VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

05 26. Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai šiemet išvalys nuo užsilikusių sprogmenų 8 Lietuvos teritorijas

Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojų šių metų planuose - išvalyti aštuonias teritorijas visoje Lietuvoje.
2014 m. planuojamų išvalyti nuo sprogmenų teritorijų sąrašą patvirtino Lietuvos kariuomenė, bendradarbiaudama su Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentu.
Šiemet jau pradėti planinio sprogmenų neutralizavimo darbai Kutiškėse, Radviliškio rajone, Palomenės seniūnijoje, Kaišiadorių rajone, bei Vilniaus oro uosto teritorijoje, kurių bendras plotas sudaro apie 20 ha. Šiose teritorijose, iki šios dienos, jau surasta ir neutralizuota beveik 20 vienetų skirtingų standartinių sprogmenų.
Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai šiais metais jau atliko per 600 neplaninių sprogmenų neutralizavimo operacijų. Balandžio mėnesį kariai po keliolika kartų per dieną vykdavo neutralizuoti užsilikusius nuo karo sprogmenis ir kitą amuniciją.
Lietuvos Respublikos teritorijoje vykę Pirmasis ir Antrasis pasauliniai karai lėmė teritorijos užterštumą likusiais nuo karo sprogmenimis. Tai kelia pavojų žmonėms, stabdo ekonominę ir socialinę plėtrą, aplinkos apsaugos ir kultūros organizavimą bei daro žalą valstybinei, visuomeninei ir privačiai veiklai.
Krašto apsaugos ministerijos pateiktais duomenimis, 1990-2012 m. nuo likusių po Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų ir sovietų kariuomenės paliktų sprogmenų žuvo 14 žmonių ir 7 buvo sužeisti. Nuo 1990 m. jau sunaikinta daugiau kaip 240 tūkst. vienetų sprogmenų ir iki 2012 m. pabaigos patikrinta 2 490 654,5 kvadratinių metrų teritorija ir iš jos išvalyti sprogmenys.

Atgal