VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

06.12. Norvegijos Aukščiausiasis Teismas atmetė A. Breiviko apeliaciją dėl kalinimo sąlygų

Norvegijos Aukščiausiasis Teismas atmetė A. Breiviko apeliaciją dėl kalinimo sąlygų
 Norvegijos Aukščiausiasis Teismas nesvarstys 2011-aisiais metais šioje šalyje masines žudynes surengusio Anderso Beringo Breiviko (Anders Behring Breivik) skundo dėl kalinimo sąlygų, ketvirtadienį pareiškė teismas, praneša naujienų agentūra "Reuters". 

A. B. Breivikas siekė, kad būtų panaikintas kovo mėnesį Norvegijos apeliacinio teismo priimtas sprendimas. Tuomet teismas išaiškino, kad kalinimas beveik visiškoje izoliacijoje nepažeidžia jo teisių. 

Jo skundas Norvegijos visuomenei sukėlė nerimą, tačiau dalį žmonių ir prajuokino. Norvegus ypač apstulbino A. Breiviko komentarai, kad atšalusi kava ir mikrobangų krosnelėje šildytas maistas neva yra "blogiau už kankinimą vandeniu". 

"Aukščiausiojo Teismo apeliacinių skundų komisija 2017 m. birželio 8 d. vienbalsiai nusprendė, kad A. B. Breiviko apeliacija jo byloje prieš valstybę nebus svarstoma", - rašoma teismo išplatintame pranešime. 

"Nė viena A. Breiviko apeliacijos dalis neturi jokių galimybių laimėti bylos svarstymo Aukščiausiajame Teisme, - priduriama pranešime. - Negana to, byloje nekeliami klausimai dėl Europos žmogaus teisių konvencijos interpretavimo, kurių išsamiai dar nebūtų išaiškinęs Europos Žmogaus Teisių Teismas." 

Vienas A. Breivikui atstovaujančių teisininkų, Eisteinas Storvikas (Oeystein Storrvik), pareiškė teiksiąs apeliacinį skundą Strasbūre įsikūrusiam Europos Žmogaus Teisių Teismui. 

"Ši byla kiek įmanoma greičiau atsidurs Strasbūro teisme, - naujienų agentūrai "Reuters" sakė jis. - Kai inicijavome šią bylą, žinojome, kad Norvegijos teismų sistemoje jai nepasiseks." 

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremistas A. B. Brevikas 2011-ųjų metų liepą Norvegijoje nužudė 77 žmones. Aštuoni žmonės žuvo Osle sprogus jo padėtai bombai, o vėliau dar 69 jis nušovė Utiojos saloje. Tarp aukų buvo daug vaikų ir jaunuolių. Jis buvo nuteistas 21 metus kalėti.
Atgal