VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

11 05. Puiki paskaita apie kultūrinę atmintį

Ona Striškienė, Pumpėnų kraštiečių, Panevėžio žygeivių klubų narė

Gražų spalio vidurio šeštadienį buvome kviečiami į Pumpėnų kultūros namus (Pasvalio r.) paklausyti istorinės paskaitos, liečiančios kultūrinę atmintį, po to padiskutuoti. Profesorė daktarė Rasa Čepaitienė pristatė puikiai parengtą paskaitą „Tarpukario atminties ženklai Lietuvos miestų ir miestelių viešosiose erdvėse“. Apibūdinant kultūrinės atminties reprezentantus, kalbėta apie istorijos vadovėlius, filmus, atminimo lentas, gatvėvardžius. Plačiau buvo apsistota prie paminklų. Pateikta paminklų charakteristikos, apibūdinančios jų vertę, paskirtį, vaizdavimo ir atlikimo pobūdį, naudotas medžiagas.

 Kalba prof. dr. Rasa Čepaitienė

Diskusijos: kraštotyrininkas, LLKĮ Sąjudžio narys Algimantas Stalilionis ir profesorė Rasa Čepaitienė

Prisiminta įvairių laikotarpių mūsų Tautos didvyriai, jų atminties saugojimo ir įamžinimo būdai. Monumentalūs paminklai Kauno Karo muziejaus sodelyje, Rokiškyje, Ukmergėje, Giedraičiuose, Širvintose, Kalvarijoje. Prisiminti paminklai, skirti Lietuvos nepriklausomybės dešimtmečiui 1928-aisias. Profesorė Rasa Čepaitienė, demonstruodama skaidres, plačiau pakalbėjo apie Vytauto Didžiojo paminklus, išlikusius per visas negandas ir atstatytuosius. Apie atkurtą paminklą Lietuvos himnui Luokėje, paminklus Vincui Kudirkai, Jonui Basanavičiui, Simonui Daukantui. Vieni iš atminties ženklų – sovietinių represijų ir antisovietinio pasipriešinimo pavieniai paminklai, kompozicijos, kryžių kalneliai ir pavieniai kryžiai, kryželiai. Svarbus, gerbtinas jų sukūrimas, pastatymas ir derama priežiūra.

Diskutuota apie gražaus, ornamentuoto metalinio Pumpėnų kryžiaus atstatymą, kuris paslėpus buvo išsaugotas nuo sunaikinimo. Artinasi 2018-ieji, ar laiku bus susikalbėta ir atstatytas tas kryžius, prieš karą stovėjęs Pumpėnų miestelio centre. Popietės dalyviai dėkingi profesorei Rasai Čepaitienei suradusiai laiko pabendravimui su nedidelio Pumpėnų miestelio ir jo apylinkių žmonėmis.

Onos Striškienės foto

 

Atgal