VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

01 06. Sprogmenų neutralizavimo statistika: pernai sunaikinta beveik 7500 standartinių sprogmenų

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo specialistus 2014 m. Lietuvos žemė nustebino joje tūnančiais sprogmenų klodais - Sprogmenų neutralizavimo kuopos kariai įvykdė 1416 neplaninių standartinių sprogmenų neutralizavimo operacijų ir sunaikino apie 7500 standartinių sprogmenų.
Viena didžiausių praėjusių metų operacijų buvo aviacinės bombos neutralizavimas Aleksoto aerodrome, Kaune. Jos metu neutralizuota didelė, 250 kg vokiška aviacinė bomba, likusi nuo Antrojo pasaulinio karo.
Vilkaviškio rajone viena didžiausių operacijų vyko Kataučiznos kaime, kur vaikai Šešupėje rado gan retai sutinkamą vokišką 30 cm "Nebelwerfer 42", kurį sprogmenų neutralizavimo specialistai narai sėkmingai sunaikino.
Rudenį buvo aptikti dideli įvairių tipų sovietinės salvinės artilerijos šaudmenų kiekiai. Visi aptikti sprogmenys buvo sėkmingai sunaikinti.
Didesnės operacijos taip pat dažnai vykdomos aptikus aviacines bombas. Viena tokių operacijų - šalia Vilniaus, Avižieniuose, aptikta 100 kg sverianti aviacinė bomba. Pasitelkus didesnius pajėgumus ji buvo sėkmingai neutralizuota. Taip pat didesnės operacijos aptikus aviacines bombas buvo vykdomos Radviliškio, Klaipėdos, Šalčininkų rajonuose.
Viena didesnių operacijų vyko praėjusių metų gruodį Turmante, Zarasų rajone. Buvo aptikta apie 184 vnt. standartinių sprogmenų - Pirmojo pasaulinio karo įvairių tipų rankinių-diskinių granatų.
Kaip ir kiekvienais metais Lietuvos kariuomenės išminuotojai atlieka ir planinius standartinių sprogmenų neutralizavimo darbus. Jų metu išvalomos iš anksto suplanuotos standartiniais sprogmenimis užterštos teritorijos. Šiais metais išvalytos šešios teritorijos.
Planinio standartinių sprogmenų neutralizavimo darbai buvo vykdomi Šakių rajono Kidulių seniūnijoje, Radviliškio rajono Kutiškių kaime, Kaišiadorių rajono Palomenės seniūnijoje, tarptautiniame Vilniaus oro uoste ir Šeštokų geležinkelio stotyje, Lazdijų rajone.
Taip pat buvo išvalyta teritorija Generolo Silvestro Žukausko Pabradės poligone.
Kariuomenės išminuotojai ragina ir 2015 m. šalies gyventojus radus sprogmenį elgtis atsakingai - jo nejudinti, neliesti ir jokiu būdu neardyti. Įtartino radinio vietą reikia pažymėti, įspėti aplinkinius, paskambinti bendruoju pagalbos telefonu 112. Operatyviai atvykę kariai sprogmenį išsiveš arba sunaikins vietoje.
Išminavimo darbus atliekanti Inžinerijos bataliono Sprogmenų neutralizavimo kuopa veikia visoje Lietuvoje. Jos skyriai paskirstyti po visą Lietuvos teritoriją ir yra dislokuoti Vilniuje, Kaune, Panevėžyje, Alytuje, Klaipėdoje ir Tauragėje.
1990-2012 metais nuo likusių po Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų ir sovietų kariuomenės paliktų sprogmenų žuvo 14 žmonių, septyni buvo sužeisti. Nuo 1990 metų jau sunaikinta daugiau kaip 240 tūkst. vienetų sprogmenų.

Atgal