VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

12.04. Prezidentė vyks į Ukrainą

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė penktadienį, gruodžio 7 d., vyksta į Ukrainą. Šalies vadovės apsilankymo Kijeve tikslas – palaikyti Ukrainą šiuo įtemptu laikotarpiu ir dalyvauti 11-ojoje Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Taryboje.

Kijeve šalies vadovė susitiks su Ukrainos Prezidentu Petro Porošenka. Valstybių vadovai aptars saugumo padėtį Rytų Ukrainoje ir Azovo jūroje. Viena pagrindinių temų bus parama Rusijos agresiją patiriančiai Ukrainai ir kaip Lietuva galėtų padėti telkiant tarptautinės bendruomenės atsaką į atvirus Rusijos karinius veiksmus Kerčės sąsiauryje.

Reaguodama į neteisėtą Ukrainos laivų užgrobimą, Rusijos vykdomą strateginių Mariupolio ir Berdiansko uostų blokadą ir šios šalies bandymus Azovo jūrą paversti galimos tolesnės agresijos placdarmu, Lietuva priėmė sprendimą didinti karinę paramą Ukrainai.

Susitikime taip pat bus kalbama dvišalių santykių, ekonominių ir verslo ryšių stiprinimo klausimais. Dėl pilnu tempu veikiančių ES ir Ukrainos Asociacijos bei Laisvosios prekybos sutarčių per pastaruosius metus 14 procentų išaugo ir dvišalė Lietuvos prekyba su Ukraina. Prezidentės vizito Kijeve metu vyksta dvišalis Lietuvos ir Ukrainos verslo forumas.

Valstybių vadovai taip pat aptars Ukrainos bendradarbiavimą su Europos Sąjunga ir europinei šalies ateičiai būtinų reformų įgyvendinimo procesą: tolesnę kovą su korupcija, teisėsaugos institucijų pertvarką, kitus svarbius žingsnius einant eurointegracijos keliu.

Dar vienas aktualus susitikimo klausimas – Lietuvoje dirbančių ukrainiečių darbo teisių apsauga. Planuojama pasirašyti dvišalį susitarimą dėl įdarbinimo ir bendradarbiavimo darbo migracijos srityje, kuris padėtų efektyviau kovoti su nelegaliu darbu, išnaudojimu ir užtikrinti Lietuvoje dirbančių Ukrainos piliečių socialines garantijas.

Kijeve taip pat planuojama pasirašyti dar tris dvišalius dokumentus: Lietuvos ir Ukrainos strateginės partnerystės vystymo 2019–2020 m. gaires, tarpvyriausybinį protokolą dėl Europos bendrijos ir Ukrainos susitarimo dėl asmenų readmisijos įgyvendinimo bei 11-osios Lietuvos ir Ukrainos Prezidentų Tarybos protokolą.

Prezidentei Daliai Grybauskaitei už nuolatinę paramą Ukrainos žmonėms nevyriausybinės organizacijos – labdaros fondo „Kryla peremogi“, kuris teikia medicininę pagalbą fronte kariaujantiems kariams, atstovai įteiks garbingą pilietinės visuomenės apdovanojimą „Beregynia Ukrainy“.

Lietuvos ir Ukrainos Prezidentai taip pat pasveikins 2-ojo Ukrainos moterų kongreso dalyves. Tai Aukščiausiosios Rados narių grupės „Equal Opportunities Caucus“ iniciatyva rengiama konferencija, kurios tikslas – paskatinti lygias lyčių galimybes Ukrainoje, aktyvesnį moterų įsitraukimą į politiką ir verslą. Ši iniciatyva aktyviai remiama tarptautinių organizacijų ir fondų, tokių kaip Europos Taryba, ESBO, ODIHR, UNDP, USAID, NDI. Ją taip pat palaiko Ukrainoje veikiančios Švedijos, Kanados ir kitų valstybių atstovybės.

Šiemet minint penktąsias Maidano metines šalies vadovė pagerbs žuvusiųjų atminimą ir prie „Dieviškosios šimtinės“ memorialo padės gėlių.

Prezidentės spaudos tarnyba

Atgal