VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 19. Dusetų kraštiečių šventėje Zino Kazėno fotografijų paroda

Povilas Šimkavičius, LŽS narys

Saulėtą ir kaitrų birželio paskutinį savaitgalį Dusetų miestelis (Zarasų r. sav.) pasitiko kraštiečius ir šventės svečius gausa kultūrinių, sportinių ir pramoginių renginių. Laikraštis Dusetų, Antalieptės, Antazavės seniūnijų ir parapijų žmonėms „Dusetos“ (redaktorius Vytautas Kazela), kurį įteikė Vytautas Čypas, kvietė visus į kraštiečių šventę. Pirmame puslapyje patalpintoje programoje – žurnalisto, fotomenininko Zino Kazėno fotografijų paroda „Lietuva – laisva šalis: 1988-1991“, kuri dvi dienas vyko miestelio Nepriklausomybės aikštėje, amatininkų mugė prie Amatų centro, Dusetų krašto menininkų kūrybos jubiliejinė paroda, Drakono valčių varžybos, Tarptautinės virvės traukimo varžybos Ežerų krašto ir Dusetų taurėms laimėti, kuriose dalyvavo sportininkai iš Latvijos, Lenkijos ir Lietuvos, ir kiti renginiai.

Skambėjo lietuvių liaudies dainos, kurias atliko Dusetų folkloro ansamblio moterys, pasipuošę tautiniais rūbais (vadovė Sigita Gudonienė)

Dovana Dusetų krašto žmonėms

Restauruotoje miestelio aikštėje šalia Nepriklausomybės paminklo, ant kurio postamento stovi Lietuvos karžygys, kairėje rankoje laikantis vėliavą, o dešinėje – kardą, gražiai į vieną eilę išrikiuoti šeši balti stendai su Zino Kazėno nuotraukomis, primenančiomis 1988-1991 metų laisvės dvasią. Karžygys, iškilęs miestelio aikštėje minint 10-ąsias Lietuvos nepriklausomybės metines, ir Z. Kazėno fotografijos – tai tarsi viena visuma, bylojanti apie Lietuvos ir Dusetų krašto žmonių ryžtą ir pasiaukojimą kovoje už laisvę ir nepriklausomybę.

Lietuvos nepriklausomybės aikštėje fotografijų parodos autorių Z. Kazėną pasveikino Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė, Visuomeninio rinkimų komiteto „Švari savivalda“ atstovė Daiva Keliečienė, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys, Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas, aktyvus Dusetų bendruomenės narys V. Čypas ir kiti. Bendravimo metu Dailės galerijos direktorius paminėjo iškilius šio krašto žmones – poetus ir kunigus Antaną Strazdą (1760-1833) ir Antaną Vienažindį (1841-1892), kalbininką Kazimierą Būgą (1879-1924), kompozitorių Juozą Gruodį (1884-1948), poetą Paulių Širvį (1920-1979), ekonomistą, pedagogą Bronių Juodelį (1924-2015), brolius aktorių ir režisierių Algirdą Latėną (g. 1953) ir kompozitorių Faustą Latėną (g. 1956), Lietuvos karininką, flotilės admirolą Kęstutį Macijauską (g. 1961) ir kitus.

Renginio metu skambėjo lietuvių liaudies dainos, kurias atliko Dusetų folkloro ansamblio moterys, pasipuošę tautiniais rūbais (vadovė Sigita Gudonienė), ir liaudiška muzika, atliekama Sadūnų kaimo kapelos „Sadūnai“ vadovo Ramūno Lisinsko kartu su jaunaisiais muzikantais.

Fotografijų paroda „Lietuva – laisvės šalis: 1989-1991“ – tai Lietuvos žurnalistų sąjungos nario Z. Kazėno ir fondo „Azzara“ dovana Lietuvos, o šiandien ir Dusetų krašto žmonėms. Parodoje taip pat dalyvavo ir jos globėjas Artūras Zuokas.

Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas, fotografijų parodos autorius Zinas Kazėnas, Zarasų rajono savivaldybės tarybos narė Daiva Keliečienė, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys ir Dusetų bendruomenės narys Vytautas Čypas

Fotografijų paroda tęsia kelionę po Lietuvą – į Dusetas atkeliavo iš Merkinės (Varėnos r. sav.), o Valstybės (Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo) dieną, kaip informavo fotografijų autorius, ji bus pristatyta Kelmės gyventojams ir svečiams.

Dailės galerijoje rekordinis menininkų skaičius

Šiandien Dusetos didžiuojasi net penkiais kultūros ir meno židiniais. Be unikalaus Kultūros centro Dusetų dailės galerijos miestelyje gyvuoja Kazimiero Būgos gimnazija, Kazimiero Būgos biblioteka, meno mokykla ir Amatų centras. Kraštiečių šventės metu du iš jų atvėrė duris svečiams. Kultūros centro Dusetų dailės galerijoje buvo atidaryta Dusetų krašto menininkų jubiliejinė paroda „Galerijai dvidešimt vieni“. Galerijos direktorius, tapytojas ir fotografas A. Stauskas pasidžiaugė galerijos aktyvumu ir vis augančiu menininkų skaičiumi. Jis pabrėžė, kad šioje parodoje dalyvavo 30 menininkų, iš jų 21 dailininkas ir 9 fotografai. Parodoje savo darbus pristatė Danguolė ir Edmundas Brogos, Kęstutis Čepėnas, Žydrūnas Dainys, Dainius Dirgėla, Algirdas Gaižauskas, Violeta ir Virgilijus Gasparaičiai, Arvydas Každailis (Dusetų herbo autorius), Remigijus Kriukas, Brigita Pučekaitė, Romualdas Pučekas, Eugenijus Raugas, Normantė Ribokaitė, Nomeda ir Šarūnas Saukos, Alvydas Stauskas, Indrė Stulgaitė-Kriukienė, Birutė Zokaitytė, Liliana Žutautienė ir kiti. Parodos atidarymo dalyvius pasveikino Dusetų seniūnas S.  Kėblys, Zarasų r. sav. tarybos narė D. Keliečienė. Politinis ir visuomenės veikėjas A. Zuokas pasidžiaugė galimybe dalyvauti fantastiškame aukšto lygio kultūros renginyje.

Dusetų krašto menininkų jubiliejinės parodos dalyviai

Atvykus į amatininkų mugę labai šiltai svečius pasitiko Dusetų amatų centro sumanytojas, medžio drožėjas,  tautodailininkas Erikas Čypas. Tautodailininkas papasakojo apie edukacinius medžio drožimo užsiėmimus vaikams ir suaugusiems, pademonstravo medinius žaislus, kurių gamybai turi tautinio paveldo produkto sertifikatą.

Dusetų Nepriklausomybės aikštė

Šventės staigmena – švedų mobili kavinė

Susirinkusiųjų dėmesį patraukė Artūras Zuokas, pasirodęs miestelio centre su jaunų žmonių komanda, pasipuošusia baltais marškinėliais, ant kurių užrašas „Už laimingą ir turtingą Lietuvą“. Prie veikiančių miestelio prekybos kioskų jis atvažiavo su švedų startuolių „Wheelys“ sumanyta kavine ant ratų ir pats gamino kavą. Pradžioje net eilutė susidarė norinčių paragauti politiko pagamintos kavos. Kartu su Z. Kazėnu galime patvirtinti, kad kava su karameliniu sirupu buvo puiki, o ir kainavo nebrangiai – tik vieną eurą.

 

Autoriaus nuotraukos

Atgal