VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08.23. V. Adamkaus konferencijos deklaracija: nereikia puoselėti iliuzijų, kad Rusija artimiausiu metu taps taikia demokratine valstybe

Vilniuje įtakingi NATO šalių politikai ir ekspertai Valdo Adamkaus konferencijoje pasirašė bendrą deklaraciją, kurioje teigiama, kad Rusija yra pagrindinis transatlantinę vienybę skaldantis veiksnys.

Antrus metus iš eilės Vilniuje rengiamoje prezidento Valdo Adamkaus tarptautinėje konferencijoje „Europos ir Transatlantinio atsparumo atkūrimas“ buvo aptariama Kremliaus sulaikymo ir atgrasymo strategija, tai, koks svarbus yra bendras ES ir JAV supratimas, kad Rusija yra tarptautinę grėsmę kelianti valstybė.

„Bet kokie mėginimai grįžti prie įprastinių santykių su Putino režimu palaužtų rimtas ir vieningas transatlantinės bendruomenės pastangas priešintis Putino vykdomai agresijai Ukrainoje, jo kariniams išpuoliams Sirijoje, gausėjantiems žmogaus teisių pažeidimams pačioje Rusijoje, Putino išpuoliams prieš rusus, gyvenančius už Rusijos ribų, jo kišimuisi į Vakarų valstybių vidaus politiką ir rinkimus, ir nepagarbai Rusijos kaimyninių valstybių suverenumui ir teritoriniam vientisumui“, - teigiama deklaracijoje.
Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto narys Elmaras Brokas sako, kad Europos Sąjungos ir Jungtinių Amerikos Valstijų bendradarbiavimas ieškant sąlyčio taškų bendrame dialoge su Rusija yra tikrai įmanomas.
„Tai yra įmanoma ir, manau, to netgi ir reikia. Išoriniai iššūkiai yra tokie dideli, kad JAV ir ES būtų tiesiog neprotinga nesiekti bendradarbiavimo. Reikia kovoti su Rusijos ir Kinijos režimais, kurie turi imperialistinių, karinių, savo ideologinių idėjų. ES turi aiškiai pasakyti, kad yra suinteresuota bendradarbiavimu su JAV. Matome, kad per keturiasdešimt metų nelabai kas pasikeitė, todėl JAV yra palankiau bendradarbiauti su ES. Labai svarbu įveikti nesusipratimus, kurie įvyko pastaraisiais mėnesiais. Turime grįžti prie bendros vakarietiškos strategijos tiek ekonomikos, tiek politikos saugumo srityje“, - teigė Europos Parlamento užsienio reikalų komiteto narys
Buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka teigia, kad nuo imperialistinės Rusijos labiausiai kenčia Rytų Europa, bet Ukraina laikosi stipriai ir ji rodo didelę iniciatyvą įstoti į NATO bei ES.
„Rusijos imperija mirė prieš dvidešimt septynerius metus, tačiau pats imperializmas liko, ir tai yra pagrindinis iššūkis taikai Europoje. Nuo šito imperializmo, žinoma, labiausiai kenčia Rytų Europa. Ir mes jaučiame, kad ES saugumo politika turi būti dar vieningesnė pasaulyje. Šiuo metu šešiasdešimt penki procentai Ukrainos gyventojų visiškai palaiko iniciatyvą prisijungti prie NATO bei ES, matome, kad situacija tikrai keičiasi, manau, tai didelė pergalė“, - teigė buvęs Ukrainos prezidentas.
Konferencijoje dalyvavę pasaulio diplomatai pasirašė deklaraciją, kurioje pabrėžiama, kad Putino Rusija - ne partnerė, o strateginė grėsmė Europos Sąjungai ir NATO. Taip pat pažymėta, kad būtinas NATO atgrasymo pajėgumų stiprinimas Baltijos regione ir Vakarų sankcijų prieš Putiną Rusijoje stiprinimas.
Deklaracijoje taip pat pabrėžiama: transatlantinė bendruomenė turi užtikrinti, kad ES ir NATO būtų kuriami nauji gynybiniai pajėgumai ir įgyvendinami nauji savisaugos stiprinimo veiksmai, atremiant ne tik karines Rusijos grėsmes, bet ir sunkiau pastebimas, minkštesnes, hibridines grėsmes.
Konferencijoje dalyvavo įtakingi politikai ir strategai iš ES ir NATO šalių bei aukšto rango pareigūnai iš Ukrainos, Sakartvelo, Moldovos. Į konferenciją atvyko ir disidentai iš Rusijos.
Prezidento V. Adamkaus nuomone, esminis konferencijos tikslas - sustiprinti transatlantinės erdvės vienybę, kurią, pasak jo, šiuo metu skaldo įvairūs vidiniai ir išoriniai veiksniai. Todėl, tvirtino V. Adamkus, konferencijoje stengiamasi kurti strategijas, kurios kuo efektyviau darytų įtaką išoriniam pasauliui.
„Kalbant apie transatlantinę vienybę konferencijoje bandysime įtikinti JAV partnerius kovojant su nacionaliniais JAV priešais pasirinkti demokratišką ES, kaip geriausią ir ištikimiausią JAV sąjungininkę“, - sakė prezidentas V.Adamkus.

 

Atgal