VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

10 17. Šventiški Švč. M. Marijos Rožinio Karalienės atlaidai Pasvalyje

Ona Striškienė, Paįstrys, Panevėžio r.

Spalio 9 d. (sekmadienį) Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos bažnyčioje, švenčiant Gailestingumo metus, vyko Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės atlaidai. Atlaidų šventimas prasidėjo rytinės Šv. Mišiomis. Vyko Švč. Sakramento adoracija, melstasi Rožinio malda IV dalis – „Garbės slėpiniai“. Juos vedė Pasvalio Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas Albertas Kasperavičius ir klierikas Normundas Figurinas.

Paskui vyko pagrindinės Šv. Mišios, jas aukojo Joniškėlio Švč. Trejybės kun. adm. teol. lic. Ričardas Banys. Giedojo jaunimo choras „Canticum novum“, vadovas. Rimvydas Mitkus Šv. Mišių aukoje dalyvavo LKMS Šiaulių Katalikių Moterų Draugijos grupelė (pirmininkė Janina Klungevičienė), Seimo narys Antanas Matulas, Pasvalio Savivaldybės tarybos narė, gydytoja Nijolė Matulienė. Gražiai išpuoštoje bažnyčioje vyko Procesija.

Išeinantiesiems iš bažnyčios, vykstant akcijai „Meilės ir gailestingumo obuolys“, kiekvienam buvo įteikta po gražiai įpakuotą obuolį. Kuris buvo paskirtas parsinešimui į namus. Akcijos sumanytojos ir organizatorės Pasvalio dekanato Gyvojo Rožinio pirmininkė Vlada Čirvinskienė ir parapijietė Kazimiera Kiznienė. Manyta, kad obuolys bus pasidalintas šeimoje bei su savo pažįstamu, aplankytu ligoniu ar vargstančiu. Siūlyta prieš dalijantis obuolį sukalbėti rožinio maldą.

Šventinė paroda Pasvalio bažnyčios šventoriuje, pavėsinėje

Šventoriuje esančioje pavėsinėje buvo surengta, puikiai apipavidalinta paroda „Gyvojo Rožinio veikla – Gailestingumo metais“. Eksponuotos foto nuotraukos iš įvairių aplankytų vietų bei literatės iš Paįstrio Onos Striškienės publikuoti straipsniai spaudoje.

Pasvalio kultūros centre vyko Agapė. Jos metu bendrauta, dalintasi Gerąja Naujiena. Pasvalio Kultūros Centro patalpas geranoriškai suteikė šių namų šeimininkas direktorius Robertas Lavickas bei direktoriaus pavaduotojas Rytis Vaičaitis.

 

Šv. Mišias aukoja Ričardas Banys ir klierikas Normundas Figurinas

Savo firmine koše ir arbata vaišino Joniškėlio seniūnas Sigitas Ilgutis. Meno programą katalikiška ir tautine patriotine tema padovanojo Elena Ralienė iš Šiaulių.

Padėkota vainikų pynėjoms ir renginio nuoširdžios pagalbininkėms organizatorėms: Salomėjai Karoblytei, Genovaitei Radėnienei, Irutei Danušaitienei, Stanislavai Dulevičienei, Aleksei Paškevičiūtei, Kazimierai Kiznienei, Laimutei Zigmuntienei, Vandai Balienei, Virginijai Čičiurkienei, Eugenijai Baikaitei, Elenai Gumbelienei, Kunigundai Bikinienei, klebonui Albertui Kasperavičiu ir zakristijonui Romui Baliūnui. Puikiosios šeimininkės: Onutė Balzarienė, Danutė Baltrūnienė, Vijolė Saulevičienė, Regina Varnienė surengė gražų šventinį stalą. Nuoširdžiai padėkota joms.

Ne tik spalio mėnesį – rožančiaus mėnesį, visus telydi šis pamąstymas: „Rožančius, rožinis – tai Marijos gyvenimo pagrindiniai momentai, pilni giliausių minčių, pamokymų ir pavyzdžių. Tai kelionė Šventojo Rašto puslapiais, primenančiais svarbiausius Dievo Motinos Marijos ir Dievo Sūnaus Jėzaus gyvenimo momentus priverčiančius susimąstyti ir dar kartą pažvelgti į save, perkainoti savo gyvenimą, padėkoti už tą begalinę Dievo meilę žmogui. Rožinis – tai pati didžiausia palaima. Tai nuostabi raminanti ir gydanti sielą priemonė. Rožinio malda yra tarsi dieviškosios meilės ginklas prieš nuodėmę, blogį, netvarką“.

Onos Striškienės foto

Atgal