VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 09. Nauji Skapiškio mėgėjų teatro pasiekimai: XX festivalis, įvertinimai

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškyje jau 20 metų, t. y. nuo 1997-ųjų, kasmet organizuojami mėgėjų, ir ne vien jų, teatro kolektyvų festivaliai – „Pienių medus“ (vaikų), „Pienių vynas“ (jaunimo) ir „Pienės pūkas“ (senjorų) – tapo tarptautiniais renginiais. Apie Kupiškio r. Skapiškio miestelyje organizuojamus teatrų festivalius, apdovanojimus, kai kurias miestelio liaudies artistų išvykas į Vilnių, rašyta „Lietuvos aide“: „Lietuvos nepriklausomybės 20-mečiui į Skapiškį atskrido „Aukso paukštė“ (2010 03 31), „Renginiai Skapiškyje: laimingesni, viltingesni ir geresni“ (2010 06 23), „Rengiantis „Pienių vyno“ mėgėjų teatrų festivaliui“ (2012 05 12), „Bardų festivalis Skapiškyje“ (2013 11 09), „Skapiškio artistai Vilniaus Kupiškėnų klube“ (2015 09 15), „Kupiškio regionas „Tautų mugėje“ (2015 09 26). Visų tų renginių, garsinant gimtąjį kraštą, iniciatorė, organizatorė ir režisierė – Vita Vadoklytė.

Laukiant festivalio. Iš dešinės Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė  Irena Mockuvienė, Kupiškio r. savivaldybės kultūros centro direktorė  Jolita Janušonienė, Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius

Režisierė Vita Vadoklytė

Boniškyje (Kauno r.) Onos Birutės Krasauskaitės ir Juozo Vadoklių šeimoje 1968 m. spalio 14 d. gimusi dukra pakrikštyta Vitos vardu. 1976 balandžio 29 d. Vadoklių šeimoje gimė dvynukai – sūnus Nerijus ir dukra Vilma (Butkuvienė).

 Gliukonių aštuonmetėje mokykloje įgytas žinias Vita nuo 1982 m. gilino Gelvonų (Širvintų r.) vidurinėje mokykloje. 1986 m. įstojo į Lietuvos konservatorijos Klaipėdos teatrinio meno fakultetą kultūros, švietimo darbuotojo, dramos kolektyvo režisieriaus kvalifikacijai įsigyti. Nesitenkindama 1990 m. bakalauro studijų baigimo diplomu patvirtintomis žiniomis, jų plėtotei pasirinko dramos režisūros magistrantūros studijų programą toje pat aukštojoje mokykloje. 2007 m. šio universiteto Menų fakulteto Režisūros katedroje apgynus magistrinį darbą „Teatrinis judėjimas Skapiškyje 1992–2006 m.“ (vadovė dr. Danutė Vaigauskaitė; režisūrinis projektas – V. Šekspyro „Vasarvidžio nakties sapnas“), jai buvo suteiktas teatro magistro klasifikacinis laipsnis.

Režisierės V. Vadoklytės veiklos Skapiškyje atspindžiai

1990 m. pabaigoje V. Vadoklytė buvo paskirta Kupiškio kultūros centro Skapiškio kultūros namų režisiere. Jaunoji specialistė per vienerius metus subūrė suaugusiųjų liaudies teatro grupę, o 1992 m. – vaikų ir jaunimo teatro studiją „Ku-kū“. Pastaruoju sprendimu režisierė Vita siekė kilnaus tikslo, kad vaikai, augdami kartu su teatru bręstų ne tik žiniomis, bet ir dvasiškai.

 Vitos žodžiais tariant, šis kūrybos tikslas susideda iš kelių uždavinių, būtent: 1) spektaklių kūrimo procese brandinti asmenybę, t. y. puoselėti vaikų laisvumą, gyvybingumą, išsaugoti natūralumą; 2) mokyti pažinti bei vertinti save ir kitus; 3) formuoti platų etinių ir estetinių vertybių lauką, įgalinantį rasti savo vietą gyvenime bei motyvuotai veikti; 4) ugdyti vaiko elgesio kultūrą artimiausioje jo aplinkoje, mokykloje, gatvėje, scenoje, teatre; 5) mokyti vaikus ir jaunimą savarankiškumo, atsakomybės, dvasinės patirties, stiprybės ir išminties.

Teatras, kaip teigia Vita Vadoklytė, – visų amžiaus grupių žmonių bendravimo, savęs pažinimo ir tobulinimosi mokykla.

1994 m. dar buvo įkurta jaunimo studijos, satyros ir humoro grupė „Kvailių kaimas“.

Festivalio svečius su „Lašų duona“ pasitinka Skapiškio teatro jaunieji artistai. Dešinėje – Skapiškio seniūnas Valdas Juškevičius

1988 m. Vita Vadoklytė ištekėjo už Valdo Bačansko. 1991 m. gimė sūnus Dovydas, 1992 m. – Benas. Dovydas studijuoja Kauno technologijos universitete (Elektros energetikos inžinerijos magistro studijų programa), Benas studijoms Vilniaus universitete pasirinko matematinių taikymų specialybę.

Visuomeninė režisierės veikla

Visą gyvenimą atiduodanti teatrui, V. Vadoklytė turi ir visuomeninių įsipareigojimų. Nuo 2007 m. ji – Kupiškio rajono savivaldybės tarybos narė (nepartinė). Kūrybos ir tarpregioninių kultūrinių ryšių palaikymo sambūrio „Lieptas“ pirmininkė, programos „Veiklus jaunimas“ konsultantė, policijos rėmėja, Suomijos – Lietuvos draugijos narė, Mėgėjų teatro sąjungos tarybos narė, teatro žanro tarybos prie LLKC narė, Kupiškio darbdavių klubo valdybos narė, Vilniaus autostopo klubo valdybos narė (šuo metu klubo veikla nėra aktyvi).

Tarptautiniai liaudies teatrų festivaliai – „Pienių medus“, „Pienių vynas“ ir „Pienės pūkas“

1997 m. režisierė V. Vadoklytė suorganizavo Šiaurės Baltijos šalių tarptautinį kaimo jaunimo festivalį, pavadindama jį „Pienių vynu“, vėliau atsirado ir vaikų teatrų festivalis „Pienių medus“.

 2000 m. lankydamasi Danijoje, Vita artimiau susipažino su teatrinės vyresnio amžiaus žmonių veiklos ypatumais. Įgytą patirtį nutarė pritaikyti Skapiškyje. Taip atsirado senjorų teatras – „Pienių pūkas“. Jo gimimui, pasak režisierės, lemiamos svarbos turėjo širdperša dėl labai blankstančios, net nykstančios dorovinės pozicijos, pasireiškiančios meile gimtajam kraštui, pasididžiavimu jo laimėjimais, pagarba istorinei praeičiai ir tradicijoms bei kitiems patriotiniams jausmams. V. Vadoklytė įžvelgė, kad senjorai įstabiai geba aprėpti gilias patriotines temas.

 2008 m. minėta mūsų tautos kančia – šešiasdešimtmetis nuo paskutiniųjų masinių trėmimų į Sibirą, todėl teatrų festivalis „Pienės pūkas“ buvo skirtas partizanams, tremtiniams bei politiniams kaliniams atminti ir pagerbti.

Svečiuose dr. A. Vasiliauskienės sodyboje prie Rūpintojėlio ir Koplytstulpio. Iš dešinės: Kupiškio r. savivaldybės kultūros centro direktorė  Jolita Janušonienė, bardas iš Ukrainos Ternopilio srities Viktoras Ptašnykas (Viktor Ptašnyk), Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė  Irena Mockuvienė ir dr. Aldona Vasiliauskienė

2008 m. liaudies teatrų renginių istorija pradėjo skaičiuoti antrosios dešimties metus. Tų metų gegužės 23–25 dienomis vyko vienuoliktasis teatrų festivalis ir jau ketvirtoji senjorų teatrų šventė – teatralizuotas amatų kiemelis „Pienės pūkas – 2008“.

 Būtina pabrėžti tris dalykus. Pirma, į V. Vadoklytės organizuojamus liaudies teatrų festivalius pamažu įsijungė ir profesionalų kolektyvai. Antra, režisierės iniciatyva rengiamos tradicinės tarptautinės vaikų ir jaunimo teatrų šventės – kūrybinės stovyklos Skapiškyje „Pienių medus“ (1998, 2000, 2003, 2006, 2007, 2010, 2013, 2015 ir 2016). Trečia, skapiškiečiai aktyviai dalyvauja ir kitur rengiamose stovyklose, pvz., 2016 m. Troškūnuose (dalyvavo beveik visose iš 15 organizuotų stovyklų).

Skapiškio vaikų ir jaunimo teatro „Ku – kū“ veiklos geografija

„Ku – kū“ teatras dalyvauja įvairių tipų teatrų festivaliuose. Pirmiausia – Lietuvoje organizuojamuose respublikinio lygio renginiuose: „Svajoklio dienos“ (Raseiniai), „Auksinis obuolys“ (Marijampolė), „Troškimai“ (Troškūnai), „Gėriu, grožiu ir meile apjuosime trečiąjį tūkstantmetį“ (Telšiai); Klaipėdos universiteto Režisūros katedros absolventų, dirbančių su vaikų ir jaunimo teatrais festivaliuose „Svirplys“ ir „Bildučiai“ (Ignalina), „Spalvos“ (Pandėlys), „Laimingas vaikų juokas“ (Vabalninkas), „Vaikai vaikams“ (Vilnius). Ir tarptautiniuose: „Pienių medus“ ir „Pienių vynas“ (Skapiškis), „Nenuoramos“ (Ukmergė)‚ Atžalyno scena“ (Kretinga), „Vivo avanscena“ Kaune ir kitur.

 Skapiškio vaikų ir jaunimo teatras „Ku – kū“ yra aktyvus tarptautinių teatro festivalių dalyvis: „Jonvabaliai – 2000“ (Koknesas, Latvija), eksperimentuojančių teatrų festivalis „SET“ 2001, 2005 ir 2006 metai (Suvalkai, Lenkija). Vaidinta išvykose Rumunijoje (2004), Prancūzijoje (2003, 2004, 2005 ir 2008) ir Slovakijoje (2005), Punske ir Seinuose (Lenkija, 2006, 2008, 2012).

 Vykdomi teatriniai projektai: ES programa „Jaunimas“ ir „Veiklus jaunimas“, tarptautiniai jaunimo kūrybiniai mainai – kūrybinės stovyklos su prancūzų, rumunų, lenkų, slovakų teatrinėmis grupėmis: „Pažinimo atspindys“ (2003), „Prieš nelygybę“ (2004), „Saulės lieptas“ (2005), „Gyvenkime drauge teatro ritme“ (2008)...

 Be to, dalyvauta trisdešimt vienoje kūrybinėje stovykloje Lietuvoje ir užsienyje.

Dvi „Aukso paukštės“ Skapiškyje

Tokia plati, prasminga veikla sulaukė dėmesio ir įvertinimo: 1999 m. Skapiškio vaikų ir jaunimo liaudies teatras „Ku–kū“, pristatęs spektaklį „Nukas“, tapo respublikinės kaimo vaikų ir jaunimo teatrų „Pastogėlė“ laureatu.

Režisierė Vita Vadoklytė su sūnumi Benu Bačansku

2004 m. nominacijoje „Geriausias kaimo teatras ir režisierius“ Skapiškio liaudies teatrui „Stebulė“ įteikta „Aukso paukštė“ – pirmoji Kupiškio rajone. Tai garbės, pripažinimo ir įvertinimo ženklas.

 Teatras dalyvauja rajoninėse, regioninėse ir respublikinėse vaikų ir jaunimo teatrų apžiūrose „Šimtakojis“ (2003, 2009, 2011, 2013, 2015 metai), o respublikinės vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros „Šimtakojis – 2009“ „Ku–kū“ tapo– laureatu.

 Skapiškio teatras „Ku–kū“ su spektakliu „Miela šventė“ (aut. Anelė Kaikaraitienė) pretendavo į 2003 m. geriausio vaikų teatro ir režisieriaus nominaciją „Aukso paukštė“, tačiau nenusiminė negavę to aukšto įvertinimo – jaunieji artistai kartu su vadove tik sutelkė jėgas atkaklesniam kūrybiniam darbui. Įdėtos pastangos nenuėjo veltui – 2009 m. Skapiškio vaikų ir jaunimo teatras „Ku – kū“ buvo pripažintas geriausiu Lietuvos vaikų teatru ir nominuotas „Aukso paukšte“. Tais metais respublikos mastu „Aukso paukšte“ buvo apdovanoti net 22 kolektyvai. Skapiškiečiams nominacija „Geriausias vaikų teatras ir vadovas“ ir kiti apdovanojimai įteikti 2010 m. Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečio šventės proga Kupiškyje.

 2010 m. kovo 13-osios šventė Kupiškio kultūros namuose prasidėjo Skapiškio vaikų ir jaunimo teatro „Ku–kū“ spektakliu „Apie burtininkus ir varles...“ (pagal Regimanto Kaškausko pjesę). Jaunieji aktoriai puikiai vaidino – spektaklyje jie gyveno ir žaidė. Tai buvo 100-asis „Ku–kū“ teatro pasirodymas.

Rajono meras Dainius Bardauskas (kairėje) sveikina su artėjančiu 95-mečiu senolį Joną Uzielą, šalia jubiliato – režisierė Vita Vadoklytė

 Po spektaklio Lietuvos liaudies kultūros centro Teatro poskyrio vyr. specialistas Ramūnas Abukevičius režisierei Vitai Vadoklytei ir jos liaudies teatrui „Ku–kū“ įteikė aukščiau minėtą „Aukso paukštę“. Nominantai sulaukė gausybės sveikinimų, padėkų bei dovanų.

 Taigi, dvi „Aukso paukštės“ Skapiškyje liudija režisierės darbų svarbą. Jie tarptautinėje plotmėje garsina Skapiškio vardą, liudija, kad ir maži miesteliai, turėdami iškilių žmonių, gali tapti plačiai žinomi.

Kiti reikšmingi apdovanojimai

Lietuvos mėgėjų teatro apdovanojimais „Tegyvuoja teatras“ režisierė V. Vadoklytė ir jos vadovaujami teatrai pelnė 3 statulėles ir 13 diplomų.

 2009 m. Kupiškio meras Jonas Jarutis režisierę Vitą Vadoklytę apdovanojo specialiu ženklu „Už nuopelnus“.

 2016 m. balandžio 15 d. – Pasaulinės kultūros dieną – Kupiškio rajono mero Dainiaus Bardausko iniciatyva, įteiktos pirmosios penkios nominacijos Kupiškyje – „Už nuopelnus kultūrai“: padėkos ir specialios bronzinės statulėlės (autorius Audrius Laucius). Kupiškio r. mero Dainiaus Bardausko įteikto apdovanojimo V. Vadoklytei mecenatas – skapiškietis Algirdas Notkus.

 Režisierė Vita apdovanota „Už kultūrines iniciatyvas, etninės kultūros ir tradicijų puoselėjimą, Kupiškio krašto kultūros garsinimą, reprezentavimą Respublikoje ir už jos ribų“. V. Vadoklytės veikla taip charakterizuota: „Aktyvi jos vadovaujamų teatrų kolektyvų veikla. Praėjusiais metais (t. y. 2015) Skapiškio padalinio vaikų ir jaunimo teatro studija „Ku-kū“ penktą kartą tapo respublikinės vaikų ir jaunimo teatrų apžiūros „Šimtakojis“ laureate. Skapiškio teatro „Stebulė“ aktoriai už spektaklį „Pavasario linksmybės“ pagal Kristijono Donelaičio poemą „Metai“ Lietuvos teatrų šventėje „Tegyvuoja teatras“ buvo nominuoti kaip ryškiausias aktorių ansamblis, o šį pavasarį (t. y. 2016) apdovanoti „Tegyvuoja teatras“ statulėle kaip „Ryškiausio vaikų ir jaunimo teatrų festivalio Lietuvoje“ organizatoriai. Tarp nuveiktų darbų – įgyvendinti projektai „Tarptautinis vaikų ir jaunimo teatrų festivalis-kūrybinė stovykla „Pienių medus 2015″ ir „Teatrinė kelionė Aukštaitijos kultūros šviesuolių pėdomis“.

2001 m. gegužės 19–20 d. liaudies teatrų festivalis – Strazdelio vardo įamžinimas

Rengiantis penktajam teatrų ir pirmajam senjorų festivaliui „Pienės pūkas“ (2001 m. gegužės 19–20 d.), režisierė Vita Vadoklytės kreipėsi į tuometinį Kupiškio rajono merą, Kovo 11 akto signatarą Leoną Apšegą dėl Skapiškyje apie metus dirbusio kunigo ir poeto Antano Strazdo vardo įamžinimo. Meras L. Apšega palaikė iniciatyvą, buvo skirta lėšų ir darbams finansuoti. Pagamintas A. Strazdo bareljefas (skulptorius Leonas Žuklys), kuris pakabintas Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje. Įtaigiai menininko buvo sumąstyta – Strazdelis savo žvilgsniu sutiks ir išlydės į bažnyčią ateinančius žmones. Reikia pasidžiaugti, kad prieš keletą metų neapgalvotai į kitą vietą perkeltas, tad ir nusigręžęs nuo įeinančiųjų, bareljefas, XX festivalio išvakarėse vėl sugrąžintas ten, kur turi būti.

Vilniaus r. Pagirių gimnazijos teatro studijos artistai po spektaklio. Iš kairės: Estela Marcinkevičiūtė, Šarūnas Šibirkštis, Karolina Jadzev ičiūtė,  režisierius Vidmantas Fijalkauskas, Saulė Mekionytė, Maiklas Jorgo, Sandra Šilobrit ir  aktorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius

Prie bažnyčios durų pakabinta paminklinė lenta. Joje iškaltas tekstas „1832 metais Skapiškio domininkonų vienuolyne gyveno ir šioje bažnyčioje šventas Mišias aukojo poetas,giesmės Pulkim ant keliųautorius kunigas Antanas Strazdas.

Bareljefą ir paminklinę lentą pašventino tuometinis Skapiškio parapijos klebonas kan. Povilas Varžinskas (1922 11 25–l948 12 19–2012 07 31). Bažnyčioje, atidengus bareljefą, aktorius Ferdinandas Jakšys skaitė Strazdelio poeziją. O po gegužinių pamaldų kultūros namų salėje buvo rodomas spektaklis „Prieš srovę“. Šiandien daugelis skapiškiečių vis dar viliasi ir tiki, kad po kelerių metų tylos į Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčią sugrįš Gegužinės, Birželinės pamaldos...

Minėto festivalio metu tuometinio Vilniaus profsąjungų kultūros rūmų senjorų teatras vaidino šešių paveikslų kronikinę Juozo Petrulio pjesę „Prieš srovę“ (Antanas Strazdelis). Tai režisierių Ferdinando Jakšio ir Petro Likšos sukurtas spektaklis (premjera – 2000).

2001 m. festivalio metu Skapiškio senjorai, suburti V. Vadoklytės, vaidino jos režisuotą spektaklį „Praeities atspindžiai“, kuriame buvo įprasminta literatūrinė Skapiškio istorija: paminėtas tautos dainius Maironis, blaivybės puoselėtojas vyskupas Valančius ir poetas kunigas Antanas Strazdelis.

 Festivalyje dalyvavusi Nijolė Baužytė – dokumentinių filmų ciklo „Mūsų miesteliai“ kūrėja, pjesės „Prieš srovę“ viena aktorių, įkvėpta spektaklio, vėliau sukūrė dviejų dalių dokumentinį filmą „Skapiškis“, nauja forma pagerbdama ir Strazdelį...

Tokia prieš 15 metų prasidėjusi kun. Antano Strazdo atminimo įamžinimo Skapiškyje istorija.

Laukiant spektaklio. Iš dešinės: Skapiškio seniūnas Valdas Juškevičius, dr. Aldona Vasiliauskienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė  Irena Mockuvienė, Kupiškio r. savivaldybės kultūros centro direktorė  Jolita Janušonienė, Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas ir režisierė Vita Vadoklytė

2016 m. gegužės 20–22 d. festivalis

2016 m. gegužės 20–22 dienomis Skapiškyje vyko XX tarptautinis kelių kartų teatro festivalis – „Pienių medus“ (vaikų ir jaunimo mėgėjų teatrų kolektyvų pasirodymai), „Pienių vynas“ (jaunimo ir suaugusiųjų kolektyvai), „Pienės pūkas“ ( senjorų diena).

 Kaip ir kasmet, taip ir šįkart, sužydus pienėms, Skapiškyje tris dienas nuotaikingai šurmuliavo daugybė svečių: buvę skapiškiečiai, vietinių gyventojų giminaičiai, teatrų mėgėjai iš Kupiškio bei aplinkinių rajonų.

V. Vadoklytė džiaugiasi, kad šventės dalyviai galėjo pamatyti net 20 spektaklių, išklausyti 3 koncertus, dalyvauti dviejų parodų bei knygos pristatymuose. Į festivalį atvyko 17 teatrų studijų (daugelis jau nebe pirmą kartą), keli jų parodė po porą spektaklių.

Skapiškio kolektyvai savo spektakliais bei jų premjeromis paminėjo dramaturgo prof. Balio Sruogos 120-ąsias ir švietėjo kunigo Jono Katelės 185-ąsias gimimo metines. Svečiai iš Punsko pagerbė Mikalojų Konstantiną Čiurlionį, pažymėdami 105-ąsias jo mirties metines, o profesionalus Naisių vasaros teatras – Vytauto Kernagio 65-ąsias gimimo metines.

Spektaklio  „Demokratijos gimimas ir mirties arba Tir de la libertad“ žiūrovai virtę dalyviais...

Visų šventėn susirinkusiųjų dėmesį patraukė režisierės V. Vadoklytės įspūdingai sumanytas festivalio atidarymas: meno kolektyvai iškilmingai žygiavo nuo varpinės į Kultūros namus, o jų priekyje ant žirgų turėjo joti režisieriai. Deja, ne visi drįso...

Skapiškio kultūros namuose festivalio atidarymui ir sveikinimo žodžiui buvo pakviesti Kupiškio rajono meras Dainius Bardauskas, Kupiškio r. savivaldybės kultūros centro direktorė Jolita Janušonienė, Kultūros, švietimo ir sporto skyriaus vyr. specialistė Irena Mockuvienė, Skapiškio seniūnijos seniūnas Valdas Juškevičius, dr. Aldona Vasiliauskienė. Sveikintojai džiaugėsi režisierės V. Vadoklytės nepailstama energija, nuveiktais darbais, gebėjimu suburti kolektyvus, įjungiant į juos įvairių amžiaus grupių žmones – būsimus artistus. Linkėjo nepailstamos veiklos, tolesnio sumanumo, įdomių režisierinių įžvalgų ir tolesnio Skapiškio vardo garsinimo ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų

Teatrų pasirodymai

Po Troškūnų K. Inčiūros gimnazijos meninės kompozicijos „Va, tu, va, Lietuva“ (režisierė Jolanta Pupkienė) Skapiškio vaikų ir jaunimo teatro studija „Ku – kū“ rodė B. Sruogos „Aitvarą teisėją“ (rež. V. Vadoklytė). Troškūniečiai parengė ir meninę kompoziciją „Kronopų ir garsenybių istorijos“ (rež. J. Pupkienė).

Viena spektaklio  „Demokratijos gimimas ir mirties arba Tir de la libertad“ scenų

Vilniaus kultūros centro vaikų ir jaunimo teatro studija „Elementorius“ pagal Ramutės Skučaitės kūrybą pastatė teatrinių mįslių – žaidimų kompozicijas „Koks gi žodis pasirodys?“ ir „Gaudom vėjus“ (rež. Eglė Storpirštienė) bei etiudų spektaklį „Ribos‘ (rež.: Gediminas Storpirštis ir Vytautas Rašimas).

Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos teatras „Iki“ pastatė Daivos Čepauskaitės kūrinį „Bulvinė pasaka“ (rež. Jolanta Narbutaitienė). Kauno Šv. Mato gimnazijos teatro studija „Kubas“ pagal Vytauto V. Landsbergio knygą „Angelų pasakos“ parengė etiudų spektaklį „A’UP“ (rež. Tomas Erbrėderis). Vilniaus r. Pagirių gimnazijos teatro studija pastatė spektaklį „Laumės leistas“ (rež. Vidmantas Fijalkauskas ir Milda Razauskienė), Kauno vaikų ir moksleivių laisvalaikio rūmų teatro grupė „2gnas“ (t.y. Dugnas), pagal Antuaną de Sent-Egziuperi pastatė „Ma’žąsis“ (rež. T. Erbrėderis), Skapiškio mėgėjų teatras „Stebulė“ parodė premjerą „Lietuvybės lopšys“ (rež. V. Vadoklytė). Latvijos Koknese teatras parodė S. Kalninos „Metalines gėles“ (rež. Inguina Strazdina). Ignalinos kultūros ir sporto centro mėgėjų teatras „Salos“ parodė Nikolajaus Erdmanto spektaklį „Savižudis“ (rež. J. Narbutaitienė). Kretingos rajono kultūros centro jaunimo teatro studija „Atžalynas“ atvežė Rojaus Brėdberio spektaklį „Pienių vynas“ (rež. Auksė Antulienė).

Režisierės Vitos Vadoklytės (dešinėje) dalykinis pokalbis su Kupiškio rajono meru Dainiumi Bardausku (kairėje) per pertraukėlę tarp spektaklių

Punsko (Lenkija) teatras „Aurora“ pristatė spektaklį „Pasaka apie Čiurlionį“ (rež. Jolanta Malinauskaitė-Vektorienė), Jonavos r. savivaldybės teatras – Romualdo Granausko „Išvarytieji“ (rež. Jonas Andriulevičius). Vilniaus kultūros centro senjorų teatras – Vytauto Mikalausko „Likimai“ (rež. Vytautas Mikalauskas).

Iš Vilniaus atvykę Menų akademijos studentai parodė interaktyvų gatvės teatro spektaklį „Demokratijos gimimas ir mirties arba Tir de la libertad“ (idėjos autoriai Agnius Jankevičius ir „Bad Rabbitis“). Agnius Jankevičius – teatro pedagogas, Jono Vaitkaus mokinys, Skapiškyje pajutęs nuoširdų ir tikrą dėmesį teatrui, ketverius metus lankydamas Skapiškio teatrą. Drąsiai galima teigti, kad A. Jankevičius – V. Vadoklytės, padėjusios jam teatrinio meno pagrindus, mokinys. Galima džiaugtis ir didžiuotis – Skapiškis, t. y. Vita Vadoklytė, išugdė šiuo metu vieną perspektyviausių Lietuvos profesionaliųjų teatrų jaunųjų režisierių.

Buvo parodyta kupiškėnų – ugnies žonglierių „Fenix“ programa.

Iš Vilniaus atvyko ir kitas profesionalus teatras „Atviras ratas“, parodęs spektaklį „Lietaus žemė“ (rež. Aidas Giniotis).

Režisierius  Vidmantas Fijalkauskas su  Vilniaus r. Pagirių gimnazijos teatro studijos artistais parodoje „Pažintis su Ukrainos kultūra“. Iš dešinės: Estela Marcinkevičiūtė, Šarūnas Šibirkštis,  Karolina Jadzevičiūtė, Saulė Mekionytė, režisierius Vidmantas Fijalkauskas ir Saulė Mekionytė

Festivalio uždarymo metu profesionalusis Naisių vasaros teatras, minėdamas Vytauto Kernagio 65-ąsias gimimo metines, atliko gražia ir skambią kompoziciją –„Beprotiškai fantastiškos maestro Vytauto Kernagio dainos“ (rež. Regina Steponavičiūtė).

Koncertai

Be teatro kolektyvų pasirodymo, išklausyti trys koncertai: TV šou „X Faktorius“ atlikėjai Ugnė Buziliauskaitė, Miglė Pivoriūnaitė ir Egidijus Žižiūnas; bardų valanda su Viktoru Ptašnyku (Ukraina) ir grupe „Baltos varnos“ , Tytuvėnų kultūros centro kapelos „Svaja“ (vad. Regimantas Zeniauskas) pasirodymas amatų kiemelyje.

 Galima pasidžiaugti, kad bardas Viktoras Ptašnykas į Skapiškį atvyksta jau trečią kartą. Pirmąsyk tai buvo prieš 10 metų ir nuo tada jam Lietuva ir Skapiškis labai mieli.

Parodos, knygos pristatymas, senolio pagerbimas

XX tarptautinio kartų teatrų festivalio metu buvo prisimintos Vandos Silvestravičiūtės prieš 95-erius Skapiškyje įkurtos tautinių juostų dirbtuvės. Šiam atminimui – „Mus sujungė juostų pynė“ – atidarytos dvi parodos: iš Skapiškio kilusios tautodailininkių Genovaitės Šimėnienės audimo darbų ir Virginijos Jurevičienės meno kūrinių „Gyvenimas karpiniuose“.

Be to, pristatyta kraštietės Gerdos Jankevičiūtės knyga „Kai vakaras groja“.

Festivalio metu iškilmingai buvo pasveikintas „Stebulės“ senolis Jonas Uziela – linkint jam birželio 24-ąją gražiai atšvęsti 95-erius metus ir toliau prasmingai gyventi. Jubiliatas, užkopęs į sceną, pasakojo apie save, padainavo keletą dainų, sulaukdamas žiūrovų dėmesio – gilios pagarbos ir gausių aplodismentų.

Dera paminėti, kad per pertraukėles tarp spektaklių, nemaža dalis į Skapiškį atvykusių artistų lankėsi dr. A. Vasiliauskienės sodyboje, kur apžiūrėjo nuolatinę ekspoziciją, susipažindami su Šv. Bazilijaus Didžiojo ordino istorija, čia besilankančiais ukrainiečiais vienuoliais bazilijonais, sužinodami naujų faktų apie Dievo tarną arkivyskupą Mečislovą Reinį.

Itin džiugu, kad per dvi pirmąsias dienas aktyviai dalyvavo vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų teatrai. Visiems didžiulį įspūdį paliko Skapiškio „Stebulės“ premjera „Lietuvybės lopšys“, skirtas, kaip jau minėta, kun. J. Katelės 185-osioms gimimo metinėms. Spektaklyje naujai ir jausmingai atskleistas kun. Jono Katelės gyvenimas ir veikla. Sumani, išmąstyta ir išieškota režisūra, jausmingai ir įtaigiai atlikti vaidmenys, galima drąsiai teigti, jog kiekvieną žiūrovą palietė iki širdies gelmių. Tai puiki meilės savo kraštui, žinių ir mokslo troškimo, lietuvybės branginimo pamoka, itin svarbi ir reikalinga šiandienai. Sujaudintas Kupiškio r. meras Dainius Bardauskas sakė – „Važiuokite po visą Lietuvą ir rodykite, liudykite, kaip reikia branginti lietuvišką žodį, lietuvių kalbą, saugoti savo papročius, puoselėti tradicijas“.

Sveikinimai režisierei Vitai Vadoklytei, direktoriui Valdui Bačanskui.

Džiugu, kad režisierės V. Vadoklytės veikla ir aktyvi Kultūros namų direktoriaus Valdo Bačansko pagalba festivalyje sulaukė dėmesio, įvertinimo ir oficialių sveikinimų.

Kupiškio kultūros centro Skapiškio kultūros namams, direktoriui Valdui Bačanskui ir režisierei Vitai Vadoklytei Lietuvos liaudies kultūros centro sveikinimą 2016 m. gegužės 16 d. pasirašė direktorius Saulius Liausa. Sveikinimo – Tarptautinio kartų festivalio „Pienių medus“, „Pienių vynas“ „Pienės pūkas“ organizatoriams 20 metų kūrybinės veiklos proga – rašoma: „Linkime visada išlikti puikiais bičiuliais, būti ištikimiems savo pašaukimui – scenai ir žiūrovams. Te ilgus dešimtmečius Jus lydi kūrybos ir bendravimo džiaugsmas!“ Sveikinimą įteikė Lietuvos liaudies kultūros centro Teatro skyriaus vyriausias specialistas režisierius Ramūnas Abukevičius.

Jonavos r. savivaldybės teatro artistai Skapiškyje prie  Dievo tarnui arkivyskupui Mečislovui Reiniui pastatytų Rūpintojėlio ir Koplytstulpio. Trečias iš dešinės – režisierius Jonas Andriulevičius

Gautas ir kitas itin svarbus įvertinimas – Lietuvos Respublikos Ministro Pirmininko Algirdo Butkevičiaus 2016 m. gegužės 21 d. pasirašytas sveikinimas Kupiškio rajono savivaldybės Kultūros centro Skapiškio padalinio režisierei Vitai Vadoklytei. Įteikė Lietuvos Respublikos Seimo narys Vytautas Saulis.

Jame rašoma: „Derlinga Lietuvos žemė davė pasaulio kultūrai daug garsių vardų. Talentas ir atkaklus darbas leidžia tikėtis sėkmės nelengvame kūrybos kelyje. Kiekviename Lietuvos kampelyje gausu darbščių ir talentingų žmonių, kuriančių naujas tradicijas, tokias kaip Skapiškio tarptautinis festivalis „Pienių medus“. Jau dvidešimtą kartą rengiamas festivalis tampa dar vienu gražiu akmenėliu, puošiančiu mūsų nacionalinės kultūros mozaiką.

Lietuvos Respublikos Vyriausybės vardu dėkoju už „Pienių medaus“ iniciatyvą, vaikų ir jaunimo teatro studijos „Ku-kū“ ir teatro „Stebulė“ ugdymą, kūrybinius pasiekimus, už kuriuos skirtas aukščiausias meno mėgėjų kolektyvų įvertinimas – „Aukso paukštė“.

Kelionė į Farerų salas

1991 m. buvo įkurta Lietuvos mėgėjų teatro sąjunga (LMTS), kuri 1993 m. priimta Tikruoju nariu į pasaulinę mėgėjų teatro asociaciją (AITA / IATA) ir jai suteiktas Nacionalinio Centro statusas. Pasaulinė mėgėjų teatro asociacija įsteigta 1952 m. Briuselyje. Jos pagrindinis uždavinys – lavinti žmones teatru. Asociacija bendradarbiauja su UNESCO. Pasaulinė mėgėjų teatro asociacija vienija 90 pasaulio šalių iš visų kontinentų. Ją sudaro 8 regionai. Vienas jų – Šiaurės Europos ir Baltijos šalimis 1998 m. įkurtas Šiaurės Europos Mėgėjų teatro aljansas (NEATA). Jam 2001–2006 m. vadovavo LMTS prezidentė, Klaipėdos universiteto Menų fakulteto Režisūros katedros vedėja doc. dr. Danutė Vaigauskaitė. 2006 m. ji buvo išrinkta Pasaulinės AITA / IATA asociacijos Meno Tarybos nare.

Pirmasis Šiaurės Europos mėgėjų festivalis „Baltijos skrydis“ 2000 m. vyko Trakuose. Oficialus NEATA festivalis 2016 m. spalio mėnesį vyks Farerų salose. Lietuvai atstovauti atrinktas Skapiškio mėgėjų teatras. Be to, jie 2016 m. birželio mėn. yra laimėję projektą –„Lietuvos mėgėjų teatrų dalyvavimas ir nacionalinės dramaturgijos spektaklio pristatymas oficialiame NEATA festivalyje Farerų salose“ ir jiems suteiktas Lietuvos kultūros tarybos finansavimas.

Lietuvą atstovaujantis Skapiškio mėgėjų teatras su režisiere Vita Vadoklytė rodys spektaklį „Pavasario linksmybės“ pagal Kristijono Donelaičio poemą „Metai“.

Režisierė Vita Vadoklytė apie teatrą

Režisierė V. Vadoklytė su meile ir gilia pagarba kalba, kad teatro spektakliais įtaigiai atkuriami mūsų istorijos fragmentai, puoselėjama nacionalinė dramaturgija. Režisierė džiaugiasi, kad Skapiškio mėgėjų teatras šiuo požiūriu yra pastatęs svarbių pjesių: Petro Pundzevičiaus – Petliuko („Velnias ne boba“), kun. Kazimiero Čiplio – Vijūno („Bobutė supyko“ – vaidinta net 49 kartus; „Motinos dalia“), Vytauto Bičiūno („Varnalėšos“, „Ponia Barbė“).

2016 m. gegužės 21 d. Skapiškio mėgėjų teatras „Stebulė“ parodė premjerą „Lietuvybės lopšys“ – kunigo, švietėjo Jono Katelės gimimo 185-mečiui. Labai įtaigiai pagrindinį personažą – kunigą J. Katelę vaidino Ričardas Balabonas. Ir visi kiti artistai verti pagyrų ir padėkų sulaukė gausių plojimų. Galima tvirtinti, kad tai V. Vadoklytės giliai išmąstytas režisūrinis šedevras.

Gyvenime kun. J. Katelė teigdavo, kad visuomet – ir gulantis, ir keliantis – jo širdyje buvo Lietuvos švietimo rūpestis. Jis sakydavęs: rūbą dovanosi – suplyš, o mokslo niekas neatims.

„Stebulė“ šių metų pabaigoje minės 25-erių metų jubiliejų. Režisierė Vita Vadoklytė jau mąsto, kuo nustebinti žiūrovus, kaip pradžiuginti skapiškiečius ir kuriuos teatrų kolektyvus 2017 m. kviesti į festivalį „Pienės pūkas“.

 

Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

 

 

 

 

 

 

Atgal