąsinimų.

Liudmila susirinkusiems padainavo ką tik sukurtą savo dainą, pritardama gitara, ją skyrė mūsų gerbiamam Samueliui Lormanui  - gimtadienio „kaltininkui“. Poetė Galina Ivanova jam skyrė savo kūrybos eilėraštį, Natalija Rubcova visus pakvietė bendrai dainai „Suk, suk ratelį“ ir paskaitė eilėraštį „O jei ruduo“.

Žodžio kišenėje neieškantis Juozas Kulvinskas pabrėžė: „Ach, kaip greitai bėga mūsų metai!..“

Metai bėga, tarsi smėlis iš rankų. Kai ką atneša, kai ką išsiveda. Šalia gėrio – skurdas, šalia džiaugsmo -  ašaros, sielvartas, kančia. Ir tai neina per medžius, o per mūsų širdis.

Ateiname į šį pasaulį, išmokstame gyventi, dirbti, turime šeimas, auginame atžalas. Bet turime išeiti į Amžinybę... Viskas Kūrėjo valioje.

Prisiminimais apie mūsų būrelio „Vingis“ įkūrėją ir vadovą (jau buvusį), Aleksejų Kutkiną (1942 04 11-2013 03 08) ir Algirdą Bikulčių (1932-2016), prisiminimais pasidalino Onutė Kulbokienė. Ji gerai pažinojo Aleksejų ir jo šeimą, kai jis gyveno ir dirbo Elektrėnuose, buvo draugiškas, taktiškas, pareigingas.

Algirdas Bikulčius – mažiau pažįstamas, bendrauta trumpiau. Paliko šilto bendravimo prisiminimus, atvirumą, dovanotą kūrybą, pasakojimus, mūsų „Vingio“ almanachui „Vingis-6“ įnešė savo kūrybos šviesos.

Aleksejaus Kutkino kūrybą ir pažintį su juo prisiminė Juozas Elekšis, Tatjana  Kaziūnienė, šių eilučių autorė paskaitė iš A.Kutkino knygos „Delfinija – sielos dievaitė“ eilėraštį „Laiškas Jelizavietai Arcimovič-Kutkinai“, skirtą motinai. Šią Aleksejaus knygą iš rusų kalbos vertė Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos pirmininkas Kostas Fedaravičius, išleido „Dobilo“ leidykla Jonavoje. Aleksejus  buvo LKRS narys.

A.Bikulčius šių eilučių autorei yra padovanojęs dvi savo  knygeles: „Meilės motyvai“ ir „Tėvynės akordai“. Renginyje perskaičiau A.Bikulčiaus eilėraštį „Kalavijas“ iš „Sociologo užrašų“, „Gyvenimo smuikas“ iš Lietuvių mokytojų literatų „Spindulio“ draugijos almanacho „Užkūrė aukurą Čiurlionis“.

G.Ivanova išėjusių kolegų atminimui paskaitė savo kūrybos eilėraštį, o Alfredas Naktinis net tris savo eilėraščius: „Vėlinės“, „Anapus uosto“ ir „Vėsa rudeninė“ taip pat skyrė išėjusiems kolegoms atminti.

Vieną jų pateikiu „Lietuvos aido“ skaitytojams.

Vėsa rudeninė

Vėsa rudeninė ir krintantys lapai

Spalvom gintarinėm nuklojo laukus.

Akimirksniai lekia kaip vėjo verpetai,

Mėnulis ir Saulė skaičiuoja metus.

 

Prisimenam šiandien, kurie mus paliko,

Išėjo negrįžtamai, ilsis kapuos.

Mums ilgesio jausmas širdy neišnyko –

Tuščia jų kėdė, kur sėdėjo namuos.

 

Ir suka likimas gyvenimo ratą,

Lemtingas saulėlydis skuba pas mus.

Aukščiausiasis, saugoki mūsų gyvastą,

Padėk amžinybės įgyti sparnus.

 

Anna Jaremčuk, išėjusiems skirtą eilėraštį,  kaip ir pirmininkė Onutė Grybauskaitė-Kulbokienė, paskaitė renginio pabaigoje. Pagerbdami išėjusiųjų atminimą, kiekvienas uždegėme po žvakelę prie jų nuotraukų, atsineštų knygelių.

Gurkšnojome Marijos Lorman žolelių arbatą, Samuelio Lormano vynuogių sultis, užkandžiavome sumuštiniais, o užsukusį į renginį Tarptautinės Rašytojų ir Publicistų Asociacijos Respublikinės Draugijos  vice prezidentą Levą Mesengiser pasveikinome su gimtadieniu.

 

 

Atgal