VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

03 06. Čekai norėtų išsaugoti "Šindlerio fabriką"

Kazys Pocius

Rytų Bohemijoje esantis fabrikas, kuriame baigiantis Antrajam pasauliniam karui vokietis Oskaras Šindleris (Oskar Schindler) išgelbėjo daugiau kaip 1000 žydų nuo mirties stovyklų, gali būti paskelbtas Čekijos kultūros paveldo objektu.

 Dienraštis "Mlada fronta Dnes" rašo, kad Kultūros ministerija ėmėsi atitinkamų veiksmų, kurie gali užtrukti kelis mėnesius.

 Tačiau gali atsitikti, kad neliks ko saugoti, kadangi dabartinis labai senų ir griūvančių pastatų savininkas dalį jų jau nugriovė.

 "Pastatų savininkas pernai paprašė leidimo kai kuriuos pastatus nugriauti. Daugiau nei pusė jų jau seniai yra kritinės būklės", - dienraščiui sakė savivaldybės statybų inspekcijos atstovas Vaclavas Hnatas.

 Tačiau daug neaiškumų ir dėl pačios savininkės - bendrovės "Blue Fields", kuri griovimą yra nutraukusi dėl buvusiame fabrike nustatytos itin didelės cheminės taršos.

 Bendrovė neturi nei interneto svetainės, nei kur nors nurodomas jos telefonas, nekilnojamojo turto registre esama įrašų, kad jos nuosavybės teisė į kai kuriuos pastatus įšaldyta. Nepavyksta rasti ir bendrovės steigėjų, kurie nurodyti įmonių registre.

 V. Hnatas taip pat sakė niekada nesutikęs nė vieno šios bendrovės atstovo.

 "Mlada fronta Dnes" rašo, kad dėl itin prastos pastatų būklės apskritai neaišku, ar "Šindlerio fabriką" pavyks paskelbti kultūros paveldo objektu.

 Eliska Račkova iš regioninio Kultūros paveldo instituto sako, kad tai priklausys nuo to, kiek pavyks išsaugoti originalių pastatų.

 Brneneco miestelio meras Blagoslavas Kasparas dienraščiui sakė, kad jis šiame miestelyje norėtų atidaryti bent nedidelį "Šindlerio žydų" muziejų.

 Toks muziejus veikia Krokuvoje, iš kur 1944 metais O. Šindleris savo emalio gaminių fabriką "Deutsche Emailwarenfabrik" perkėlė į Brnenecą. Čia fabrikas veikė iki 1945 metų gegužės 10 dienos, kai jį išvadavo sąjungininkai.

 Būdamas 66-erių O. Šindleris 1974 metais mirė Vokietijoje, tačiau palaidotas Jeruzalėje.

 Apie jo gyvenimą yra parašyta knyga, pagal kurią 1993 m. režisierius Styvenas Spilbergas (Steven Spielberg) sukūrė filmą "Šindlerio sąrašas", pelniusį septynis "Oskarų" apdovanojimus.

Atgal