VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 22. Giedra padangėje ir širdyje lydėjo šventę „Langas į širdį“

Ona Striškienė, Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos narė

Rugpjūčio 13 d prie Siesikų ežero (Ukmergės r.) vyko VII-a tradicinė šventė „Langas į širdį“. Nors lietūs merkė keletą dienų, bet ją ryžosi lauke prie ežero rengti poetas, fotografas, šventės šeimininkas ir vedėjas ukmergiškis Albinas Kuliešis. Šventinė diena buvo vėsoka, bet be merkiančio lietaus. Buvo pakviesti kūrėjai iš aplinkinių ir tolimesnių rajonų.

Aldona Širvinskienė apžiūri restauruojamą Siesikų pilį

Šventė buvo skirta poeto Vytauto Mačernio gimimo 95-osioms metinėms pažymėti.  Renginys prasidėjo Siesikų pilyje, kur savo sukurtą video filmą „Atmerk akis“ pademonstravo Mantas Kristijonas Kuliešis. Po to dailininkas, fotomenininkas Rimantas Dichavičius pasakodamas ir demonstruodamas vaizdinę medžiagą pristatė savo fotoalbumą „Laisvės paženklinti“. Tai lietuvių menininkų skulptūros, grafikos, tapybos, vitražo, tekstilės, juvelyrikos, keramikos ir kiti darbai, medžiaga apie pačius menininkus.

Prie skulptūrų Laima Lapienė (iš kairės), Aldona Širvinskienė Ona Striškienė ir Aldona Lavickienė

Vėliau vykta į Toliūnus prie ežero, į labai kruopščiai papuoštą aikštelę. Čia pakelta šventinė vėliava. Šventės atidaryme ir vėliavos pakėlime dalyvavo Lietuvos Respublikos seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Kartu iškilmingai vėliavą pakėlė fotomenininkas Rimantas Dichavičius, tautodailininkas Rimantas Zinkevičius ir aktorius Paulius Čižinauskas. Pasveikinusi visus  susirinkusius, seimo pirmininkė įteikė padėką (Įrėmintą tautinę giesmę) skulptūrų autoriui Rimantui Zinkevičiui. Viešnia Mantui Kristijonui Kuliešiui už sukurtą filmą įteikė padėką.

Šventės metu klausomasi poezijos

Į šventę buvo atvykę Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Anykščių, Jonavos, Kupiškio, Ukmergės, „Baltojo balandžio“ fondo literatai (vad. Aldona Širvinskienė). Šventėje dalyvavo ir poeziją skaitė Panevėžio rajono kuriantieji – Stasys Grigas iš Dembavos ir Ona Striškienė iš Paįstrio. Vytauto Mačernio eiles skaitė „Cezario grupės“ aktorius Paulius Čižinauskas. Šventės rėmėjams ir rašantiems Albinas Kuliešius teikė padėkas ir po jo paties išdegtą molinį širdies formos medalį, kurį puošia Pegasas, o kitoje pusėje autoriaus eilėraščio žodžiai:

Išeina vasara ir išneša gėles,

žolynų kvapą, žiogo išdainuotą pievą,

baltučius debesis – dangaus eiles

suoliuką, kur sėdėdavau po ieva...

Žolinės.

Du Vytauto Mačernio eilėraščius padeklamavo anykštėnas Algirdas Ražinskas. Fotomenininkas Rimantas Dichavičius skaitė Leonardo Gutausko trijų eilėraščių ciklą, skirtą Jurgiui Baltrušaičiui.

Skaitymai, kaip ir kasmet, užsitęsė iki sutemų. Grojo Rimanto Sinicos vadovaujama bardų grupė. Armonikomis grojo ir jų įvairovę pristatė Vytas Rimkus iš Vilniaus. Šventės dalyviai mielai šoko aikštelėje, netoli pastatytos estrados.

Šventės dalyviai, net ir beklausant eilių ar muzikos, buvo vaišinami saldumynais. Susirinkusieji bendravo, keitėsi savo naujausiomis knygomis.

 

Foto iš asmeninio Onos Striškienės archyvo

Atgal