VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 06. VVTAT: už ypač grubius euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus gali būti taikoma ir iki 120 tūkst. litų bauda

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVATAT) pirmadienį turėtų gauti apibendrintą informaciją, kodėl kai kurie didieji prekybos centrai klientams duodavo grąžą ne tik eurais, bet ir litais. Paaiškėjus, kad prekybos centrai naudojosi išimtimi, kuri numatyta tik smulkiesiems verslininkams, jiems grės baudos.
Jau pirmosiomis euro įvedimo Lietuvoje dienomis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipėsi nemažai vartotojų, kurie nurodė, kad kai kuriems didiesiems prekybos tinklams priklausančiuose prekybos centruose kasose grąža atiduodama ne eurais, bet litais. Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas sako, kad tokiais veiksmais verslo subjektai pažeidžia Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymo 26 straipsnio 4 dalies nuostatą, kurioje vienareikšmiškai pažymima, kad pirmąsias 15 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo dienos atsiskaitant grynaisiais pinigais litais grąža duodama tik eurais.
Pasak F. Petrausko Euro įvedimo nustatyti atvejai, kai yra pagrįstų priežasčių, dėl kurių to negalima padaryti. Per šį 15-kos dienų laikotarpį automatinėse prekybos (paslaugų teikimo) vietose, kuriose įplaukos registruojamos ir prekės išduodamos (paslaugos suteikiamos) be kasininko ar kito darbuotojo, atsiskaitoma eurais, jeigu nėra galimybės atsiskaityti abiem valiutomis. Pasibaigus šiam laikotarpiui atsiskaityti automatinėse prekybos (paslaugų teikimo) vietose galima tik eurais. Išimtys taip pat numatytos ir viešojo transporto priemonėms ir taksi: atsiskaitant litais grąža gali būti duodama ir litais, o atsiskaitant eurais grąža turi būti duodama eurais.
F. Petrauskas pažymi, kad atsižvelgiant į smulkiųjų ir vidutinių verslininkų pageidavimus buvo nustatytos ir dar kai kurios išimtys. Pagrįstomis priežastimis grąžą atiduoti litais gali būti ir tokie atvejai, kai pardavėjas ar paslaugų teikėjas dėl darbo pobūdžio neturi galimybės su savimi turėti pakankamai grynųjų eurų (pvz., kurjerio paslaugų teikėjas) arba kai vienu kartu atiduodamos grąžos dydis neproporcingai viršija perkamos prekės ar paslaugos kainą ir tokiu atveju pardavėjas ar paslaugų teikėjas atidavęs grąžą nebeturėtų apyvartinių lėšų eurais. Pagrįsta priežastimi grąžą atiduoti litais galima laikyti ir tokį atvejį, jei dienos apyvarta ženkliai viršija įprastinę ir dėl to pardavėjas ar paslaugų teikėjas nebeturi eurų atiduoti grąžai. Bet kokiu atveju, pardavėjas ar paslaugų teikėjas paprašytas turės pateikti tinkamus įrodymus, kad dėjo visas pastangas apsirūpinti eurais/eurų monetomis grąžai (t.y. buvo užsisakęs/ sudaręs su banku sutartį dėl eurų/ eurų monetų užsakymo 2014 m. gruodžio mėn., įsigijo pakankamai euro/eurų monetų rinkinių ir pan.).
Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius dr. Feliksas Petrauskas įspėja, kad šios išimtys taikomos tik smulkiajam ir vidutiniam verslui ir jomis neturėtų piktnaudžiauti didieji verslo subjektai. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir kitos 17 kompetentingos priežiūros institucijos operatyviai reaguos į kiekvieną vartotojų skundą ir nustačiusios pažeidimus taikys Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatyme nustatytą atsakomybę.
Už šio įstatymo pažeidimą fiziniams asmenims skiriamas įspėjimas, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims - įspėjimas arba bauda iki tūkstančio litų. Už pakartotinį pažeidimą fiziniams asmenims skiriama bauda iki penkių tūkstančių litų, juridinių asmenų vadovams ar jų įgaliotiems asmenims - bauda nuo tūkstančio iki dešimties tūkstančių litų. .F. Petrauskas pažymi, kad už ypač grubius euro įvedimą reglamentuojančių teisės aktų pažeidimus gali būti taikoma ir Nesąžiningos komercinės veiklos vartotojams draudimo įstatyme nustatyta atsakomybė, kai komercinės veiklos subjektams gali būti taikoma iki 120 tūkstančių litų, bauda, jeigu ši bauda neviršija 6 procentų komercinės veiklos subjekto metinių pajamų praėjusiais finansiniais metais.

Atgal